ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντοπαμίνη: Νέα ερευνητικά δεδομένα για τη χημική ουσία της «ευτυχίας»

Υγεία
PIXABAY
Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που συνδέεται με τη διάθεση και την ευχαρίστηση, ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν πολλαπλούς τύπους νευρώνων ντοπαμίνης με διαφορετικές λειτουργίες.
Πέμπτη, 21/09/2023 - 13:56
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η ντοπαμίνη φαίνεται να έχει βρει τον... χώρο της και τον χρόνο της στο πνεύμα της εποχής μας. Μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει γι' αυτήν στις ειδήσεις, να έχετε δει viral αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το «χάκινγκ της ντοπαμίνης» ή να έχετε ακούσει podcasts για το πώς να αξιοποιήσετε αυτή την ουσία του εγκέφαλου για να βελτιώσετε τη διάθεση και την παραγωγικότητά σας. Όμως, πρόσφατες νευροεπιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι οι δημοφιλείς στρατηγικές για τον έλεγχο της ντοπαμίνης βασίζονται σε μια υπερβολικά περιορισμένη αντίληψη του τρόπου λειτουργίας της.

Η ντοπαμίνη είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου-μικροσκοπικά μόρια που δρουν ως αγγελιοφόροι μεταξύ των νευρώνων. Είναι γνωστή για το ρόλο της στην παρακολούθηση της αντίδρασής σας σε απολαύσεις όπως το φαγητό, το σεξ, τα χρήματα ή η σωστή απάντηση σε μια ερώτηση. Υπάρχουν πολλά είδη νευρώνων ντοπαμίνης που βρίσκονται στην ανώτερη περιοχή του εγκεφάλου και παράγουν και απελευθερώνουν ντοπαμίνη. Το κατά πόσον ο τύπος του νευρώνα επηρεάζει τη λειτουργία της ντοπαμίνης που παράγει ήταν ένα ανοιχτό ερώτημα.

Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα αναφέρει μια σχέση μεταξύ του τύπου του νευρώνα και της λειτουργίας της ντοπαμίνης και ένας τύπος νευρώνα ντοπαμίνης έχει μια απροσδόκητη λειτουργία που πιθανότατα θα αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες, οι κλινικοί γιατροί και το κοινό κατανοούν αυτόν τον νευροδιαβιβαστή.

Εκτόξευση νευρώνων ντοπαμίνης

Η ντοπαμίνη είναι διάσημη για το ρόλο που παίζει στην επεξεργασία της απόλαυσης, μια ιδέα που χρονολογείται τουλάχιστον 50 χρόνια πριν. Οι νευρώνες της ντοπαμίνης παρακολουθούν τη διαφορά μεταξύ των απολαύσεων που νομίζατε ότι θα πάρετε ως ανταμοιβή από μια συμπεριφορά και αυτών που πραγματικά πήρατε. Οι νευροεπιστήμονες ονομάζουν αυτή τη διαφορά σφάλμα πρόβλεψης ανταμοιβής.

Για παράδειγμα το δείπνο σε κάποιο εστιατόριο που μόλις άνοιξε και τελικά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σας, δείχνει τα σφάλματα πρόβλεψης ανταμοιβής σε δράση. Εάν το γεύμα σας είναι πολύ καλό, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα θετικό σφάλμα πρόβλεψης ανταμοιβής και είναι πιθανό να επιστρέψετε στο ίδιο εστιατόριο και να παραγγείλετε το ίδιο γεύμα στο μέλλον. Κάθε φορά που επιστρέφετε, το σφάλμα πρόβλεψης ανταμοιβής συρρικνώνεται μέχρι να φτάσει τελικά στο μηδέν, όταν περιμένετε ένα νόστιμο δείπνο. Αλλά αν το πρώτο σας γεύμα ήταν απαίσιο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα αρνητικό σφάλμα πρόβλεψης ανταμοιβής και πιθανότατα δεν θα επιστρέψετε ποτέ στο εστιατόριο.

Οι νευρώνες ντοπαμίνης επικοινωνούν τα σφάλματα πρόβλεψης ανταμοιβής στον εγκέφαλο μέσω των ρυθμών πυροδότησης και των μοτίβων απελευθέρωσης ντοπαμίνης, τα οποία ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για τη μάθηση.

Η πυροδότηση γίνεται με δύο τρόπους:

  • Η φασική πυροδότηση αναφέρεται σε γρήγορες εκρήξεις που προκαλούν βραχυπρόθεσμη αιχμή στην ντοπαμίνη. Αυτό συμβαίνει όταν λαμβάνετε μια απροσδόκητη ανταμοιβή ή περισσότερες ανταμοιβές από τις αναμενόμενες, όπως αν ο σερβιτόρος σας προσφέρει ένα δωρεάν επιδόρπιο ή περιλαμβάνει ένα ωραίο σημείωμα και ένα χαμογελαστό πρόσωπο στον λογαριασμό σας. Η φασική πυροδότηση κωδικοποιεί τα σφάλματα πρόβλεψης ανταμοιβής.
  • Αντίθετα, η τονική πυροδότηση περιγράφει την αργή και σταθερή δραστηριότητα αυτών των νευρώνων όταν δεν υπάρχουν εκπλήξεις -πρόκειται για δραστηριότητα υποβάθρου διανθισμένη με φασικές εκρήξεις. Η φασική πυροδότηση είναι σαν τις κορυφές των βουνών και η τονική πυροδότηση είναι τα δάπεδα των κοιλάδων μεταξύ των κορυφών.

Λειτουργίες της ντοπαμίνης

Η παρακολούθηση των πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία σφαλμάτων πρόβλεψης ανταμοιβής δεν είναι το μόνο που κάνει η ντοπαμίνη. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες οι άλλες εργασίες της ντοπαμίνης.

Πριν από περίπου 15 χρόνια, άρχισαν οι πρώτες αναφορές ότι οι νευρώνες της ντοπαμίνης ανταποκρίνονται σε αποκρουστικά γεγονότα -σκεφτείτε σύντομες ενοχλήσεις όπως ένα φύσημα αέρα στο μάτι σας, ένα ήπιο ηλεκτρικό σοκ ή την απώλεια χρημάτων- κάτι που οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ντοπαμίνη δεν κάνει. Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι ορισμένοι νευρώνες ντοπαμίνης ανταποκρίνονται μόνο στις ανταμοιβές, ενώ άλλοι ανταποκρίνονται τόσο στις ανταμοιβές όσο και στις αρνητικές εμπειρίες, γεγονός που οδήγησε στην υπόθεση ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από ένα συστήματα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Αυτές τις μελέτες ακολούθησαν σύντομα πειράματα που έδειξαν ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι νευρώνων ντοπαμίνης. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει επτά διαφορετικούς τύπους νευρώνων ντοπαμίνης εξετάζοντας το γενετικό τους προφίλ.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2023 ήταν η πρώτη που ανέλυσε τη λειτουργία της ντοπαμίνης με βάση τον υποτύπο του νευρώνα. Οι ερευνητές του εργαστηρίου Dombeck στο Πανεπιστήμιο Northwestern εξέτασαν τρεις τύπους νευρώνων ντοπαμίνης και διαπίστωσαν ότι οι δύο παρακολουθούσαν τις ανταμοιβές και τα αποκρουστικά γεγονότα, ενώ ο τρίτος παρακολουθούσε την κίνηση, καθώς τα ποντίκια που μελέτησαν άρχισαν να τρέχουν πιο γρήγορα.

Απελευθέρωση ντοπαμίνης

Η πρόσφατη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον τρόπο ελέγχου των επιδράσεων της ντοπαμίνης βασίζεται μόνο στον τύπο της απελευθέρωσης που μοιάζει με το νερό που βρέχει κορυφές και κοιλάδες. Όταν οι νευρώνες της ντοπαμίνης πυροδοτούνται σε φασικές εκρήξεις, όπως κάνουν για να σηματοδοτήσουν λάθη πρόβλεψης ανταμοιβής, η ντοπαμίνη απελευθερώνεται σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Αυτές οι κορυφές ντοπαμίνης συμβαίνουν πολύ γρήγορα, επειδή οι νευρώνες ντοπαμίνης μπορούν να πυροδοτηθούν πολλές φορές σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος με τον οποίο γίνεται η απελευθέρωση της ντοπαμίνης: Μερικές φορές αυξάνεται αργά μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή ανταμοιβή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτό το μοτίβο πριν από 10 χρόνια σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται ραβδωτό σώμα. Η απότομη κλίση της ράμπας ντοπαμίνης παρακολουθεί το πόσο πολύτιμη είναι μια ανταμοιβή και πόση προσπάθεια χρειάζεται για να την αποκτήσει κανείς. Με άλλα λόγια, κωδικοποιεί τα κίνητρα.

Το παράδειγμα του εστιατορίου μπορεί επίσης να απεικονίσει τι συμβαίνει όταν η απελευθέρωση ντοπαμίνης γίνεται με ένα μοτίβο ράμπας. Όταν έχετε παραγγείλει ένα γεύμα που ξέρετε ότι θα είναι καταπληκτικό και περιμένετε να φτάσει, τα επίπεδα της ντοπαμίνης σας αυξάνονται σταθερά. Φτάνουν σε ένα κρεσέντο όταν ο σερβιτόρος τοποθετεί το πιάτο στο τραπέζι σας και βυθίζετε στο στόμα σας στην πρώτη μπουκιά.

Ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνουν οι ράμπες ντοπαμίνης είναι ακόμη αδιευκρίνιστος, αλλά αυτό το είδος απελευθέρωσης θεωρείται ότι διέπει την επιδίωξη στόχων και τη μάθηση. Η μελλοντική έρευνα σχετικά με τις ράμπες ντοπαμίνης θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες κατανοούν τα κίνητρα και τελικά θα βελτιώσει τις συμβουλές σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο hacking της ντοπαμίνης.

Ασθένειες και νευροδιαφορετικότητα

Αν και η ντοπαμίνη είναι γνωστή για τη συμμετοχή της στον εθισμό στα ναρκωτικά, στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και στις νευροαναπτυξιακές παθήσεις όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες κατανοούν τη συμμετοχή της μπορεί σύντομα να χρειαστεί επικαιροποίηση. Από τους επτά υποτύπους νευρώνων ντοπαμίνης που είναι γνωστοί μέχρι σήμερα, οι ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει τη λειτουργία μόλις τριών υποτύπων.

Υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις ότι η ανακάλυψη της ποικιλομορφίας της ντοπαμίνης επικαιροποιεί τις επιστημονικές γνώσεις για τις ασθένειες. Οι ερευνητές της πρόσφατης δημοσίευσης που προσδιορίζει τη σχέση μεταξύ του τύπου των νευρώνων ντοπαμίνης και της λειτουργίας επισημαίνουν ότι οι νευρώνες ντοπαμίνης που εστιάζουν στην κίνηση είναι γνωστό ότι είναι από τους πιο σκληρά πληττόμενους στη νόσο του Πάρκινσον, ενώ δύο άλλοι τύποι δεν επηρεάζονται τόσο πολύ. Αυτή η διαφορά μπορεί να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες θεραπευτικές επιλογές.

Η συνεχιζόμενη έρευνα που ξετυλίγει την ποικιλομορφία της ντοπαμίνης θα εξακολουθήσει κατά πάσα πιθανότατα να αλλάζει και να βελτιώνει την κατανόηση της νόσου και της νευροποικιλότητας.

Πηγή: The Conversation.com

  • ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ
  • ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο βοηθάει στην διακοπή του καπνίσματος; Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο βοηθάει στην διακοπή του καπνίσματος; Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
«Με το χέρι στην καρδιά»: Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις στο Μετρό Συντάγματος 21 Σεπτεμβρίου 2023
«Με το χέρι στην καρδιά»: Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις στο Μετρό Συντάγματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «εξίσωση» της άνοιας: «Παχάκια», νευροφλεγμονές στον εγκέφαλο και μια τοξική πρωτεΐνη
Υγεία
21/11/2023 - 11:18

Η «εξίσωση» της άνοιας: «Παχάκια», νευροφλεγμονές στον εγκέφαλο και μια τοξική πρωτεΐνη

Οι τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας βλάπτουν σοβαρά τον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
13/11/2023 - 12:22

Οι τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας βλάπτουν σοβαρά τον εγκέφαλο

Κατάθλιψη και άγχος μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε καρδιά και εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
07/11/2023 - 11:27

Κατάθλιψη και άγχος μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε καρδιά και εγκέφαλο

Επιδείνωση της υγείας του εγκεφάλου για άτομα άνω των 50 ετών κατά την πανδημία του κορονοϊού
Υγεία
02/11/2023 - 12:02

Επιδείνωση της υγείας του εγκεφάλου για άτομα άνω των 50 ετών κατά την πανδημία του κορονοϊού

Το εγκεφαλικό εκδηλώνεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες - Τα προειδοποιητικά συμπτώματα
Υγεία
19/10/2023 - 11:49

Το εγκεφαλικό εκδηλώνεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες - Τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Ο συνδυασμός αερόβιας-αναερόβιας άσκησης κρατάει τον εγκέφαλο σε φόρμα
Fitness
28/09/2023 - 09:54

Ο συνδυασμός αερόβιας-αναερόβιας άσκησης κρατάει τον εγκέφαλο σε φόρμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΑΠΘ
Υγεία
30/11/2023 - 19:27
Επιβλαβείς για τους καταναλωτές οι «μπογιές» στα τρόφιμα - Οι ασθένειες που προκαλούν
Διατροφή
30/11/2023 - 19:08
Εκστρατεία ενημέρωσης από τη Novartis Hellas: «Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη»
Pharma News
30/11/2023 - 18:46
Χανιά: Συμβουλευτική γονέων με παιδιά με κινητικά προβλήματα ή στο φάσμα του αυτισμού
Πολιτική Υγείας
30/11/2023 - 18:24
Κορονοϊός: Αύξηση των θανάτων στους 45 και της θετικότητας - Ένας νεκρός από γρίπη
Επικαιρότητα
30/11/2023 - 18:07
Πως τα φλέματα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τους πνεύμονες
Υγεία
30/11/2023 - 17:37
Κυριακίδου: Προ των πυλών η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα κρίσιμα φάρμακα
Pharma Policy
30/11/2023 - 17:14
ΦΣΑ: «Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο - Πλήττει τα μικρά φαρμακεία»
Επικαιρότητα
30/11/2023 - 16:59
Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία στις 4 Δεκεμβρίου διοργανώνει ο φαρμακευτικός σύλλογος
Επικαιρότητα
30/11/2023 - 16:41
ΕΟΔΥ: Σημαντικό βήμα η δωρεάν χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής σε άτομα υψηλού κινδύνου
Πολιτική Υγείας
30/11/2023 - 16:28
Σεμινάριο με όλα τα νέα δεδομένα για τη σύγχρονη τεχνολογία και τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
30/11/2023 - 16:09
Η τακτική άσκηση βελτιώνει τη γνωστική υγεία των ατόμων με σύνδρομο Down
Υγεία
30/11/2023 - 15:46
Μαζικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο για τα προβλήματα των νοσοκομείων στην Κρήτη
Επικαιρότητα
30/11/2023 - 15:34
Biocon Biologics: Ενσωμάτωσε πλήρως τα βιοομοειδή της Viatris
Pharma News
30/11/2023 - 15:03
HMVO: Πρώτη συνάντηση των ιδρυτών φορέων με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας
Pharma News
30/11/2023 - 14:44
Γιατροί του Αιγινήτειου έσωσαν 15χρονη από εγκεφαλικό με πρωτοποριακή επέμβαση θρομβοεκτομής
Επικαιρότητα
30/11/2023 - 14:04
Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία παρουσίασε στο συμβούλιο υπουργών Υγείας η Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
30/11/2023 - 13:38
Bayer Ελλάς και We4all δίνουν νέα ζωή στη Βόρεια Εύβοια
Pharma News
30/11/2023 - 12:49
Δωρεάν για τους δικαιούχους η προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων
Pharma Policy
30/11/2023 - 12:31
ΣΕΑΑΝ: Κινητοποίηση στην Αθήνα για την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμΕΑ στις 3 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
30/11/2023 - 12:08
Θετική φωνή: Με χιούμορ η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον HIV
Επικαιρότητα
30/11/2023 - 11:44
Το γρήγορο περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Υγεία
30/11/2023 - 11:21
Γκουτέρες: «Μνημειώδης η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα - Εξαπλώνεται η πείνα»
Επικαιρότητα
29/11/2023 - 18:48
BENNETT: Υποστήριξη στο «Ταξίδι Ελπίδας» για τους φροντιστές ατόμων με άνοια
Pharma News
29/11/2023 - 18:27
AHEPA Hellas: Πρωτοβουλία για την ανακαίνιση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
Επικαιρότητα
29/11/2023 - 18:02
GSK Ελλάδος: Σε εξέλιξη η εκστρατεία «Η ΖΩHIV στα χέρια σου»
Pharma News
29/11/2023 - 17:38
Στήριξη Κασσελάκη στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ: «Θέλουμε αποδοτική δημόσια υγεία»
Επικαιρότητα
29/11/2023 - 17:21
ΠΦΣ: «Θετικά αποτελέσματα από την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων»
Pharma Policy
29/11/2023 - 16:57
ΕΕΜΑΑ: 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS - «Ξεπερνάμε τα εμπόδια. Προχωράμε μπροστά»
Επικαιρότητα
29/11/2023 - 16:21
Ακμή ενηλίκων: Υποδεχτείτε τις γιορτές με το «καινούργιο» σας άσπιλο δέρμα!
Ομορφιά
29/11/2023 - 15:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Μέλλον & Προκλήσεις για την Φυσικοθεραπεία» στο 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο 1-3 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
28/11/2023 - 14:52
Καρατομήθηκε η διοικήτρια του μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου»
Πολιτική Υγείας
29/11/2023 - 14:52
Νέο ίδρυμα έρευνας και υποτροφιών για τον καρκίνο - Προσδοκίες και στόχοι!
Υγεία
28/11/2023 - 20:54
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική πανυγειονομική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Επικαιρότητα
28/11/2023 - 18:21
Καρκίνος του πνεύμονα: Κενά γνώσεων στον γενικό πληθυσμό
Υγεία
28/11/2023 - 15:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post ΙΚΕ. All rights reserved.
developed by Nuevvo