ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ελπιδοφόρα» στοιχεία για τον Διαβήτη Τύπου 2: «Κι όμως μπορεί να προληφθεί»

Υγεία
«Ελπιδοφόρα» στοιχεία για τον Διαβήτη Τύπου 2: «Κι όμως μπορεί να προληφθεί»
Τι αναφέρουν τα δεδομένα νέας έρευνας για την πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2.
Τρίτη, 27/06/2023 - 17:27
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν με διαβήτη τύπου 2 (T2D) πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο, λόγω δυνητικά αποτρέψιμων επιπλοκών της κατάστασής τους, σύμφωνα με την IDF Europe.

Αυτό ισοδυναμεί με τρία τζάμπο τζετ που συντρίβονται κάθε μέρα, χωρίς να αφήνουν επιζώντες – μια καταστροφή που κανείς δεν θα δεχόταν ποτέ. Και όμως, όταν πρόκειται για τον πρόωρο θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν με T2D, δεν υπάρχει διεθνής κατακραυγή και καμία αίσθηση επείγουσας ανάγκης για δράση. Μπορούμε να συνεχίσουμε να το παραβλέπουμε αυτό;

Πως μπορεί να προληφθεί ο Διαβήτης Τύπου 2

Γνωρίζουμε ότι αυτή η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί και ότι οι επιπλοκές που αλλάζουν τη ζωή μπορούν να καθυστερήσουν ή να προληφθούν με τον εντοπισμό, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ανθρώπων έγκαιρα. Γιατί δεν ενεργούμε;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη σχεδόν σε όλα τα όργανα , συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών, του εγκεφάλου, των ματιών και των νεύρων.

Επίσης, η επίτευξη αυστηρής διαχείρισης της γλυκόζης του αίματος, καθώς και της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σωματικού βάρους μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια της πάθησης μπορεί να δημιουργήσει ένα κληρονομικό αποτέλεσμα, με μακροπρόθεσμα οφέλη και σημαντική μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ζωής.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την πάθηση και πεθαίνουν πρόωρα συνεχίζει να αυξάνεται.

Γιατί δεν γίνονται πράξη τα στοιχεία;

Σήμερα, ένας στους τρεις ενήλικες που ζει με διαβήτη δεν διαγιγνώσκεται.

Τα περισσότερα ΑμεΑ δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους και δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Συχνά δεν είναι εξοπλισμένοι για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασής τους με τρόπο που να ταιριάζει στην καθημερινή τους ζωή και το περιβάλλον διαβίωσής τους και τους ζητείται να βασίζονται αποκλειστικά στον εαυτό τους και να αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη για να προσαρμόσουν ριζικά τον τρόπο ζωής τους.

Αυτό που χρειάζεται είναι τα ΑμεΑ να έχουν πρόσβαση στη σωστή θεραπεία την κατάλληλη στιγμή. Η θεραπεία τους πρέπει να εξατομικεύεται και να επανεκτιμάται τακτικά. Εάν αποδειχθεί αναποτελεσματικό, πρέπει να προσαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση, πριν εμφανιστούν επιπλοκές και γίνουν μη αναστρέψιμες.

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι προσανατολισμένα στη θεραπεία ασθενειών παρά στην πρόληψη τους. Το βάρος της αναμονής για την αποτυχία επίτευξης των στόχων πριν από την προσαρμογή της θεραπείας επιβαρύνει όχι μόνο όσους ζουν με την πάθηση και αντιμετωπίζουν απώλεια ποιότητας ζωής και πρόωρο θάνατο, αλλά και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την κοινωνία μας.

Το 2021, το κόστος της θεραπείας του διαβήτη στην Ευρώπη ανήλθε σε 176 δισεκατομμύρια ευρώ, το 75% των οποίων σχετίζεται με τη θεραπεία επιπλοκών που μπορούν να προληφθούν. Αυτό μας λέει ότι δεν αξιοποιούμε αποτελεσματικά τους πόρους. Αντιδρούμε στα συμπτώματα και τις αλλαγές στη ζωή συνέπειες των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη όταν αυτά είναι ήδη σε εξέλιξη και δεν μπορούν πλέον να αντιστραφούν, αντί να ενεργούμε προληπτικά παρέχοντας σε αυτούς που κινδυνεύουν τα κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη της βέλτιστης διαχείρισης του διαβήτη.

Η βελτίωση της φροντίδας του διαβήτη και η υποστήριξη των ΑμεΑ για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων υγείας απαιτεί δράση σε διάφορους τομείς.

Πως θα επιτευχθεί η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία των ΑμεΑ

Τα ΑμεΑ πρέπει να τοποθετούνται στο επίκεντρο της φροντίδας τους. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να ακούν ενεργά τις ανάγκες και τις προοπτικές τους και να λαμβάνουν υπόψη τις μοναδικές τους συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και του περιβάλλοντος διαβίωσης/εργασίας. Αυτό είναι κρίσιμο για να κατανοήσουμε πώς η διαχείριση και η θεραπεία του διαβήτη μπορούν να ενσωματωθούν καλύτερα στην καθημερινή τους ζωή. Μερικά ΑμεΑ θα ζήσουν με τις συνθήκες για 30+ χρόνια.

Εάν η θεραπεία δεν είναι εξατομικευμένη, πολύ πιθανόν να αποτύχει.

«Η έλλειψη πρόσβασης πρέπει να αντιμετωπιστεί», όπως αναφέρει η IDF Europe. Η πρόσβαση στη φροντίδα του διαβήτη και σε σημαντικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και τεχνολογιών που τροποποιούν τις ασθένειες, όπως οι συνεχείς μετρητές γλυκόζης (CGM) δεν είναι πάντα προσβάσιμες σε όλα τα ΑμεΑ εντός και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ποικίλων παραγόντων που εμποδίζουν τη βέλτιστη διαχείριση του διαβήτη.

Η ενδυνάμωση των ΑμεΑ είναι επίσης απαραίτητη και απαιτεί τον εξοπλισμό τους με τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασής τους. Είναι σημαντικό να παρέχεται εκπαίδευση για τη διαχείριση του διαβήτη και να διασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλα τα ΑμεΑ ως αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού φροντίδας τους. Η πρόσβαση σε ομάδες υποστήριξης ομοτίμων διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Τα ΑμεΑ αισθάνονται συχνά απομονωμένα και οι ομάδες υποστήριξης συνομηλίκων μπορούν να ανακουφίσουν το ψυχικό φορτίο παρέχοντας μια πλατφόρμα για να μοιραστούν τα άτομα τις εμπειρίες τους, παρέχοντας παράλληλα χρήσιμες συμβουλές.

Για να μειώσουμε την επιβάρυνση του T2D στα άτομα, στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στην κοινωνία, πρέπει να αναθεωρήσουμε τα υπάρχοντα μοντέλα περίθαλψης και να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στο T2D που να ενσωματώνει όλες τις διαθέσιμες στρατηγικές σήμερα για την παροχή της καλύτερης ποιότητας φροντίδας στα ΑμεΑ.

Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι υψίστης σημασίας σε αυτή την προσπάθεια, καθώς η πλειονότητα της T2D φροντίδας παρέχεται σε αυτό το επίπεδο. Οι επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό των ατόμων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν T2D, στην έγκαιρη ανίχνευση, στη διάγνωση καθώς και στη θεραπεία τους.

Είναι σε καλύτερη θέση για τη διαχείριση πρώιμων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου όπως η γλυκόζη του αίματος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το βάρος.

Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για την πρόληψη και την καθυστέρηση των επιπλοκών. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη ενσωματώνεται αποτελεσματικά με άλλα επίπεδα περίθαλψης. Οι πολυεπιστημονικές ομάδες και η συνεργασία μεταξύ παρόχων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ειδικών και άλλων ιατρών είναι απαραίτητες για την παροχή ολοκληρωμένης και συντονισμένης φροντίδας από την πρόληψη έως τις έγκαιρες παρεμβάσεις και τη διαχείριση των επιπλοκών και τη μείωση του φόρτου της νόσου.

Συμπερασματικά, χρειαζόμαστε άμεση, συντονισμένη και ριζική αλλαγή για τον επανασχεδιασμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, την ενσωμάτωση των στοιχείων στην πράξη και την άρση των φραγμών που εμποδίζουν την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση του T2D και που οδηγούν σε απαράδεκτο αριθμό ατόμων που αντιμετωπίζουν απώλεια ποιότητας ζωής και πρόωρο θάνατο.

Αυτές οι στρατηγικές αντιμετωπίζονται στην τελευταία δημοσίευση της IDF Europe «Διαβήτης τύπου 2: μια καταστροφή που μπορεί να αποφευχθεί;», που κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουνίου, η οποία απαιτεί την άμεση και συντονισμένη υιοθέτηση των πιο πρόσφατων τεκμηριωμένων συστάσεων για τη διαχείριση του T2D σε όλη την Ευρώπη.

Απόδοση από: euractiv.com

Τελευταία τροποποίηση στις 27/06/2023 - 17:17
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
  • ΑΜΕΑ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΗ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα; Μικροβιολόγος εξηγεί ποιο είναι πιο υγιεινό
Κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα; Μικροβιολόγος εξηγεί ποιο είναι πιο υγιεινό 26 Ιουνίου 2023
Εμβόλια κατά του HPV: Μπορούν να αναπληρωθούν οι δόσεις που «χάθηκαν» την περίοδο της πανδημίας; 28 Ιουνίου 2023
Εμβόλια κατά του HPV: Μπορούν να αναπληρωθούν οι δόσεις που «χάθηκαν» την περίοδο της πανδημίας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάρκινσον: Τα σκυλιά ανιχνεύουν την νόσο χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα με ακρίβεια 98%
Υγεία
17/07/2025 - 16:49

Πάρκινσον: Τα σκυλιά ανιχνεύουν την νόσο χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα με ακρίβεια 98%

Η θεραπευτική δύναμη των χρωμάτων: Πώς μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον οργανισμό μας
Ψυχική Υγεία
16/07/2025 - 17:54

Η θεραπευτική δύναμη των χρωμάτων: Πώς μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον οργανισμό μας

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκαλύψουν τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ
Υγεία
16/07/2025 - 15:06

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκαλύψουν τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ

Οι τρεις πιο συχνές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Διάγνωση, αντιμετώπιση θεραπεία
Health Talk
15/07/2025 - 20:17

Οι τρεις πιο συχνές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Διάγνωση, αντιμετώπιση θεραπεία

Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 18:57

Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV

Τα αποτελέσματα ολόσωμων απεικονιστικών εξετάσεων σε 100.000 ανθρώπους μπορεί να αλλάξουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών
Digital Health
15/07/2025 - 13:30

Τα αποτελέσματα ολόσωμων απεικονιστικών εξετάσεων σε 100.000 ανθρώπους μπορεί να αλλάξουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα υπερανθεκτικά βακτήρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκατομμύρια θανάτους και να κοστίζουν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 09:00
Θαλασσινά μπάνια: Μείωση του πόνου 25-30% σε μυοσκελετικά προβλήματα - Πώς να επιλέξετε το στυλ κολύμβησης
Health Talk
21/07/2025 - 07:53
Καύσωνες: Περισσότεροι θάνατοι στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου λόγω υψηλών θερμοκρασιών
Επικαιρότητα
20/07/2025 - 09:27
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών σας
Υγεία
20/07/2025 - 08:54
«Καμπανάκι» για τις γρανίτες - Ποια ουσία τις κάνει επικίνδυνες για τα παιδιά
Διατροφή
19/07/2025 - 10:17
Πώς μπορούμε να κρατάμε τα ζώα δροσερά κατά τη διάρκεια ακραίων καυσώνων
Pet
19/07/2025 - 09:52
Αλλεργική Ρινίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
19/07/2025 - 09:13
ΗΠΑ: Σοκαριστικός τραυματισμός άνδρα που φορούσε μεταλλική αλυσίδα μέσα σε μαγνητικό τομογράφο
Επικαιρότητα
19/07/2025 - 06:52
Φλώρινα: Αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς ζήτησε ο Κέλλας
Επικαιρότητα
19/07/2025 - 03:27
Οι γιατροί Καρδίτσας και Τρικάλων διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις σε νησιά με το «έτσι θέλω»
Πολιτική Υγείας
19/07/2025 - 00:09
Μιχαηλίδου: «Ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια για 15.000 συμπολίτες μας χωρίς οικονομική επιβάρυνση»
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 19:43
Έρχεται καύσωνας από την Κυριακή με 44άρια στα θερμόμετρα - Η πρόγνωση Κολυδά
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 17:44
Τι πίνουμε τις ημέρες του καύσωνα; Προτάσεις για να μείνουμε ακμαίοι και σωστά ενυδατωμένοι
Διατροφή
18/07/2025 - 17:06
Καταρράκτης και καλοκαίρι: Πώς επηρεάζεται η όραση;
Health Talk
18/07/2025 - 16:44
Τα τελευταία δεδομένα για τις επιδημικές εξάρσεις του ιού του Δυτικού Νείλου
Υγεία
18/07/2025 - 16:21
H DEMO συστήνει την πρώτη Βιο-Ακαδημία στην Ελλάδα
Pharma News
18/07/2025 - 15:58
Το Specialized Healthcare Hub έλαβε πιστοποίηση ISO 15224
Υπηρεσίες Υγείας
18/07/2025 - 15:34
Το μοναδικό στην Ελλάδα υπερμικροσκόπιο στην πανεπιστημιακή Α' Ορθοπαιδική Κλινική του Παπανικολάου
Υγεία
18/07/2025 - 15:18
Η μουσική μπορεί να μειώσει την ταραχή σε ασθενείς με άνοια
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 15:00
Ο ΙΣΑ προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback - «Απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων»
Πολιτική Υγείας
18/07/2025 - 14:44
ΕΣΑμεΑ: Επιστολή σε Γεωργιάδη για τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τη διανομή κατ' οίκον των ΦΥΚ
Patient Talk
18/07/2025 - 14:26
Νέος ορισμός παχυσαρκίας: Ένας στους 5 με περιττό βάρος είναι τελικά παχύσαρκος- Το προφίλ υγείας τους
Υγεία
18/07/2025 - 14:00
Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας φαίνεται να μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων του μαστού
Pharma News
18/07/2025 - 13:00
Τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε light αναψυκτικά και σε τσίχλες μπορεί να προκαλεί πρόωρη εφηβεία
Διατροφή
18/07/2025 - 12:00
Παιδικά εμβόλια και αυτισμός: Mελέτη-ορόσημο έδειξε ότι μπορεί και να προστατεύουν από τη διαταραχή
Υγεία
18/07/2025 - 11:07
Εξέταση στα μάτια μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια
Υγεία
18/07/2025 - 10:00
Ένας καφές αρκεί για να αλλάξει τη δομή του ύπνου
Υγεία
18/07/2025 - 09:00
Τι είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με την οποία διαγνώστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 08:03
Η Chiesi Hellas βραβεύθηκε για πρωτοβουλίες που προασπίζουν την ισότητα και την καινοτομία
Pharma News
18/07/2025 - 06:54
Γνωστή δικηγορική εταιρεία δώρισε βιβλία σε θεραπευτική κοινότητα του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Specialized Healthcare Hub έλαβε πιστοποίηση ISO 15224
Υπηρεσίες Υγείας
18/07/2025 - 15:34
H DEMO συστήνει την πρώτη Βιο-Ακαδημία στην Ελλάδα
Pharma News
18/07/2025 - 15:58
Οι γιατροί Καρδίτσας και Τρικάλων διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις σε νησιά με το «έτσι θέλω»
Πολιτική Υγείας
19/07/2025 - 00:09
Τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε light αναψυκτικά και σε τσίχλες μπορεί να προκαλεί πρόωρη εφηβεία
Διατροφή
18/07/2025 - 12:00
Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας φαίνεται να μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων του μαστού
Pharma News
18/07/2025 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo