ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εννέα λαχανικά που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν τα μαγειρεύουμε

Διατροφή
Εννέα λαχανικά που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν τα μαγειρεύουμε
Υπάρχουν 9 λαχανικά τα οποία όταν μαγειρεύονται είναι ακόμα πιο υγιεινά. Παρόλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους πρέπει να τα μαγειρέψουμε. Ποια είναι αυτά και γιατί είναι καλύτερο να τα καταναλώνουμε αφού τα μαγειρέψουμε σύμφωνα με όσα εξηγεί διατροφολόγος.
Τρίτη, 14/06/2022 - 10:57
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Η πεποίθηση ότι είναι τα λαχανικά είναι καλύτερα να τα καταναλώνουμε ωμά βασίζεται στο γεγονός ότι η λιγότερο επεξεργασμένη τροφή είναι καλύτερη. Η διατροφή που βασίζεται σε ωμά λαχανικά και φρούτα είναι μια εξάλλου μια νέα πρόσφατη τάση στην οποία και συμπεριλαμβάνεται και η χορτοφαγία γνωστή ως βιγκανισμός. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλες οι τροφές περισσότερο θρεπτικές όταν τρώγονται ωμές. Πράγματι πάντως κάποια λαχανικά είναι περισσότερο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται, όπως αναφέρει η Laura Brown, λέκτορας διατροφολογίας στο πανεπιστήμιο Teesside σε κείμενό της στο theconversation.com.

Σπαράγγια

Όλα τα ζωντανά πλάσματα είναι φτιαγμένα από κύτταρα και στα λαχανικά, οι βασικές θρεπτικές ουσίες είναι κάποιες φορές παγιδευμένες μέσα σε αυτά τα κυτταρικά τείχη. Όταν τα λαχανικά είναι μαγειρεμένα, τα κυτταρικά αυτά τείχη σπάνε και απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα από το σώμα. Έτσι, όταν μαγειρεύονται τα σπαράγγια δημιουργούνται βιταμίνες Α, B9, C και Ε, οι οποίες είναι πιο εύκολο να απορροφηθούν.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες του αντιοξειδωτικού εργοθειονίνη, η οποία και απελυθερώνεται την ώρα του μαγειρέματος. Τα αντιοξειδωτικά βοηθάνε να σπάσουν οι ελεύθερες ρίζες, τα χημικά που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρά μας, τα οποία προκαλούν ασθένειες και γήρανση.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρος. Παρόλα αυτά, αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πιο εύκολα απορροφήσιμα, όταν το σπανάκι είναι μαγειρεμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπανάκι είναι γεμάτο από οξαλικό οξύ (ένα συστατικό που υπάρχει σε πολλά φυτά) το οποίο και μπλοκάρει την απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου. Όταν το σπανάκι ζεσταίνεται απελευθερώνει ένα σύμπλεγμα ασβεστίου και με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Η έρευνα προτείνει να προτιμάμε το σπανάκι στον ατμό γιατί έτσι διατηρούνται τα επίπεδα φυλλικού οξέος.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή του αντιοξειδωτικού που ονομάζεται λυκοπένιο. Το λυκοπένιο σχετίζεται με μικρότερη ρίσκο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών όπως η καρδιαγγειακές ασθένειες και ο καρκίνος. Το λυκοπένιο κατά το μαγείρεμα απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Παρόλο που όταν μαγειρεύουμε ντομάτες μειώνεται η βιταμίνη C κατά 29%, το λυκοπένιο κατά το μαγείρεμα αυξάνεται κατά 50% μετά από 30 λεπτά μαγειρέματος.

Καρότα

Τα μαγειρεμένα καρότα περιέχουν περισσότερο βήτα - καροτένιο από τα ωμά καρότα, τα οποία έχουν μια ουσία που λέγεται καροτενοειδές, το οποίο το σώμα το μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών, την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα μαγειρεμένα καρότα με τη φλούδα τους περιέχουν επίσης τις διπλάσιες αντιοξειδωτικές ουσίες. Καλό θα ήταν να βράζετε τα καρότα με τις φλούδες τους γιατί με τον τρόπο αυτό αυτές οι θρεπτικές ουσίες παραμένουν στο λαχανικό και δεν βγαίνουν στο νερό. Τα τηγανητά καρότα μειώνουν την ποσότητα του καροτενοειδούς.

mprokoloo

Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά τα καροτενοειδή, η βήτα-καροτίνη, η βήτα-κρυπτοξανθίνη και η λουτεΐνη. Η θερμότητα διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα και έτσι τα καροτενοειδή απορροφούνται πιο εύκολα από το σώμα. Έτσι, όπως συμβαίνει με τις ντομάτες, η βιταμίνη C όταν οι πιπεριές βράζονται ή γίνονται στον ατμό χάνονται γιατί η βιταμίνη περνά στο νερό. Καλύτερα να δοκιμάσετε να τις ψήσετε.

Κράμβη

Η κράμβη, η οποία περιλαμβάνει το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια βρυξελλών, είναι γεμάτα από γλυκοσινολικά (φυτοχημικά που περιέχουν θείο), τα οποία το σώμα τα μετατρέπει σε μια ποικιλία από αντικαρκινικά συστατικά. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό πρέπει ένα ένζυμο μέσα στα λαχανικά αυτά που ονομάζεται μυροσινάση να είναι ενεργό.

Μετά από έρευνα που έγινε φάνηκε ότι αυτά τα λαχανικά διατηρούν τόσο τη βιταμίνη C όσο τη μυροσινάση μετά από το μαγείρεμα στον ατμό και όλα τα αντικαρκινικά συστατικά που μπορείς να πάρεις. Το να κόβεις μπρόκολο και να το αφήνεις να «σταθεί» τουλάχιστον 40 λεπτά πριν το μαγειρέψεις επίσης επιτρέπει στην μυροσινάση να ενεργοποιηθεί.

Παρομοίως, οι ρίζες όταν μαγειρεύονται παράγουν ινδόλη, ένα συστατικό το οποίο μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Οι μαγειρεμένες ρίζες διασπούν τα γλυκοσινολικά σε συστατικά που είναι γνωστά ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πράσινα φασόλια

Τα πράσινα φασόλια έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όταν μαγειρεύονται, μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων, στο γκρίλ ή τηγανίζονται σε αντίθεση με την διαδικασία κατά την οποία βράζονται ή μαγειρεύονται υπό πίεση.

Λάχανο

Το λάχανο είναι πιο υγιεινό όταν είναι ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό καθώς απενεργοποιεί ένζυμα, τα οποία εμποδίζουν το σώμα να χρησιμοποιήσει ιωδίνη που χρειάζεται για τον θυρεοειδή, που χρειάζεται για να ρυθμίσει τον μεταβολισμό.

Αυτό που ισχύει πάντως για όλα τα λαχανικά είναι ότι όσο πιο υψηλές είναι οι θερμοκρασίες, όσο πιο περισσότερο διαρκεί το μαγείρεμα και όσο περισσότερες ποσότητες νερού υπάρχουν τόσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν.

Η βιταμίνες C και Β είναι οι πιο ασταθείς βιταμίνες, ειδικά σε ότι αφορά το μαγείρεμα γιατί χάνονται στο νερό. Όσα λαχανικά έχουν βιταμίνη C καλό είναι να προτιμάτε να τα ψήνετε στον ατμό ή στο grill. Επίσης, αν μένει νερό από λαχανικά όπως πιπεριές και καρότα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σούπες καθώς περιέχει πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες.

Πηγή: https://theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 14/06/2022 - 11:05
  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  • ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
  • ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ
  • VEGAN

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μελέτη: Αυξημένος κίνδυνος μελανώματος για όσους τρώνε μεγάλες ποσότητες ψαριού
Μελέτη: Αυξημένος κίνδυνος μελανώματος για όσους τρώνε μεγάλες ποσότητες ψαριού 09 Ιουνίου 2022
Οχτώ λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν είναι μαγειρεμένα 15 Ιουνίου 2022
Οχτώ λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν είναι μαγειρεμένα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί τα συντηρημένα λαχανικά μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόφρα
Διατροφή
10/09/2025 - 19:16

Γιατί τα συντηρημένα λαχανικά μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόφρα

Οι απλές συνήθειες που, σύμφωνα με την επιστήμη, κάνουν τους νέους πιο χαρούμενους
Ψυχική Υγεία
29/08/2025 - 15:04

Οι απλές συνήθειες που, σύμφωνα με την επιστήμη, κάνουν τους νέους πιο χαρούμενους

Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου
Διατροφή
15/07/2025 - 16:49

Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου

Ο υγιεινός μπαξές της Άνοιξης - Λαχανικά εποχής που υποστηρίζουν τον οργανισμό
Διατροφή
03/04/2025 - 17:58

Ο υγιεινός μπαξές της Άνοιξης - Λαχανικά εποχής που υποστηρίζουν τον οργανισμό

Σέσκουλο: Το πολυεργαλείο της φύσης με τη μοναδική γεύση και τις πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες
Διατροφή
12/03/2025 - 21:46

Σέσκουλο: Το πολυεργαλείο της φύσης με τη μοναδική γεύση και τις πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες

Τι τρώνε οι vegan την Τσικνοπέμπτη;
Διατροφή
20/02/2025 - 07:47

Τι τρώνε οι vegan την Τσικνοπέμπτη;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάνω από 7 στους 10 με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές
Υγεία
14/09/2025 - 08:32
Επίσκεψη Μητσοτάκη σε δικαιούχο το προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης ΦΥΚ: Για εμένα ήταν θέμα αρχής
Πολιτική Υγείας
13/09/2025 - 11:01
Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης
Health Talk
13/09/2025 - 10:00
Πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 21:00
COVID-19: Οι μάσκες πιο αποτελεσματικές για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο των σχολείων
Πολιτική Υγείας
12/09/2025 - 20:00
Μούδιασμα, πόνος ή μυρμήγκιασμα στο χέρι; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Health Talk
12/09/2025 - 19:00
Αχρωματοψία: Εσείς πόσο σίγουροι είστε ότι βλέπετε τα χρώματα;
Υγεία
12/09/2025 - 18:00
Axios:Δυσοίωνη η εικόνα για το κόστος της ασφάλισης το 2026 για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 17:00
EFPIA: Στηρίζει το νέο Σχέδιο της ΕΕ για την Καρδιαγγειακή Υγεία - Οι προτάσεις της
Pharma Policy
12/09/2025 - 16:00
Η χρήση κάνναβης συνδέεται με ανωμαλίες στα ωάρια και μείωση της επιτυχίας των εξωσωματικών
Υγεία
12/09/2025 - 15:04
Χασάμπης (DeepMind): Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανακαλύπτει νέα φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες
Digital Health
12/09/2025 - 13:43
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
Η τρυφερή και συνεπής ανατροφή των παιδιών επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και στον τρόπο μάθησης.
Ψυχική Υγεία
12/09/2025 - 13:00
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck παγώνει επένδυση 1 δισ. λιρών στο Λονδίνο, καταργεί 125 θέσεις εργασίας
Pharma Policy
12/09/2025 - 11:37
Οι ιώσεις και οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή
Υγεία
12/09/2025 - 11:00
Πώς η τοποθέτηση "παγίδας" στο έντερο μπορεί να αποτρέψει θανατηφόρα ηπατοπάθεια
Υγεία
12/09/2025 - 10:06
Σύλληψη άνδρα για απειλές κατά της ζωής του Άδωνι Γεωργιάδη και της οικογένειάς του
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 09:28
Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:39
ΔΕΘ: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αποτροπή της χρήσης νικοτίνης από τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:32
Swixx: Η συνεργασία με την Lundbeck αναβαθμίζει τη θέσης της στη θεραπεία νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Pharma News
11/09/2025 - 22:00
Η Πατρική Μορφή σε κρίση ή σε εξέλιξη;
Ψυχική Υγεία
11/09/2025 - 21:00
Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00
Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία-Κεφαλαλγία: Ώρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην θεραπεία και την υποστήριξη των ασθενών
Patient Talk
11/09/2025 - 19:00
Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Pharma Policy
11/09/2025 - 18:02
Προβλήματα με το στομάχι; Τα εύπεπτα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν
Διατροφή
11/09/2025 - 18:00
Κονδυλώματα και HPV: Έγκαιρη διάγνωση - Ασφαλής αντιμετώπιση
Health Talk
11/09/2025 - 17:00
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
Digital Health
11/09/2025 - 16:00
Τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πιει μπύρα και έχουν κάνει σεξ
Υγεία
11/09/2025 - 14:50
Οι πέντε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας κατά 40%
Υγεία
11/09/2025 - 14:00
ECDC: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στα νοσοκομεία - Η Ελλάδα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Πολιτική Υγείας
11/09/2025 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

COVID-19: Οι μάσκες πιο αποτελεσματικές για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο των σχολείων
Πολιτική Υγείας
12/09/2025 - 20:00
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:39
Χασάμπης (DeepMind): Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανακαλύπτει νέα φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες
Digital Health
12/09/2025 - 13:43
Η χρήση κάνναβης συνδέεται με ανωμαλίες στα ωάρια και μείωση της επιτυχίας των εξωσωματικών
Υγεία
12/09/2025 - 15:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo