ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η βία αλλοιώνει τα ανθρώπινα γονίδια για γενιές

Υγεία
Freepik
Η πρώτη μελέτη του είδους της αποκαλύπτει γονιδιακά αποτυπώματα της βίας που μεταβιβάζονται στα εγγόνια.
Παρασκευή, 28/02/2025 - 17:00
— Photo: Freepik
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Η βία αφήνει αποτύπωμα στο γονιδίωμα που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Αυτό διαπίστωσαν επιστήμονες που μελέτησαν οικογένειες Συρίων που είχαν βιώσει το αιματοκύλισμα του 1982 στην πόλη Χάμα, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής εκστρατείας κατά των αντικαθεστωτικών και συγκεκριμένα κατά των μαχητών του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο ακριβής αριθμός των απωλειών δεν έγινε γνωστός αλλά υπολογίστηκε σε 30-40.000 νεκρούς και 15.000 αγνοουμένους. Μαζί τους σκοτώθηκαν και 1.000 περίπου στρατιώτες. Οι δυνάμεις των κυβερνητικών στρατευμάτων έφτασαν στο σημείο να χύσουν ποσότητες βενζίνης στους υπονόμους και να βάλουν φωτιά υποπτευόμενες πως χρησιμοποιούνταν από ισλαμιστές για να διαφύγουν.

Τα εγγόνια των γυναικών που έμειναν έγκυες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας - εγγόνια που δεν βίωσαν ποτέ οι ίδιοι τέτοια βία - φέρουν ωστόσο τα σημάδια της στο γονιδίωμά τους. Μεταβιβαζόμενο από τις μητέρες τους, αυτό το γενετικό αποτύπωμα προσφέρει την πρώτη απόδειξη σε ανθρώπους ενός φαινομένου που προηγουμένως είχε καταγραφεί μόνο στα ζώα: τη γενετική μετάδοση του στρες από γενιά σε γενιά.

«Η ιδέα ότι το τραύμα και η βία μπορούν να έχουν επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές θα πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο πρόβλημα της βίας», δήλωσε η Connie Mulligan,, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας και Ινστιτούτου Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης.

«Θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην εξήγηση ορισμένων από τους φαινομενικά αδιάσπαστους διαγενεακούς κύκλους κακοποίησης, φτώχειας και τραυμάτων που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο», συμπληρώνει.

Ενώ τα γονίδιά μας δεν αλλάζουν από τις εμπειρίες της ζωής, μπορούν να ρυθμιστούν μέσω ενός συστήματος γνωστού ως επιγενετική. Σε απόκριση στο στρες ή σε άλλα γεγονότα, τα κύτταρά μας μπορούν να προσθέσουν μικρές χημικές «σημαίες» στα γονίδια που μπορεί να τα κάνουν να σιγήσουν ή να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε σε στρεσογόνα περιβάλλοντα, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι καλά κατανοητά.

Η Mulligan συνεργάστηκε με τη Rana Dajani, μοριακή βιολόγο στο Πανεπιστήμιο Hashemite της Ιορδανίας, και την ανθρωπολόγο Catherine Panter-Brick,, του Πανεπιστημίου Yale, για τη διεξαγωγή αυτής της μοναδικής έρευνας που παρακολούθησε τρεις γενιές Σύρων μεταναστών στη χώρα. Ορισμένες οικογένειες είχαν ζήσει την επίθεση στη Χάμα προτού καταφύγουν στην Ιορδανία. Άλλες οικογένειες απέφυγαν τη Χάμα, αλλά έζησαν τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Η ομάδα συνέλεξε δείγματα από γιαγιάδες και μητέρες που ήταν έγκυες κατά τη διάρκεια των δύο συγκρούσεων, καθώς και από τα παιδιά τους. Αυτός ο σχεδιασμός της μελέτης σήμαινε ότι υπήρχαν γιαγιάδες, μητέρες και παιδιά που είχαν βιώσει η καθεμία βία σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

Μια τρίτη ομάδα οικογενειών είχε μεταναστεύσει στην Ιορδανία πριν από το 1980, αποφεύγοντας τις δεκαετίες βίας στη Συρία. Αυτοί οι πρώτοι μετανάστες χρησίμευσαν ως μια ομάδα –δείγμα ελέγχου για να συγκριθούν με τις οικογένειες που είχαν βιώσει το άγχος του εμφυλίου πολέμου.

Στα εγγόνια των επιζώντων της Χάμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν 14 σημεία στο γονιδίωμα που είχαν τροποποιηθεί ως απάντηση στη βία που βίωσαν οι γιαγιάδες τους. Αυτές οι 14 τροποποιήσεις καταδεικνύουν ότι οι επιγενετικές αλλαγές που προκαλούνται από το στρες μπορούν πράγματι να εμφανιστούν στις μελλοντικές γενιές, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα ζώα.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, αποκάλυψε επίσης 21 επιγενετικές αλλαγές στο γονιδίωμα ανθρώπων που είχαν βιώσει άμεσα τη βία στη Συρία. Σε ένα τρίτο εύρημα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στη βία ενώ βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους παρουσίασαν ενδείξεις επιταχυνόμενης επιγενετικής γήρανσης, ένα είδος βιολογικής γήρανσης που δεν σχετίζεται με την ηλικία.

Γονιδιακό αποτύπωμα από κάθε μορφή βίας

Οι περισσότερες από αυτές τις επιγενετικές αλλαγές παρουσίασαν το ίδιο μοτίβο μετά την έκθεση στη βία, γεγονός που υποδηλώνει ένα είδος κοινής επιγενετικής αντίδρασης στο στρες - που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα άτομα που εκτίθενται άμεσα στο στρες, αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

«Πιστεύουμε ότι το έργο μας είναι σχετικό με πολλές μορφές βίας, όχι μόνο με τους πρόσφυγες. Ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική βία, βία με όπλα», δήλωσε ο Mulligan. «Πρέπει να το μελετήσουμε. Θα πρέπει να το λάβουμε πιο σοβαρά υπόψη μας».

Δεν είναι σαφές ποια είναι, αν υπάρχει, η επίδραση που έχουν αυτές οι επιγενετικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων που τις φέρουν μέσα στο γονιδίωμά τους. Αλλά ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ επιγενετικών αλλαγών που προκαλούνται από το στρες και ασθενειών όπως ο διαβήτης.

Μια μελέτη σε Ολλανδούς επιζώντες της πείνας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπέδειξε ότι οι απόγονοί τους έφεραν επιγενετικές αλλαγές που αύξησαν τις πιθανότητες να είναι υπέρβαροι αργότερα στη ζωή τους. Αν και πολλές από αυτές τις τροποποιήσεις πιθανόν να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα, είναι πιθανό κάποιες από αυτές να επηρεάζουν την υγεία μας, δήλωσε ο Mulligan.

Πηγή: Science Daily

Τελευταία τροποποίηση στις 28/02/2025 - 15:55
  • ΣΤΡΕΣ
  • ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ
  • ΒΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

MEDANALYZE: Αξιολόγηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον Υγείας
MEDANALYZE: Αξιολόγηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον Υγείας 28 Φεβρουαρίου 2025
To Μαρτάκι δεν αρκεί για να μην υποστούμε ηλιακό έγκαυμα την άνοιξη 01 Μαρτίου 2025
To Μαρτάκι δεν αρκεί για να μην υποστούμε ηλιακό έγκαυμα την άνοιξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολεία του Λονδίνου δοκιμάζουν την εικονική πραγματικότητα για την ανακούφιση του άγχους των μαθητών
Digital Health
05/05/2026 - 13:00

Σχολεία του Λονδίνου δοκιμάζουν την εικονική πραγματικότητα για την ανακούφιση του άγχους των μαθητών

Έρευνα αποκαλύπτει ότι το στρες των πόλεων επηρεάζει το 85% των πολιτών
Ψυχική Υγεία
04/05/2026 - 17:34

Έρευνα αποκαλύπτει ότι το στρες των πόλεων επηρεάζει το 85% των πολιτών

Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα
Διατροφή
23/04/2026 - 11:00

Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα

Η αργία που «σπάει» την εβδομάδα: Δώρο ή παγίδα για την ψυχική μας υγεία;
Ψυχική Υγεία
25/03/2026 - 08:58

Η αργία που «σπάει» την εβδομάδα: Δώρο ή παγίδα για την ψυχική μας υγεία;

Το στρες υποχωρεί με 24 λεπτά ειδικά σχεδιασμένης μουσικής
Ψυχική Υγεία
20/03/2026 - 14:13

Το στρες υποχωρεί με 24 λεπτά ειδικά σχεδιασμένης μουσικής

Τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να κατευνάζουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 13:00

Τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να κατευνάζουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου
Ψυχική Υγεία
07/05/2026 - 17:00
Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00
Χανταϊός: Ο υγειονομικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους είναι χαμηλός επιμένει η Κομισιόν
Υγεία
07/05/2026 - 15:08
Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
07/05/2026 - 15:00
Χανταϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τον εντοπισμό επιβατών του MV Hondius - Αεροσυνοδός της KLM νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα
Υγεία
07/05/2026 - 14:04
Αναβρασμός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τους κινδύνους των deepfakes
Digital Health
07/05/2026 - 14:00
Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18
Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:05
Γιατί η επάρκεια μελισσών στον πλανήτη κρίνει την επάρκεια των δικών μας τροφίμων αλλά και την υγεία μας
Υγεία
07/05/2026 - 13:00
Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι σας για να θωρακίσετε την καρδιά σας
Διατροφή
07/05/2026 - 12:00
Επιχείρηση «Pangea XVIII»: Κατασχέσεις παράνομων και επικίνδυνων φαρμάκων αξίας 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων
Pharma Policy
07/05/2026 - 10:44
Μπίλι Άιλις: Η ζωή με το σύνδρομο Τουρέτ και η μάχη της με τα τικ
Υγεία
07/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Το παράδειγμα της Αργεντινής και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
07/05/2026 - 09:00
Θεσσαλονίκη: Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και φωτιά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Επικαιρότητα
07/05/2026 - 07:18
Ποια πεδία ωφελούνται καθοριστικά από τις εξελίξεις στην ιατρική γενετική
Health Talk
07/05/2026 - 03:34
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τη «Δωδώνη»
Επικαιρότητα
07/05/2026 - 00:09
Λήμνος: «Καμία προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών από το 2025 για το νοσοκομείο του ακριτικού νησιού»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 22:47
Πέθανε στα 87 του ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ που έπασχε από άνοια με σωμάτια Lewy
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 21:44
ECDC: Ταυτοποιήθηκε ο χανταϊός των Άνδεων στο κρουαζιερόπλοιο
Υγεία
06/05/2026 - 21:06
Εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στις επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 20:38
Αγγελής: «Πρωτοβουλίες για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού τήρησης φυσικών αποθεμάτων φαρμάκων»
Pharma Policy
06/05/2026 - 19:54
Δέσμη μέτρων από την Κομισιόν κατά της φτώχειας και για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 18:38
Το «σούπερ μικροβίωμα» 77χρονης επιζήσασας «έδειξε» θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Pharma News
06/05/2026 - 18:11
Θεμιστοκλέους: «Επενδύουμε πάνω απ’ όλα στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 17:17
Αγαπηδάκη: Σε τρεις πυλώνες η ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 16:57
Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση
Υγεία
06/05/2026 - 16:39
Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι
Health Talk
06/05/2026 - 16:14
«Από την κάμπια στην πεταλούδα»: Πως η αναπηρία μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχική ανθεκτικότητα
Patient Talk
06/05/2026 - 15:47
Έξι συμβουλές αρμονικής και φιλικής προς το Μορφέα συνύπαρξης στο κρεβάτι
Υγεία
06/05/2026 - 15:13
GEP: Ξεκινάει η πανελλήνια έρευνα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2026 - 14:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
05/05/2026 - 03:26
Ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών κατά των ουρολοιμώξεων
Διατροφή
05/05/2026 - 11:00
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: «Κανονικά η κυκλοφορία και η διάθεση των ινσουλινών μας στην Ελλάδα»
Pharma News
05/05/2026 - 16:34
Νέα κορυφαία διάκριση για την AbbVie: Κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα Best Workplaces 2026
Pharma News
05/05/2026 - 17:34
Μακροζωία και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στις παρεμβάσεις της Affidea στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 20:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo