ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η βία αλλοιώνει τα ανθρώπινα γονίδια για γενιές

Υγεία
Freepik
Η πρώτη μελέτη του είδους της αποκαλύπτει γονιδιακά αποτυπώματα της βίας που μεταβιβάζονται στα εγγόνια.
Παρασκευή, 28/02/2025 - 17:00
— Photo: Freepik
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Η βία αφήνει αποτύπωμα στο γονιδίωμα που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Αυτό διαπίστωσαν επιστήμονες που μελέτησαν οικογένειες Συρίων που είχαν βιώσει το αιματοκύλισμα του 1982 στην πόλη Χάμα, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής εκστρατείας κατά των αντικαθεστωτικών και συγκεκριμένα κατά των μαχητών του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο ακριβής αριθμός των απωλειών δεν έγινε γνωστός αλλά υπολογίστηκε σε 30-40.000 νεκρούς και 15.000 αγνοουμένους. Μαζί τους σκοτώθηκαν και 1.000 περίπου στρατιώτες. Οι δυνάμεις των κυβερνητικών στρατευμάτων έφτασαν στο σημείο να χύσουν ποσότητες βενζίνης στους υπονόμους και να βάλουν φωτιά υποπτευόμενες πως χρησιμοποιούνταν από ισλαμιστές για να διαφύγουν.

Τα εγγόνια των γυναικών που έμειναν έγκυες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας - εγγόνια που δεν βίωσαν ποτέ οι ίδιοι τέτοια βία - φέρουν ωστόσο τα σημάδια της στο γονιδίωμά τους. Μεταβιβαζόμενο από τις μητέρες τους, αυτό το γενετικό αποτύπωμα προσφέρει την πρώτη απόδειξη σε ανθρώπους ενός φαινομένου που προηγουμένως είχε καταγραφεί μόνο στα ζώα: τη γενετική μετάδοση του στρες από γενιά σε γενιά.

«Η ιδέα ότι το τραύμα και η βία μπορούν να έχουν επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές θα πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο πρόβλημα της βίας», δήλωσε η Connie Mulligan,, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας και Ινστιτούτου Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης.

«Θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην εξήγηση ορισμένων από τους φαινομενικά αδιάσπαστους διαγενεακούς κύκλους κακοποίησης, φτώχειας και τραυμάτων που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο», συμπληρώνει.

Ενώ τα γονίδιά μας δεν αλλάζουν από τις εμπειρίες της ζωής, μπορούν να ρυθμιστούν μέσω ενός συστήματος γνωστού ως επιγενετική. Σε απόκριση στο στρες ή σε άλλα γεγονότα, τα κύτταρά μας μπορούν να προσθέσουν μικρές χημικές «σημαίες» στα γονίδια που μπορεί να τα κάνουν να σιγήσουν ή να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε σε στρεσογόνα περιβάλλοντα, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι καλά κατανοητά.

Η Mulligan συνεργάστηκε με τη Rana Dajani, μοριακή βιολόγο στο Πανεπιστήμιο Hashemite της Ιορδανίας, και την ανθρωπολόγο Catherine Panter-Brick,, του Πανεπιστημίου Yale, για τη διεξαγωγή αυτής της μοναδικής έρευνας που παρακολούθησε τρεις γενιές Σύρων μεταναστών στη χώρα. Ορισμένες οικογένειες είχαν ζήσει την επίθεση στη Χάμα προτού καταφύγουν στην Ιορδανία. Άλλες οικογένειες απέφυγαν τη Χάμα, αλλά έζησαν τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Η ομάδα συνέλεξε δείγματα από γιαγιάδες και μητέρες που ήταν έγκυες κατά τη διάρκεια των δύο συγκρούσεων, καθώς και από τα παιδιά τους. Αυτός ο σχεδιασμός της μελέτης σήμαινε ότι υπήρχαν γιαγιάδες, μητέρες και παιδιά που είχαν βιώσει η καθεμία βία σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

Μια τρίτη ομάδα οικογενειών είχε μεταναστεύσει στην Ιορδανία πριν από το 1980, αποφεύγοντας τις δεκαετίες βίας στη Συρία. Αυτοί οι πρώτοι μετανάστες χρησίμευσαν ως μια ομάδα –δείγμα ελέγχου για να συγκριθούν με τις οικογένειες που είχαν βιώσει το άγχος του εμφυλίου πολέμου.

Στα εγγόνια των επιζώντων της Χάμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν 14 σημεία στο γονιδίωμα που είχαν τροποποιηθεί ως απάντηση στη βία που βίωσαν οι γιαγιάδες τους. Αυτές οι 14 τροποποιήσεις καταδεικνύουν ότι οι επιγενετικές αλλαγές που προκαλούνται από το στρες μπορούν πράγματι να εμφανιστούν στις μελλοντικές γενιές, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα ζώα.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, αποκάλυψε επίσης 21 επιγενετικές αλλαγές στο γονιδίωμα ανθρώπων που είχαν βιώσει άμεσα τη βία στη Συρία. Σε ένα τρίτο εύρημα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στη βία ενώ βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους παρουσίασαν ενδείξεις επιταχυνόμενης επιγενετικής γήρανσης, ένα είδος βιολογικής γήρανσης που δεν σχετίζεται με την ηλικία.

Γονιδιακό αποτύπωμα από κάθε μορφή βίας

Οι περισσότερες από αυτές τις επιγενετικές αλλαγές παρουσίασαν το ίδιο μοτίβο μετά την έκθεση στη βία, γεγονός που υποδηλώνει ένα είδος κοινής επιγενετικής αντίδρασης στο στρες - που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα άτομα που εκτίθενται άμεσα στο στρες, αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

«Πιστεύουμε ότι το έργο μας είναι σχετικό με πολλές μορφές βίας, όχι μόνο με τους πρόσφυγες. Ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική βία, βία με όπλα», δήλωσε ο Mulligan. «Πρέπει να το μελετήσουμε. Θα πρέπει να το λάβουμε πιο σοβαρά υπόψη μας».

Δεν είναι σαφές ποια είναι, αν υπάρχει, η επίδραση που έχουν αυτές οι επιγενετικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων που τις φέρουν μέσα στο γονιδίωμά τους. Αλλά ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ επιγενετικών αλλαγών που προκαλούνται από το στρες και ασθενειών όπως ο διαβήτης.

Μια μελέτη σε Ολλανδούς επιζώντες της πείνας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπέδειξε ότι οι απόγονοί τους έφεραν επιγενετικές αλλαγές που αύξησαν τις πιθανότητες να είναι υπέρβαροι αργότερα στη ζωή τους. Αν και πολλές από αυτές τις τροποποιήσεις πιθανόν να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα, είναι πιθανό κάποιες από αυτές να επηρεάζουν την υγεία μας, δήλωσε ο Mulligan.

Πηγή: Science Daily

Τελευταία τροποποίηση στις 28/02/2025 - 15:55
  • ΣΤΡΕΣ
  • ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ
  • ΒΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

MEDANALYZE: Αξιολόγηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον Υγείας
MEDANALYZE: Αξιολόγηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον Υγείας 28 Φεβρουαρίου 2025
To Μαρτάκι δεν αρκεί για να μην υποστούμε ηλιακό έγκαυμα την άνοιξη 01 Μαρτίου 2025
To Μαρτάκι δεν αρκεί για να μην υποστούμε ηλιακό έγκαυμα την άνοιξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας στους επτά εφήβους αντιμετωπίζει πλέον θέμα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
23/10/2025 - 14:32

Ένας στους επτά εφήβους αντιμετωπίζει πλέον θέμα ψυχικής υγείας

Η ορμόνη που μετατρέπει το στρες και τη στενοχώρια σε ασθένεια
Υγεία
15/10/2025 - 10:00

Η ορμόνη που μετατρέπει το στρες και τη στενοχώρια σε ασθένεια

Γιατί είναι κακή ιδέα να βγάζετε βόλτα την γάτα σας με λουρί
Pet
03/10/2025 - 14:58

Γιατί είναι κακή ιδέα να βγάζετε βόλτα την γάτα σας με λουρί

Νερό: Μια λύση για το στρες να την πιεις στο ποτήρι!
Υγεία
25/09/2025 - 15:34

Νερό: Μια λύση για το στρες να την πιεις στο ποτήρι!

Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 14:00

Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς

Πάνω από 7 στους 10 με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές
Υγεία
14/09/2025 - 08:32

Πάνω από 7 στους 10 με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα μελέτη δείχνει ότι 15 λεπτά περπατήματος αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων
Fitness
31/10/2025 - 17:54
«…Πιο hot από ποτέ»: Πρωτοβουλία της Astellas για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης
Pharma News
31/10/2025 - 17:23
Ο ιός HPV και η πρόκληση της εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Pharma News
31/10/2025 - 17:02
Πέντε νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο
Ψυχική Υγεία
31/10/2025 - 16:26
Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στις 7 Νοεμβρίου - Ο ΙΣΑ στηρίζει την κινητοποίηση
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 16:12
Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα για τον προληπτικό έλεγχο
Υγεία
31/10/2025 - 16:00
Θεμιστοκλέους: «Ο Ψηφιακός Βοηθός του Πολίτη θα διευκολύνει περισσότερο το κλείσιμο ιατρικών ραντεβού»
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:47
ΠΟΥ: Ανάγκη άμεσου περιορισμού των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων - Χαμηλός ο δείκτης θνητότητας
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:27
Πώς άλλαξε ο πληθωρισμός τις διατροφικές συνήθειες - Η επίδραση στην υγεία
Διατροφή
31/10/2025 - 15:00
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Το Ελληνικό επιχειρείν στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
31/10/2025 - 14:38
Βερνίκια νυχιών: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έκζεμα στο λαιμό
Health Talk
31/10/2025 - 14:00
Νέα νανοσωματίδια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους των ωοθηκών
Υγεία
31/10/2025 - 13:00
Ευχαριστίες Γεωργιάδη στην «Αποστολή» για την προσφορά υγειονομικού υλικού αξίας 60 εκατ. ευρώ
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 12:58
Halloween: Τα treats μπορεί να κάνουν επικίνδυνα tricks στην φαρμακευτική σας αγωγή
Διατροφή
31/10/2025 - 12:00
ΕΜΑ: Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
Pharma News
31/10/2025 - 11:14
Η διαδικτυακή εκγύμναση του εγκεφάλου "σβήνει" 10 χρόνια επιβάρυνσης της μνήμης
Υγεία
31/10/2025 - 11:00
Ανακαλύφθηκαν πέντε νέα γονίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία
Υγεία
31/10/2025 - 10:00
Από τα ...μαγικά φίλτρα στη συνταγογράφηση: Τα βοτάνια και η επιστημονικά διαπιστωμένη δράση τους
Υγεία
31/10/2025 - 07:54
Δωρεά αλκοολόμετρων στην Τροχαίας Αττικής από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 07:18
Συνάντηση Προέδρου ΕΚΕΑ με εκπροσώπους ασθενών με Θαλασσαιμία
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 03:32
Δωρεάν σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στις 3 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 00:07
Υπογεννητικότητα:Τα Εverest στηρίζουν το έργο της HOPEgenesis
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 23:27
Δέκα υποτροφίες από το ΕΑΠ σε ωφελούμενους του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
30/10/2025 - 22:13
Άνδρες προσοχή: Τα πέντε λάθη που κάνουμε στο κρεβάτι και δεν τα καταλαβαίνουμε
Ψυχική Υγεία
30/10/2025 - 21:48
Η Σ.ΙΔ.Ι.Ε. στηρίζει στις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών για το clawback και το rebate
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 21:06
Νέα βιοϊατρική start up θα «διαβάζει» τον ανθρώπινο εγκέφαλο με ηχητικά κύματα
Digital Health
30/10/2025 - 20:41
Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για τα ΣΜΝ από τον ΕΕΣ στις 3 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 20:18
Γάζα: Άνω των 24.000 τόνων η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει εισέλθει στην πολύπαθη λωρίδα
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 19:47
Τσιάρας: «Όσες χώρες εφάρμοσαν εμβολιασμό κατά της ευλογιάς βρίσκονται σε ενδημικό καθεστώς»
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 19:32
Ημερίδα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
Patient Talk
30/10/2025 - 19:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
Κρεατίνη: Τι μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι από τη λήψη της - Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία
Fitness
30/10/2025 - 13:00
Ρούχα, καροτσάκια και σπα για κατοικίδια: Γιατί το φαινόμενο «μωρό με τρίχωμα» κάνει κακό στα ζώα μας
Pet
30/10/2025 - 12:00
Αποκαλυπτικά στοιχεία στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo