ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τηγανιτές πατάτες: Ο μυστικός «ένοχος» πίσω από τις διαταραχές διάθεσης

Διατροφή
Τηγανιτές πατάτες: Ο μυστικός «ένοχος» πίσω από τις διαταραχές διάθεσης
Μπορούν οι τηγανητές πατάτες να προκαλέσουν κατάθλιψη;
Τετάρτη, 03/05/2023 - 09:46
— Photo: freepik
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η αυθόρμητη απάντηση θα ήταν για τους περισσότερους απο εμάς «όχι», αν υπήρχε ένας «μαγικός» τρόπος να απαλλαγούμε και από τις θερμίδες που συνοδεύουν ένα πιάτο με λαχταριστές τηγανητές πατάτες.

Ίσως μάλιστα ήταν και λίγο παραπαπάνω ενθουσιώδης, «οι τηγανιτές πατάτες προκαλούν μόνο ευτυχία!» Ή μήπως όχι...;

Τηγανιτές νοστιμιές και διαταραχές άγχους

Η έρευνα άντλησε δεδομένα από 140.728 άτομα. Οι μελετητές, με τα στοιχεία που συνέλεξαν ήθελαν να διερευνήσουν πιθανή σύνδεση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων σε σχέση με την συχνότητα εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 11 ετών.

Στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου, οι μελετητές είχαν εντοπίσει 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης.


Διαπίστωσαν μάλιστα, ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερες από μία μερίδες τηγανητού φαγητού την ημέρα είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από κάποια στρεσογόνο εκδήλωση και 7% υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη σε σχέση με τους μη καταναλωτές τέτοιων τροφίμων.

Το προφίλ εκείνων που φαίνεται να αρέσκονταν περισσότερο στις τηγανητές τροφές, αφορούσε σε άντρες νεαρότερης ηλικίας και καπνιστές.

Κατόπιν οι ερευνητές, στην προσπάθεια τους να βρουν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην κατανάλωση τηγανητών τροφίμων και διαταραχών διάθεσης, έξέτασαν περαιτέρω μια χημική ουσία που δημιουργείται στα τρόφιμα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, το ακρυλαμίδιο.

Σε αυτό το στάδιο, κατέγραψαν πώς η χρόνια έκθεση στο ακρυλαμίδιο ενός συγκεκριμένου είδους ψαριού (zebrafish) με την πάροδο του χρόνου επηρέασε την συμπεριφορά των ψαριών, δίνοντας συμπτώματα που προσομοιάζουν σε άγχος και κατάθλιψη.

Από περαιτέρω δοκιμές, διαπίστωσαν επίσης ότι το ακρυλαμίδιο μείωσε τον μεταβολισμό των λιπιδίων, προκάλεσε νευροφλεγμονές και ελάττωσε τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Ακρυλαμίδιο: Ο «κρυφός» εχθρός


Το ακρυλαμίδιο, είναι μια από τις ουσίες που σχηματίζονται στα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστει θερμική επεξεργασία. Είναι μια ουσία που σε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, λαμβάνει χαρακτηριστικά νευροτοξικότητας, επηρεάζοντας τον νευρικό ιστό ενώ πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και να επηρεάσει δυσμενώς την γονιμότητα.

Στα τρόφιμα, σχηματίζεται όταν η θερμική επεξεργασία φτάνει ή ξεπερνά τους 120 βαθμούς Κελσίου, όπως δηλαδή συμβαίνει όταν τηγανίζουμε μια πρώτη ύλη.

Ο σχηματισμός του ακρυλαμιδίου, είναι αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης ενός αμινοξέως και ενός σακχάρου και η συγκέντρωση του εξαρτάται τόσο από την θερμοκρασία, όσο και από το είδος του τροφίμου αλλά και την διάρκεια της θερμικής του επεξεργασίας.

Όπως έχουν διαπιστώσει οι ειδικοί, τα αμυλώδη τρόφιμα, που μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία για περισσότερο διάστημα, είναι πιθανότερο να περιέχουν αυξημένες ποσότητες ακρυλαμιδίου.

Οι περιορισμοί της έρευνας


Ανεξάρτητοι επιστήμονες ωστόσο, αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τα ευρήματα, επισημαίνοντας ότι η μελέτη πρέπει να επαναληφθεί με περισσότερες μεταβλητές.

Εκτός από την μέτρηση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων υπάρχουν, σημειώνουν, κι άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη όπως το χαμηλό εισόδημα και προυπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Ο Δρ. Michael J. McGrath, ψυχίατρος και ιατρικός διευθυντής του Ohana Luxury Alcohol Rehab, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, εκτίμησε ότι η έρευνα δεν εντόπισε μια ξεκάθαρη αιτιολογική σύνδεση και ίσως το άγχος και η κατάθλιψη προυπήρχαν και ήταν εκείνοι οι παράγοντες που “έσπρωξαν” προς την κατανάλωση πιο ανθυγιεινών φαγητών, όπως τα τηγανητά.

Πηγή: www.pnas.org και www.medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης=> Τι θα τρώμε το 2040 - Ειδικοί εξηγούν

Τελευταία τροποποίηση στις 03/05/2023 - 10:01
  • ΠΑΤΑΤΕΣ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΑΓΧΟΣ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
  • ΔΙΑΘΕΣΗ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΤΗΓΑΝΙΤΑ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η καλή διατροφή στο επίκεντρο του Delphim Forum 2023
Η καλή διατροφή στο επίκεντρο του Delphim Forum 2023 02 Μαϊος 2023
Σιδηροπενική αναιμία: Οι «super» τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου 04 Μαϊος 2023
Σιδηροπενική αναιμία: Οι «super» τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρία ψυχικά και σωματικά οφέλη που μπορείτε να πετύχετε αν είστε πιο καλοί με τον εαυτό σας
Ψυχική Υγεία
20/09/2025 - 09:25

Τρία ψυχικά και σωματικά οφέλη που μπορείτε να πετύχετε αν είστε πιο καλοί με τον εαυτό σας

13:27- Η ώρα που αρχίζουμε να κουτουλάμε στο γραφείο. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υγεία
19/09/2025 - 13:00

13:27- Η ώρα που αρχίζουμε να κουτουλάμε στο γραφείο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι ανάγκες πρωτεΐνης στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους
Διατροφή
19/09/2025 - 13:58

Οι ανάγκες πρωτεΐνης στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους

Η κεταμίνη στη μάχη κατά της κατάθλιψης - Τι υπογραμμίζουν οι ειδικοί
Ψυχική Υγεία
19/09/2025 - 11:00

Η κεταμίνη στη μάχη κατά της κατάθλιψης - Τι υπογραμμίζουν οι ειδικοί

Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 22:09

Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 16:16

Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «τέχνη της βαρεμάρας» και οι κανόνες της - Γιατί τη χρειαζόμαστε, τι μάς προσφέρει
Ψυχική Υγεία
20/09/2025 - 14:34
ΕΛΛΟΚ: «Εξειδικευμένες κλινικές για εφήβους και νεαρούς ενήλικες ογκολογικούς ασθενείς»
Patient Talk
20/09/2025 - 14:12
Σύσταση από τον ΕΜΑ για την έγκριση 14 νέων φαρμάκων – Επέκταση ενδείξεων για ακόμα έξι
Pharma Policy
20/09/2025 - 13:53
Τρία ψυχικά και σωματικά οφέλη που μπορείτε να πετύχετε αν είστε πιο καλοί με τον εαυτό σας
Ψυχική Υγεία
20/09/2025 - 09:25
Όμιλος Lavipharm: Σημαντικά ενισχυμένες οι πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2025
Pharma News
20/09/2025 - 06:52
Σωματείο Εργαζομένων στο Κρατικό Νίκαιας: «Όλοι στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 1ης Οκτωβρίου»
Πολιτική Υγείας
20/09/2025 - 03:21
Ινδονησία: Περισσότεροι από 800 μαθητές με μαζική τροφική δηλητηρίαση από δωρεάν σχολικά γεύματα
Επικαιρότητα
20/09/2025 - 00:03
Ανδρουλάκης από Κύθηρα: «Ελλάδα για όλους, σημαίνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δημόσιας υγείας»
Πολιτική Υγείας
19/09/2025 - 23:24
ΦΣΘ: «Ντύνεται» πράσινος ο Λευκός Πύργος για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
Pharma News
19/09/2025 - 22:03
Πρώτο στην αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Πολιτική Υγείας
19/09/2025 - 21:19
Καρκίνος: Τα 13 πιθανά συμπτώματα που συχνά υποτιμάμε!
Υγεία
19/09/2025 - 19:57
Αθλητικές κακώσεις: Τρόποι πρόληψης για κορυφαίες επιδόσεις
Fitness
19/09/2025 - 19:09
Τα φαρμακευτικά μανιτάρια στην εμμηνόπαυση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα!
Υγεία
19/09/2025 - 18:16
Τσιάρας: «Υπευθυνότητα από όλους για την αντιμετώπιση της ευλογιάς
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 17:42
Γεωργιάδης από ΓΝ Δράμας: «Άμεσο σχέδιο για την ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
19/09/2025 - 17:21
Νέα μελέτη συνδέει τα στοματικά μικρόβια με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
19/09/2025 - 16:51
Ένα μήλο την ημέρα... - Εξι οφέλη για την υγεία και οι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
19/09/2025 - 16:24
Η δίαιτα του Τεφλόν, το μητρικό γάλα με γεύση σκόρδο και οι μεταμφιεσμένες σε ζέβρες αγελάδες που ξεγελούν τα κουνούπια
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 15:56
Στρατηγική συμμαχία των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Σαγκάης - Τα πεδία συνεργασίας
Υγεία
19/09/2025 - 15:32
Θεσσαλονίκη: Στο Ιπποκράτειο ο πολυτραυματίας από έκρηξη σε μάντρα - Κρίσιμη η κάταστασή του
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 15:14
Ούρηση: Πόσες φορές πρέπει να πηγαίνουμε τουαλέτα κάθε μέρα - Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό
Health Talk
19/09/2025 - 15:01
Ευρεία σύσκεψη στη Λάρισα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 14:41
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ στην πρώτη θεραπεία για σπάνιο αυτοάνοσο που σχετίζεται με την ανοσοσφαιρίνη
Pharma Policy
19/09/2025 - 14:14
Οι ανάγκες πρωτεΐνης στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους
Διατροφή
19/09/2025 - 13:58
Μπαρμπετάκη: «Διαμορφώνουμε πολιτικές που είναι καταλύτες της καινοτομίας, με επίκεντρο τον ασθενή»
Pharma News
19/09/2025 - 13:36
13:27- Η ώρα που αρχίζουμε να κουτουλάμε στο γραφείο. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υγεία
19/09/2025 - 13:00
Χρονιά ρεκόρ το 2024 για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 12:00
Η κεταμίνη στη μάχη κατά της κατάθλιψης - Τι υπογραμμίζουν οι ειδικοί
Ψυχική Υγεία
19/09/2025 - 11:00
Κρούσμα φυματίωσης στην Καστοριά
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 10:41
Η επιτροπή εμβολιασμού των ΗΠΑ προτείνει ξεχωριστούς εμβολιασμούς για ιλαρά,παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμοβλογιά
Πολιτική Υγείας
19/09/2025 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι είναι η νόσος του Lyme με την οποία παλεύει επί 12 χρόνια η Μπέλα Χαντίντ - Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας της!
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 19:14
ΠΣΦ: Σεμινάριο στο 401 ΓΣΝ, για ασθενείς και νοσηλευτές
Υγεία
18/09/2025 - 16:53
Η κεταμίνη στη μάχη κατά της κατάθλιψης - Τι υπογραμμίζουν οι ειδικοί
Ψυχική Υγεία
19/09/2025 - 11:00
Πειραματικό ενέσιμο φάρμακο υπόσχεται διατήρηση της απώλειας βάρους και μετά τη διακοπή του
Pharma News
18/09/2025 - 11:00
Νέο εργαλείο ΑΙ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο προσβολής από 1.000 ασθένειες και το πότε!
Digital Health
18/09/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo