ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Grecotel: Μια μοναδική εμπειρία ζωής για τα μέλη του Advisory Board του Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία

Υπηρεσίες Υγείας
Grecotel: Μια μοναδική εμπειρία ζωής για τα μέλη του Advisory Board του Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία
Ως μοναδική εμπειρία ζωής χαρακτήρισε ο Δρ. Frank Hu, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard, την επίσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής (Advisory Board) τουΚέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία στην παραδοσιακή βιολογική φάρμα AgrecoFarms της Grecotel την Κυριακή 8 Μαΐου.
Δευτέρα, 09/05/2022 - 20:37
News4Health Team News4Health Team

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίου φήμης και της Grecotel, του ηγετικού ομίλου στον Τουρισμό στη χώρα μας. Έδρα του Κέντρου αποτελεί το Ρέθυμνο στην καρδιά της Κρήτης και πατρίδα της Grecotel. Με ένα μοναδικό διαδραστικό ταξίδι στην γνήσια παραδοσιακή κρητική διατροφή και στον τρόπο ζωής των Κρητών στην AgrecoFarms ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση της επίσκεψής τους στη χώρα μας κατά την πενθήμερη διαμονή τους στην Κρήτη.

Οι εκλεκτοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά στην παραδοσιακή φάρμα της Grecotel, AgrecoFarms,μια μοναδική και ολοκληρωμένη εμπειρία σε όλη τη διαδρομή της κρητικής διατροφής και παράδοσης, όπως αυτή ξεκινά από τη μάνα γη και καταλήγει στο πιάτο μας. Το ζύμωμα του ψωμιού, η παραγωγή τσικουδιάς, το άρμεγμα, η συλλογή προϊόντων από το μποστάνι, η παραγωγή μελιού, ήταν μερικές από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν οι διακεκριμένοι επιστήμονες προτού καταλήξουν στο μπαλκόνι της φάρμας και απολαύσουν τις μοναδικές εξαιρετικές γεύσεις μαγειρεμένες με τον πιο παραδοσιακό τρόπο.

Οι ριζίτες της Κρήτης, οι χορευτές και οι οργανοπαίκτες του συλλόγου Βρακοφόρων έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση, δείχνοντας πως γλεντούσαν οι κρητικοί την κάθε τους στιγμή.

Μεταφέροντας την εμπειρία τους δήλωσαν τα εξής:

Frank Hu, Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard

“Είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής! Η εμπειρία μου από την Κρήτη είναι απίστευτη. Το φαγητό είναι εξαιρετικό, έχουμε επισκεφθεί πολλά μέρη, ιστορικά μνημεία, αλλά και την AgrecoFarms και όλα είναι εκπληκτικά.

Το Κέντρο Αριστείας είναι μία ευκαιρία να προωθήσουμε την κρητική διατροφή, την κουλτούρα και το περιβάλλον. Έχουμε κάνει πολλές μελέτες για την επίδραση που είχε η κρητική και η μεσογειακή διατροφή στην υγεία αλλά υπάρχει μικρή πληροφόρηση για την βιωσιμότητα και το περιβάλλον της Κρήτης. Επομένως,η επίσκεψη στην φάρμα και βλέποντας πώς παράγονται τα κρητικά προϊόντα, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προωθήσουμε την κρητική διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η διαχείριση σε ξενοδοχεία και φάρμες αλλά και στην εκπαίδευση μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο να στείλουμε το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.”

Στέφανος Κάλης, καθηγητής στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας

Έλληνας τρίτης γενιάς της Αμερικής για τον οποίο το Κέντρο είναι «έργο ζωής για τον ίδιο και ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα».

«Ζω στη Βοστώνη, εκεί είναι το ένα μου πόδι, αλλά το άλλο μου πόδι είναι στον υπόλοιπο κόσμο. Ζω βέβαια στη Βοστώνη, αλλά η ψυχή μου και η καρδιά μου είναι στην Ελλάδα. Έχω μία ιδιαίτερη λατρεία στην πατρίδα μου.Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της υγείας και της ευεξίας και πολλά χρόνια τώρα θέλουμε να προωθήσουμε την ελληνική παράδοση διατροφής.Η παράδοση της Κρήτης από τη μελέτη επτά χωρών είναι πολύ πλούσια και μεταξύ αυτών των χωρών, η Κρήτη ήταν το αστέρι. Είχε το λιγότερο ποσοστό καρδιοαγγειακών παθήσεων και καρκίνου και την υψηλότερη μακροζωΐα.

Ήταν πρόκληση για μας να γίνει ένα κέντρο στην Ελλάδα και που θα μπορούσε να γίνει, αν όχι στην Κρήτη. Μετά από δύο χρόνια, μέσω φίλων, βρήκα τον κ. Καλαϊτζιδάκη, GrecotelOperationsDirector και σε λίγο χρόνο, καταλαβαίνοντας από τον Δημήτρη το όραμα του κ. Νίκου και της κας Μάρις Δασκαλαντωνάκη, για το περιβάλλον και για την κρητική παράδοση, έκρινα ότι η Grecotel ήταν ο ιδανικός συνεργάτης για αυτήν την προσπάθεια.

Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο, ανακοινώσαμε το γεγονός του κέντρου με πολύ μεγάλη χαρά και τώρα έχουμε φέρει τους κορυφαίους καθηγητές του κόσμου στην Κρήτη.»

Walter Willet, τ. Πρόεδρος Τμήματος Διατροφής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard

«Είναι μία καταπληκτική εμπειρία να βρίσκομαι εδώ. Η κρητική διατροφή έχει καθοδηγήσει τις έρευνες που κάνω 60 χρόνια, οπότε είναι μια πραγματική πηγή έμπνευσης η επίσκεψη μου.Η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ δημοφιλής πλέον στις ΗΠΑ, καθώς τώρα οι άνθρωποι έχουν τη γνώση για το πόσο σημαντική είναι στην υγεία, ενώ ταυτόχρονα είναι νόστιμη και βιώσιμη. Οι έρευνες των τελευταίων πέντε χρόνων κατατάσσουν την μεσογειακή διατροφή στην κορυφή.Αυτό που βίωσα στην AgrecoFarms είναι η θετική εμπειρία με μια σειρά από διαφορετικά προϊόντα, από το εξαιρετικό ελαιόλαδο μέχρι τους καρπούς και όλα τα προϊόντα που γεύτηκα και αυτός ο συνδυασμός είναι και η δύναμη της μεσογειακής διατροφής.»

Greg Drescher, ΙνστιτούτοΓαστρονομίαςΑμερικής Culinary Institute of America CIA

«Γνωρίζουμε ότι το μοντέλο της κρητικής διατροφής είναι το κυρίως «πιάτο» της μεσογειακής διατροφής, αλλά πάντα υπάρχουν περισσότερα να μάθει κανείς. Επομένως το να βρισκόμαστε στην Κρήτη και να ερχόμαστε σε επαφή με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα είναι πολύ σημαντικό.

Αν ζεις στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής ή στην βόρεια Ευρώπη και σε ενδιαφέρει η μεσογειακή διατροφή, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μέρος όπου μπορείς να ακούσεις τα πάντα σχετικά με την μεσογειακή διατροφή. Και αυτό αφορά και τους επαγγελματίες, όπως τους καθηγητές της διατροφής,τους σεφ αλλά και τα μέσα ενημέρωσης.

Έχω δει και άλλες προσπάθειες σε άλλες χώρες αλλά τίποτα σαν και αυτό που συναντάει κάνεις στηνAgrecoFarms και την Grecotel. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό και ξεκάθαρα δεν είναι μόνο μία εκδήλωση, είναι μία δυναμική φάρμα και είναι ένα μέρος που μπορείς να έχεις την αυθεντική εμπειρία.»

Αντωνία Τριχοπούλου, Ακαδημαϊκός τομέας της επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας

«Είναι ένα γεγονός πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και φυσικά για την Κρήτη ειδικότερα, γιατί η Κρήτη είναι το λίκνο της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής. Είναι το πρότυπο και αυτό οφείλεται όχι μόνο σε ιστορικούς λόγους, αλλά και στο γεγονός ότι η Κρήτη έχει θαυμάσια προϊόντα.Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που είμαι σε αυτό το περιβάλλον και γνώρισα τόσους ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν στην παράδοση, προσπαθούν να διατηρήσουν ό,τι ακόμα έχει μείνει, γιατί πάρα πολλά πράγματα χάνονται.

Το Κέντρο θα πρέπει κατ’ αρχάς να το αγκαλιάσουν οι κάτοικοι της Κρήτης. Πρωτοβουλίες υπάρχουν πολλές, όμως αν δεν αγκαλιαστεί από τους κρητικούς, θα είναι μια μεμονωμένη δράση, η οποία βέβαια θα έχει μια πολύ μεγάλη σημασία, κυρίως για την καταγραφή. Αλλά εμείς δεν θέλουμε την καταγραφή. Δεν θέλουμε να το αποδείξουμε επιστημονικά, θέλουμε την καθημερινότητα. Γιατί, λυπάμαι που θα το πω, από πρόσφατες έρευνες για το τι τρώνε οι Έλληνες, βλέπουμε ότι ο κρητικός είναι ο πιο παχύσαρκος Έλληνας, είναι ο άνθρωπος που έχει την υψηλότερη πιθανότητα να γίνει διαβητικός, είναι ο άνθρωπος ο οποίος περπατάει λιγότερο.

Ο Στέφανος Κάλης, καθηγητής Ιατρικής στο Harvard και ο GregDrescher από το Ινστιτούτο Γαστρονομίας Αμερικής CulinaryInstituteofAmericaCIA υλοποιούν την ιδέα του Κέντρου.

Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν κι άλλοι καθηγητές από τη Βοστώνη, υπάρχουν άνθρωποι και από την Ισπανία και υπάρχει και η διάθεση από το πανεπιστήμιο του Yale να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται με πολλή αγάπη και πολλή γνώση – τονίζω ότι είναι μία μη κερδοσκοπική προσέγγιση – και θα συντονίσει ο κ. Κάλης, που είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του Χάρβαρντ και της Ελλάδας και υπάρχουν πολλές ιδέες. Εγώ θέλω να τονίσω ότι πρέπει να μας αγκαλιάσουν οι παραγωγοί, να καταλάβουν την τεράστια σημασία του κέντρου, να το αγαπήσουν και να μπει στην καθημερινότητα της ζωής μας.

Πρέπει να κινηθούν όλες οι δυνάμεις, οι σύλλογοι, τα σχολεία, οι αθλητικοί σύλλογοι, αλλά και η εκκλησία για να γίνει σαφές το νόημα της μεσογειακής διατροφής για την υγεία μας, αλλά και για την οικονομία.

Η μεσογειακή διατροφή είναι «παράγω τοπικά και καταναλώνω τοπικά». Δηλαδή το γεγονός ότι το ξενοδοχείο στο οποίο μένω χρησιμοποιεί προϊόντα που παράγονται εδώ είναι πάρα πολύ σημαντικό.»

Miguel Angel Martinez Πανεπιστήμιο Navarra καθηγητής - έδρα προληπτικής ιατρικής

«Η εμπειρία μου στην ΑgrecoFarms είναι καταπληκτική γιατί η Mεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο η διατροφή, είναι και oΤρόπος Ζωής, οι πολιτισμικές και πολιτιστικές εμπειρίες.

Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης και να μάθουμε και το θρησκευτικό υπόβαθρο της Mεσογειακής Διατροφής.

Η Κρήτη είναι το μέρος που γεννήθηκε η Mεσογειακή Διατροφή, επομένως μία φάρμα σαν αυτήν που βρισκόμαστε, έχει μία ξεχωριστή αξία για εκπαιδευτικούς σκοπούς και είναι πολύ σημαντικό ότι πολλοί άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να έρθουν εδώ και να έχουν μία τέτοια ξεχωριστή εμπειρία.»

KenToong Εκτελεστικός Διευθυντής Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης -U-MassDining

«Μόνο όταν μπορείς να το δεις μπορείς και να το πιστέψεις! Είναι μια εκπληκτική εμπειρία, το φαγητό, το τυρί, το ελαιόλαδο. Αυτό που έχω να πω είναι ότι θέλω να υιοθετήσω πολλά από όσα έχω δει εδώ. Ιδιαίτερα να προμηθευτούμε τα τοπικά προϊόντα και υιοθετώντας τον παραδοσιακό τρόπο που τα μαγειρεύετε, να τα διαθέσουμε και να τα προσφέρουμε στα εστιατόριά μας στις Η.Π.Α. Όλα πλέον περιστρέφονται γύρω από το γρήγορο φαγητό, δηλαδή τα snacks, και οι ελληνικές πίτες είναι ιδανική επιλογή σε όλο τον κόσμο».

  • GRECOTEL

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επαναξελέγη Πρόεδρος της ECHSA ο δρ Γιώργος Σαρρής
Επαναξελέγη Πρόεδρος της ECHSA ο δρ Γιώργος Σαρρής 09 Μαϊος 2022
Νέο webinar για τις προκλήσεις και την σωστή παρέμβαση της διαταραχής του αυτισμού 10 Μαϊος 2022
Νέο webinar για τις προκλήσεις και την σωστή παρέμβαση της διαταραχής του αυτισμού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SEPTONA στηρίζει την HOPEgenesis για την αντιμετώπιση της Υπογεννητικότητας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
08/11/2025 - 03:47
Κοινή Ημερίδα των Νοσοκομείων Μεταξά και Τζανείου: Απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος σε ογκολογικούς ασθενείς
Υγεία
08/11/2025 - 00:13
Ακτινοβολία με ευθύνη: Η Affidea πρωτοπορεί στην ασφαλή ιατρική απεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 22:59
Η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρεται για την έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων στο «Γ. Γεννηματάς»
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 22:33
ΠΣΕΥ: «Ο κλάδος ΠΕ25 καταλαμβάνεται ισότιμα από νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας στην Ειδική Αγωγή»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 21:49
Θεσσαλονίκη: Σχολείο-κόμβος Υγείας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 21:22
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θεσμική θωράκιση του ρόλου μας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας»
Patient Talk
07/11/2025 - 20:56
Η Υγεία στο επίκεντρο της COP30: Η ανθρωπότητα απαιτεί συντονισμένες δράσεις
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 20:31
Ελληνικό και διεθνές ορόσημο: Δεύτερη εγκυμοσύνη και τοκετός έπειτα από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 19:57
Η καφεΐνη με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των πονοκεφάλων
Υγεία
07/11/2025 - 19:22
Γεωργιάδης: «Μέτρα για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια - Κάτω από το 15% στο πρώτο τρίμηνο του '26»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 18:27
Στις 14 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση - Έως και 800 τα voucher
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 17:46
Εγκαινιάστηκε το νέο ρομποτικό μηχάνημα στο Κωνσταντοπούλειο Γ. Ν. «Αγία Όλγα»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 17:22
Η συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων screening σώζει ζωές από τον καρκίνο
Υγεία
07/11/2025 - 16:54
Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32
Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλλονιά
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 16:09
Επιμορφωτικό πρόγραμμα «HPV: Closing the Gap» από την ΕΛΛΟΚ για τα μέλη της
Patient Talk
07/11/2025 - 15:51
Project E.L.E.N.I.: Αφιερωμένο στη μνήμη μιας γυναίκας ψυχολόγου που ονειρεύτηκε τα πάντα αλλά δεν... πρόλαβε
Ψυχική Υγεία
07/11/2025 - 15:33
Όραση των παιδιών: Γεωμετρική αύξηση της μυωπίας - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
07/11/2025 - 15:11
ΣΦΕΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για θεραπείες από πλάσμα αίματος - Ανάγκη νέου πλαισίου συλλογής στην Ελλάδα
Pharma Policy
07/11/2025 - 14:47
«Πράσινο» από τον EMA σε επικουρική θεραπεία για το πλακώδες καρκίνωμα του δέρματος
Pharma News
07/11/2025 - 14:24
Οι ράτσες σκύλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο
Pet
07/11/2025 - 14:00
Γιατί τα εμβόλια “δουλεύουν” λιγότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες – Οι πιθανές λύσεις
Υγεία
07/11/2025 - 13:00
Εντοπίστηκαν επικίνδυνα μικροπλαστικά σε αστακούς
Διατροφή
07/11/2025 - 12:00
RSV: Δεν είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα - Μελέτες δείχνουν τη σοβαρότητά του και τον αντίκτυπό του μακροπρόθεσμα στην υγεία
Υγεία
07/11/2025 - 11:00
Συμφωνία του Λευκού Οίκου με Novo Nordisk και Eli Lilly για να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 10:00
Γυναίκες προσοχή: Προπόνηση και ισορροπία, το «κλειδί» για μαραθώνιο χωρίς τραυματισμούς
Health Talk
07/11/2025 - 09:43
Ετοιμάζεστε για τον Μαραθώνιο ή ζηλεύετε τους μαραθωνοδρόμους; Γνωρίστε το jeffing!
Fitness
07/11/2025 - 09:00
Δεύτερη μέρα απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών - Κλειστά σήμερα και τα ιδιωτικά εργαστήρια
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 08:23
Τι προσφέρει η αισθητική φλεβολογία στις φλεβικές παθήσεις
Health Talk
06/11/2025 - 22:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Nέο τζελ υπόσχεται αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών - Ελπίδα για τη μάχη κατά της τερηδόνας
Υγεία
05/11/2025 - 14:00
Πιστεύετε ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής; Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν κρυφό κίνδυνο για την καρδιά
Υγεία
05/11/2025 - 15:00
Σε 48ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 6 και 7 Νοεμβρίου – Τι καταγγέλλουν και τι ζητούν
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 07:13
Ο διαλογισμός έχει παρενέργειες - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 13:00
Σόγια, βρώμη, αμύγδαλο, ρύζι: ποιο εναλλακτικό γάλα είναι πιο υγιεινό;
Διατροφή
05/11/2025 - 08:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo