Κοινά «παντοτινά χημικά» που βρίσκονται σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, συσκευασίες τροφίμων και αδιάβροχα ρούχα, ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που υποδεικνύουν τον ρόλο των «παντοτινών χημικών» που σχετίζονται με το πλαστικό, γνωστές και ως υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFA), στη διαταραχή του μεταβολισμού του ανθρώπου.
Ερευνητές στη Νέα Υόρκη ανέλυσαν ιατρικά αρχεία και δείγματα αίματος από 360 άτομα, συγκρίνοντας άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 με άτομα που δεν είχαν.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα PFAs στο αίμα τους είχαν έως και 31% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.
Οι PFAS είναι μια κατηγορία χιλιάδων χημικών ουσιών που παράγονται από τον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1940 σε έπιπλα ανθεκτικά στους λεκέδες, σε λιποαπωθητικές συσκευασίες τροφίμων, σε καλλυντικά και σε αφρούς πυρόσβεσης. Είναι γνωστές για την ανθεκτικότητά τους στο περιβάλλον και στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που τους έχει προσδώσει τον χαρακτηρισμό των "παντοτινών".
Η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι χημικές ουσίες φαίνεται να παρεμβαίνουν στη βιοσύνθεση των αμινοξέων και στο μεταβολισμό των φαρμάκων, διαδικασίες που είναι κρίσιμες για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα του οργανισμού.
«Τα PFAS είναι συνθετικές χημικές ουσίες που αντέχουν στη θερμότητα, το λάδι, το νερό και τους λεκέδες και βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα καθημερινής χρήσης», δήλωσε ο Δρ Vishal Midya, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η έκθεση στο περιβάλλον, και όχι μόνο η γενετική ή ο τρόπος ζωής, όταν προσπαθούμε να προλάβουμε τον διαβήτη τύπου 2.
Τα PFAS έχουν ήδη συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνοι, βλάβες στην αναπαραγωγική λειτουργία και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές οι ουσίες είναι τόσο διαδεδομένες που μια μακροχρόνια μελέτη της αμερικανικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι το 98% των Αμερικανών είχαν κάποια ποσότητα PFAs στο αίμα τους.
Ενώ προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του Harvard, έχουν συνδέσει τα PFAS με τον κίνδυνο διαβήτη, οι ερευνητές του Mount Sinai αναφέρουν ότι η μελέτη τους είναι από τις πρώτες που διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να διαταράσσουν τις μεταβολικές οδούς σε διαφορετικούς αστικούς πληθυσμούς.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται εν μέσω παγκόσμιων συζητήσεων σχετικά με το αν ο περιορισμός των PFAS πρέπει να συμπεριληφθεί σε μια επικείμενη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα πλαστικά. Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένων πολλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ανακοινώσει ή εφαρμόσει δικούς τους περιορισμούς για τα PFAs στα καταναλωτικά προϊόντα