ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συστατικό φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σώσει ζωές παιδιών με σπάνιο νόσημα

Υγεία
Pexels
Σε μια μικρή μελέτη, οι ασθενείς με σύνδρομο Leigh παρουσίασαν ενίσχυση της μυϊκής δύναμης, μείωση των επιληπτικών κρίσεων και καλύτερη ανάρρωση από επικίνδυνες μεταβολικές κρίσεις, ενώ ορισμένοι παρουσίασαν δραματική βελτίωση στην κινητικότητα και στην καθημερινή τους ζωή.
Τετάρτη, 01/04/2026 - 14:00
— Photo: Pexels
News4Health Team News4Health Team

Η σιλδεναφίλη, η δραστική ουσία του γνωστού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας , ενδέχεται να προσφέρει νέα ελπίδα σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Leigh, μια σπάνια και σοβαρή παιδική διαταραχή.

Ερευνητές από το Charité Universitätsmedizin Berlin, σε συνεργασία με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ (HHU), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ (UKD) και το Ινστιτούτο Fraunhofer για τη Μεταφραστική Ιατρική και Φαρμακολογία ITMP στο Αμβούργο, ανέφεραν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Cell ότι το φάρμακο βελτίωσε τα συμπτώματα σε μια μικρή ομάδα ασθενών.

Το σύνδρομο Leigh είναι μια σπάνια μεταβολική πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τους μυς, εμφανιζόμενη συνήθως κατά τη βρεφική ή την πρώιμη παιδική ηλικία. Σε μια πιλοτική μελέτη με έξι ασθενείς, η θεραπεία με σιλδεναφίλη συνδέθηκε με μετρήσιμες βελτιώσεις στην εξέλιξη της νόσου.

Το σύνδρομο Leigh προκαλείται από ανωμαλίες στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Επειδή τα κύτταρα δεν μπορούν να παράγουν αρκετή ενέργεια, ο εγκέφαλος και οι μύες επηρεάζονται ιδιαίτερα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνά επιληπτικές κρίσεις, μυϊκή αδυναμία, παράλυση και καθυστερημένη ανάπτυξη. Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος επιδεινώνεται και το προσδόκιμο ζωής μειώνεται σημαντικά. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες.

Μια απροσδόκητη χρήση για ένα γνωστό φάρμακο

Οι ερευνητές αναγνώρισαν τη σιλδεναφίλη, έναν αναστολέα της PDE-5 γνωστό κυρίως για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, ως πιθανή θεραπεία. Το φάρμακο χρησιμοποιείται επίσης σε βρέφη για τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης λόγω της ικανότητάς του να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Στη μελέτη, έξι ασθενείς ηλικίας μεταξύ 9 μηνών και 38 ετών έλαβαν συστηματική θεραπεία με σιλδεναφίλη. Μέσα σε λίγους μήνες, πολλοί παρουσίασαν ισχυρότερους μυς και ορισμένοι παρουσίασαν βελτίωση στα νευρολογικά συμπτώματα. Οι ασθενείς επίσης ανέκαμψαν ταχύτερα από μεταβολικές κρίσεις, δηλαδή υπερφορτώσεις του ενεργειακού μεταβολισμού, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν ξαφνικά την πορεία αυτής της διαταραχής.

«Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός παιδιού που υποβλήθηκε σε θεραπεία με σιλδεναφίλη, η απόσταση που μπορούσε να περπατήσει δεκαπλασιάστηκε, από 500 σε 5.000 μέτρα», εξηγεί ο καθηγητής Markus Schuelke. «Σε ένα άλλο παιδί, η θεραπεία κατέστειλε πλήρως τις μεταβολικές κρίσεις που εμφανίζονταν σχεδόν κάθε μήνα, ενώ ένας άλλος ασθενής δεν υπέφερε πλέον από επιληπτικές κρίσεις.»

Ο Markus Schuelke, ιατρός και επιστήμονας στο Τμήμα Παιδιατρικής Νευρολογίας της Charité και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, πρόσθεσε: «Τέτοια αποτελέσματα βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με σύνδρομο Leigh. Αν και θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτές τις αρχικές παρατηρήσεις σε μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που βρήκαμε ένα πολλά υποσχόμενο υποψήφιο φάρμακο για τη θεραπεία αυτής της σοβαρής κληρονομικής νόσου.»

Οφέλη σε κύτταρα, ζωικά μοντέλα και ασθενείς

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα για τη θεραπεία του συνδρόμου Leigh», τονίζει ο Δρ Ole Pless, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το ITMP. «Απέδειξε ότι το σιλδεναφίλη, μεταξύ άλλων φαρμάκων, βελτίωσε την ηλεκτρική λειτουργικότητα των νευρικών κυττάρων.»

Περαιτέρω πειράματα υποστήριξαν αυτά τα ευρήματα. Σε οργανοειδή εγκεφάλου, τα οποία είναι μικροσκοπικά τρισδιάστατα μοντέλα εγκεφαλικού ιστού, το σιλδεναφίλη προώθησε την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων. Σε ζωικά μοντέλα, βελτίωσε τον ενεργειακό μεταβολισμό και επέκτεινε τη διάρκεια ζωής.

«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το φάρμακο ως μέρος μιας ατομικής θεραπευτικής δοκιμής σε έξι ασθενείς με σύνδρομο Leigh», όπως δήλωσε ο καθηγητής Alessandro Prigione από το Τμήμα Γενικής Παιδιατρικής, Νεονατολογίας και Παιδιατρικής Καρδιολογίας στο UKD. «Ένας άλλος αποφασιστικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι υπήρχαν διαθέσιμα λεπτομερή δεδομένα ασφάλειας για τη μακροχρόνια χρήση της σιλδεναφίλης σε παιδιά, καθώς η δραστική ουσία έχει ήδη εγκριθεί για άλλες παιδιατρικές διαταραχές.»

Ο πρώτος ασθενής υποβλήθηκε σε θεραπεία στο Charité, ακολουθούμενος από επιπλέον ασθενείς στο Ντίσελντορφ, το Μόναχο και τη Μπολόνια. Συνολικά, η θεραπεία ήταν καλά ανεκτή.

Προς μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές

Μετά από αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει χορηγήσει στη σιλδεναφίλη την ιδιότητα του ορφανού φαρμάκου (ODD) για σπάνιες παθήσεις. Αυτός ο χαρακτηρισμός μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης και έγκρισης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να διεξαγάγουν μια μεγαλύτερη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SIMPATHIC. Αυτό το επόμενο βήμα θα καθορίσει εάν τα πρώιμα ευρήματα μπορούν να επιβεβαιωθούν σε μια ευρύτερη ομάδα ασθενών.

Πηγή: Science Daily

  • ΣΥΝΔΡΟΜΟ LEIGH
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • EMA
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόνος οστεοαρθρίτιδας: Οι φυσιοθεραπευτικές επιλογές αποδεικνύονται πιο ανακουφιστικές από τα φάρμακα
Πόνος οστεοαρθρίτιδας: Οι φυσιοθεραπευτικές επιλογές αποδεικνύονται πιο ανακουφιστικές από τα φάρμακα 01 Απριλίου 2026
Το σπάνιο δέντρο των ελληνικών βουνών που αποτελεί πρώτη ύλη για αντικαρκινικά φάρμακα 01 Απριλίου 2026
Το σπάνιο δέντρο των ελληνικών βουνών που αποτελεί πρώτη ύλη για αντικαρκινικά φάρμακα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Health Talk
15/04/2026 - 19:11

Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Γιατί η σειρά γέννησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού ή ημικρανίας
Υγεία
15/04/2026 - 11:00

Γιατί η σειρά γέννησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού ή ημικρανίας

Οι σημάνσεις θερμίδων στα μενού πιο βοηθητικές σε ανθρώπους με υπερφαγία
Διατροφή
15/04/2026 - 10:00

Οι σημάνσεις θερμίδων στα μενού πιο βοηθητικές σε ανθρώπους με υπερφαγία

Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα
Υγεία
15/04/2026 - 09:00

Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα

Οι Αθηναίοι περνούν σχεδόν έξι μέρες τον χρόνο στα μποτιλιαρίσματα
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 17:38

Οι Αθηναίοι περνούν σχεδόν έξι μέρες τον χρόνο στα μποτιλιαρίσματα

Γάτες: Γιατί σταματούν ξαφνικά να τρώνε μια αγαπημένη τους τροφή
Pet
14/04/2026 - 15:00

Γάτες: Γιατί σταματούν ξαφνικά να τρώνε μια αγαπημένη τους τροφή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όμιλος Dräger: Ρεκόρ πωλήσεων και σημαντική άνοδος κερδοφορίας το 2025
Υπηρεσίες Υγείας
16/04/2026 - 03:49
Έντονες αντιδράσεις για τις αναβολές στράτευσης των νέων ιατρών
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 00:21
Θεσσαλονίκη: Στις 22 Απριλίου η επίσημη παρουσίαση του ιστορικού αρχείου του ΙΣΘ
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 23:07
«Αποφασίζω γιατί γνωρίζω»: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού από το «Άλμα Ζωής»
Patient Talk
15/04/2026 - 22:29
Εγκυμοσύνη: Τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν τη διαφορά από την πρώτη μέρα
Pharma News
15/04/2026 - 21:08
«Αόρατη» απειλή το ανεύρυσμα: Ο μηχανισμός ανάπτυξης στα αγγεία και τις αορτές, τα συμπτώματα και τα ποσοστά θνησιμότητας!
Υγεία
15/04/2026 - 20:11
«Δύσκολες οι επόμενες 10 ημέρες» για τον Γιώργο Μυλωνάκη - «Πρέπει να ξεπεραστούν κάποιοι κίνδυνοι»
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 19:36
Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Health Talk
15/04/2026 - 19:11
ΕΟΔΥ: Οι κίνδυνοι από την τοξικότητα της πικροδάφνης - Συμπτώματα και αντιμετώπιση της δηλητηρίασης
Υγεία
15/04/2026 - 17:59
Νέα μελέτη: Έλλειψη ύπνου και καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Υγεία
15/04/2026 - 17:22
Στη λίστα «The Most Sustainable Companies in Greece 2026» η Chiesi Hellas
Pharma News
15/04/2026 - 16:59
Τις πρώτες 100 επεμβάσεις με το Da Vinci SP ολοκλήρωσε το Metropolitan Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
15/04/2026 - 16:37
Τι προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα μια έκρηξη ακόμα και όταν δεν προκαλείται θάνατος
Υγεία
15/04/2026 - 16:21
ΣΦΕΕ: Το επενδυτικό clawback για το 2026-2027 αφήνει εκτός την καινοτομία και τους ασθενείς
Pharma Policy
15/04/2026 - 15:48
Πειραματικό φάρμακο επιτυγχάνει σταθερή αύξηση τριχοφυΐας σε άνδρες με κοινή μορφή φαλάκρας
Pharma News
15/04/2026 - 15:00
9 διατροφικές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία
Διατροφή
15/04/2026 - 14:00
Μυλωνάκης: Υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης του ανευρύσματος
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 14:00
Αλλαγή ηγεσίας στη Pfizer Hellas- Νέος πρόεδρος ο Βασίλης Τζινιέρης
Pharma News
15/04/2026 - 13:01
Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Βαρνάβα για τον ΠΙΣ: Καταγγελίες για «ρουσφέτια» και παρέμβαση στις εκλογές
Πολιτική Υγείας
15/04/2026 - 12:55
Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των αρθρώσεών σας
Υγεία
15/04/2026 - 12:00
Γιατί η σειρά γέννησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού ή ημικρανίας
Υγεία
15/04/2026 - 11:00
Οι σημάνσεις θερμίδων στα μενού πιο βοηθητικές σε ανθρώπους με υπερφαγία
Διατροφή
15/04/2026 - 10:00
Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα
Υγεία
15/04/2026 - 09:00
6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!
Patient Talk
14/04/2026 - 21:58
Τι προσφέρουν οι φαρμακευτικές και οι εναλλακτικές θεραπείες για την παχυσαρκία
Health Talk
14/04/2026 - 21:21
Έφτασαν στο Ιράν τα πρώτα φορτία με την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 20:24
Πως ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να αποκαλύψει αν έχουμε άγχος ή κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
14/04/2026 - 19:51
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
Υπερκύφωση: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε καθώς μεγαλώνουμε
Υγεία
14/04/2026 - 18:33
Οι Αθηναίοι περνούν σχεδόν έξι μέρες τον χρόνο στα μποτιλιαρίσματα
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 17:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo