ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διήμερο συνέδριο στην Αθήνα για τις σημαντικότερες εξελίξεις του 2025 στην Οφθαλμολογία

Επικαιρότητα
Best of Ophthalmology
Ξεχωριστή θέση στο Best of Ophthalmology 2025 κατείχε η νέα εποχή στις χειρουργικές θεραπείες οφθαλμολογικών παθήσεων.
Τρίτη, 25/11/2025 - 21:13
— Photo: Best of Ophthalmology
News4Health Team News4Health Team

Εξελιγμένες θεραπείες για συχνές και σπάνιες παθήσεις των οφθαλμών, που βασίζονται σε νέες χειρουργικές τεχνικές, προηγμένα υλικά και πρωτοποριακές προσεγγίσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου Best of Ophthalmology 2025, που διοργάνωσε στις 14-15 Νοεμβρίου 2025 στην Εθνική Πινακοθήκη το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας, σε συνεργασία με την Οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας Athens Vision και με τη συμμετοχή 64 καταξιωμένων επιστημόνων του κλάδου της Οφθαλμολογίας.

Εκατοντάδες οι σύνεδροι

Περισσότεροι από 350 σύνεδροι (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι οφθαλμίατροι, ιατροί συναφών ειδικοτήτων και νοσηλευτές) είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για ιδιαίτερα οφθαλμολογικά προβλήματα, που χρειάζονται λεπτούς θεραπευτικούς χειρισμούς.

Η νέα εποχή στις χειρουργικές θεραπείες κατείχε ξεχωριστή θέση στο συνέδριο Best of Ophthalmology 2025, το οποίο φέτος είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς διοργανώνεται με επιτυχία επί 10 συναπτά έτη. Παρουσιάστηκαν τα πρώτα περιστατικά με γλαύκωμα στην Ελλάδα που χειρουργήθηκαν με ένα πρωτοποριακό ένθεμα, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικής υποτονίας (χαμηλής ενδοφθάλμιας πίεσης) και επιτρέπει ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης μετά το χειρουργείο.

BEST OF 3

Η νεά γενιά τριπλοεστιακών ενδοφακών

Συζητήθηκαν επίσης τα πλεονεκτήματα της νέας γενιάς τριπλοεστιακών ενδοφακών που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση του καταρράκτη και οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, ενώ μειώνουν σημαντικά (ή και εξαλείφουν) τα δυσφωτοπικά φαινόμενα (αντανακλάσεις, λάμψεις, «halos») μετά την επέμβαση.

Σε ειδική συνεδρία παρουσιάστηκε μια εξατομικευμένη, γονιδιακά καθοδηγούμενη προσέγγιση στο νεανικό γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, η οποία βασίζεται σε μεταλλάξεις στο γονίδιο της μυοσιλίνης (MYOC), που βοηθούν στον καθορισμό του καταλληλότερου τύπου χειρουργικής επέμβασης για κάθε ασθενή.

Για τις οφθαλμολογικές παρενέργειες των νέων αντικαρκινικών θεραπειών μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Dartmouth, Δημοσθένης Μαντόπουλος, παρουσιάζοντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τις οφθαλμολογικές επιπλοκές των ανοσοθεραπευτικών σκευασμάτων.

Οι μη επεμβατικές θεραπείες

Σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν στο συνέδριο και όσον αφορά στις μη επεμβατικές θεραπείες. Στο πεδίο της Παιδοοφθαλμολογίας παρουσιάσθηκε μία νέα, εγκεκριμένη πλέον στην Ευρώπη, τοπική φαρμακευτική θεραπεία για την καθυστέρηση της εξέλιξης της μυωπίας στα παιδιά και τους εφήβους.

Επιπλέον, σε ειδική συνεδρία συζητήθηκαν οι «έξυπνες» θεραπείες για την αμβλυωπία - οι λεγόμενες διχοπτικές θεραπείες που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης της αμβλυωπίας. Νέα συσκευή έλαβε πρόσφατα έγκριση από τον FDA για χρήση και σε μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών (8–12 ετών).

Οι παθήσεις των ενηλίκων

Σημαντικές παρουσιάσεις έγιναν και όσον αφορά παθήσεις των ενηλίκων, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Στο συνέδριο συζητήθηκαν οι νέες θεραπείες για την ξηρού τύπου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (γεωγραφική ατροφία). Ειδικότερα, παρουσιάσθηκε η αθροιστική κλινική εμπειρία από τις ΗΠΑ με τους νεότερους αναστολείς του συμπληρώματος (complement inhibitors) και πώς αυτές οι θεραπείες μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να εφαρμοστούν στην Ευρώπη, προσφέροντας ελπίδα σε ασθενείς χωρίς έως τώρα διαθέσιμη θεραπεία.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα πρώτα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας μιας «gene-agnostic» (μη εξαρτώμενης από το είδος της μετάλλαξης) θεραπείας για τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η μέθοδος της οπτογενετικής (optogenetics) είναι «πολλά υποσχόμενη» και για άλλες κληρονομικές ή εκφυλιστικές παθήσεις τελικού σταδίου της ωχράς κηλίδας.

Η καινοτόμα θεραπεία για τη δυστροφία Fuchs

Οι σύνεδροι ενημερώθηκαν ακόμα για μία καινοτόμα θεραπεία για τη δυστροφία Fuchs και άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή προσέγγιση για τη θεραπεία της κερατοειδικής δυστροφίας του Fuchs, η οποία δυνητικά ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπείες σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις με αντίστοιχο γενετικό υπόβαθρο (όπως η μυοτονική δυστροφία).

Ο κ. Αλέξανδρος Χαρώνης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος της AthensVision, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου δήλωσε σχετικά: «Το Best of Ophthalmology 2025 ανέδειξε πόσο ραγδαία εξελίσσεται η επιστήμη μας. Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις κάλυψαν το σύνολο των σύγχρονων θεραπευτικών προσεγγίσεων – από τα νέα χειρουργικά εμφυτεύματα για το γλαύκωμα μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις στους τριπλοεστιακούς ενδοφακούς, τις γονιδιακά καθοδηγούμενες θεραπείες και τις καινοτομίες στη διαχείριση εκφυλιστικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.

BEST OF 2

Για εμάς, ως ιατρούς, ήταν μια σπουδαία ευκαιρία να ανταλλάξουμε γνώσεις, εμπειρίες και κλινικά δεδομένα που συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών. Η συνεχής ενημέρωση και συνεργασία της ιατρικής κοινότητας είναι ο μόνος δρόμος για να προσφέρουμε θεραπείες υψηλότερου επιπέδου και να αντιμετωπίζουμε παθήσεις που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν δύσκολα θεραπεύσιμες. Το συνέδριο αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και μία ισχυρή απόδειξη ότι η Οφθαλμολογία στην Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεθνών εξελίξεων: η επιστημονική δραστηριότητα, η ποιότητα των παρουσιάσεων και το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα παγκόσμια πρότυπα και τις πλέον σύγχρονες πρακτικές της Οφθαλμολογίας».

Θερμή υποδοχή στο επιστημονικό πρόγραμμα

Επίσης, η κυρία Μαρία Ζώζολου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος της AthensVision, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ανέφερε: «Η φετινή διοργάνωση του Best of Ophthalmology 2025 αποτέλεσε μια εξαιρετική συνάντηση της οφθαλμολογικής κοινότητας, με ένα επιστημονικό πρόγραμμα που έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από όλους. Οι παρουσιάσεις, οι συζητήσεις και η ανταλλαγή εμπειριών επιβεβαίωσαν ότι το συνέδριο έχει πλέον καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις του κλάδου.

Η θετική ενέργεια και η ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων μάς δίνουν την έμπνευση να συνεχίσουμε δυναμικά. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης και να προσφέρουμε, την επόμενη χρονιά, ένα ακόμη πιο πλούσιο και καινοτόμο πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της επιστημονικής κοινότητας προάγοντας πρωτίστως την επιστημονική γνώση».

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΛΑΥΚΩΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμπόσιο-φόρος τιμής στους Έλληνες ιατρούς στο Πολεμικό Μουσείο
Συμπόσιο-φόρος τιμής στους Έλληνες ιατρούς στο Πολεμικό Μουσείο 26 Νοεμβρίου 2025
Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή! 26 Νοεμβρίου 2025
Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Cardio Athena 2026: Ξεχωριστή διάσταση του φετινού συνεδρίου το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Health Talk
04/04/2026 - 07:26

Cardio Athena 2026: Ξεχωριστή διάσταση του φετινού συνεδρίου το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»

Roche Hellas: Οι καινοτόμες θεραπείες έχουν συμβάλει κατά 35% στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής
Pharma News
26/03/2026 - 16:52

Roche Hellas: Οι καινοτόμες θεραπείες έχουν συμβάλει κατά 35% στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα: Αδιάγνωστοι σχεδόν έξι στους δέκα ασθενείς
Health Talk
18/03/2026 - 15:44

Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα: Αδιάγνωστοι σχεδόν έξι στους δέκα ασθενείς

Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 00:04

Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος: «Ασπίδα» η πρόληψη απέναντι στον «σιωπηλό κλέφτη» της όρασης
Health Talk
10/03/2026 - 18:36

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος: «Ασπίδα» η πρόληψη απέναντι στον «σιωπηλό κλέφτη» της όρασης

Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης 13 με 15 Μαρτίου στο Ακροπόλ Παλάς
Επικαιρότητα
07/03/2026 - 03:44

Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης 13 με 15 Μαρτίου στο Ακροπόλ Παλάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η πασχαλινή απόδραση μπορεί να είναι φάρμακο για την καρδιά σας
Υγεία
10/04/2026 - 08:13
Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις
Health Talk
09/04/2026 - 18:03
Άνοια: Διατροφή, ύπνος, άσκηση και αισιοδοξία οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά
Υγεία
09/04/2026 - 17:00
Βαμμένα αυγά: Οδηγίες διαχείρισης πριν και μετά το βάψιμό τους
Διατροφή
09/04/2026 - 16:00
Έντονες αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την τροπολογία για τους προσωπικούς γιατρούς και το «gatekeeping»
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 15:00
Πάσχα με ασφάλεια για τα παιδιά: Από τις βόλτες με τα ποδήλατα μέχρι τη φλόγα της λαμπάδας
Επικαιρότητα
09/04/2026 - 14:00
ΕΦΕΤ: Ανάκληση φέτας λόγω λιστέριας
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 13:22
Πάσχα: Διατροφικές προτεραιότητες για άτομα με διαβήτη και μεταβολικές διαταραχές
Διατροφή
09/04/2026 - 13:00
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει την καρδιακή ανεπάρκεια πέντε χρόνια πριν εκδηλωθεί
Digital Health
09/04/2026 - 12:00
Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1
Υγεία
09/04/2026 - 11:00
Όλα τα όπλα της δερματολογίας για ανανεωμένο δέρμα
Ομορφιά
09/04/2026 - 10:00
ΕΕΣ: Οδηγίες για ασφαλές Πάσχα
Επικαιρότητα
09/04/2026 - 09:00
Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των κτηνιατρικών φαρμάκων- Το ζήτημα με τα αντιπαρασιτικά
Pet
08/04/2026 - 18:00
Σημαντική πρόοδος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Στο 40% το ποσοστό επιτυχίας από την πρώτη προσπάθεια
Health Talk
08/04/2026 - 18:00
Κολλήσατε μέρες αδείας στις αργίες του Πάσχα; Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αξιοποιείτε την άδεια σας!
Ψυχική Υγεία
08/04/2026 - 17:00
Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση
Υγεία
08/04/2026 - 16:00
Η ... "άφεση αμαρτιών" της τηγανητής πατάτας: Πώς μπορεί να είναι τραγανή χωρίς να είναι βλαβερή
Διατροφή
08/04/2026 - 15:00
Άνοια: Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω πόσο κινδυνεύεις
Υγεία
08/04/2026 - 14:00
Ψηφιακός κόφτης για ανήλικους στα social media - Γεωργιάδης: Να μην ορίζει ο αλγόριθμος την ψυχική υγεία των παιδιών
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 13:12
ΕΛΣΤΑΤ: Με χρόνιο πρόβλημα υγείας το 24% του πληθυσμού
Υγεία
08/04/2026 - 12:56
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και τους απογόνους
Υγεία
08/04/2026 - 12:00
Ψηφιακός κόφτης για ανηλίκους κάτω των 15 ετών στα social media: Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Tik-Tok
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:20
Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό - Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:06
Οδηγός για ασφαλείς αγορές και διαχείριση των πασχαλινών εδεσμάτων
Διατροφή
08/04/2026 - 10:00
Τέλος η πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 στα social media και στη χώρα μας
Επικαιρότητα
08/04/2026 - 09:26
Διακοπές και έντερο: Πώς θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις
Υγεία
08/04/2026 - 09:00
Νοσοκομείο Μεταξά: Νέα, πιο αποτελεσματική τεχνική χημειοθεραπείας για τον καρκίνο στο περιτόναιο
Υγεία
07/04/2026 - 21:00
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: 10 μύθοι για την όραση
Health Talk
07/04/2026 - 20:00
Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 19:00
Ψευδαίσθηση της ηλικίας: Γιατί η χρονολογική ηλικία δεν έχει από μόνη της σημασία για την ιατρική
Υγεία
07/04/2026 - 17:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στηρίξτε την επιστήμη προτρέπει ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 10:00
Πατούλης για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 11:12
Επίσκεψη Θεμιστοκλέους στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 13:33
Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 19:00
Οδηγός για ασφαλείς αγορές και διαχείριση των πασχαλινών εδεσμάτων
Διατροφή
08/04/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo