ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες

Διατροφή
Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες
Το καλοκαίρι είναι μεταξύ άλλων και η εποχή που πληθαίνουν τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης καθώς η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με ελλιπή συντήρηση των τροφίμων ευνοούν την αλλοίωση της τροφής που καταναλώνουμε.
Παρασκευή, 21/07/2023 - 09:31
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Πουλερικά, κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρια είναι οι συνήθεις ύποπτοι που κρύβονται πίσω από τις τροφικές δηλητηριάσεις της εποχής, χωρίς να λείπουν περιστατικά που σχετίζονται με αλλοιωμένα φρούτα ή λαχανικά.

Μια εμπύρετη γαστρεντερίτιδα είναι το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα της κατανάλωσης ακατάλληλης τροφής ωστόσο οι γιατροί προειδοποιούν ότι υπάρχουν μικρόβια, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Τι συμβαίνει όταν ένα τρόφιμο “χαλάσει”

Φτάνουν λίγες ώρες έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες για να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμός επικίνδυνων βακτηρίων σε κάποια τροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκούν μόλις 2 ώρες παραμονής εκτός ψυγείου για να ξεκινήσει η αλλοίωση σε ευπαθή τρόφιμα. Ο χρόνος αυτός μειώνεται στην μόλις 1 ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Το καλοκαίρι δεν συγχωρεί λάθη υγιεινής αφού είναι η αγαπημένη εποχή των μικροβίων που κατεξοχήν αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες από 30 έως 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τα πιο συχνά λάθη στον χειρισμό των τροφίμων ως εξής:

Πλημμελής καθαριότητα

Για να διασφαλίσουμε επαρκή καθαριότητα χεριών, εργαλείων και επιφανειών κοπής πρέπει να έχει προηγηθεί σαπούνισμα τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων και καλό ξέβγαλμα με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Ο χρόνος πλυσίματος ισχύει και για τα φρούτα ακόμα κι αν πρόκειται να καταναλωθούν χωρίς την φλούδα τους. Το πλύσιμο τους πρέπει να γίνεται με μεγάλη επιμέλεια, κυρίως στην περιοχή κοντά στο κοτσάνι, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουν στην επιφάνεια βακτήρια που θα μεταφερθούν στην σάρκα του φρούτου όταν το ξεφλουδίσουμε.

Καθυστέρηση στην ψύξη

Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο λάθος να παραμείνει το γάλα ή το τυρί που αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ εκτός ψυγείου μέχρι να πάμε σπίτι μας, όμως αυτό ισχύει μόνο τον χειμώνα όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή ώστε τα τρόφιμα αυτά να αντέξουν μέχρι να μπουν στο οικιακό ψυγείο.

Αν το κατάστημα τροφίμων δεν είναι κυριολεκτικά δίπλα στο σπίτι, μεριμνήστε να μεταφέρετε τα γαλακτοκομικά σας σε ισοθερμικές τσάντες κάνοντας χρήση παγοκύστης ώστε να μην αποθηκεύσετε τελικά ένα τρόφιμο που ίσως έχει ήδη αλλοιωθεί.

Κακή αποθήκευση

Πόσες φορές έχει τύχει να τοποθετήσετε πρόχειρα στο ψυγείο σας την σακούλα από το κρεοπωλείο όπως ακριβώς την πήρατε από το κατάστημα.. και ενώ στο ίδιο ράφι βρίσκονται εκτεθειμένα δίπλα δίπλα λαχανικά ή φρούτα.

Η αποθήκευση νωπών τροφίμων στην συντήρηση του ψυγείου πρέπει να γίνεται σε καλά κλεισμένο δοχείο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης των υπολοίπων τροφίμων.

Τι να προσέξουμε στο μαγείρεμα

  • Σωστό ψήσιμο

Κρέας και πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται με επιμέλεια και ομοιόμορφα μέχρι το κέντρο τους. Πολύ συχνά, ένα κομμάτι κρέας φαίνεται να έχει ψηθεί καλά εξωτερικά ενώ στο εσωτερικό είναι ακόμα ωμό. Η κατανάλωση τους είναι ασφαλής μόνο όταν έχουν ψηθεί σε θερμοκρασία τέτοια που δεν επιτρέπει την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών, δηλαδή περίπου από τους 75-80 βαθμούς και επάνω. Σε αυτή την περίπτωση είναι χρήσιμο ένα θερμόμετρο φαγητού. Εμπειρικά μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το κρέας ή το πουλερικό έχει ψηθεί καλά όταν οι χυμοί του καθώς το κόβουμε είναι διαυγείς και όχι ροζ.

  • Αποθήκευση μαγειρεμένου φαγητού

Το φαγητό θα πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο αμέσως μόλις κρυώσει και σίγουρα όχι αργότερα της παρέλευσης 2 ωρών. Η πρακτική να μένει το μαγειρεμένο φαγητό στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσει εντελώς δεν είναι ασφαλής. Είναι προτιμότερο να χωρίζεται το φαγητό σε μικρότερες ποσότητες σε διαφορετικά σκεύη αποθήκευσης ώστε να κρυώσει γρηγορότερα και να μπει εγκαίρως στο ψυγείο.

  • Πώς ξαναζεσταίνουμε το μαγειρεμένο φαγητό;

Το φαγητό που έχει μείνει στην συντήρηση του ψυγείου πρέπει να ξαναζεσταίνεται μόνο μια φορά πριν καταναλωθεί και σε θερμοκρασία υψηλότερη των 75 βαθμών, με ομοιόμορφο τρόπο ώστε η θερμότητα να διαχέεται σε όλο το περιεχόμενο. Αν ξαναζεστάνουμε ένα φαγητό πάνω από μια φορά ρισκάρουμε την επιβίωση κάποιων ανθεκτικών μικροβίων καθώς η αλλοίωση των τροφών είναι μια αλυσίδα την οποία δεν μπορούμε να παρεμποδίσουμε εντελώς, μόνο να την επιβραδύνουμε ώστε το τρόφιμο να καταναλωθεί πριν γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας.

Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στην σωστή θέση του ψυγείου ανάλογα με το πόσο ευπαθή είναι. Το κάτω ράφι του ψυγείου έχει θερμοκρασία που κυμαίνεται από 2-4 βαθμούς Κελσίου, το μεσαίο 4-5 και το υψηλότερο 7-8. Στην πόρτα του ψυγείου η θερμοκρασία είναι ακόμα μεγαλύτερη, γύρω στους 10-12 βαθμούς, για αυτό αποφεύγουμε να τοποθετούμε εκεί γάλα ή αυγά.

Χρήσιμος σύνδεσμος: eody.gov.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 21/07/2023 - 09:24
  • ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
  • ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
  • ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΦΑΓΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κι όμως ένας χυμός μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας
Κι όμως ένας χυμός μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας 20 Ιουλίου 2023
ΕΦΕΤ: Ανάκληση γλυκισμάτων, ενέχουν κίνδυνο πνιγμού 21 Ιουλίου 2023
ΕΦΕΤ: Ανάκληση γλυκισμάτων, ενέχουν κίνδυνο πνιγμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24

Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ

Η ζέστη αυξάνει τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με μελέτη Έλληνα ερευνητή
Υγεία
28/07/2025 - 15:49

Η ζέστη αυξάνει τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με μελέτη Έλληνα ερευνητή

ΠΟΥ: «Ο λιμός και η απελπισμένη αναζήτηση τροφής σκοτώνουν ανθρώπους στη Γάζα»
Επικαιρότητα
28/07/2025 - 11:26

ΠΟΥ: «Ο λιμός και η απελπισμένη αναζήτηση τροφής σκοτώνουν ανθρώπους στη Γάζα»

Κοκτέιλ... «ασφυξία» με ακραία ζέστη και αφρικανική σκόνη - Θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς ο υδράργυρος
Επικαιρότητα
26/07/2025 - 06:48

Κοκτέιλ... «ασφυξία» με ακραία ζέστη και αφρικανική σκόνη - Θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς ο υδράργυρος

Τα χαρακτηριστικά της θερμοπληξίας και οδηγίες από τον ΕΕΣ για την αντιμετώπισή της
Υγεία
25/07/2025 - 14:46

Τα χαρακτηριστικά της θερμοπληξίας και οδηγίες από τον ΕΕΣ για την αντιμετώπισή της

Στο πλευρό των ευάλωτων εν μέσω καύσωνα οι Γιατροί του Κόσμου
Επικαιρότητα
24/07/2025 - 16:42

Στο πλευρό των ευάλωτων εν μέσω καύσωνα οι Γιατροί του Κόσμου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί θέλουμε το σεξ στη θάλασσα και τι πρέπει να ξέρουμε για την υγεία μας
Υγεία
31/07/2025 - 11:36
Μυωπία, αστιγματισμός: Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων για laser διαθλαστικές επεμβάσεις
Health Talk
31/07/2025 - 11:01
Ελληνική σφραγίδα σε καινοτόμο ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
31/07/2025 - 10:38
ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
30/07/2025 - 19:42
Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Health Talk
30/07/2025 - 19:21
Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες σε ποντίκια
Ψυχική Υγεία
30/07/2025 - 18:53
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη στο Τορίνο
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 18:13
Γιατί «κρεμάνε» οι όρχεις όταν έχει ζέστες - Μια απολύτως φυσική λειτουργία του σώματος
Υγεία
30/07/2025 - 17:46
Κεραυνοί: Τι πρέπει να προσέχουμε και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
30/07/2025 - 17:19
Προσωπικότητες της ισραηλινής διασποράς κατηγορούν την κυβέρνηση για επιβολή λιμού μέχρι θανάτου στη Γάζα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 14:23
Γεωργιάδης: «Βραχιολάκι» και παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων έριξαν την αναμονή
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 13:28
Τι πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει τις διακοπές σας ο πόνος στη μέση
Health Talk
30/07/2025 - 13:16
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48
Παραδόθηκε στο ΓΝΑ «Λαϊκό» κτήριο του ΕΟΠΥΥ για Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 12:11
Μπήκε στο χειρουργείο ο 15χρονος Δημήτρης – Βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 11:42
EFPIA: «Οι δασμοί στα φάρμακα είναι ένα εργαλείο που θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού»
Pharma News
30/07/2025 - 10:44
Βιβλικός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στις ακτές της Ρωσίας και προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:32
Ώρες αγωνίας στο Τορίνο - Έκκληση για μόσχευμα από τον πατέρα του 15χρονου που έπαθε θερμοπληξία
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 08:12
Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία
Διατροφή
30/07/2025 - 07:46
Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι σαγιονάρες για τα πόδια μας!
Health Talk
30/07/2025 - 07:27
Η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τους δασμούς φέρνει σημαντικά πρόσθετα κόστη για τη φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
30/07/2025 - 07:09
Νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ασυμπτωματικό πολλαπλό μυέλωμα υψηλού κινδύνου
Υγεία
30/07/2025 - 06:44
ΕΣΑμεΑ.: Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στον Πρωθυπουργό
Patient Talk
29/07/2025 - 19:19
Από ποια ηλικία επιταχύνεται η γήρανση του ανθρώπου
Υγεία
29/07/2025 - 18:54
Σηκώνουν το γάντι οι επισκέπτες Υγείας: «Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες του ΙΣΑ»
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 18:16
Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος του ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ στο ψηφιακό έργο CANDLE για τη μάχη κατά του καρκίνου
Digital Health
29/07/2025 - 17:52
Παρών ο HIV στην Ελλάδα: Προκλήσεις στην επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση αναδεικνύει η έκθεση του ΕΟΔΥ
Υγεία
29/07/2025 - 17:44
Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τη διασύνδεση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με την Ιατρική Κρήτης
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 17:39
Τρεις παγκόσμιοι οργανισμοί επικαιροποιούν τα στοιχεία για τη γρίπη Α(Η5)
Υγεία
29/07/2025 - 14:58
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Υπηρεσίες Υγείας
28/07/2025 - 16:46
Νέα μελέτη «αθωώνει» τα αυγά για την «κακή» χοληστερόλη και τις καρδιοπάθειες
Διατροφή
28/07/2025 - 16:23
Αμερικανικοί δασμοί στα φάρμακα: Πότε θα επιβληθούν και τι αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 13:09
Αμερικανικοί δασμοί στα φάρμακα: Πότε θα επιβληθούν και τι αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 13:09
Ο ΙΣΠ ζητεί αύξηση της αποζημίωσης στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 18:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo