ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Οδηγίες για τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή

Υγεία
Κορονοϊός: Οδηγίες για τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή
Οι ασθενείς με αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα δεν είναι απαραίτητο ότι κινδυνεύουν περισσότερο ή λιγότερο από τον μέσο πληθυσμό σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τι πρέπει να γνωρίζουν και ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθούν.
Τρίτη, 24/03/2020 - 13:43
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Τα άτομα αυτά δηλαδή έχουν τον ίδιο περίπου κίνδυνο να μολυνθούν όσο και ο γενικός πληθυσμός. Η αυτοάνοση νόσος από την οποία πάσχουν, αυτή καθ’ αυτή, δεν αποτελεί αίτιο ανοσοκαταστολής.

Σε κάθε περίπτωση τα άτομα με συστηματικά αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την προστασία από τον ιό όπως αυτές ισχύουν και για τον γενικό πληθυσμό, υπογραμμίζει το κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων Συστηματικών Αυτοφλεγμονωδών Και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Παθολογικής Φυσιολογίας.

Οι αυτοάνοσες νόσοι και οι θεραπείες τους σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν αποτελούν παράγοντες κινδύνου για θανατηφόρες επιπλοκές από τον ιό SARS-COV-2. Οι παράγοντες για θανατηφόρα έκβαση της λοίμωξης από τον ανωτέρω ιό ήταν η μεγάλη ηλικία (>70 ετών), η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αναπνευστική και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι συμβαίνει με τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή

Αυτό που πιθανώς καθιστά τα άτομα με συστηματικά αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα περισσότερο ευάλωτα στον ιό (αν μολυνθούν) είναι η ένταση της ανοσοκαταστολής την οποίαν υφίστανται λόγω των φαρμάκων τα οποία παίρνουν. Πρέπει εν τούτοις να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν επαρκείς παρατηρήσεις για να αξιολογηθεί η επικινδυνότητα μιας εκάστης θεραπείας.

Η χορήγηση μόνο υδροξυχλωροκίνης (Plaquenil) δεν προκαλεί βαριά ανοσοκαταστολή. Μελέτες εν τούτοις που είδαν το φως της δημοσιότητας και υποστηρίζουν ότι το Plaquenil πιθανώς προστατεύει από τον ιό, απαιτούν περαιτέρω επιβεβαίωση και δεν δικαιολογούν την χρήση του από άτομα χωρίς ιατρικές ενδείξεις.

Η χορήγηση μικρών δόσεων πρεδνιζόνης ή μεθυλπρεδνιζόνης (prezolon και Medrol, 10 και 8 mg την ημέρα αντίστοιχα) προκαλούν μέτρια ανοσοκαταστολή και δεν δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη, πιθανώς όμως δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση του ιού από τον οργανισμό εφ’ όσον το άτομο μολυνθεί, άρα προκαλούν μικρού βαθμού ανοσοκαταστολή.

Μεθοτρεξάτη και λεφλουνομίδη (Arava, Lefid κ.λπ.) καθώς και μεγαλύτερες δόσεις πρεδνιζόνης και μεθυλπρεδνιζόνης από αυτές που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, καταστέλλουν το ανοσολογικό σύστημα εντονότερα και ακόμη πιο έντονα αν χορηγούνται σε συνδυασμό. Η αζαθειοπρίνη, η κυκλοσπορίνη, ο εστέρας του μυκοφαινολικού οξέος (Cell Cept) ή το μυκοφαινολικό οξύ (Myfortic) καταστέλλουν εντονότερα πιθανώς το ανοσολογικό σύστημα και από τη μέχρι τώρα εμπειρία αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.

Η κυκλοφωσφαμίδη (Endoxan) μόνη της ή σε συνδυασμό με κορτικοειδή, καθώς και η πλασμαφαίρεση αποτελούν σοβαρούς ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη ιογενών, βακτηριακών και μυκητιακών λοιμώξεων.

Είναι προφανές ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα που πάσχουν επίσης από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια κινδυνεύουν περισσότερο εξ αιτίας των συνυπαρχουσών αυτών νόσων.

Πολλοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και ορισμένες αγγειίτιδες θεραπεύονται με φάρμακα τα οποία εκλεκτικά καταστέλλουν ορισμένες ουσίες που ονομάζονται κυτταροκίνες(διαφορετικές για κάθεκατηγορία φαρμάκου). Με τις κυτταροκίνες το ανοσολογικό μας σύστημα ολοκληρώνει σωστά την ανοσολογική απάντηση κατά ιών, βακτηρίων και μυκήτων. Στα αυτοάνοσα νοσήματα όμως πολλές από αυτές υπερπαράγονται και η καταστολή τους αποτελεί θεραπεία.

Μοιραία όμως οι θεραπείες αυτές επιφέρουν και ανοσοκαταστολή που δυνατόν να ευνοήσει την εμφάνιση λοιμώξεων. Τέτοια φάρμακα είναι οι αντι-TNF παράγοντες (πχ Etanercept, infliximab, adalimumab, certolizumab-pigol, golimumab κ.α), αναστολείς του υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6 (πχ tocilizumab), αναστολείς της κοινής υπομονάδας των κυτταροκινών «ιντερλευκίνη-12» και «ιντερλευκίνη-23» (ustekinumab), αναστολέας της ιντερλευκίνης-17 Α (Secukinumab) , κ.α.

Υπάρχουν επίσης και μικρά μόρια τα οποία εισέρχονται μέσα στα κύτταρα και δεσμεύουν την μεταγωγή σήματος από τους υποδοχείς της επιφάνειας του κυττάρου προς τον πυρήνα. Αυτή η μεταγωγή σήματος είναι σημαντική ώστε το κύτταρο να αρχίσει τη φλεγμονώδη απόκριση. Συνεπώς αυτά τα μόρια που δεσμεύουν την μεταγωγή σήματος (πχ το φάρμακο tofacitinib) είναι έντονα ανοσοκατασταλτικά.

Υπάρχει θεωρητική βάση και πρόδρομα δεδομένα ότι στη φάση της πνευμονίας από SARS-COV-2 η βλάβη του πνεύμονα που οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο οφείλεται σε μια πληθώρα κυτταροκινών με προεξάρχουσα την ιντερλευκίνη-6.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «cytokine storm» (θύελλα κυτταροκινών) και συνεπώς η δέσμευση της ιντερλευκίνης-6 με το φάρμακο tocilizumab που χρησιμοποιείται για την ρευματοειδή αρθρίτιδα θα μπορούσε να ανακόψει την ραγδαία καταστροφή του πνεύμονα και να διασώσει τον ασθενή. Εν τούτοις δεν υπάρχουν καλά σχεδιασμένες μελέτες για ένα μετρήσιμο όφελος των ασθενών. Επίσης κάτι τέτοιο προφανώς αφορά επιλεγμένες ομάδες ασθενών που ήδη βρίσκονται σε «cytokine storm», δηλαδή σε μάλλον απελπιστική κατάσταση. Η χρήση tocilizumab από τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν τους προστατεύει από την λοίμωξη με τον κορωνοϊό.

Τέλος πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το tocilizumab εξακολουθεί να είναι ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο και η χρήση του ακόμη και στις απελπιστικές καταστάσεις αναπνευστικής δυσχέρειας δεν έχει καλή τύχη αν δεν είμαστε σε θέση να μετρήσουμε το φορτίου του ιού και να αποδείξουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές οι κυτταροκίνες και όχι ο ιός επιφέρουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Συνεπώς για το tocilizumab απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχουν φάρμακα που «ενισχύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως μουρουνέλαιο, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία ή μαντζούνια και βότανα, όπως κουρκουμάς, πιπερόριζα κλπ.
Άρα όλα αυτά δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του κορωναϊού.

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 14ης/3/2020.

Άρθρο 25ο μέτρα διευκόλυνσης ευπαθών ομάδων

Για το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, υπάλληλοι, που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την Υπηρεσία για τον λόγο αυτό.

Η ειδική άδεια απουσίας κατά το προηγούμενο εδάφιο παύει με απόφαση του αρμοδίου οργάνου όταν εκλείψουν οι λόγοι χορήγησής της. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας δύναται να επεκτείνεται η ως άνω διευκόλυνση και σε άλλες ευπαθείς ομάδες.

Με βάση τα ανωτέρω:

Α) Οι ασθενείς με συστηματικά αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και της γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας .
Β) Δεν παίρνουν μουρουνέλαιο, βιταμίνες κ.λ.π. με στόχο την «αντιμετώπιση» του κορωνοϊού.
Γ) Παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους
Δ) Κάνουν χρήση της Πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 14ης/3/2020, ώστε αν δεν εμπίπτουν ήδη στις κατηγορίες των ασθενών που κάθονται σπίτι να επιτύχουν: δουλειά από το σπίτι, είτε άδειες ειδικού σκοπού, ή αναρρωτικές άδειες.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://pathophysiology2.med.uoa.gr/kentro-empeirognwmosynhs/to-kentro.html

Τελευταία τροποποίηση στις 24/03/2020 - 14:33
  • ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ
  • ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
  • ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Αρνητικό το αγγελούδι που γεννήθηκε από θετική μητέρα
Κορονοϊός: Αρνητικό το αγγελούδι που γεννήθηκε από θετική μητέρα 23 Μαρτίου 2020
Κορονοϊός: Νεκρός στο Σωτηρία χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας 24 Μαρτίου 2020
Κορονοϊός: Νεκρός στο Σωτηρία χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επαναστατική μέθοδος ακριβούς ανίχνευσης του καρκίνου με ελληνική υπογραφή
Υγεία
04/08/2025 - 09:41

Επαναστατική μέθοδος ακριβούς ανίχνευσης του καρκίνου με ελληνική υπογραφή

Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
03/07/2025 - 09:00

Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα πρώτα βακτήρια που "συναντά" το νεογνό καθορίζουν τα αντανακλαστικά του ανοσοποιητικού του
Υγεία
05/06/2025 - 10:00

Τα πρώτα βακτήρια που "συναντά" το νεογνό καθορίζουν τα αντανακλαστικά του ανοσοποιητικού του

Νέα ανοσοκατασταλτικά υπόσχονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των μεταμοσχευμένων νεφρών σε παιδιά
Pharma News
31/03/2025 - 10:00

Νέα ανοσοκατασταλτικά υπόσχονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των μεταμοσχευμένων νεφρών σε παιδιά

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση
Ψυχική Υγεία
29/03/2025 - 09:08

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης στα άτομα σε ανοσοκαταστολή
Υγεία
04/11/2024 - 10:36

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης στα άτομα σε ανοσοκαταστολή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Aιώνια χημικά που συναντώνται ακόμα και στον αφρό κατάσβεσης προκαλούν καρκίνους, αυτοάνοσα και νευρολογικές διαταραχές
Υγεία
16/08/2025 - 09:29
Καταγράφηκε για πρώτη φορά σε βίντεο η εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα
Digital Health
16/08/2025 - 08:40
Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύθηκε να σχεδιάσει αντιβιοτικά κατά της γονόρροιας και του βακτηρίου MRSA
Digital Health
14/08/2025 - 19:11
Μας συγκινεί το love story μεταξύ Λίαμ Νίσον-Πάμελα Άντερον και αν ναι, γιατί;
Ομορφιά
14/08/2025 - 18:01
Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τις πυρκαγιές
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 16:44
Τα ροφήματα με τα περισσότερα μικροπλαστικά - Τι έδειξε βρετανική έρευνα
Διατροφή
14/08/2025 - 15:52
Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές προκαλεί προβλήματα υγείας ακόμα και όταν η φωτιά έχει σβήσει
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 15:27
Γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν να επωφεληθούν από εργαλείο AI για τον καρκίνο του λάρυγγα
Digital Health
14/08/2025 - 14:57
Καύσωνας και φωτιές καίνε χωρίς ανάσα τη νότια Ευρώπη
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 14:24
Τρεις ασθενείς σε ΜΕΘ «χτυπημένοι» από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Εννέα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
14/08/2025 - 14:23
Reuters: Θέμα εβδομάδων οι ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα
Pharma Policy
14/08/2025 - 13:58
Τροποποιημένη πρωτεΐνη κατά της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα
Υγεία
14/08/2025 - 13:26
Οι ασθενείς προτιμούν τους γιατρούς με τη λευκή ποδιά - Το μπέρδεμα με τις γυναίκες
Υγεία
14/08/2025 - 13:03
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 12:41
«Θερίζει» η χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί σύμφωνα με τους MSF
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 12:24
ΕΟΔΥ: Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια την τοξική στάχτη μετά από πυρκαγιές - Όλα τα βήματα
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:50
Γεωργιάδης: Σταδιακή επαναφορά ασθενών στο παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμανδάνειο της Πάτρας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:44
Ιατρική φαιντανύλη μολυσμένη από βακτήρια: Τουλάχιστον 87 ασθενείς νεκροί στην Αργεντινή
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:00
Κοινωνική υπνική άπνοια: Πώς οι έξοδοι του σαββατοκύριακου επιβαρύνουν το πρόβλημα
Υγεία
14/08/2025 - 10:02
Φωτιά στην Αχαϊα: Τρεις φορές πάνω οι καρκινογόνες ενώσεις στην ατμόσφαιρα -Φόβοι για μόλυνση της τροφικής αλυσίδας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 08:38
Τα Αρχαία μικρόβια φαίνεται πως κρατούν το κλειδί κατά της αντοχής στα αντιβιοτικά
Υγεία
13/08/2025 - 21:54
Γεωργιάδης: «Προληπτική εκκένωση του "Καραμανδάνειου" στην Πάτρα»
Πολιτική Υγείας
13/08/2025 - 20:38
Η κλιματική κρίση «πυροδοτεί» όλο και περισσότερες φωτιές στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 20:01
Η παρενόχληση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικής πάθησης για τις γυναίκες
Ψυχική Υγεία
13/08/2025 - 19:47
Ό,τι τρώμε μετά τα 50 μπορούν επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου στα γηρατειά
Διατροφή
13/08/2025 - 16:42
Μελέτη συνδέει την επίμονη κόπωση σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού με αυξημένη φλεγμονή
Υγεία
13/08/2025 - 16:07
Φωτιές: Ποιες περιφέρειες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο, Πέμπτη
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 15:49
Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι η ηλικιωμένη γάτα σας πάσχει από άνοια
Pet
13/08/2025 - 15:34
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει το ΕΚΕΑ από τις 20 έως και τις 23 Αυγούστου
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 15:17
Mικρές αλλαγές στην τεχνική του περπατήματος μπορούν να ανακουφίσουν από την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο
Υγεία
13/08/2025 - 14:56

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτιά στην Αχαϊα: Τρεις φορές πάνω οι καρκινογόνες ενώσεις στην ατμόσφαιρα -Φόβοι για μόλυνση της τροφικής αλυσίδας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 08:38
Γεωργιάδης: «Προληπτική εκκένωση του "Καραμανδάνειου" στην Πάτρα»
Πολιτική Υγείας
13/08/2025 - 20:38
Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύθηκε να σχεδιάσει αντιβιοτικά κατά της γονόρροιας και του βακτηρίου MRSA
Digital Health
14/08/2025 - 19:11
Κοινωνική υπνική άπνοια: Πώς οι έξοδοι του σαββατοκύριακου επιβαρύνουν το πρόβλημα
Υγεία
14/08/2025 - 10:02
Τα ροφήματα με τα περισσότερα μικροπλαστικά - Τι έδειξε βρετανική έρευνα
Διατροφή
14/08/2025 - 15:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo