H βαριά περίοδος συνδέεται με περισσότερες απουσίες και πιο κακές επιδόσεις στις σχολικές εξετάσεις για τα κορίτσια που βασανίζονται από αυτό το είδος μηνορραγίας.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των μαθήτριων (36%) που παρουσιάζουν βαριά ή παρατεταμένη μηνορραγία έχασαν επίσης 1,7 επιπλέον ημέρες από το σχολείο κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.
Συμπτώματα, όπως βαριά αιμορραγία και έντονοι πόνοι, εμφανίστηκαν σε περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες και συνδέθηκαν με τη λήψη χαμηλότερων βαθμών.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ διαπίστωσαν ότι αυτά τα συμπτώματα συνδέονταν με 27% χαμηλότερες πιθανότητες επιτυχίας στις εξετάσεις GCSE, οι οποίες απαιτούνται στη χώρα για να προχωρήσουν οι μαθητές στο επόμενο στάδιο της εκπαίδευσης.
Τα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 2.700 κορίτσια ηλικίας 13 έως 16 ετών που συμμετείχαν στις εξετάσεις GCSE μεταξύ 2006 και 2009.
Τα δεδομένα που προέρχονται από τη διαχρονική μελέτη Avon Longitudinal Study of Parents and Children αποκάλυψαν ότι το 36% των κοριτσιών παρουσίαζαν παρατεταμένη ή βαριά αιμορραγία και το 56% ανέφεραν πόνους κατά την έμμηνο ρύση.
Οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν τέσσερις φορές σε διάστημα τριών ετών σχετικά με την έμμηνο ρύση τους και συλλέχθηκαν επίσης δεδομένα σχετικά με το μορφωτικό τους επίπεδο.
Η μελέτη έχει κυκλοφορήσει ως προδημοσίευση, αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.
Τα ευρήματά της δείχνουν ότι η ανησυχία για διαρροές, η ντροπή, ο εκφοβισμός, η δυσκολία διαχείρισης των συμπτωμάτων της περιόδου στο σχολείο και δυσκολία πρόσβασης στις τουαλέτες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, καθώς και εξουθενωτικά συμπτώματα, ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά τη φοίτηση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων των κοριτσιών.
«Είναι ένα ζήτημα που σε μεγάλο βαθμό δεν συζητείται ή αγνοείται εντελώς», δήλωσε η Gemma Sharp, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, η οποία επέβλεψε την έρευνα.