ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες

Διατροφή
Καύσωνας: Πώς διατηρούμε τρόφιμα και φαγητά στις υψηλές θερμοκρασίες
Το καλοκαίρι είναι μεταξύ άλλων και η εποχή που πληθαίνουν τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης καθώς η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με ελλιπή συντήρηση των τροφίμων ευνοούν την αλλοίωση της τροφής που καταναλώνουμε.
Παρασκευή, 21/07/2023 - 09:31
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Πουλερικά, κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρια είναι οι συνήθεις ύποπτοι που κρύβονται πίσω από τις τροφικές δηλητηριάσεις της εποχής, χωρίς να λείπουν περιστατικά που σχετίζονται με αλλοιωμένα φρούτα ή λαχανικά.

Μια εμπύρετη γαστρεντερίτιδα είναι το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα της κατανάλωσης ακατάλληλης τροφής ωστόσο οι γιατροί προειδοποιούν ότι υπάρχουν μικρόβια, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Τι συμβαίνει όταν ένα τρόφιμο “χαλάσει”

Φτάνουν λίγες ώρες έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες για να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμός επικίνδυνων βακτηρίων σε κάποια τροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκούν μόλις 2 ώρες παραμονής εκτός ψυγείου για να ξεκινήσει η αλλοίωση σε ευπαθή τρόφιμα. Ο χρόνος αυτός μειώνεται στην μόλις 1 ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Το καλοκαίρι δεν συγχωρεί λάθη υγιεινής αφού είναι η αγαπημένη εποχή των μικροβίων που κατεξοχήν αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες από 30 έως 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τα πιο συχνά λάθη στον χειρισμό των τροφίμων ως εξής:

Πλημμελής καθαριότητα

Για να διασφαλίσουμε επαρκή καθαριότητα χεριών, εργαλείων και επιφανειών κοπής πρέπει να έχει προηγηθεί σαπούνισμα τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων και καλό ξέβγαλμα με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Ο χρόνος πλυσίματος ισχύει και για τα φρούτα ακόμα κι αν πρόκειται να καταναλωθούν χωρίς την φλούδα τους. Το πλύσιμο τους πρέπει να γίνεται με μεγάλη επιμέλεια, κυρίως στην περιοχή κοντά στο κοτσάνι, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουν στην επιφάνεια βακτήρια που θα μεταφερθούν στην σάρκα του φρούτου όταν το ξεφλουδίσουμε.

Καθυστέρηση στην ψύξη

Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο λάθος να παραμείνει το γάλα ή το τυρί που αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ εκτός ψυγείου μέχρι να πάμε σπίτι μας, όμως αυτό ισχύει μόνο τον χειμώνα όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή ώστε τα τρόφιμα αυτά να αντέξουν μέχρι να μπουν στο οικιακό ψυγείο.

Αν το κατάστημα τροφίμων δεν είναι κυριολεκτικά δίπλα στο σπίτι, μεριμνήστε να μεταφέρετε τα γαλακτοκομικά σας σε ισοθερμικές τσάντες κάνοντας χρήση παγοκύστης ώστε να μην αποθηκεύσετε τελικά ένα τρόφιμο που ίσως έχει ήδη αλλοιωθεί.

Κακή αποθήκευση

Πόσες φορές έχει τύχει να τοποθετήσετε πρόχειρα στο ψυγείο σας την σακούλα από το κρεοπωλείο όπως ακριβώς την πήρατε από το κατάστημα.. και ενώ στο ίδιο ράφι βρίσκονται εκτεθειμένα δίπλα δίπλα λαχανικά ή φρούτα.

Η αποθήκευση νωπών τροφίμων στην συντήρηση του ψυγείου πρέπει να γίνεται σε καλά κλεισμένο δοχείο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης των υπολοίπων τροφίμων.

Τι να προσέξουμε στο μαγείρεμα

  • Σωστό ψήσιμο

Κρέας και πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται με επιμέλεια και ομοιόμορφα μέχρι το κέντρο τους. Πολύ συχνά, ένα κομμάτι κρέας φαίνεται να έχει ψηθεί καλά εξωτερικά ενώ στο εσωτερικό είναι ακόμα ωμό. Η κατανάλωση τους είναι ασφαλής μόνο όταν έχουν ψηθεί σε θερμοκρασία τέτοια που δεν επιτρέπει την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών, δηλαδή περίπου από τους 75-80 βαθμούς και επάνω. Σε αυτή την περίπτωση είναι χρήσιμο ένα θερμόμετρο φαγητού. Εμπειρικά μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το κρέας ή το πουλερικό έχει ψηθεί καλά όταν οι χυμοί του καθώς το κόβουμε είναι διαυγείς και όχι ροζ.

  • Αποθήκευση μαγειρεμένου φαγητού

Το φαγητό θα πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο αμέσως μόλις κρυώσει και σίγουρα όχι αργότερα της παρέλευσης 2 ωρών. Η πρακτική να μένει το μαγειρεμένο φαγητό στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσει εντελώς δεν είναι ασφαλής. Είναι προτιμότερο να χωρίζεται το φαγητό σε μικρότερες ποσότητες σε διαφορετικά σκεύη αποθήκευσης ώστε να κρυώσει γρηγορότερα και να μπει εγκαίρως στο ψυγείο.

  • Πώς ξαναζεσταίνουμε το μαγειρεμένο φαγητό;

Το φαγητό που έχει μείνει στην συντήρηση του ψυγείου πρέπει να ξαναζεσταίνεται μόνο μια φορά πριν καταναλωθεί και σε θερμοκρασία υψηλότερη των 75 βαθμών, με ομοιόμορφο τρόπο ώστε η θερμότητα να διαχέεται σε όλο το περιεχόμενο. Αν ξαναζεστάνουμε ένα φαγητό πάνω από μια φορά ρισκάρουμε την επιβίωση κάποιων ανθεκτικών μικροβίων καθώς η αλλοίωση των τροφών είναι μια αλυσίδα την οποία δεν μπορούμε να παρεμποδίσουμε εντελώς, μόνο να την επιβραδύνουμε ώστε το τρόφιμο να καταναλωθεί πριν γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας.

Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στην σωστή θέση του ψυγείου ανάλογα με το πόσο ευπαθή είναι. Το κάτω ράφι του ψυγείου έχει θερμοκρασία που κυμαίνεται από 2-4 βαθμούς Κελσίου, το μεσαίο 4-5 και το υψηλότερο 7-8. Στην πόρτα του ψυγείου η θερμοκρασία είναι ακόμα μεγαλύτερη, γύρω στους 10-12 βαθμούς, για αυτό αποφεύγουμε να τοποθετούμε εκεί γάλα ή αυγά.

Χρήσιμος σύνδεσμος: eody.gov.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 21/07/2023 - 09:24
  • ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
  • ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
  • ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΦΑΓΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κι όμως ένας χυμός μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας
Κι όμως ένας χυμός μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας 20 Ιουλίου 2023
ΕΦΕΤ: Ανάκληση γλυκισμάτων, ενέχουν κίνδυνο πνιγμού 21 Ιουλίου 2023
ΕΦΕΤ: Ανάκληση γλυκισμάτων, ενέχουν κίνδυνο πνιγμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφυδάτωση: Πότε η αναπνοή, το δέρμα και η θερμοκρασία μας αποκαλύπτουν ένα σώμα που διψάει
Υγεία
01/10/2025 - 17:39

Αφυδάτωση: Πότε η αναπνοή, το δέρμα και η θερμοκρασία μας αποκαλύπτουν ένα σώμα που διψάει

Η θερμοκρασία των τροφίμων και των ροφημάτων συνδέεται με την ψυχική και γαστρεντερική υγεία
Διατροφή
01/10/2025 - 14:00

Η θερμοκρασία των τροφίμων και των ροφημάτων συνδέεται με την ψυχική και γαστρεντερική υγεία

Ινδονησία: Περισσότεροι από 800 μαθητές με μαζική τροφική δηλητηρίαση από δωρεάν σχολικά γεύματα
Επικαιρότητα
20/09/2025 - 00:03

Ινδονησία: Περισσότεροι από 800 μαθητές με μαζική τροφική δηλητηρίαση από δωρεάν σχολικά γεύματα

Ερευνητές ζητούν διεύρυνση της λίστας με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα - Οι νέες προσθήκες
Διατροφή
17/09/2025 - 14:00

Ερευνητές ζητούν διεύρυνση της λίστας με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα - Οι νέες προσθήκες

Προβλήματα με το στομάχι; Τα εύπεπτα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν
Διατροφή
11/09/2025 - 18:00

Προβλήματα με το στομάχι; Τα εύπεπτα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν

Οι καύσωνες μάς γερνούν πιο γρήγορα
Υγεία
26/08/2025 - 09:30

Οι καύσωνες μάς γερνούν πιο γρήγορα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τραγικός θάνατος από νευρική ανορεξία - Έφτασε να ζυγίζει μόλις 27 κιλά τρώγοντας μόνο φρούτα
Υγεία
07/10/2025 - 19:22
Το Νόμπελ Ιατρικής άργησε 12 ώρες λόγω... πεζοπορίας και σήματος
Επικαιρότητα
07/10/2025 - 19:04
Παγώνη για το λάθος στο «Αττικό» Νοσοκομείο: «Το αντιβιοτικό έπρεπε να δοθεί σε άλλη ασθενή»
Επικαιρότητα
07/10/2025 - 18:42
Ερρίκος Ντυνάν: Μέγιστη ακρίβεια στην απεικόνιση PET/CT με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης
Υπηρεσίες Υγείας
07/10/2025 - 18:04
«Το ΕΣΥ αλλάζει;» - Οι απαντήσεις που δόθηκαν στο 16ο Pharma & Health Conference
Επικαιρότητα
07/10/2025 - 17:27
«Εμπλουτισμένο νερό»: Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσει την επιθυμία για ζάχαρη;
Διατροφή
07/10/2025 - 16:56
Η έκθεση προόδου της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα στον Καρκίνο το 2025
Υγεία
07/10/2025 - 16:29
Στην εποχή των ενέσεων αδυνατίσματος, επιστήμονες αναζητούν θεραπείες πάχυνσης
Υγεία
07/10/2025 - 16:12
Μεγάλη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Ψυχική Υγεία
07/10/2025 - 15:49
Εγκαινιάστηκαν οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica στη Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες Υγείας
07/10/2025 - 15:32
Μεγάλη πανελλαδική έρευνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία
Patient Talk
07/10/2025 - 15:14
Πώς κρατάει το ανοσοποιητικό τις λεπτές ισορροπίες του; Η απάντηση πήρε Νόμπελ Ιατρικής
Υγεία
07/10/2025 - 14:58
ΕΟΜ: Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντες δότες
Υγεία
07/10/2025 - 14:41
Νέο φάρμακο που επιδρά στις ορμόνες δείχνει σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης
Pharma News
07/10/2025 - 14:00
Ελπίδες για την αντιμετώπιση του ανθεκτικού συστηματικού ερυθηματώδη λύκου με κυτταρική θεραπεία
Pharma News
07/10/2025 - 13:00
Αττικό νοσοκομείο για χορήγηση λάθος αντιβίωσης: Σε εξέλιξη ΕΔΕ
Επικαιρότητα
07/10/2025 - 12:31
ΠΟΥ: 1 στους 5 ενήλικες εξακολουθεί να είναι εθισμένος στο κάπνισμα
Πολιτική Υγείας
07/10/2025 - 12:00
Θέλεις να θυμηθείς κάτι; Ακολούθησε τις οδηγίες!
Υγεία
07/10/2025 - 11:00
Σύλληψη δύο νοσηλευτριών δημόσιου νοσοκομείου για χορήγηση λάθος αντιβίωσης
Επικαιρότητα
07/10/2025 - 10:29
Η βελτίωση της καρδιακής υγείας των νέων ενηλίκων μειώνει τον κίνδυνο μετέπειτα καρδιαγγειακών παθήσεων
Υγεία
07/10/2025 - 10:00
Η βιταμίνη που εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του δέρματος
Υγεία
07/10/2025 - 09:00
Εθνική Ασφαλιστική: «Συνδεδεμένη με τον κοινωνικό μας ρόλο η υποστήριξη του Greece Race for the Cure»
Υπηρεσίες Υγείας
07/10/2025 - 06:54
Γάζα: Νεκρός και 15ος Γιατρός Χωρίς Σύνορα - Τι καταγγέλλουν οι MSF
Επικαιρότητα
07/10/2025 - 03:29
Η Φαινυλκετονουρία (PKU) στο επίκεντρο δύο σημαντικών συνεδρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό
Patient Talk
07/10/2025 - 00:07
Σύσκεψη ΙΣΑ με τους εργαστηριακούς γιατρούς για το clawback και τη βιωσιμότητα
Επικαιρότητα
06/10/2025 - 23:24
H Johnson & Johnson Innovative Medicine στο 24ο HealthWorld Conference
Pharma News
06/10/2025 - 22:06
Κόντρα Αγαπηδάκη-Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για τη σύμβαση με το Ίδρυμα Ωνάση
Επικαιρότητα
06/10/2025 - 21:12
Γεωργιάδης: «Στόχος μου να γίνονται μεταμοσχεύσεις σε παιδιά στη νέα πτέρυγα του Ωνασείου»
Πολιτική Υγείας
06/10/2025 - 20:54
Μιχαηλίδου από Κάσο: Όλοι μαζί για την Ελληνική οικογένεια όπου και αν κατοικεί
Επικαιρότητα
06/10/2025 - 20:42
Το 79% των εργαζόμενων θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
06/10/2025 - 20:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες οδηγίες για τη μείωση των θανάτων από την αιμορραγία μετά τον τοκετό- Το όριο συναγερμού
Πολιτική Υγείας
05/10/2025 - 08:39
Ανησυχία για τη ρύπανση με αιώνια χημικά από τα data centers εν μέσω "έκρηξης" της χρήσης ΑΙ
Υγεία
06/10/2025 - 10:00
Νέα έρευνα δείχνει ότι η νόσηση από Covid μπορεί να στερήσει οριστικά την όσφρηση
Υγεία
06/10/2025 - 13:00
Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές: Ο ρόλος του ταχυδρομικού κώδικα
Health Talk
06/10/2025 - 11:00
Πώς ένα έντομο μπορεί να φέρει επανάσταση στη χειρουργική
Υγεία
06/10/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo