ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα «παιχνίδια» που παίζει ο καρκίνος στο μυαλό του ασθενούς

Υγεία
Freepik
Ο καρκίνος, όπου και αν εκδηλώνεται, κάνει επίθεση και στον εγκέφαλο του ασθενούς πλήττοντας το δίκτυο που ελέγχει τα κίνητρα του για δράση, δείχνει νέα έρευνα που προσφέρει ευτυχώς και πιθανές θεραπευτικές οδούς.
Πέμπτη, 17/04/2025 - 10:21
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Ο καρκίνος, σε προχωρημένο στάδιο, προκαλεί στον ασθενή μια τάση απόσυρσης από τη ζωή. Πολλοί εκδηλώνουν μια απάθεια για πράγματα που παλιά τους ενδιέφεραν και συμμετέχουν όλο και λιγότερο ακόμα και στην οικογενειακή ζωή. Αυτή η απάθεια, που θεωρείται κομμάτι της καρκινικής καχεξίας, δηλαδή της συρρίκνωσης του σώματος λόγω της φθοράς της νόσου, δεν είναι μια αναπόφευκτη ψυχολογική αντίδραση στη σωματική επιδείνωση.

Σύμφωνα με νέα έρευνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της νόσου, υπό την έννοια ότι ο καρκίνος δεν επιτίθεται μόνο στο όργανο που πλήττει, αλλά και σ’ ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα που ελέγχει τα κίνητρα.

Οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Science, για να ξετυλίξουν το κουβάρι της απάθειας στην καχεξία από καρκίνο, έπρεπε να εντοπίσουν την ακριβή διαδρομή που ακολουθεί η φλεγμονή στο σώμα και να παρατηρήσουν μέσα σε έναν ζωντανό εγκέφαλο ενώ η ασθένεια εξελίσσεται - κάτι που είναι αδύνατο στους ανθρώπους. Ωστόσο, οι νευροεπιστήμονες έχουν προηγμένες τεχνολογίες που το καθιστούν αυτό δυνατό σε ποντίκια.

Εντόπισαν λοιπόν στα ποντίκια μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται area postrema (έσχατη πτέρυγα) και λειτουργεί ως ανιχνευτής φλεγμονής του εγκεφάλου. Καθώς ένας όγκος αναπτύσσεται, απελευθερώνει κυτοκίνες - μόρια που πυροδοτούν φλεγμονή - στην κυκλοφορία του αίματος. Η περιοχή postrema δεν διαθέτει τον τυπικό αιματοεγκεφαλικό φραγμό που να μπορεί να κρατάει έξω τις τοξίνες, τα παθογόνα και άλλα μόρια από το σώμα.

Όταν η area postrema ανιχνεύει μια αύξηση των φλεγμονωδών μορίων, ενεργοποιεί έναν νευρικό καταρράκτη σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου, καταστέλλοντας τελικά την απελευθέρωση ντοπαμίνης στο κέντρο κινήτρων του εγκεφάλου - τον πυρήνα του πυρήνα. Αν και συνήθως παρερμηνεύεται ως «χημική ουσία της ευχαρίστησης», η ντοπαμίνη συνδέεται στην πραγματικότητα με την ορμή, ή την προθυμία να καταβάλει κανείς προσπάθεια για να κερδίσει ανταμοιβές.

Καθώς ο καρκίνος προχωρούσε, τα ποντίκια εξακολουθούσαν να επιδιώκουν τις εύκολες ανταμοιβές, αλλά εγκατέλειπαν γρήγορα τις εργασίες που απαιτούσαν μεγαλύτερη προσπάθεια. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα επίπεδα ντοπαμίνης να μειώνονται σε πραγματικό χρόνο, αντικατοπτρίζοντας ακριβώς τη μειωμένη προθυμία των ποντικών να εργαστούν για τις ανταμοιβές.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο καρκίνος δεν «φθείρει» γενικά τον εγκέφαλο - στέλνει στοχευμένα φλεγμονώδη σήματα που ο εγκέφαλος ανιχνεύει. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται μειώνοντας γρήγορα τα επίπεδα ντοπαμίνης για να μειώσει τα κίνητρα. Αυτό ταιριάζει με αυτό που περιγράφουν οι ασθενείς: “Όλα μοιάζουν πολύ δύσκολα”, εξηγεί ο Adam Kepecs, καθηγητής Νευροεπιστήμης και Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Washington στο St. Louis που συμμετείχε στην έρευνα.

Αποκατάσταση των κινήτρων σε προχωρημένο στάδιο της νόσου

Το φωτεινό σημείο αυτής της έρευνας είναι ότι κατάφεραν, τουλάχιστον στα ποντίκια, να βρουν διάφορους τρόπους για να αναστρέψουν την απάθεια τους ακόμα και όταν ο καρκίνος συνέχιζε να εξελίσσεται.

«Πρώτον, απενεργοποιώντας γενετικά τους νευρώνες που αντιλαμβάνονται τη φλεγμονή στην περιοχή postrema ή διεγείροντας άμεσα τους νευρώνες ώστε να απελευθερώσουν ντοπαμίνη, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε το φυσιολογικό κίνητρο στα ποντίκια.

Δεύτερον, διαπιστώσαμε ότι η χορήγηση στα ποντίκια ενός φαρμάκου που μπλοκάρει μια συγκεκριμένη κυτταροκίνη - που λειτουργεί παρόμοια με τις υπάρχουσες εγκεκριμένες από τον FDA θεραπείες αρθρίτιδας - αποδείχθηκε επίσης αποτελεσματική. Αν και το φάρμακο δεν ανέστρεψε την αποδυνάμωση του σώματος, αποκατέστησε την προθυμία των ποντικών να εργαστούν για ανταμοιβές.», εξηγεί ο Kepecs.

Αν και τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε μοντέλα ποντικιών, δείχνουν μια δυνατότητα θεραπείας για τους ανθρώπους: Η στόχευση αυτού του συγκεκριμένου κυκλώματος φλεγμονής-ντοπαμίνης θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο ενώ εκτιμούν ότι μπορεί να έχει και προεκτάσεις πολύ πέρα από αυτή τη νόσο.

Επανεξετάζοντας την απάθεια σε περισσότερες ασθένειες

Το φλεγμονώδες μόριο που οδηγεί στην απώλεια κινήτρων στον καρκίνο εμπλέκεται επίσης σε πολλές άλλες καταστάσεις- από αυτοάνοσες διαταραχές όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα έως χρόνιες λοιμώξεις και κατάθλιψη. Το ίδιο εγκεφαλικό κύκλωμα μπορεί να εξηγήσει την εξουθενωτική απάθεια που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Η απάθεια που πυροδοτείται από τη φλεγμονή μπορεί αρχικά να έχει εξελιχθεί ως προστατευτικός μηχανισμός. Όταν οι πρώτοι άνθρωποι αντιμετώπιζαν οξείες λοιμώξεις, η μείωση των κινήτρων είχε νόημα –τους βοηθούσε να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας για να μπορούν να διοχετεύουν περισσότερη στην διαδικασία της ανάρρωσης.

Αλλά αυτό που κάποτε βοηθούσε τους ανθρώπους να επιβιώσουν από τις βραχυπρόθεσμες ασθένειες γίνεται επιβλαβές όταν η φλεγμονή επιμένει χρόνια, όπως συμβαίνει στον καρκίνο και σε άλλες ασθένειες. Αντί να βοηθά την επιβίωση, η παρατεταμένη απάθεια βαθαίνει τον πόνο, επιδεινώνοντας τα αποτελέσματα της υγείας και την ποιότητα ζωής.

«Ενώ η μετάφραση αυτών των ευρημάτων σε θεραπείες για τους ανθρώπους απαιτεί περισσότερη έρευνα, η ανακάλυψή μας αποκαλύπτει έναν πολλά υποσχόμενο στόχο για θεραπεία. Αναχαιτίζοντας τα φλεγμονώδη σήματα ή διαμορφώνοντας τα εγκεφαλικά κυκλώματα, οι ερευνητές μπορεί να είναι σε θέση να αποκαταστήσουν την διάθεση και την όρεξη για ζωή ενός ασθενούς. Για τους ασθενείς και τις οικογένειες που βλέπουν το κίνητρο να χάνεται, αυτή η δυνατότητα προσφέρει κάτι ισχυρό: την ελπίδα ότι ακόμη και καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η ουσία αυτού που είμαστε μπορεί να ανακτηθεί.», καταλήγει ο ερευνητής.

Πηγή: The Conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 17/04/2025 - 10:20
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χημικές ουσίες στα στρώματα μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο βρεφών και παιδιών
Χημικές ουσίες στα στρώματα μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο βρεφών και παιδιών 16 Απριλίου 2025
Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος 17 Απριλίου 2025
Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απλή εξέταση αίματος καταφέρνει υψηλά ποσοστά ακρίβειας στην ανίχνευση καρκίνων και άλλων ασθενειών
Υγεία
07/04/2026 - 11:00

Απλή εξέταση αίματος καταφέρνει υψηλά ποσοστά ακρίβειας στην ανίχνευση καρκίνων και άλλων ασθενειών

Νοσοκομείο Μεταξά: Νέα, πιο αποτελεσματική τεχνική χημειοθεραπείας για τον καρκίνο στο περιτόναιο
Υγεία
07/04/2026 - 21:00

Νοσοκομείο Μεταξά: Νέα, πιο αποτελεσματική τεχνική χημειοθεραπείας για τον καρκίνο στο περιτόναιο

Αύξηση αιματολογικών καρκίνων έπειτα από τη θεραπεία άλλου καρκίνου διαπιστώνει έρευνα
Υγεία
06/04/2026 - 12:56

Αύξηση αιματολογικών καρκίνων έπειτα από τη θεραπεία άλλου καρκίνου διαπιστώνει έρευνα

Πως η θεραπευτική φωτογραφία γίνεται σύμμαχος των ασθενών με καρκίνο
Patient Talk
03/04/2026 - 22:04

Πως η θεραπευτική φωτογραφία γίνεται σύμμαχος των ασθενών με καρκίνο

Καρκίνος και άσκηση: Η σημασία της από την πρόληψη έως και την περίοδο μετά τη θεραπεία
Fitness
01/04/2026 - 17:52

Καρκίνος και άσκηση: Η σημασία της από την πρόληψη έως και την περίοδο μετά τη θεραπεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου
Υγεία
01/04/2026 - 16:21

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Αόρατη» απειλή το ανεύρυσμα: Ο μηχανισμός ανάπτυξης στα αγγεία και τις αορτές, τα συμπτώματα και τα ποσοστά θνησιμότητας!
Υγεία
15/04/2026 - 20:11
Ξεκάθαρος ο γιατρός που χειρούργησε τον Γιώργο Μυλωνάκη: «Δύσκολες οι επόμενες 10 ημέρες»
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 19:36
Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Health Talk
15/04/2026 - 19:11
ΕΟΔΥ: Οι κίνδυνοι από την τοξικότητα της πικροδάφνης - Συμπτώματα και αντιμετώπιση της δηλητηρίασης
Υγεία
15/04/2026 - 17:59
Νέα μελέτη: Έλλειψη ύπνου και καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Υγεία
15/04/2026 - 17:22
Στη λίστα «The Most Sustainable Companies in Greece 2026» η Chiesi Hellas
Pharma News
15/04/2026 - 16:59
Τις πρώτες 100 επεμβάσεις με το Da Vinci SP ολοκλήρωσε το Metropolitan Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
15/04/2026 - 16:37
Τι προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα μια έκρηξη ακόμα και όταν δεν προκαλείται θάνατος
Υγεία
15/04/2026 - 16:21
ΣΦΕΕ: Το επενδυτικό clawback για το 2026-2027 αφήνει εκτός την καινοτομία και τους ασθενείς
Pharma Policy
15/04/2026 - 15:48
Πειραματικό φάρμακο επιτυγχάνει σταθερή αύξηση τριχοφυΐας σε άνδρες με κοινή μορφή φαλάκρας
Pharma News
15/04/2026 - 15:00
9 διατροφικές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία
Διατροφή
15/04/2026 - 14:00
Μυλωνάκης: Υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης του ανευρύσματος
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 14:00
Αλλαγή ηγεσίας στη Pfizer Hellas- Νέος πρόεδρος ο Βασίλης Τζινιέρης
Pharma News
15/04/2026 - 13:01
Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Βαρνάβα για τον ΠΙΣ: Καταγγελίες για «ρουσφέτια» και παρέμβαση στις εκλογές
Πολιτική Υγείας
15/04/2026 - 12:55
Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των αρθρώσεών σας
Υγεία
15/04/2026 - 12:00
Γιατί η σειρά γέννησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού ή ημικρανίας
Υγεία
15/04/2026 - 11:00
Οι σημάνσεις θερμίδων στα μενού πιο βοηθητικές σε ανθρώπους με υπερφαγία
Διατροφή
15/04/2026 - 10:00
Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα
Υγεία
15/04/2026 - 09:00
6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!
Patient Talk
14/04/2026 - 21:58
Τι προσφέρουν οι φαρμακευτικές και οι εναλλακτικές θεραπείες για την παχυσαρκία
Health Talk
14/04/2026 - 21:21
Έφτασαν στο Ιράν τα πρώτα φορτία με την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 20:24
Πως ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να αποκαλύψει αν έχουμε άγχος ή κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
14/04/2026 - 19:51
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
Υπερκύφωση: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε καθώς μεγαλώνουμε
Υγεία
14/04/2026 - 18:33
Οι Αθηναίοι περνούν σχεδόν έξι μέρες τον χρόνο στα μποτιλιαρίσματα
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 17:38
«Όχι» στην ενσωμάτωση του EU4Health σε ένα ευρύτερο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας
Patient Talk
14/04/2026 - 16:53
Άμεση έκδοση αποτελεσμάτων από τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ ζήτησε ο Λαζαρίδης
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 16:18
Χειρουργική επινεφριδίου: Νέα ελάχιστα επεμβατική τεχνική αλλάζει τα δεδομένα
Health Talk
14/04/2026 - 16:01
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Γάτες: Γιατί σταματούν ξαφνικά να τρώνε μια αγαπημένη τους τροφή
Pet
14/04/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo