ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εννέα λαχανικά που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν τα μαγειρεύουμε

Διατροφή
Εννέα λαχανικά που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν τα μαγειρεύουμε
Υπάρχουν 9 λαχανικά τα οποία όταν μαγειρεύονται είναι ακόμα πιο υγιεινά. Παρόλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους πρέπει να τα μαγειρέψουμε. Ποια είναι αυτά και γιατί είναι καλύτερο να τα καταναλώνουμε αφού τα μαγειρέψουμε σύμφωνα με όσα εξηγεί διατροφολόγος.
Τρίτη, 14/06/2022 - 10:57
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Η πεποίθηση ότι είναι τα λαχανικά είναι καλύτερα να τα καταναλώνουμε ωμά βασίζεται στο γεγονός ότι η λιγότερο επεξεργασμένη τροφή είναι καλύτερη. Η διατροφή που βασίζεται σε ωμά λαχανικά και φρούτα είναι μια εξάλλου μια νέα πρόσφατη τάση στην οποία και συμπεριλαμβάνεται και η χορτοφαγία γνωστή ως βιγκανισμός. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλες οι τροφές περισσότερο θρεπτικές όταν τρώγονται ωμές. Πράγματι πάντως κάποια λαχανικά είναι περισσότερο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται, όπως αναφέρει η Laura Brown, λέκτορας διατροφολογίας στο πανεπιστήμιο Teesside σε κείμενό της στο theconversation.com.

Σπαράγγια

Όλα τα ζωντανά πλάσματα είναι φτιαγμένα από κύτταρα και στα λαχανικά, οι βασικές θρεπτικές ουσίες είναι κάποιες φορές παγιδευμένες μέσα σε αυτά τα κυτταρικά τείχη. Όταν τα λαχανικά είναι μαγειρεμένα, τα κυτταρικά αυτά τείχη σπάνε και απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα από το σώμα. Έτσι, όταν μαγειρεύονται τα σπαράγγια δημιουργούνται βιταμίνες Α, B9, C και Ε, οι οποίες είναι πιο εύκολο να απορροφηθούν.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες του αντιοξειδωτικού εργοθειονίνη, η οποία και απελυθερώνεται την ώρα του μαγειρέματος. Τα αντιοξειδωτικά βοηθάνε να σπάσουν οι ελεύθερες ρίζες, τα χημικά που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρά μας, τα οποία προκαλούν ασθένειες και γήρανση.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρος. Παρόλα αυτά, αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πιο εύκολα απορροφήσιμα, όταν το σπανάκι είναι μαγειρεμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπανάκι είναι γεμάτο από οξαλικό οξύ (ένα συστατικό που υπάρχει σε πολλά φυτά) το οποίο και μπλοκάρει την απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου. Όταν το σπανάκι ζεσταίνεται απελευθερώνει ένα σύμπλεγμα ασβεστίου και με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Η έρευνα προτείνει να προτιμάμε το σπανάκι στον ατμό γιατί έτσι διατηρούνται τα επίπεδα φυλλικού οξέος.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή του αντιοξειδωτικού που ονομάζεται λυκοπένιο. Το λυκοπένιο σχετίζεται με μικρότερη ρίσκο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών όπως η καρδιαγγειακές ασθένειες και ο καρκίνος. Το λυκοπένιο κατά το μαγείρεμα απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Παρόλο που όταν μαγειρεύουμε ντομάτες μειώνεται η βιταμίνη C κατά 29%, το λυκοπένιο κατά το μαγείρεμα αυξάνεται κατά 50% μετά από 30 λεπτά μαγειρέματος.

Καρότα

Τα μαγειρεμένα καρότα περιέχουν περισσότερο βήτα - καροτένιο από τα ωμά καρότα, τα οποία έχουν μια ουσία που λέγεται καροτενοειδές, το οποίο το σώμα το μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών, την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα μαγειρεμένα καρότα με τη φλούδα τους περιέχουν επίσης τις διπλάσιες αντιοξειδωτικές ουσίες. Καλό θα ήταν να βράζετε τα καρότα με τις φλούδες τους γιατί με τον τρόπο αυτό αυτές οι θρεπτικές ουσίες παραμένουν στο λαχανικό και δεν βγαίνουν στο νερό. Τα τηγανητά καρότα μειώνουν την ποσότητα του καροτενοειδούς.

mprokoloo

Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά τα καροτενοειδή, η βήτα-καροτίνη, η βήτα-κρυπτοξανθίνη και η λουτεΐνη. Η θερμότητα διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα και έτσι τα καροτενοειδή απορροφούνται πιο εύκολα από το σώμα. Έτσι, όπως συμβαίνει με τις ντομάτες, η βιταμίνη C όταν οι πιπεριές βράζονται ή γίνονται στον ατμό χάνονται γιατί η βιταμίνη περνά στο νερό. Καλύτερα να δοκιμάσετε να τις ψήσετε.

Κράμβη

Η κράμβη, η οποία περιλαμβάνει το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια βρυξελλών, είναι γεμάτα από γλυκοσινολικά (φυτοχημικά που περιέχουν θείο), τα οποία το σώμα τα μετατρέπει σε μια ποικιλία από αντικαρκινικά συστατικά. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό πρέπει ένα ένζυμο μέσα στα λαχανικά αυτά που ονομάζεται μυροσινάση να είναι ενεργό.

Μετά από έρευνα που έγινε φάνηκε ότι αυτά τα λαχανικά διατηρούν τόσο τη βιταμίνη C όσο τη μυροσινάση μετά από το μαγείρεμα στον ατμό και όλα τα αντικαρκινικά συστατικά που μπορείς να πάρεις. Το να κόβεις μπρόκολο και να το αφήνεις να «σταθεί» τουλάχιστον 40 λεπτά πριν το μαγειρέψεις επίσης επιτρέπει στην μυροσινάση να ενεργοποιηθεί.

Παρομοίως, οι ρίζες όταν μαγειρεύονται παράγουν ινδόλη, ένα συστατικό το οποίο μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Οι μαγειρεμένες ρίζες διασπούν τα γλυκοσινολικά σε συστατικά που είναι γνωστά ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πράσινα φασόλια

Τα πράσινα φασόλια έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όταν μαγειρεύονται, μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων, στο γκρίλ ή τηγανίζονται σε αντίθεση με την διαδικασία κατά την οποία βράζονται ή μαγειρεύονται υπό πίεση.

Λάχανο

Το λάχανο είναι πιο υγιεινό όταν είναι ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό καθώς απενεργοποιεί ένζυμα, τα οποία εμποδίζουν το σώμα να χρησιμοποιήσει ιωδίνη που χρειάζεται για τον θυρεοειδή, που χρειάζεται για να ρυθμίσει τον μεταβολισμό.

Αυτό που ισχύει πάντως για όλα τα λαχανικά είναι ότι όσο πιο υψηλές είναι οι θερμοκρασίες, όσο πιο περισσότερο διαρκεί το μαγείρεμα και όσο περισσότερες ποσότητες νερού υπάρχουν τόσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν.

Η βιταμίνες C και Β είναι οι πιο ασταθείς βιταμίνες, ειδικά σε ότι αφορά το μαγείρεμα γιατί χάνονται στο νερό. Όσα λαχανικά έχουν βιταμίνη C καλό είναι να προτιμάτε να τα ψήνετε στον ατμό ή στο grill. Επίσης, αν μένει νερό από λαχανικά όπως πιπεριές και καρότα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σούπες καθώς περιέχει πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες.

Πηγή: https://theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 14/06/2022 - 11:05
  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  • ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
  • ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ
  • VEGAN

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μελέτη: Αυξημένος κίνδυνος μελανώματος για όσους τρώνε μεγάλες ποσότητες ψαριού
Μελέτη: Αυξημένος κίνδυνος μελανώματος για όσους τρώνε μεγάλες ποσότητες ψαριού 09 Ιουνίου 2022
Οχτώ λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν είναι μαγειρεμένα 15 Ιουνίου 2022
Οχτώ λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν είναι μαγειρεμένα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φυτοφάρμακα: Τα 12 πιο επιβαρυμένα και τα 15 πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
Διατροφή
24/09/2025 - 14:00

Φυτοφάρμακα: Τα 12 πιο επιβαρυμένα και τα 15 πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

Το θρεπτικό συστατικό των λαχανικών που υψώνει ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου
Υγεία
17/09/2025 - 18:24

Το θρεπτικό συστατικό των λαχανικών που υψώνει ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου

Γιατί τα συντηρημένα λαχανικά μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόφρα
Διατροφή
10/09/2025 - 19:16

Γιατί τα συντηρημένα λαχανικά μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόφρα

Οι απλές συνήθειες που, σύμφωνα με την επιστήμη, κάνουν τους νέους πιο χαρούμενους
Ψυχική Υγεία
29/08/2025 - 15:04

Οι απλές συνήθειες που, σύμφωνα με την επιστήμη, κάνουν τους νέους πιο χαρούμενους

Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου
Διατροφή
15/07/2025 - 16:49

Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου

Ο υγιεινός μπαξές της Άνοιξης - Λαχανικά εποχής που υποστηρίζουν τον οργανισμό
Διατροφή
03/04/2025 - 17:58

Ο υγιεινός μπαξές της Άνοιξης - Λαχανικά εποχής που υποστηρίζουν τον οργανισμό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Περιβάλλον και Παιδί»: Η υγεία των ανήλικων στο επίκεντρο συνεδρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 03:36
Πανελλήνιο Αιματολογικό συνέδριο: Από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στις πολιτικές πρόσβασης
Υγεία
30/10/2025 - 00:09
IC-GROWTH: Στόχος η βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 23:23
Metropolitan General: Ρομποτική χειρουργική για αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Υπηρεσίες Υγείας
29/10/2025 - 20:26
Τρία θέματα συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 19:57
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43
Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48
Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19
Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43
Μειώθηκαν κατά 60% τα θανατηφόρα τροχαία στην έξοδο της 28ης Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 15:28
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
Νέο έντυπο εταιρικής υπευθυνότητας για το 2024 παρουσίασε η MSD Ελλάδος
Pharma News
29/10/2025 - 14:49
Πυρετός, πόνος και φθινόπωρο: Μύθοι και αλήθειες για ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη
Health Talk
29/10/2025 - 14:31
ΠΙΣ: Οι γιατροί είναι πάντα η υπεύθυνη πηγή πληροφόρησης σε θέματα υγείας
Υγεία
29/10/2025 - 14:16
Lancet: Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο
Υγεία
29/10/2025 - 14:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μήνυμα θάρρους και ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 13:43
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
H επίσκεψη σε γκαλερί τέχνης μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία
Υγεία
29/10/2025 - 13:00
Οι καύσωνες συνδέονται με αύξηση των κρουσμάτων αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στην Ευρώπη
Υγεία
29/10/2025 - 12:00
Οι άνδρες χρειάζονται διπλάσια άσκηση από τις γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Υγεία
29/10/2025 - 11:00
Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 10:28
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Μια νόσος που δεν πλήττει μόνο το δέρμα
Υγεία
29/10/2025 - 10:02
ΗΠΑ: Πίθηκος που πιθανά είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας αναζητείται μετά από τροχαίο
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 09:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
Patients’ Summit 2025: Οι σύλλογοι ασθενών ένωσαν τη φωνή τους για το μέλλον της Υγείας
Patient Talk
27/10/2025 - 17:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα ΤΕΠ έχει μειωθεί στις 3,5 ώρες
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 16:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00
Έξοδος στη Φύση με συνταγή γιατρού - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία
Ψυχική Υγεία
27/10/2025 - 12:00
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης
Υγεία
27/10/2025 - 14:00
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
ΕΛΛΟΚ: Η αποζημίωση 39 βιοδεικτών ανοίγει νέα εποχή στην εξατομικευμένη θεραπεία των καρκινοπαθών
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 11:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo