Τα κουνούπια πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα κατά της ελονοσίας για να εξαλειφθεί η λοίμωξη, ώστε να μην μπορούν πλέον να μεταδώσουν την ασθένεια, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.
Τα παράσιτα της ελονοσίας, που σκοτώνουν σχεδόν 600.000 άτομα ετησίως, κυρίως παιδιά, μεταδίδονται από θηλυκά κουνούπια όταν πίνουν αίμα.
Οι τρέχουσες προσπάθειες στοχεύουν στην εξόντωση των κουνουπιών με εντομοκτόνα και όχι στη θεραπεία της ελονοσίας.
Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακάλυψε δύο φάρμακα που μπορούν να εξαλείψουν με επιτυχία την ελονοσία από τα έντομα όταν απορροφώνται από τα πόδια τους. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η επικάλυψη των κουνουπιών με το μείγμα φαρμάκων.
Το να κοιμάται κανείς κάτω από κουνουπιέρα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της ελονοσίας, καθώς τα κύρια κουνούπια που μεταδίδουν την ασθένεια κυνηγούν τη νύχτα.
Συνιστάται επίσης η χορήγηση εμβολίων για την προστασία των παιδιών που ζουν σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο ελονοσίας.
Τα κουνουπιέρες αποτελούν φυσικό φράγμα και περιέχουν εντομοκτόνα που σκοτώνουν τα κουνούπια που προσγειώνονται πάνω τους.
Ωστόσο, τα κουνούπια έχουν αναπτύξει αντοχή στα εντομοκτόνα σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα τα χημικά να μην είναι πλέον τόσο αποτελεσματικά στην εξόντωση των εντόμων.
«Μέχρι τώρα δεν είχαμε προσπαθήσει να σκοτώσουμε απευθείας τα παράσιτα στα κουνούπια, γιατί απλώς σκοτώναμε τα κουνούπια», λέει η ερευνήτρια Alexandra Probst από το Χάρβαρντ.
Ωστόσο, προσθέτει ότι αυτή η προσέγγιση «δεν είναι πλέον αποτελεσματική».
Η λύση της εμποτισμένης κουνουπιέρας
Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA της ελονοσίας για να εντοπίσουν πιθανά αδύνατα σημεία κατά τη μόλυνση των κουνουπιών.
Δημιούργησαν μια μεγάλη λίστα πιθανών φαρμάκων και την περιόρισαν σε μια λίστα 22 φαρμάκων. Αυτά δοκιμάστηκαν όταν θηλυκά κουνούπια τράφηκαν με αίμα μολυσμένο με ελονοσία.
Στο άρθρο τους στο Nature, οι επιστήμονες περιγράφουν δύο πολύ αποτελεσματικά φάρμακα που σκότωσαν το 100% των παρασίτων.
Τα φάρμακα δοκιμάστηκαν σε υλικό παρόμοιο με κουνουπιέρες.
«Ακόμα και αν το κουνούπι επιβιώσει από την επαφή με την κουνουπιέρα, τα παράσιτα που βρίσκονται μέσα του σκοτώνονται και έτσι δεν μεταδίδει την ελονοσία», είπε η Δρ Probst.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική προσέγγιση, επειδή είναι ένας εντελώς νέος τρόπος για να στοχεύσουμε τα ίδια τα κουνούπια».
Λέει ότι το παράσιτο της ελονοσίας είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει αντοχή στα φάρμακα, καθώς υπάρχουν δισεκατομμύρια από αυτά σε κάθε μολυσμένο άτομο, αλλά λιγότερα από πέντε σε κάθε κουνούπι.
Η επίδραση των φαρμάκων διαρκεί ένα χρόνο στα κουνουπιέρες, καθιστώντας τα ενδεχομένως μια φθηνή και μακροχρόνια εναλλακτική λύση στα εντομοκτόνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί στο εργαστήριο. Το επόμενο στάδιο έχει ήδη προγραμματιστεί στην Αιθιοπία για να διαπιστωθεί αν οι κουνουπιέρες κατά της ελονοσίας είναι αποτελεσματικές στον πραγματικό κόσμο.
Θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες για να γνωρίζουμε αν αυτή η προσέγγιση θα λειτουργήσει.
Ωστόσο, ο στόχος είναι να υπάρχουν κουνουπιέρες επεξεργασμένες τόσο με φάρμακα κατά της ελονοσίας όσο και με εντομοκτόνα, ώστε αν η μία προσέγγιση δεν λειτουργήσει, να λειτουργήσει η άλλη.