Το εγκεφαλικό επεισόδιο θεωρείται η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά τις καρδιακές παθήσεις. Για την πρόληψη του θανάτου των νευρώνων στον εγκέφαλο, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Hidemitsu Nakajima της Μεταπτυχιακής Σχολής Κτηνιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οσάκα έχει αναπτύξει ένα φάρμακο που αναστέλλει μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στον κυτταρικό θάνατο.
Η πολυλειτουργική πρωτεΐνη GAPDH (γλυκεραλδεΰδη-3-φωσφορική δεϋδρογενάση) συνδέεται με την παθογένεση πολλών ανίατων ασθενειών του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η ομάδα ανέπτυξε το GAI-17, έναν αναστολέα της συσσωμάτωσης της GAPDH. Όταν ο αναστολέας αυτός χορηγήθηκε σε ποντίκια με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, παρατηρήθηκε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο εγκεφαλικού κυτταρικού θανάτου και παράλυσης σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία.
Το GAI-17 δεν παρουσίασε επίσης ανησυχητικές παρενέργειες, όπως στην καρδιά ή στο εγκεφαλοαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, πειράματα με τη χρήση του GAI-17 έδειξαν βελτίωση στα ποντίκια ακόμη και όταν χορηγήθηκε έξι ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Ο αναστολέας συσσωμάτωσης GAPDH που αναπτύξαμε αναμένεται να είναι ένα μοναδικό φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει πολλές ανίατες νευρολογικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο καθηγητής Nakajima. «Στο μέλλον, θα επαληθεύσουμε την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης σε μοντέλα ασθενειών εκτός από το εγκεφαλικό επεισόδιο και θα προωθήσουμε περαιτέρω πρακτική έρευνα με στόχο την υλοποίηση μιας υγιούς και μακροζωικής κοινωνίας».
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό iScience.