Το πρώτο κρούσμα δηλητηρίασης από το εντερικό παράσιτο «Anisakis» καταγράφηκε στην Ελλάδα σ' έναν νεαρής ηλικίας άνθρωπο ο οποίος είχε καταναλώσει σούσι.
Ο 22χρονος ένιωσε αδιαθεσία μετά από το γεύμα που κατανάλωσε με ωμό ψάρι στη Θεσσαλονίκη και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Οι γιατροί, αρχικά, προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση, αφού οι πρώτες εξετάσεις του έδιναν την εικόνα πιθανής νεοπλασίας, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου παρασίτου, του χορήγησαν αντιβιοτική αγωγή και πλέον ο νεαρός νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Η Ανισακίαση (ή ανισακίδωση) συχνά συνδέεται με οξέα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία και έμετο.
Η ασθένεια, γνωστή και ως ασθένεια του σκουληκιού της ρέγγας, προκαλείται από νηματώδη (σκουλήκια) που προσκολλώνται στα τοιχώματα του οισοφάγου, του στομάχου ή του εντέρου.
Το παράσιτο «anisakis» απαντάται συχνότερα σε περιοχές όπου είναι δημοφιλής η κατανάλωση ωμού ψαριού, όπως η Ιαπωνία. Επειδή η κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένου ψαριού γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και άλλες περιοχές του κόσμου.
Συμπτώματα και σημάδια
Σύμφωνα με το CDC, τα άτομα με ανισακίαση μπορεί να παρουσιάσουν σημεία και συμπτώματα όπως:
- Κοιλιακό άλγος
- Ναυτία
- Εμετός
- Κοιλιακή διάταση (ανώμαλη κοιλιακή διόγκωση)
- Διάρροια
- Αίμα και βλέννα στα κόπρανα
- Ήπιος πυρετός
Τα άτομα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως:
- Εξανθήματα
- Κνησμός
- Σπάνια αναφυλαξία
Μερικά άτομα αισθάνονται ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος κατά τη διάρκεια ή μετά την κατανάλωση ωμού ή μη καλά μαγειρεμένου ψαριού ή καλαμαριού. Αυτό το αίσθημα οφείλεται στην κίνηση του σκουληκιού στο στόμα ή στο λαιμό.
Πώς μεταδίδεται το παράσιτο
Όταν ορισμένα μολυσμένα θαλάσσια θηλαστικά (π.χ. φάλαινες ή θαλάσσιοι ελέφαντες) αφοδεύουν στη θάλασσα, απελευθερώνουν αυγά. Αυτά τα αυγά μετατρέπονται σε μολυσματικές προνύμφες ενώ βρίσκονται στο νερό. Τα καρκινοειδή (π.χ. καβούρια, αστακοί, γαρίδες) καταναλώνουν τις μολυσματικές προνύμφες και στη συνέχεια τα ψάρια ή τα καλαμάρια καταναλώνουν τα καρκινοειδή.
Όταν οι άνθρωποι τρώνε ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα μολυσμένα ψάρια ή καλαμάρια, καταναλώνουν τις προνύμφες των νηματωδών, οι οποίες μπορούν να εισβάλουν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τελικά, το παράσιτο πεθαίνει και προκαλεί φλεγμονή στον οισοφάγο, στο στομάχι ή στο έντερο.
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μεταδώσουν την ανισακίαση ο ένας στον άλλο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ και ertnews





