Εκατοντάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο με επιπλέον εξετάσεις για τον καρκίνο σε γυναίκες με πολύ πυκνούς μαστούς, σύμφωνα με μια μελέτη.
Εκατομμύρια γυναίκες υποβάλλονται σε εξέταση μαστού, αλλά οι τακτικές μαστογραφίες μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην ανίχνευση του καρκίνου στο 10% των γυναικών με πολύ πυκνούς μαστούς, καθώς ο ιστός μπορεί να κρύψει όγκους στις ακτινογραφίες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πολύ πυκνοί μαστοί φαίνονται πιο λευκοί στις ακτινογραφίες, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανίχνευση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, η οποία επίσης εμφανίζεται λευκή.
Η προσφορά βελτιωμένων εξετάσεων σε αυτή την ομάδα γυναικών θα μπορούσε να εντοπίσει 3.500 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου και να σώσει 700 ζωές ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Lancet.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Fiona Gilbert, δήλωσε: «Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου έχει τεράστια σημασία για τις ασθενείς όσον αφορά τη θεραπεία και την πρόγνωση. Πρέπει να αλλάξουμε το εθνικό μας πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ώστε να διασφαλίσουμε την έγκαιρη διάγνωση περισσότερων καρκίνων, δίνοντας σε πολλές περισσότερες γυναίκες πολύ καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης».
Και πρόσθεσε: «Εκτός από τη σημασία της για το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μελέτη αυτή έχει παγκόσμιες επιπτώσεις για όλες τις χώρες όπου πραγματοποιείται προληπτικός έλεγχος σε γυναίκες με πυκνό μαστικό ιστό».
Στη μελέτη συμμετείχαν 9.361 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν πυκνούς μαστούς και είχαν λάβει αρνητικό (χωρίς καρκίνο) αποτέλεσμα μαστογραφίας. Όταν δοκιμάστηκαν πρόσθετες μέθοδοι σάρωσης, εντοπίστηκαν 85 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου.
Ποια είναι η πιο αποτελεσματική συμπληρωματική εξέταση
Δύο μέθοδοι που εξετάστηκαν ήταν η μαστογραφία με σκιαγραφικό (CEM), στην οποία χρησιμοποιείται χρωστική ουσία για να γίνουν πιο ορατά τα αιμοφόρα αγγεία, και η συντομευμένη μαγνητική τομογραφία (Ab-MRI), η οποία είναι ταχύτερη από την κανονική μαγνητική τομογραφία.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η προσθήκη οποιασδήποτε από τις δύο μεθόδους στον υπάρχοντα έλεγχο θα μπορούσε να ανιχνεύσει 3.500 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τον έλεγχο να μειώνει τη θνησιμότητα κατά περίπου 20% των καρκίνων που ανιχνεύονται, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει 700 επιπλέον ζωές που σώζονται ετησίως, σύμφωνα με την ομάδα του Cambridge.
Μια τρίτη μέθοδος απεικόνισης που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή – η αυτοματοποιημένη υπερηχογραφία μαστού (Abus) – ανίχνευσε επίσης καρκίνους, αλλά ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματική από την CEM και την Ab-MRI.
Η CEM εντόπισε 19 καρκίνους για κάθε 1.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε απεικονιστική εξέταση, η Ab-MRI εντόπισε 17 και η Abus εντόπισε τέσσερις. Με τις μαστογραφίες να ανιχνεύουν ήδη περίπου οκτώ περιπτώσεις καρκίνου ανά 1.000 γυναίκες με πυκνούς μαστούς, οι πρόσθετες σαρώσεις θα μπορούσαν να τριπλασιάσουν την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αν και η δοκιμή έδειξε ότι οι εξετάσεις μπορούσαν να ανιχνεύσουν επιπλέον μικρούς καρκίνους, κάτι που πιθανώς θα έσωζε ζωές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των θανάτων, προκειμένου να καθοριστεί ο κίνδυνος υπερδιάγνωσης και να εκτιμηθεί η σχέση κόστους-οφέλους από την προσφορά επιπλέον εξετάσεων.