Ο ορισμός της άνοιξης έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Άνοιξη λοιπόν είναιι η εποχή που τα μπαλκόνια και τα αυτοκίνητα γίνονται κατακίτρινα από την γύρη, όταν δεν γίνονται από την μεταφορά της σκόνης της Αφρικής, και τα αυτοκίνητα κάνουν ουρές στα πλυντήρια.
Ακόμη και άτομα που δεν είναι αλλεργικά στη γύρη μπορεί να παρουσιάσουν φτέρνισμα και δακρύρροια κατά την απελευθέρωση της γύρης των δέντρων κάθε άνοιξη. Η υπερεπαρκής ποσότητα σωματιδίων στον αέρα θα ερεθίσει σχεδόν οποιονδήποτε, ακόμη και αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν εξαπολύσει μια ολοκληρωτική επίθεση.
Γιατί λοιπόν υπάρχει τόσο πολύ γύρη; Και γιατί φαίνεται να χειροτερεύει;
Για όλα φταίει η …αναπαραγωγική ζωή των δέντρων! Η οποία δεν είναι και απλή υπόθεση. Τα δέντρα έχουν δύο επιλογές για να διασκορπίσουν τη γύρη τους.
Η πρώτη επιλογή είναι να επιστρατεύσουν έναν μεσάζοντα, βλέπε πεταλούδα ή μέλισσα που μπορεί να μεταφέρει τη γύρη σε ένα άλλο φυτό του ίδιου είδους.
Το μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό λουλούδι και ένα γλυκό άρωμα για να προσελκύσουν τους μεσάζοντες, καθώς και ζαχαρούχο νέκταρ για να κερδίσουν κάτι για τις υπηρεσίες τους. Η δεύτερη επιλογή εξασφαλίζει σημαντικότητα οικονομία δυνάμεων αφού αυτό που κάνει είναι να εκμεταλλεύται τον άνεμο.
Ο άνεμος ήταν ο αρχικός επικονιαστής, που εξελίχθηκε πολύ πριν από την επικονίαση με τη μεσολάβηση των ζώων. Ο άνεμος δεν απαιτεί εντυπωσιακά λουλούδια ούτε ανταμοιβή με νέκταρ. Αυτό που απαιτεί για να επιτύχει η επικονίαση είναι άφθονη ποσότητα ελαφριάς γύρης μικρής διαμέτρου.
Γιατί η γύρη που μεταφέρεται από τον άνεμο επιδεινώνει τις αλλεργίες
Ωστόσο, ο άνεμος δεν είναι αποτελεσματικός επικονιαστής. Η πιθανότητα ένας κόκκος γύρης να προσγειωθεί στη σωστή θέση – το στίγμα ή το ωάριο ενός άλλου φυτού του ίδιου είδους – είναι απειροελάχιστη.
Επομένως, τα δέντρα που επικονιάζονται από τον άνεμο πρέπει να αντισταθμίζουν αυτή την αναποτελεσματικότητα παράγοντας άφθονη ποσότητα γύρης, η οποία πρέπει να είναι αρκετά ελαφριά για να μεταφερθεί.
Για όσους πάσχουν από αλλεργίες, αυτό μπορεί να σημαίνει αέρα γεμάτο μικροσκοπικούς κόκκους γύρης που μπορούν να εισχωρήσουν στα μάτια, το λαιμό και τους πνεύμονες, να διεισδύσουν μέσα από τα παράθυρα και να πείσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ότι έχετε εισπνεύσει έναν επικίνδυνο εισβολέα.
Αντίθετα, τα φυτά που εξαρτώνται από τη γονιμοποίηση μέσω ζώων μπορούν να παράγουν βαρύτερη και πιο κολλώδη γύρη, ώστε να προσκολλάται στο σώμα ενός εντόμου.
«Επομένως, μην κατηγορείτε τις μέλισσες για τις αλλεργίες σας – στην πραγματικότητα φταίει ο άνεμος», τονίζει η Christine Cairns Fortuin, βοηθός καθηγήτρια δασολογίας στο Mississippi State University.
Η κλιματική αλλαγή παίζει επίσης ρόλο
Τα φυτά αρχίζουν την απελευθέρωση της γύρης με βάση ορισμένους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και το φως. Πολλά από τα είδη δέντρων των εύκρατων περιοχών ανταποκρίνονται σε σήματα που σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι περίοδοι γύρης έχουν ενταθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθώς το κλίμα έχει θερμανθεί. Μια μελέτη που εξέτασε 60 τοποθεσίες σε όλη τη Βόρεια Αμερική διαπίστωσε ότι οι περίοδοι γύρης επεκτάθηκαν κατά μέσο όρο κατά 20 ημέρες από το 1990 έως το 2018 και οι συγκεντρώσεις γύρης αυξήθηκαν κατά 21%.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μπορεί επίσης να οδηγούν σε αύξηση της ποσότητας της γύρης που παράγεται από τα δέντρα. Οπότε, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι τακτικές για τον αλλεργικό πληθυσμό αλλά και για όσους διαπιστώνουν δυσφορία λόγω γύρης.