ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης: Νεότερες θεραπείες, έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη

Υγεία
UNSPLASH
Ο Μάιος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης, ένα αρκετά συχνό νεόπλασμα με σημαντική επίπτωση στη δημόσια υγεία.
Παρασκευή, 23/05/2025 - 10:00
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Δρ. Μαγδαληνή Μήγκου (Παθολόγος-Ογκολόγος, Επιμελήτρια ΕΣΥ), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου, τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και την αναγκαιότητα πρόληψης, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ποια άτομα προσβάλλει

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης προσβάλλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συχνότερα άνδρες, ιδίως όταν υπάρχει παρατεταμένη έκθεση σε επιβαρυντικούς παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα. Η νόσος συνήθως διαγιγνώσκεται σε πρώιμο ή μη μυοδιηθητικό στάδιο και η διουρηθρική εξαίρεση αποτελεί τη βάση της θεραπευτικής και συμπτωματικής αντιμετώπισης. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως μπορεί να εξελιχθεί ή να εμφανιστεί εξ αρχής ως μυοδιηθητικό νεόπλασμα οπότε χρειάζεται ριζικότερη χειρουργική αντιμετώπιση (κυστεκτομή) καθώς και συστηματική θεραπεία. Επομένως, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η πρώιμη διάγνωση οδηγεί σε πιο αποτελεσματική θεραπεία και πιθανή ίαση.

Το πιο χαρακτηριστικό αρχικό σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι η ανώδυνη αιματουρία, δηλαδή η παρουσία αίματος στα ούρα χωρίς πόνο. Το σύμπτωμα χρήζει άμεσης διερεύνησης και οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται σε ουρολόγο.

Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται

Μια σειρά εξετάσεων, όπως η γενική ούρων, η κυστεοσκόπηση και απεικονιστικές μέθοδοι (υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία), είναι απαραίτητες για τη διάγνωση και την αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου.
Σε επίπεδο πρόληψης, δεν υπάρχει συγκεκριμένος προσυμπτωματικός έλεγχος που πρέπει να υποβάλλονται οι ασθενείς. Ωστόσο, υπάρχουν τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο που πρέπει να αποφεύγονται. Καθώς ο κυριότερος είναι το κάπνισμα, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης μιας σειράς νεοπλασιών μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος ουροδόχου κύστης. Η έκθεση σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία βαφών ή δερμάτων όπως είναι οι αμίνες αλλά και η ακτινοβολία της πυέλου αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για τη νόσο. Τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε αυτούς τους παράγοντες θεωρούνται υψηλού κινδύνου για τη νόσο και θα πρέπει να έχουν τακτική ουρολογική παρακολούθηση.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική έρευνα έχει φέρει στο προσκήνιο σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις που μεταβάλλουν ριζικά το τοπίο της αντιμετώπισης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Μεταξύ αυτών, η ανοσοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες έχουν μεταβάλλει ριζικά το θεραπευτικό τοπίο στον προχωρημένο καρκίνο ουροδόχου κύστης αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά ανταπόκρισης και την επιβίωση των ασθενών.

Η ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία με τη μορφή των αντι-PD1/PD-L1 αντισωμάτων που κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του καρκίνου, έχουν λάβει έγκριση σε διάφορα στάδια της νόσου. Καταρχήν αντι-PD-L1 αντίσωμα ντουρβαλουμάμπη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με βάση τη σισπλατίνη αποτελεί την καθιερωμένη περιεγχειρητική θεραπεία σε ασθενείς με μυοδιηθητικό καρκίνο που η νόσος δεν έχει εξαπλωθεί έξω από την ουροδόχο κύστη. Η προσθήκη της ανοσοθεραπείας στη χημειοθεραπεία μειώνει την πιθανότητα υποτροπής της νόσου και αυξάνει την επιβίωση. Επίσης η νιβολουμάμπη καθυστερεί την υποτροπή της νόσου σε ασθενείς όταν χορηγείται επικουρικά σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η έγκριση του συνδυασμού ενφορτουμάμπης βεντοϊτίνης και πεμπρολιζουμάμπης ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνο. Ο συνδυασμός απέδειξε ότι είναι η πιο αποτελεσματική αρχική θεραπεία της προχωρημένης-μεταστατικής νόσου εκτοπίζοντας μετά από δεκαετίες την χημειοθεραπεία. Ο συνδυασμός προσφέρει αφενός τα υψηλότερα ποσοστά ανταπόκρισης της νόσου μεταξύ των οποίων και πολλοί ασθενείς με πλήρη ύφεση αυτής και αφετέρου το μεγαλύτερο διάστημα συνολική επιβίωσης των ασθενών.

Διαθέσιμες στοχευμένες θεραπείες

Νέες στοχευμένες θεραπείες υπάρχουν επίσης διαθέσιμες για τον μεταστατικό καρκίνο ουροδόχου κύστης. Όλοι οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή μεταστατική νόσο θα πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία αναδιατάξεων του υποδοχέα FGFR και για την υπερέκφραση του υποδοχέα HER2. Αναδιάταξη του υποδοχέα FGFR διαπιστώνεται περίπου στο 15% των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο ουροδόχου κύστης και αυτοί οι ασθενείς μπορούν να λάβουν τον από του στόματος αναστολέα ερνταφιτινίμπη. Το φάρμακο αυτό έχει αποδείξει ότι καθυστερεί σημαντικά την εξέλιξη της νόσου. Αντίστοιχα, περίπου 10% των ασθενών εμφανίζει υπερέκφραση του υποδοχέα HER-2 και το αντίσωμα τραστουζουμάμπη ντερουξτεκάνη έχει λάβει έγκριση για αυτούς τους ασθενείς.

Οι περιπτώσεις πλήρους ίασης

Ιδιαίτερο είναι το ερευνητικό ενδιαφέρον και για τους ασθενείς με μη μυοδιηθητικό ουροθηλιακό καρκίνο. Η ριζικότερη αντιμετώπιση της νόσου σε αυτό το πρωιμότερο στάδιο θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρει πλήρη ίαση σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών αυξάνοντας την επιβίωση της νόσου. Πέρα από την ενδοκυστική εξαίρεση της νόσου σε συνδυασμό με την ενδοκυστική έγχυση BCG που αποτελεί την καθιερωμένη αγωγή για την μη μυοδιηθητική νόσο, νέοι θεραπευτικοί παράγοντες έχουν αποδείξει αποτελεσματικότητα. Κατ’ αρχήν το ενδοκυστικό εμφύτευμα γεμσιταμπίνης, το TAR-200, που τοποθετείται εντός της κύστης και απελευθερώνει σταδιακά το χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Σε κλινικές μελέτες, η μέθοδος αυτή πέτυχε πλήρη ανταπόκριση στο 83% των ασθενών, προσφέροντας μια λιγότερο επιβαρυντική αλλά αποτελεσματική λύση. Μια ακόμη καινοτόμος προσέγγιση αποτελεί η γονιδιακή θεραπεία με ναδοφαραγένη φιραντενοβέκ, που χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο αδενοϊό για τη μεταφορά του γονιδίου της ιντερφερόνης άλφα-2b στους ιστούς της ουροδόχου κύστης. Τέλος, αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας σε αυτό το στάδιο της νόσου.

Κλινική μελέτη με ελληνική συμμετοχή

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν τροποποιήσει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ένα πολύ δύσκολο προγνωστικά νεόπλασμα όπως είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης στη σύγχρονη εποχή. Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα κλινικών μελετών στο συγκεκριμένο νεόπλασμα που διεξάγονται με επιτυχία και στην Θεραπευτική Κλινική. Μάλιστα, πρόσφατα η κλινική συμμετείχε στην πρώτη εδώ και αρκετά χρόνια ελληνική κλινική μελέτη που ανακοινώθηκε σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη μελέτη της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας Ουρογεννητικού Καρκίνου που συμμετείχε και η Θεραπευτική Κλινική και απέδειξε ότι η χορήγηση ανοσοθεραπείας αυξάνει τα ποσοστά αντιμετώπισης της νόσου σε ασθενείς που λαμβάνουν ακτινοθεραπεία για τον τοπικό καρκίνο ουροδόχου κύστης
Η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα παραμένει στην πρώτη γραμμή της έρευνας και της κλινικής εφαρμογής και υπογραμμίζει ότι, παρά την πρόοδο, το ισχυρότερο όπλο μας εξακολουθεί να είναι η πρόληψη και η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων. Η αιματουρία, ακόμα και εάν είναι παροδική και ασυμπτωματική, είναι ένα σήμα κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοείται. Η διακοπή του καπνίσματος, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος και η άμεση συμβουλή από ειδικό ιατρό παραμένουν τα θεμέλια για τη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας αυτής της σοβαρής νόσου.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/05/2025 - 08:56
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΗ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΕΚΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»
ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο» 22 Μαϊος 2025
Η βαριά περίοδος υπονομεύει τις σχολικές επιδόσεις των μαθητριών 23 Μαϊος 2025
Η βαριά περίοδος υπονομεύει τις σχολικές επιδόσεις των μαθητριών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών
Υγεία
16/06/2025 - 19:27

Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών

Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24

Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών

Απλές αλλαγές για να νικήσουμε το «τέρας» της χοληστερίνης
Υγεία
09/06/2025 - 14:46

Απλές αλλαγές για να νικήσουμε το «τέρας» της χοληστερίνης

Αγαπηδάκη: «Ενισχύουμε τη σημασία της πρόληψης κατά της παιδικής παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
09/06/2025 - 13:54

Αγαπηδάκη: «Ενισχύουμε τη σημασία της πρόληψης κατά της παιδικής παχυσαρκίας»

Καρκίνος μαστού: Μελέτες και θεραπευτικά σχήματα που ανακοινώθηκαν στο ASCO 2025
Health Talk
06/06/2025 - 09:00

Καρκίνος μαστού: Μελέτες και θεραπευτικά σχήματα που ανακοινώθηκαν στο ASCO 2025

Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου
Υγεία
05/06/2025 - 17:09

Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζήκας: «Μη λειτουργική η διαδικασία διανομής κατ' οίκων των φαρμάκων υψηλού κόστους»
Pharma Policy
18/06/2025 - 00:03
Νέα μελέτη για τα φάρμακα GLP-1: Πώς συνδέονται με οφθαλμικές βλάβες και παθήσεις
Υγεία
17/06/2025 - 17:51
Andrew Scott: «Δεν αρκεί να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής - Ζητούμενο το να παραμένουμε υγιείς περισσότερο»
Επικαιρότητα
17/06/2025 - 16:59
Τα αποτελέσματα της 9ης Έρευνας του Lung Cancer Europe για την Ελλάδα
Υγεία
17/06/2025 - 16:44
Δρακόντειοι κανόνες από το Ευρωκοινοβούλιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
Ψυχική Υγεία
17/06/2025 - 16:26
Combine Pilot: Η συντονισμένη προσπάθεια της ΕΕ για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις συνδυαστικές έρευνες
Πολιτική Υγείας
17/06/2025 - 16:11
Νέο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο στη Γλυφάδα για την Affidea
Υπηρεσίες Υγείας
17/06/2025 - 15:47
Αντίθετος και ο ΦΣΘ με την κατ' οίκον διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους
Pharma Policy
17/06/2025 - 15:34
Κοινή Διακήρυξη Ιατρικών Συλλόγων από Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, για την υπογονιμότητα και το δημογραφικό
Health Talk
17/06/2025 - 15:19
H μπύρα χωρίς αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας
Διατροφή
17/06/2025 - 15:00
Ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία με τα νέα προϊόντα της Version Dermocosmetics
Ομορφιά
17/06/2025 - 14:51
Συνεργασία ΕΕΣ-Αστεροσκοπείου για έγκαιρη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους καύσωνες
Επικαιρότητα
17/06/2025 - 14:32
Uniburn After Sun: Η «ασπίδα» της επιδερμίδας σου κατά των ηλιακών εγκαυμάτων
Ομορφιά
17/06/2025 - 14:32
Εντοπίστηκε νέος γονιδιακός θεραπευτικός στόχος για τον αυτισμό
Υγεία
17/06/2025 - 14:11
Γάζα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την ΕΕ να ασκήσει περισσότερη πίεση στο Ισραήλ
Επικαιρότητα
17/06/2025 - 13:47
Πάτρα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η λήψη των οργάνων από τον 12χρονο που πνίγηκε στον Άραχθο
Επικαιρότητα
17/06/2025 - 13:24
Ψεύτικες βλεφαρίδες: Κίνδυνοι ακόμα και για την όραση
Ομορφιά
17/06/2025 - 13:00
ΕΟΠΥΥ: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα που υπόσχονται επιστροφή χρημάτων
Πολιτική Υγείας
17/06/2025 - 12:51
Μύθοι και αλήθειες για τη μόνιμη αποκατάσταση της αιμορροϊδοπάθειας
Health Talk
17/06/2025 - 12:43
Ο χρόνος περπατήματος και όχι η ένταση παίζει ρόλο στην προστασία από τον πόνο της μέσης
Fitness
17/06/2025 - 12:00
Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής συνδέεται με την υπνική άπνοια
Υγεία
17/06/2025 - 11:00
Δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγο για παιδιά από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF- Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
17/06/2025 - 10:43
8 τρόφιμα που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν μπαίνουν στο ψυγείο
Διατροφή
17/06/2025 - 10:00
Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Πιείτε τον καφέ σας σκέτο!
Διατροφή
17/06/2025 - 09:00
Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: «Ο ΕΟΠΑΕ αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων και ο Υπουργός Υγείας χαριεντίζεται...»
Ψυχική Υγεία
16/06/2025 - 21:44
Βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τα άτομα με αναπηρία με online εργαστήρια
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 21:11
Δαβάκης: «Οι ένστολοι δεν θα χάσουν την προτεραιότητα εξυπηρέτησής τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 20:57
Τεχνολογική υπεροχή στην Affidea Νέας Ερυθραίας: Νέα εποχή στη διαγνωστική απεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
16/06/2025 - 20:17
Οι Οργανώσεις Ασθενών ζητούν να διατηρηθούν τα δικαιώματα ψήφου των εκπροσώπων τους στον ΕΜΑ
Patient Talk
16/06/2025 - 19:59
Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων
Pharma Policy
16/06/2025 - 19:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις ουρές της ντροπής - Η διαδικασία
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 07:49
Λευχαιμία: Ο συνδυασμός δύο στοχευμένων φαρμάκων πιο αποτελεσματικός και ανεκτός από τη χημειοθεραπεία
Pharma News
16/06/2025 - 10:00
Η Bayer Ελλάς συνεχίζει σταθερά το ταξίδι της δίπλα στην Ομάδα Αιγαίου
Pharma News
16/06/2025 - 19:17
Στο Ελληνικό η «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή» από το Υπουργείο Υγείας και την UNICEF
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 11:33
Γεωργιάδης: Πρεμιέρα για το «βραχιολάκι» και στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι»
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 13:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo