ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλές συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μέχρι τα 100

Υγεία
UNSPLASH
Μια νέα μελέτη που επικεντρώθηκε στους τρόπους μεγιστοποίησης της διάρκειας ζωής διαπίστωσε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ενισχύσετε τη μακροζωία.
Τρίτη, 25/06/2024 - 20:52
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Τι χρειάζεται για να φτάσει κανείς τα 100 χρόνια ζωής; Αν απαντήσετε τα καλά γονίδια και λίγη τύχη, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθείτε προ εκπλήξεως: Υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικές συνήθειες που αυξάνουν τις πιθανότητές σας να μπείτε στο «κλαμπ των αιωνόβιων», σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όσον αφορά τις επιλογές του τρόπου ζωής, η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να είναι η πιο σημαντική για την παράταση της ζωής στα 100, ακολουθούμενη από το να μην έχετε καπνίσει ποτέ και να κάνετε μια υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τον Ξιάνγκ Γκάο, MD, PhD, καθηγητή και ερευνητή στο Ινστιτούτο Διατροφής του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη και έναν εκ των συν-συγγραφέων της μελέτης. .

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής, τόσο σε νεότερους ανθρώπους όσο και σε εκείνους που είναι 80 ετών και άνω, γράφουν οι συγγραφείς. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική, ακόμη και αργότερα στη ζωή», επισημαίνει ο Δρ Γκάο.

Τρεις καθοριστικοί παράγοντες για μακροζωία

Αν και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν γενικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η συνέχιση ορισμένων συνηθειών μετά την ηλικία των 80 ετών θα συνέχιζε να έχει οφέλη που παρατείνουν τη ζωή.

Άνθρωποι ηλικίας 80 ετών και άνω, οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να ζήσουν μέχρι τα 100 έως το 2018, επιλέχθηκαν τυχαία από μια πανεθνική έρευνα. Οι ερευνητές αντιστοίχισαν τους εκατοντάρηδες με τέσσερις «μάρτυρες» που είχαν την ίδια ηλικία και το ίδιο φύλο αλλά πέθαναν πριν φτάσουν τα 100, σε σύνολο 5.222 συμμετεχόντων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και συμπεριέλαβαν την ηλικία, το φύλο, τον τόπο διαμονής, τα έτη εκπαίδευσης, την οικογενειακή κατάσταση και αν είχαν χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια, υπέρταση ή καρκίνο.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ, της άσκησης, της διατροφικής ποικιλομορφίας και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), συνδυάστηκαν για να δημιουργηθεί μια τελική βαθμολογία υγιεινού τρόπου ζωής.

Το μηδενικό κάπνισμα, η μη κατανάλωση αλκοόλ ή η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η τακτική άσκηση, η διατροφική ποικιλομορφία και ο ΔΜΣ εντός του φυσιολογικού εύρους θεωρήθηκαν ευνοϊκά. Για κάθε κατηγορία, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν τόσο για την τρέχουσα όσο και για την προηγούμενη κατάστασή τους.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων με βάση το πόσο συχνά έτρωγαν φρούτα, λαχανικά, ψάρια, φασόλια και τσάι. Όσο πιο συχνά έτρωγαν τρόφιμα από την εν λόγω ομάδα, τόσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία της ποικιλομορφίας της διατροφής τους.

Συνολικά, η υψηλότερη βαθμολογία υγιεινού τρόπου ζωής συσχετίστηκε με μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 έτη.

Όταν εξέτασαν κάθε στοιχείο ξεχωριστά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας μακροζωίας και συσχετίστηκε με 31% υψηλότερη πιθανότητα ένα άτομο να φτάσει τα 100, ακολουθούμενη από το να μην καπνίζει ποτέ (25% υψηλότερη πιθανότητα) και την υγιεινή διατροφή (23% υψηλότερη πιθανότητα).

Η κατανάλωση αλκοόλ και ο ΔΜΣ

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική σχέση μεταξύ της χρήσης αλκοόλ ή του ΔΜΣ και της πιθανότητας να ζήσει κανείς μέχρι τα 100 του χρόνια. Αν και η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να ανακαλύψει γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η μέτρια χρήση αλκοόλ δεν σχετίζεται απαραίτητα με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και ότι ένας υψηλότερος ΔΜΣ μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι της ευπάθειας στους ηλικιωμένους.

Όταν οι επιστήμονες υπολόγισαν τη βαθμολογία για τον υγιεινό τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας μόνο την άσκηση, τη διατροφή και την κατάσταση του καπνίσματος, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη βαθμολογία συνδεόταν ακόμη πιο ισχυρά με τους εκατοντάρηδες. Σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη βαθμολογία, τα άτομα με την υψηλότερη βαθμολογία υγιεινού τρόπου ζωής είχαν 60 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να είναι εκατοντάρηδες.

Αυτού του είδους οι μελέτες μπορεί να είναι πολύτιμες, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο έναν πυλώνα στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο, λέει ο Valter Longo, MD, καθηγητής γεροντολογίας και βιολογικών επιστημών και διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ένα ζήτημα είναι ότι η μέθοδος συλλογής δεδομένων μπορεί μερικές φορές να υπεραπλουστεύει ή να αποκρύπτει σημαντικές αποχρώσεις. "Για παράδειγμα, κάποιος που αναφέρει χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών θα μπορούσε να είναι πολύ υγιής, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε επίσης να είναι κάποιος που υποσιτίζεται. Σε αυτή την ομάδα «χαμηλής πρόσληψης πρωτεϊνών» θα συνδυάζατε τότε τους πολύ υγιείς και τους υποσιτισμένους, γεγονός που θα απέκρυπτε τις επιπτώσεις της δίαιτας στην υγεία", λέει.

Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές

Ο Dr. Longo συμφωνεί ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των πιθανοτήτων να δείτε τα 100α γενέθλιά σας και λέει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε θετικές αλλαγές, ειδικά όταν πρόκειται για μια υγιεινή διατροφή.

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά, βλέπουν καλούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και έχουν βιολογική ηλικία χαμηλότερη από τη χρονολογική τους ηλικία, έχουν επίσης βελτιωμένες πιθανότητες να φτάσουν το όριο του αιώνα.

Η βιολογική ηλικία βασίζεται σε μια ανάλυση των χημικών τροποποιήσεων στο DNA σας, η οποία μπορεί να εκτιμήσει πόσο γρήγορα ή αργά γερνάτε σε σύγκριση με τους συνομηλίκους σας.

Συμβουλές εμπειρογνωμόνων

Ο Dr Longo έχει γράψει βιβλία για τη μακροζωία και ανέπτυξε μια δίαιτα μίμησης της νηστείας (FMD) που μείωσε τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων κατά περίπου 2,6 χρόνια. Ακολουθούν οι συμβουλές του για να τρώτε για να ζήσετε περισσότερο.

  • Τρώτε κυρίως φρούτα και λαχανικά. Ο Longo προτείνει μια κυρίως φυτική διατροφή που περιορίζει τα γεύματα με ψάρι σε δύο ή τρία το πολύ την εβδομάδα. Επιλέξτε θαλασσινά με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, ωμέγα-6 και βιταμίνη Β12 (σολομός, γαύρος, σαρδέλες, μπακαλιάρος, τσιπούρα, πέστροφα, μύδια, γαρίδες) και προσπαθήστε να επιλέγετε αυτά με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου.
  • Κρατήστε την πρόσληψη πρωτεϊνών σε χαμηλά επίπεδα. Εάν είστε νεότεροι από 65 ετών, διατηρήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης σε χαμηλά επίπεδα - μεταξύ 0,31 έως 0,36 γραμμαρίων (g) ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό αντιστοιχεί σε 40 έως 47 g πρωτεϊνών την ημέρα για ένα άτομο που ζυγίζει 130 κιλά (lb) και 60 έως 70 g πρωτεϊνών την ημέρα. Μετά την ηλικία των 65 ετών, θα πρέπει να αυξήσετε ελαφρώς την πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω ψαριών, άλλων άπαχων πρωτεϊνών, αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων (προτείνει τα προϊόντα κατσίκας και προβάτου), φασολιών, ξηρών καρπών και οσπρίων.
  • Ελαχιστοποιήστε τα κορεσμένα λίπη από ζωικές και φυτικές πηγές. Περιορίστε το κρέας, το τυρί και τη ζάχαρη και μεγιστοποιήστε τα καλά λιπαρά και τους σύνθετους υδατάνθρακες.
  • Επικεντρωθείτε στα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά. Αυτό περιλαμβάνει ντομάτες, μπρόκολο, καρότα και όσπρια και γενναιόδωρες ποσότητες ελαιολάδου (3 κουταλιές της σούπας την ημέρα).

Πηγή: Everydayhealth. com

Τελευταία τροποποίηση στις 25/06/2024 - 20:55
  • ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
  • ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπορεί η χλωρίδα του εντέρου να επηρεάσει συμπεριφορές και λήψη αποφάσεων;
Μπορεί η χλωρίδα του εντέρου να επηρεάσει συμπεριφορές και λήψη αποφάσεων; 25 Ιουνίου 2024
Μόνο από άρτια και ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς οι ενέσιμες θεραπείες botox και βοτουλινικής τοξίνης 27 Ιουνίου 2024
Μόνο από άρτια και ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς οι ενέσιμες θεραπείες botox και βοτουλινικής τοξίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ξεχωριστό παράγοντα που καθορίζει την ευτυχία
Ψυχική Υγεία
28/10/2026 - 13:19

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ξεχωριστό παράγοντα που καθορίζει την ευτυχία

Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 16:02

Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά

Συστατικό της σόγιας ενδέχεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού
Υγεία
20/10/2026 - 14:00

Συστατικό της σόγιας ενδέχεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης
Διατροφή
16/10/2026 - 10:41

Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης

Καρύδια: Πόσα γραμμάρια την ημέρα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
Διατροφή
14/10/2026 - 14:30

Καρύδια: Πόσα γραμμάρια την ημέρα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής

Αντιγήρανση και μακροζωία: Συστήθηκε η επιτροπή που θα διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 17:36

Αντιγήρανση και μακροζωία: Συστήθηκε η επιτροπή που θα διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Η μόλυνση από τις πυρκαγιές σκότωσε 3.560 ανθρώπους στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 16:17
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00
Απονομή μεταπτυχιακών τίτλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας σε διεθνές συνέδριο του ΑΠΘ
Digital Health
30/10/2026 - 15:52
Νεκρή από πυροβολισμό νεαρή καφέ αρκούδα στις Πρέσπες
Pet
30/10/2026 - 14:57
Αποικία εκατομμυρίων μικροβίων η οδοντόβουρτσα - Ο ρόλος του περιβάλλοντος που δημιουργείται στο μπάνιο
Υγεία
30/10/2026 - 14:19
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει την ωρίμανση του εγκεφάλου
Υγεία
30/10/2026 - 13:33
ΕΕΣ: Βίντεο από εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης σε ορμητικά νερά και πλημμύρες στην Κομοτηνή
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 13:11
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Θεσσαλονίκη: Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 11:54
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 10:54
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΝ, Χρήστος Σβάρνας - Στη Ριτσώνα η αποτέφρωση
Patient Talk
30/10/2026 - 10:26
Το κελάηδισμα των πουλιών μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη ομιλία και μουσική
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 10:04
Το 37% των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
Υγεία
30/10/2026 - 09:04
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47
Ενημερωτική ημερίδα στον Πειραιά για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Patient Talk
30/10/2026 - 08:13
Βραδιά γεμάτη τραγούδι στο θέατρο Περοκέ για τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, στις 9 Νοεμβρίου
Patient Talk
30/10/2026 - 07:29
Συνάντηση Δούρου με τις ομοσπονδίες των νοσηλευτών ΠΑΣΟΝΟΠ και ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 03:52
«Η πρόληψη είναι γνώση»: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
30/10/2026 - 00:07
Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί
Υγεία
29/10/2026 - 20:57
Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για τα ζώα συντροφιάς από τον ΕΕΣ
Pet
29/10/2026 - 20:12
Γιατί πολλές γυναίκες έχουν καλύτερο σώμα στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι όταν ήταν νεότερες
Health Talk
29/10/2026 - 19:19
Υποτροφίες ύψους 70.000 ευρώ για 14 πρωτοετείς φοιτητές Ιατρικής από τον ΙΣΑ
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34
Το σχήμα των γλουτών δεν αποκαλύπτει το παραμικρό για τις ορμόνες μας
Υγεία
29/10/2026 - 18:12
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
Μονομαχία Γεωργιάδη-Πολάκη στη Βουλή για την Ιατρική της Ευεξίας
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:21
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε επιδόρπια με βάση το γάλα - Καταναλωτής εντόπισε κομμάτια γυαλιού
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 17:03
Η ζωή κοντά σε μολυσμένα νερά ίσως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου
Υγεία
29/10/2026 - 16:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ζητεί την θεσμική κατοχύρωση των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
28/10/2026 - 03:48
ΣΕΙΒ: 40 χρόνια υψηλής ιατρικής τεχνολογίας στην υπηρεσία του συστήματος υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 17:13
Στρατηγική συνεργασία Boehringer Ingelheim και Microsoft στην κλινική έρευνα μέσω ΑΙ
Pharma News
29/10/2026 - 13:36
Γεωργιάδης: Επίσκεψη στα Χανιά με δύο σημαντικές ανακοινώσεις για την υγεία
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 21:49
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo