Τα φιστίκια αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες τροφικών αλλεργιών που προκαλούνται από την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) ή αναφυλακτικές αλλεργίες στα παιδιά, ωστόσο μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έγκαιρη εισαγωγή των φιστικιών στη διατροφή των βρεφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της αλλεργίας.
Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας (CHOP) έδειξε ότι τα ποσοστά διάγνωσης αλλεργιών στα φιστίκια και σε άλλα τρόφιμα που προκαλούνται από IgE έχουν μειωθεί από την υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών που ενθαρρύνουν την έγκαιρη εισαγωγή τους στη διατροφή.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Pediatrics, υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο μια σημαντική έρευνα μεταφράστηκε σε μια επιτυχημένη εκστρατεία δημόσιας υγείας.
Οι τροφικές αλλεργίες που προκαλούνται από IgE επηρεάζουν περίπου το 4% των παιδιών, προκαλώντας ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού όταν εκτίθεται σε ένα ή περισσότερα τρόφιμα, όπως γάλα, αυγά, σιτάρι, φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς. Οι αντιδράσεις είναι άμεσες, προκαλώντας συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:
- κνίδωση,
- πρήξιμο,
- δυσκολία στην αναπνοή
- έμετο.
Μείωση κινδύνου αλλεργίας κατά 81%
Ερευνητές και κλινικοί γιατροί έχουν υποθέσει ότι οι τροφικές αλλεργίες που προκαλούνται από IgE μπορούν να προληφθούν μέσω της έγκαιρης έκθεσης των αντιγόνων των τροφίμων στο έντερο. Μια μελέτη-ορόσημο που υποστηρίζει αυτό το μοντέλο ήταν η δοκιμή Learning Early About Peanut Allergy (LEAP) του 2015, η οποία απέδειξε ότι η πρώιμη έκθεση σε φιστίκια σε βρέφη ηλικίας 4-11 μηνών με σοβαρό έκζεμα ή αλλεργία στα αυγά μείωσε τον κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια κατά 81%. Μεταγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα διατηρείται και μετά την πρώιμη παιδική ηλικία.
Τα ευρήματα της δοκιμής LEAP ώθησαν σημαντικούς οργανισμούς παιδιατρικής, αλλεργιολογίας και ανοσολογίας να αναπτύξουν κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή αυτών των ευρημάτων στην πράξη.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές, που δημοσιεύθηκαν το 2015 και το 2017, αρχικά εστίαζαν σε παιδιά που θεωρούνταν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο τροφικής αλλεργίας. Το 2021, νέες κατευθυντήριες γραμμές υποστηρίζουν την εισαγωγή φιστικιών, αυγών και άλλων σημαντικών τροφικών αλλεργιογόνων σε ηλικία 4-6 μηνών σε όλα τα παιδιά χωρίς ιστορικό προηγούμενης αντίδρασης.
«Όλοι αναρωτιούνται αν αυτές οι σημαντικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας είχαν αντίκτυπο στη μείωση των ποσοστών τροφικών αλλεργιών που προκαλούνται από IgE στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Stanislaw Gabryszewski, MD, Ph.D., θεράπων ιατρός στο Τμήμα Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας και βασικό μέλος του διδακτικού προσωπικού του Clinical Futures Center of Emphasis στο CHOP.
«Τώρα έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι η επίδραση αυτής της σημαντικής παρέμβασης δημόσιας υγείας είναι εμφανής».
Η μελέτη διαπίστωσε σημαντική μείωση της επικράτησης της τροφικής αλλεργίας με μεσολάβηση IgE στο φιστίκι (από 0,79% σε 0,45% του πληθυσμού της μελέτης) και οποιασδήποτε τροφικής αλλεργίας με μεσολάβηση IgE (από 1,46% σε 0,93% του πληθυσμού) από την περίοδο πριν από την εισαγωγή των κατευθυντήριων γραμμών έως μετά την εισαγωγή των συμπληρωματικών κατευθυντήριων γραμμών. Το φιστίκι μεταβλήθηκε από το πιο κοινό αλλεργιογόνο τρόφιμο στο δεύτερο πιο κοινό αλλεργιογόνο τρόφιμο μετά τις κατευθυντήριες γραμμές, με πρώτο το αυγό.
Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι για κάθε 200 βρέφη που εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα τρόφιμα νωρίς στη ζωή τους, ένα παιδί θα είχε αποφύγει την ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας.
Αν και η στρατηγική της έγκαιρης εισαγωγής δεν εξαλείφει πλήρως τις αλλεργίες στα φιστίκια και άλλες τροφικές αλλεργίες που προκαλούνται από IgE, η μείωση των ποσοστών διάγνωσης τροφικών αλλεργιών είναι ένα πολλά υποσχόμενο εύρημα που υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της δημόσιας υγείας για τη διάδοση πρακτικών έγκαιρης εισαγωγής.
Πηγή: Medical Xpress