ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εννέα λαχανικά που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν τα μαγειρεύουμε

Διατροφή
Εννέα λαχανικά που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν τα μαγειρεύουμε
Υπάρχουν 9 λαχανικά τα οποία όταν μαγειρεύονται είναι ακόμα πιο υγιεινά. Παρόλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους πρέπει να τα μαγειρέψουμε. Ποια είναι αυτά και γιατί είναι καλύτερο να τα καταναλώνουμε αφού τα μαγειρέψουμε σύμφωνα με όσα εξηγεί διατροφολόγος.
Τρίτη, 14/06/2022 - 10:57
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Η πεποίθηση ότι είναι τα λαχανικά είναι καλύτερα να τα καταναλώνουμε ωμά βασίζεται στο γεγονός ότι η λιγότερο επεξεργασμένη τροφή είναι καλύτερη. Η διατροφή που βασίζεται σε ωμά λαχανικά και φρούτα είναι μια εξάλλου μια νέα πρόσφατη τάση στην οποία και συμπεριλαμβάνεται και η χορτοφαγία γνωστή ως βιγκανισμός. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλες οι τροφές περισσότερο θρεπτικές όταν τρώγονται ωμές. Πράγματι πάντως κάποια λαχανικά είναι περισσότερο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται, όπως αναφέρει η Laura Brown, λέκτορας διατροφολογίας στο πανεπιστήμιο Teesside σε κείμενό της στο theconversation.com.

Σπαράγγια

Όλα τα ζωντανά πλάσματα είναι φτιαγμένα από κύτταρα και στα λαχανικά, οι βασικές θρεπτικές ουσίες είναι κάποιες φορές παγιδευμένες μέσα σε αυτά τα κυτταρικά τείχη. Όταν τα λαχανικά είναι μαγειρεμένα, τα κυτταρικά αυτά τείχη σπάνε και απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα από το σώμα. Έτσι, όταν μαγειρεύονται τα σπαράγγια δημιουργούνται βιταμίνες Α, B9, C και Ε, οι οποίες είναι πιο εύκολο να απορροφηθούν.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες του αντιοξειδωτικού εργοθειονίνη, η οποία και απελυθερώνεται την ώρα του μαγειρέματος. Τα αντιοξειδωτικά βοηθάνε να σπάσουν οι ελεύθερες ρίζες, τα χημικά που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρά μας, τα οποία προκαλούν ασθένειες και γήρανση.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρος. Παρόλα αυτά, αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πιο εύκολα απορροφήσιμα, όταν το σπανάκι είναι μαγειρεμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπανάκι είναι γεμάτο από οξαλικό οξύ (ένα συστατικό που υπάρχει σε πολλά φυτά) το οποίο και μπλοκάρει την απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου. Όταν το σπανάκι ζεσταίνεται απελευθερώνει ένα σύμπλεγμα ασβεστίου και με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Η έρευνα προτείνει να προτιμάμε το σπανάκι στον ατμό γιατί έτσι διατηρούνται τα επίπεδα φυλλικού οξέος.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή του αντιοξειδωτικού που ονομάζεται λυκοπένιο. Το λυκοπένιο σχετίζεται με μικρότερη ρίσκο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών όπως η καρδιαγγειακές ασθένειες και ο καρκίνος. Το λυκοπένιο κατά το μαγείρεμα απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Παρόλο που όταν μαγειρεύουμε ντομάτες μειώνεται η βιταμίνη C κατά 29%, το λυκοπένιο κατά το μαγείρεμα αυξάνεται κατά 50% μετά από 30 λεπτά μαγειρέματος.

Καρότα

Τα μαγειρεμένα καρότα περιέχουν περισσότερο βήτα - καροτένιο από τα ωμά καρότα, τα οποία έχουν μια ουσία που λέγεται καροτενοειδές, το οποίο το σώμα το μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών, την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα μαγειρεμένα καρότα με τη φλούδα τους περιέχουν επίσης τις διπλάσιες αντιοξειδωτικές ουσίες. Καλό θα ήταν να βράζετε τα καρότα με τις φλούδες τους γιατί με τον τρόπο αυτό αυτές οι θρεπτικές ουσίες παραμένουν στο λαχανικό και δεν βγαίνουν στο νερό. Τα τηγανητά καρότα μειώνουν την ποσότητα του καροτενοειδούς.

mprokoloo

Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά τα καροτενοειδή, η βήτα-καροτίνη, η βήτα-κρυπτοξανθίνη και η λουτεΐνη. Η θερμότητα διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα και έτσι τα καροτενοειδή απορροφούνται πιο εύκολα από το σώμα. Έτσι, όπως συμβαίνει με τις ντομάτες, η βιταμίνη C όταν οι πιπεριές βράζονται ή γίνονται στον ατμό χάνονται γιατί η βιταμίνη περνά στο νερό. Καλύτερα να δοκιμάσετε να τις ψήσετε.

Κράμβη

Η κράμβη, η οποία περιλαμβάνει το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια βρυξελλών, είναι γεμάτα από γλυκοσινολικά (φυτοχημικά που περιέχουν θείο), τα οποία το σώμα τα μετατρέπει σε μια ποικιλία από αντικαρκινικά συστατικά. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό πρέπει ένα ένζυμο μέσα στα λαχανικά αυτά που ονομάζεται μυροσινάση να είναι ενεργό.

Μετά από έρευνα που έγινε φάνηκε ότι αυτά τα λαχανικά διατηρούν τόσο τη βιταμίνη C όσο τη μυροσινάση μετά από το μαγείρεμα στον ατμό και όλα τα αντικαρκινικά συστατικά που μπορείς να πάρεις. Το να κόβεις μπρόκολο και να το αφήνεις να «σταθεί» τουλάχιστον 40 λεπτά πριν το μαγειρέψεις επίσης επιτρέπει στην μυροσινάση να ενεργοποιηθεί.

Παρομοίως, οι ρίζες όταν μαγειρεύονται παράγουν ινδόλη, ένα συστατικό το οποίο μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Οι μαγειρεμένες ρίζες διασπούν τα γλυκοσινολικά σε συστατικά που είναι γνωστά ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πράσινα φασόλια

Τα πράσινα φασόλια έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όταν μαγειρεύονται, μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων, στο γκρίλ ή τηγανίζονται σε αντίθεση με την διαδικασία κατά την οποία βράζονται ή μαγειρεύονται υπό πίεση.

Λάχανο

Το λάχανο είναι πιο υγιεινό όταν είναι ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό καθώς απενεργοποιεί ένζυμα, τα οποία εμποδίζουν το σώμα να χρησιμοποιήσει ιωδίνη που χρειάζεται για τον θυρεοειδή, που χρειάζεται για να ρυθμίσει τον μεταβολισμό.

Αυτό που ισχύει πάντως για όλα τα λαχανικά είναι ότι όσο πιο υψηλές είναι οι θερμοκρασίες, όσο πιο περισσότερο διαρκεί το μαγείρεμα και όσο περισσότερες ποσότητες νερού υπάρχουν τόσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν.

Η βιταμίνες C και Β είναι οι πιο ασταθείς βιταμίνες, ειδικά σε ότι αφορά το μαγείρεμα γιατί χάνονται στο νερό. Όσα λαχανικά έχουν βιταμίνη C καλό είναι να προτιμάτε να τα ψήνετε στον ατμό ή στο grill. Επίσης, αν μένει νερό από λαχανικά όπως πιπεριές και καρότα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σούπες καθώς περιέχει πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες.

Πηγή: https://theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 14/06/2022 - 11:05
  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  • ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
  • ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ
  • VEGAN

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μελέτη: Αυξημένος κίνδυνος μελανώματος για όσους τρώνε μεγάλες ποσότητες ψαριού
Μελέτη: Αυξημένος κίνδυνος μελανώματος για όσους τρώνε μεγάλες ποσότητες ψαριού 09 Ιουνίου 2022
Οχτώ λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν είναι μαγειρεμένα 15 Ιουνίου 2022
Οχτώ λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν είναι μαγειρεμένα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου
Διατροφή
15/07/2025 - 16:49

Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου

Ο υγιεινός μπαξές της Άνοιξης - Λαχανικά εποχής που υποστηρίζουν τον οργανισμό
Διατροφή
03/04/2025 - 17:58

Ο υγιεινός μπαξές της Άνοιξης - Λαχανικά εποχής που υποστηρίζουν τον οργανισμό

Σέσκουλο: Το πολυεργαλείο της φύσης με τη μοναδική γεύση και τις πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες
Διατροφή
12/03/2025 - 21:46

Σέσκουλο: Το πολυεργαλείο της φύσης με τη μοναδική γεύση και τις πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες

Τι τρώνε οι vegan την Τσικνοπέμπτη;
Διατροφή
20/02/2025 - 07:47

Τι τρώνε οι vegan την Τσικνοπέμπτη;

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψή του
Διατροφή
13/02/2025 - 15:46

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψή του

Χειμώνας, γρίπη και άλλες λοιμώξεις - Θωρακίστε τον οργανισμό σας με τις κατάλληλες τροφές!
Διατροφή
15/01/2025 - 15:23

Χειμώνας, γρίπη και άλλες λοιμώξεις - Θωρακίστε τον οργανισμό σας με τις κατάλληλες τροφές!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί θέλουμε το σεξ στη θάλασσα και τι πρέπει να ξέρουμε για την υγεία μας
Υγεία
31/07/2025 - 11:36
Μυωπία, αστιγματισμός: Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων για laser διαθλαστικές επεμβάσεις
Health Talk
31/07/2025 - 11:01
Ελληνική σφραγίδα σε καινοτόμο ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
31/07/2025 - 10:38
ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
30/07/2025 - 19:42
Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Health Talk
30/07/2025 - 19:21
Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες σε ποντίκια
Ψυχική Υγεία
30/07/2025 - 18:53
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη στο Τορίνο
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 18:13
Γιατί «κρεμάνε» οι όρχεις όταν έχει ζέστες - Μια απολύτως φυσική λειτουργία του σώματος
Υγεία
30/07/2025 - 17:46
Κεραυνοί: Τι πρέπει να προσέχουμε και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
30/07/2025 - 17:19
Προσωπικότητες της ισραηλινής διασποράς κατηγορούν την κυβέρνηση για επιβολή λιμού μέχρι θανάτου στη Γάζα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 14:23
Γεωργιάδης: «Βραχιολάκι» και παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων έριξαν την αναμονή
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 13:28
Τι πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει τις διακοπές σας ο πόνος στη μέση
Health Talk
30/07/2025 - 13:16
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48
Παραδόθηκε στο ΓΝΑ «Λαϊκό» κτήριο του ΕΟΠΥΥ για Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 12:11
Μπήκε στο χειρουργείο ο 15χρονος Δημήτρης – Βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 11:42
EFPIA: «Οι δασμοί στα φάρμακα είναι ένα εργαλείο που θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού»
Pharma News
30/07/2025 - 10:44
Βιβλικός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στις ακτές της Ρωσίας και προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:32
Ώρες αγωνίας στο Τορίνο - Έκκληση για μόσχευμα από τον πατέρα του 15χρονου που έπαθε θερμοπληξία
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:12
Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία
Διατροφή
30/07/2025 - 07:46
Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι σαγιονάρες για τα πόδια μας!
Health Talk
30/07/2025 - 07:27
Η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τους δασμούς φέρνει σημαντικά πρόσθετα κόστη για τη φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
30/07/2025 - 07:09
Νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ασυμπτωματικό πολλαπλό μυέλωμα υψηλού κινδύνου
Υγεία
30/07/2025 - 06:44
ΕΣΑμεΑ.: Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στον Πρωθυπουργό
Patient Talk
29/07/2025 - 19:19
Από ποια ηλικία επιταχύνεται η γήρανση του ανθρώπου
Υγεία
29/07/2025 - 18:54
Σηκώνουν το γάντι οι επισκέπτες Υγείας: «Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες του ΙΣΑ»
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 18:16
Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος του ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ στο ψηφιακό έργο CANDLE για τη μάχη κατά του καρκίνου
Digital Health
29/07/2025 - 17:52
Παρών ο HIV στην Ελλάδα: Προκλήσεις στην επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση αναδεικνύει η έκθεση του ΕΟΔΥ
Υγεία
29/07/2025 - 17:44
Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τη διασύνδεση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με την Ιατρική Κρήτης
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 17:39
Τρεις παγκόσμιοι οργανισμοί επικαιροποιούν τα στοιχεία για τη γρίπη Α(Η5)
Υγεία
29/07/2025 - 14:58
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Υπηρεσίες Υγείας
28/07/2025 - 16:46
Νέα μελέτη «αθωώνει» τα αυγά για την «κακή» χοληστερόλη και τις καρδιοπάθειες
Διατροφή
28/07/2025 - 16:23
Αμερικανικοί δασμοί στα φάρμακα: Πότε θα επιβληθούν και τι αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 13:09
Αμερικανικοί δασμοί στα φάρμακα: Πότε θα επιβληθούν και τι αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 13:09
Ο ΙΣΠ ζητεί αύξηση της αποζημίωσης στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 18:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo