Με αναρτήσεις του στα social media, το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, επισημαίνει τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσει ο πληθυσμός εν μέσω ακραίων θερμοκρασιών.
Μεταξύ άλλων, καλεί τους πολίτες και ειδικά όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου να μην εκτίθενται στη ζέστη, επιλέγοντας μέρη σκιερά, αποφεύγοντας τη σωματική καταπόνηση σε θερμές ώρες, ενώ υπενθυμίζουν ότι παιδιά αλλά και κατοικίδια δεν πρέπει να μένουν μες στο αυτοκίνητο.
Για να μένει το σώμα μας δροσερό θα πρέπει να φοράμε δροσερά και φαρδιά ρούχα, να κάνουμε συχνά ντους και να πίνουμε πολλά υγρά, αλλά όχι καφείνη και αλκοόλ.
Συμβουλεύουν δε για να μένει το σπίτι όσο το δυνατόν πιο δροσερό, να ανοίγονται τα παράθυρα μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, να κρατάμε κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας τα πατζούρια και τα στόρια αλλά και να βάζουμε στο off όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρικές συσκευασίες.
{https://www.facebook.com/photo?fbid=789571206726265&set=pcb.789573753392677}
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, παιδιά, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και όλους όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.
Οι καύσωνες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, γίνονται συχνότεροι, εντονότεροι και πιο επικίνδυνοι. Μπορούν να εξαντλήσουν τις αντοχές του οργανισμού και να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και σε θάνατο.", επισημαίνεται στην ανάρτηση.
Και καταλήγει:
"Κάθε χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό σχέδιο δράσης για την προστασία της υγείας από τον καύσωνα, ιδίως για τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Δεν πρόκειται μόνο για το καλοκαίρι. Πρόκειται για την προστασία της υγείας μας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κλίμα."