ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη τους στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Διατροφή
EUROKINISSI
Εμπιστοσύνη στα φυσικά, μη επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής και αυτά που έχουν οφέλη για την υγεία έδειξε έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής για τα νέα προϊόντα διατροφής που θα παραχθούν στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, EXCEL4MED.
Πέμπτη, 28/03/2024 - 20:56
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνήσει τη γνώμη των καταναλωτών για τα νέα αυτά προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή τους θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, οι οποίες θα βοηθήσουν στην εξαγωγή αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων για την υγεία ουσιών, από τα υπολείμματα εσπεριδοειδών και ροδιού (π.χ. κουκούτσια, φλούδες). Απώτερος στόχος, η ενσωμάτωση αυτών των ουσιών σε νέα τρόφιμα, όπως π.χ. σε smoothies, λευκό τυρί σε άλμη, χυμούς με χαμηλά σάκχαρα.

Η έρευνα διενεργήθηκε παράλληλα σε Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία με την ΕΚΠΟΙΖΩ να συντονίζει τις τρείς χώρες και να υλοποιεί την έρευνα που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Το διάστημα διεξαγωγής της ήταν από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2023 και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε Ελλάδα και Γαλλία και τηλεφωνικά στη Μάλτα, με το ερωτηματολόγιο να είναι κοινό και για τις τρεις χώρες. Στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν 730 απαντήσεις, στη Γαλλία 511 και στη Μάλτα 600.

Το κόστος και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά εκείνα στα οποία έχουν ενσωματωθεί πρόσθετες ουσίες (π.χ. συντηρητικά, χρωστικές κτλ), αναδείχθηκαν ως οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων και επιδρούν ανασταλτικά και στην πρόθεση αγοράς των προτεινόμενων καινοτόμων προϊόντων.

Ποια τρόφιμα επιλέγουν οι καταναλωτές

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν αναφορικά με τις καταναλωτικές τάσεις και την αγοραστική συμπεριφορά του κοινού.

Με ποια κριτήρια επιλέγουν οι καταναλωτές τα τρόφιμα που αγοράζουν; Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά των τροφίμων που εκτιμούν περισσότερο στις αγορές τους; Πόσο εμπιστεύονται τις νέες τεχνολογίες και τα καινοτόμα αυτά προϊόντα; Πόσο διατεθειμένοι θα ήταν να τα αγοράσουν; Ποιες είναι οι αντιλήψεις τους για υγιεινή διατροφή, ποιος ο βαθμός εμπιστοσύνης στα επεξεργασμένα τρόφιμα; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα σκιαγραφούν το προφίλ των καταναλωτών στον τομέα της αγοράς τροφίμων, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τα σημαντικότερα ευρήματα:

  • Και στις τρεις χώρες οι καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα διατροφής, δίνουν ιδιαίτερα βαρύτητα στη «φυσικότητα» των τροφίμων, καθώς τα θεωρούν πιο υγιεινά, ενώ ακολουθούν με σημαντικά ποσοστά προτίμησης τα παραδοσιακά τρόφιμα και αυτά που παράγονται τοπικά. Ειδικά στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες εμφανίζονται να αξιολογούν με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά αυτά τα χαρακτηριστικά.
  • Παρά τις γενικές επιφυλάξεις για τα τρόφιμα με πρόσθετα, όταν πρόκειται για τα καινοτόμα προϊόντα διατροφής που προτείνονται στο πλαίσιο του έργου EXCEL4MED, τα εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικές ουσίες, η στάση των καταναλωτών εμφανίζεται πιο θετική και στις τρεις χώρες, καθώς καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό που είναι διατεθειμένο να δοκιμάσει τα νέα αυτά προϊόντα. Στην Ελλάδα ειδικότερα, το 73,2% των ερωτηθέντων εμφανίζεται πρόθυμο να τα δοκιμάσει. Συγκεκριμένα, καταγράφεται προθυμία αγοράς συγκεκριμένων καινοτόμων προϊόντων, εμπλουτισμένων με αντιοξειδωτικά που έχουν εξαχθεί από κουκούτσια και φλούδες εσπεριδοειδών και ροδιών, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.
  • Θετική εμφανίζεται η στάση των καταναλωτών και στις τρεις χώρες ως προς την αγορά προϊόντων διατροφής που η παραγωγή τους σέβεται την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας.
  • Το κόστος και η ηλικία αναδεικνύονται ως οι καθοριστικότεροι αποτρεπτικοί παράγοντες στην αγορά των προτεινόμενων καινοτόμων προϊόντων.

EKPOIZO MESA

Ωστόσο, αν και πρόθυμοι να τα δοκιμάσουν, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε Ελλάδα και Μάλτα δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα επιπλέον αντίτιμο για τα προτεινόμενα καινοτόμα τρόφιμα. Στη Γαλλία, η εικόνα εμφανίζεται ελαφρώς διαφορετική, καθώς φαίνεται να υπάρχει λίγο μεγαλύτερη προθυμία να πληρώσουν παραπάνω για τα τρόφιμα αυτά.

Ειδικότερα, ως προς το καθένα από τα τρία προϊόντα, η στάση των καταναλωτών καταγράφεται ως εξής:

  • Smoothies: H προθυμία των ερωτηθέντων να πληρώσουν ένα επιπλέον κόστος για να τα αγοράσουν επηρεάζεται από τον παράγοντα ηλικία και εισόδημα. Ειδικότερα ως προς την ηλικία, σε Ελλάδα και Μάλτα, η ηλικιακή ομάδα με τη μικρότερη διάθεση να πληρώσει παραπάνω είναι οι καταναλωτές άνω των 51 ετών, σε αντίθεση με τους νέους ηλικίας 18-24 που εμφανίζονται ως οι περισσότερο διατεθειμένοι. Στη Γαλλία ισχύει η αντίστροφη εικόνα, με τους μεγαλύτερους ηλικιακά καταναλωτές να είναι εκείνοι που είναι περισσότερο διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον.
  • Τυρί σε άλμη: Η ομάδα με τη λιγότερη προθυμία να πληρώσει επιπλέον για την αγορά εμπλουτισμένου τυριού σε άλμη είναι οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 41 ετών στην περίπτωση της Ελλάδας και άνω των 51 ετών στη Μάλτα. Αντίθετα, στη Γαλλία οι καταναλωτές ηλικίας 41 ετών και άνω εμφανίζονται ως οι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον. Στην Ελλάδα, οι νέοι ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών είναι περισσότερο διατεθειμένοι να καταβάλλουν επιπλέον αντίτιμο για λευκό τυρί σε άλμη.
  • Χυμοί: Οι καταναλωτές άνω των 41 ετών στην Ελλάδα και άνω των 51 ετών στη Μάλτα είναι περισσότερο απρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον, ενώ η νεότερη ηλικιακή ομάδα εμφανίζεται περισσότερο διατεθειμένη να πληρώσει ένα επιπλέον αντίτιμο. Στη Γαλλία, οι καταναλωτές μεταξύ 18-24 ετών είναι λιγότερο διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω. Όλες οι άλλες ηλικιακές ομάδες είναι πρόθυμες να πληρώσουν μεταξύ 16 σεντς και 17 σεντς επιπλέον.

Τέλος, συγκριτικά με το εισόδημα και την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν ένα επιπλέον ποσό για τα καινοτόμα προϊόντα, οι περισσότερο ευκατάστατοι, εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για όλα τα εμπλουτισμένα προϊόντα σε Ελλάδα και Γαλλία, ενώ στην Μάλτα δεν καταγράφηκε σαφής διαφοροποίηση όσον αφορά στο εισόδημα και την προθυμία να πληρώσουν οι καταναλωτές επιπλέον αντίτιμο για τα εμπλουτισμένα προϊόντα.

  • ΕΚΠΟΙΖΩ
  • ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σωστή διατροφή και με υδατάνθρακες - Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή
Σωστή διατροφή και με υδατάνθρακες - Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή 27 Μαρτίου 2024
Τι πρέπει να προσέχετε στην επιλογή θαλασσινών και οστρακοειδών για τη Σαρακοστή 29 Μαρτίου 2024
Τι πρέπει να προσέχετε στην επιλογή θαλασσινών και οστρακοειδών για τη Σαρακοστή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΦΕΤ: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν τις αγορές των καταναλωτών στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
25/09/2025 - 12:18

ΕΦΕΤ: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν τις αγορές των καταναλωτών στην Ελλάδα

Πλήρης οδηγός του ΥΠΑΑΤ προς κτηνοτρόφους και καταναλωτές για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
16/09/2025 - 21:42

Πλήρης οδηγός του ΥΠΑΑΤ προς κτηνοτρόφους και καταναλωτές για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων
Υγεία
04/06/2025 - 19:33

Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον
Υγεία
15/05/2025 - 17:53

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον

Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα σαρακοστιανά - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Επικαιρότητα
26/02/2025 - 18:26

Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα σαρακοστιανά - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Τα... μυστικά της Τσικνοπέμπτης: Τέσσερις συμβουλές για να να απολαύσετε σωστά το ψητό κρέας
Διατροφή
16/02/2025 - 13:54

Τα... μυστικά της Τσικνοπέμπτης: Τέσσερις συμβουλές για να να απολαύσετε σωστά το ψητό κρέας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν σπιρομετρήσεις στα δημοτικά ιατρεία για την έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ
Πολιτική Υγείας
03/10/2025 - 00:11
Στην Ελλάδα ο Εορτασμός της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, Ιστών και Κυττάρων» για το 2025
Υγεία
02/10/2025 - 23:23
Δύο νέοι απολυμαντικοί σταθμοί στη Χαλκιδική για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου
Επικαιρότητα
02/10/2025 - 22:11
Το μικροβίωμα του εντέρου μιας γυναίκας 117 ετών και η διαδικασία γήρανσης
Υγεία
02/10/2025 - 21:27
Σοκαριστική εκτίμηση του ΠΟΥ για τη Γάζα: Χιλιάδες τραυματίες, ακρωτηριασμένοι και εγκαυματίες
Επικαιρότητα
02/10/2025 - 20:43
ΕΟΔΥ: Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης - Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ οι ασθενείς
Υγεία
02/10/2025 - 20:24
Ελλείψεις και κενά στη μακροχρόνια φροντίδα των ηλικιωμένων στις ΜΦΗ - Τα βήματα που πρέπει να γίνουν
Υγεία
02/10/2025 - 19:57
Εικόνες από το πλημμυρισμένο ΤΕΠ του Κρατικού Νίκαιας - Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Πολιτική Υγείας
02/10/2025 - 19:32
Άνοιγμα στην Τσεχία για την Γνώμων Πληροφορικής Α.Ε. με το eHealthPass
Digital Health
02/10/2025 - 19:04
Μπαρμπετάκη: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ακραία θέση στην Ευρώπη με το clawback να αγγίζει το 79%»
Pharma Policy
02/10/2025 - 18:46
Αγαπηδάκη: «Εντός του Οκτωβρίου τα δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία των ενηλίκων»
Πολιτική Υγείας
02/10/2025 - 18:18
ECDC: 19 με 21 Νοεμβρίου το ESCAIDE 2025 για τα Λοιμώδη Νοσήματα
Υγεία
02/10/2025 - 17:54
«Άλμα Ζωής» Θεσσαλονίκης: Δωρεάν μαστογραφία και υπέρηχο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Patient Talk
02/10/2025 - 17:27
Ανάκληση παρτίδας μη ασφαλούς αποξηραμένης φράουλας από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
02/10/2025 - 17:04
Νέα έρευνα συνδέει την αερόβια άσκηση με τη λειτουργία των νεύρων που ελέγχουν την καρδιά
Fitness
02/10/2025 - 16:43
Θεατρική εκδήλωση με Τσέχοφ από τον Σύλλογο Φίλων της Alzheimer Ελλάς
Patient Talk
02/10/2025 - 16:26
ΕΟΦ: Παραπλάνηση των καταναλωτών με σκεύασμα για τον διαβήτη που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο
Pharma Policy
02/10/2025 - 16:11
Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες μαθητές θα επιχειρήσουν να καταρρίψουν το περσινό ρεκόρ ΚΑΡΠΑ
Επικαιρότητα
02/10/2025 - 15:52
Μια διατροφή πλούσια σε κυστεΐνη μπορεί να επουλώσει το έντερο μετά από θεραπείες με ακτινοβολία
Υγεία
02/10/2025 - 15:37
Συνάντηση Γεωργιάδη με την Εθνική Ομοσπονδία και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών
Πολιτική Υγείας
02/10/2025 - 15:19
Παγκόσμια Ημέρα των Μεγαλύτερων Ηλικιακά Ανθρώπων - Στόχος η καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού
Υγεία
02/10/2025 - 15:03
Ελπίδα για πρόληψη της νόσου των κινητικών νευρώνων: Επιστήμονες εντόπισαν πιθανό αίτιο
Υγεία
02/10/2025 - 14:46
Σε τέσσερα άρθρα οι ενστάσεις της ΕΕΠΕ στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
02/10/2025 - 14:28
Οι προτάσεις του ΣΙΚΕ για τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών κλινικών και τις σύγχρονες προκλήσεις στην Υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
02/10/2025 - 14:13
Το BrainReGain – Ελληνισμός Εν Δράσει διευρύνει κι άλλο τη Συμμαχία του
Επικαιρότητα
02/10/2025 - 13:48
Εργαζόμενοι καταφεύγουν σε Botox και πλαστικές για να θωρακιστούν έναντι του ηλικιακού ρατσισμού
Ομορφιά
02/10/2025 - 13:33
Κινητήριος δύναμη για την επιστήμη και την οικονομία οι κλινικές μελέτες
Pharma News
02/10/2025 - 13:19
Μικροβιακή αντοχή: Ξεμείναμε από νέα τεστ και θεραπείες προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Υγεία
02/10/2025 - 12:49
Ερευνητές ανακάλυψαν πως να μπλοκάρουν τον πόνο χωρίς παρενέργειες
Υγεία
02/10/2025 - 12:30
Γεωργιάδης: Το 1566 δέχτηκε σε μία μέρα 162.420 τηλεφωνήματα ενώ έχει δυνατότητα για 11.000
Πολιτική Υγείας
02/10/2025 - 11:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιο συνηθισμένα προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται χρόνια πριν από μια καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
30/09/2025 - 11:30
Κοινό φάρμακο για την απώλεια μαλλιών συνδέεται με πολύ σοβαρή ψυχική διαταραχή
Υγεία
30/09/2025 - 09:38
Νομοσχέδιο για τη σύσταση ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Ψυχολόγων»
Πολιτική Υγείας
30/09/2025 - 18:39
Η θερμοκρασία των τροφίμων και των ροφημάτων συνδέεται με την ψυχική και γαστρεντερική υγεία
Διατροφή
01/10/2025 - 14:00
Ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα σε λειτουργικά ωάρια
Υγεία
01/10/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo