Mια σημαντική μελέτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των παιδικών εμβολιασμών και του αυτισμού επιβεβαίωσε ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν την αναπτυξιακή διαταραχή και ότι μπορεί μάλιστα να προστατεύουν από αυτήν.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1997 και 2018, τα οποία είχαν όλα λάβει τα συνήθη εμβόλια. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το εθνικό Μητρώο Γεννήσεων της Δανίας, εξέτασαν εάν ο εμβολιασμός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε από 50 χρόνιες παθήσεις.
Αυτές περιλαμβάνουν αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 1, αλλεργίες, άσθμα και νευροαναπτυξιακές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD).
Καθώς σχεδόν όλα τα παιδιά στη Δανία εμβολιάζονται, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο πόσο αλουμίνιο έλαβε κάθε παιδί μέσω των πρώτων εμβολίων.
Το αλουμίνιο προστίθεται σε ορισμένα παιδικά εμβόλια για να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση, και οι πολέμιοι των εμβολίων υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι μπορεί να είναι επιβλαβές, ιδίως για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα σε μεγάλη κλίμακα για να το αποδείξουν.
Τα διαφορετικά επίπεδα αλουμινίου στα εμβόλια που χορηγούνται στα παιδιά επέτρεψαν στους επιστήμονες να ελέγξουν αν η μεγαλύτερη έκθεση συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο. Δεν διαπίστωσαν σημαντική αύξηση του κινδύνου για καμία από τις παθήσεις που εξετάστηκαν, ενώ για ορισμένες, όπως ο αυτισμός, ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς χαμηλότερος στα παιδιά που είχαν λάβει περισσότερο αλουμίνιο.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, είναι τα πιο πρόσφατα που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια — ή το αλουμίνιο που περιέχουν — προκαλούν μόνιμη βλάβη.
Ο καθηγητής Anders Hviid, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ειδικός επιδημιολογίας στο Statens Serum Institut, ένα τμήμα του δανικού Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι, ως γονέας, κατανοεί τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων.
«Η μελέτη μας εξετάζει πολλές από αυτές τις ανησυχίες και παρέχει σαφή και ισχυρά στοιχεία για την ασφάλεια των παιδικών εμβολίων», είπε. «Αυτά είναι στοιχεία που οι γονείς πρέπει να λάβουν υπόψη για να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για την υγεία των παιδιών τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των οκτώ ετών και είχαν εκτεθεί σε περισσότερα εμβόλια — και επομένως σε περισσότερο αλουμίνιο — δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης της διαταραχής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακοινώσει ότι η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια παραμένει μία από τις 10 μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για την υγεία.