ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα

Πολιτική Υγείας
Freepik
Σουηδοί ερευνητές ενώνουν τις φωνές τους με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις επιπτώσεις των αλλαγών στην πολιτική των ΗΠΑ στις ιατρικές εξελίξεις.
Πέμπτη, 08/05/2025 - 11:51
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Αισθητές και στη Σουηδία έχουν αρχίσει να γίνονται οι παρενέργειες από τις συνεχιζόμενες περικοπές της αμερικανικής κυβέρνησης στην ιατρική έρευνα. Αυτό επισημαίνουν επικεφαλής των ιατρικών πανεπιστημίων καθώς δύο σουηδοαμερικανικά ερευνητικά προγράμματα, που χρηματοδοτούνταν από επιχορηγήσεις του NIH, διακόπηκαν.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της βιοϊατρικής έρευνας στον κόσμο. Χρηματοδοτούν την έρευνα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα του εξωτερικού που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα έργα τους στη χώρα.

Η πρώτη σειρά περικοπών των ομοσπονδιακών δαπανών που εφαρμόστηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ανάγκασε τα NIH να απολύσουν 1.300 υπαλλήλους και να ακυρώσουν ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις για την έρευνα ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως δήλωσε στο Euractiv ο Martin Bergö, αντιπρόεδρος του Karolinska Institutet (KI), οι αποφάσεις των ΗΠΑ επηρεάζουν άμεσα τη χρηματοδότηση της έρευνας στη Σουηδία. «Στο KI, έχουμε χρηματοδότηση από το NIH για 39 τρέχοντα προγράμματα, ένα από τα οποία, που ερευνούσε τη νευροβιολογία της δυσφορίας φύλου, έπρεπε να διακοπεί νωρίτερα λόγω της ανάκλησης της χρηματοδότησης».

Μια επίθεση στην επιστήμη

Ένα άλλο πρόγραμμα, στο οποίο ερευνητές του KI και του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, σε συνεργασία με Αμερικανούς επιστήμονες, μελετούσαν τα τροχαία ατυχήματα και την περίθαλψη τραυματιών στην Αγκόλα, διακόπηκε λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού της USAID.

Επιπλέον, μια έκθεση σχετικά με μια σουηδική ερευνητική εργασία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην εξάπλωση της κροτωγενούς εγκεφαλίτιδας (TBE) στη Σουηδία απορρίφθηκε από ένα αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό επειδή χρησιμοποιούσε τον όρο «κλιματική αλλαγή».

Η ανησυχία του Bergö δεν είναι τόσο ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων, καθώς οι 39 επιχορηγήσεις του NIH αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού προϋπολογισμού του KI.

«Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η εφ' όλης της ύλης επίθεση κατά της επιστημονικής κοινότητας, της ελευθερίας και της αυτονομίας των αμερικανικών πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων άμεσων απειλών για πάγωμα της χρηματοδότησης», δήλωσε.

Το KI έχει συγκροτήσει μια ομάδα για να διερευνήσει εάν Αμερικανοί επιστήμονες θα ενδιαφέρονταν να διεξάγουν ιατρική έρευνα στη Σουηδία και εάν διακεκριμένα πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ, και αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες θα ήθελαν να ανοίξουν θυγατρικές μονάδες στο KI στη Σόλνα, κοντά στη Στοκχόλμη.

Νέες περικοπές στον ορίζοντα

Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη κύμα περικοπών των δαπανών του NIH βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στον προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης για το 2026, που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, ο προϋπολογισμός του NIH μειώνεται κατά πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 40%) και προβλέπεται σημαντική αναδιοργάνωση.

Η Karin Forsberg Nilsson, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, δήλωσε στο Euractiv ότι η σχολή έχει εννέα σε εξέλιξη ερευνητικά προγράμματα Σουηδίας-Αμερικής που χρηματοδοτούνται από το NIH.

«Οι περικοπές της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν συνολική επίθεση κατά των πανεπιστημίων, της ιατρικής έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και είμαι αποτροπιασμένη από αυτό».

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία επίπτωση στο πανεπιστήμιό μας, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το μέλλον. Οι ερευνητές μας ανησυχούν ότι η χρηματοδότησή τους ή οι επιχορηγήσεις των Αμερικανών συνεργατών τους θα ακυρωθούν».

Σουηδοαμερικανικές επιστημονικές σχέσεις

Η Nilsson επεσήμανε δε ότι ορισμένοι ερευνητές και φοιτητές διστάζουν να πάνε στις ΗΠΑ για έρευνα και συνέδρια, καθώς φοβούνται ότι θα μπορούσαν να συλληφθούν ή να απελαθούν για κάτι που υπάρχει στους υπολογιστές τους.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τις οποίες συνεργάζονται οι Σουηδοί ιατρικοί ερευνητές.

Σύμφωνα με έκθεση του Σουηδικού Συμβουλίου Έρευνας, σχεδόν το ένα τρίτο (28%) των ιατρικών δημοσιεύσεων με σουηδική κυριαρχία περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν Αμερικανό επιστήμονα.

«Από την έκθεση αυτή γνωρίζουμε επίσης ότι οι διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες έχουν υψηλή ποιότητα», τόνισε ο Forsberg Nilsson.

Ο Magnus Johansson, καθηγητής βιοϊατρικής και μοριακός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Örebro, και ένας Αμερικανός συνάδελφός του ερευνούν τον ιό Flavivirus, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει κροτωγενή εγκεφαλίτιδα (TBE), κίτρινο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ερευνά την αλληλεπίδραση του ιού TBE με τα κύτταρα θηλαστικών, ενώ ο Αμερικανός συνάδελφός του μελετά την αλληλεπίδραση του ιού του Δυτικού Νείλου με τα κύτταρα, καθώς τα αποτελέσματά τους «αλληλοεπιδρούν». Πλέον, οι προοπτικές χρηματοδότησης της αμερικανικής έρευνας φαίνονται δυσοίωνες.

Ωστόσο, δεδομένης της σημασίας της συνεργασίας, εάν ο Αμερικανός επιστήμονας αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης, «θα συνεργαστούμε για να βρούμε λύσεις και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της έρευνάς μας», δήλωσε ο Johansson.

Πηγή: Euractiv

  • ΣΟΥΗΔΙΑ
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ
  • ΗΠΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων 08 Μαϊος 2025
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ 09 Μαϊος 2025
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστήμονες μετέτρεψαν το μαλλί σε υλικό για την αποκατάσταση των οστών
Υγεία
27/04/2026 - 15:02

Επιστήμονες μετέτρεψαν το μαλλί σε υλικό για την αποκατάσταση των οστών

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να φρενάρουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ
Υγεία
27/04/2026 - 14:10

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να φρενάρουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40
Υγεία
27/04/2026 - 11:10

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40

Μπορεί τελικά να μην είναι κακό προαίσθημα: Ήχοι που δεν ακούμε μάς προκαλούν στρες
Ψυχική Υγεία
27/04/2026 - 10:10

Μπορεί τελικά να μην είναι κακό προαίσθημα: Ήχοι που δεν ακούμε μάς προκαλούν στρες

Καμπανάκι από τον ΠΑΟΥ για την ένταση της επιδημίας ιλαράς στις ΗΠΑ
Υγεία
25/04/2026 - 03:43

Καμπανάκι από τον ΠΑΟΥ για την ένταση της επιδημίας ιλαράς στις ΗΠΑ

Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος υπόσχεται διατήρηση της απώλειας κιλών και μετά τη διακοπή των GLP-1
Υγεία
24/04/2026 - 15:00

Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος υπόσχεται διατήρηση της απώλειας κιλών και μετά τη διακοπή των GLP-1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τσέτη από Φόρουμ Δελφών: «Συνέχεια και συνέπεια η βιωσιμότητα - Σύμμαχοί μας οι εργαζόμενοι»
Pharma News
27/04/2026 - 18:37
Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή της η 13χρονη μαθήτρια από το Χαϊδάρι
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 17:53
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία αφήνει μόνιμα ίχνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού
Υγεία
27/04/2026 - 17:29
Lavipharm: Εντυπωσιακή ανάπτυξη δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη του 2025
Pharma News
27/04/2026 - 17:02
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
Βιταμίνες: Οι συνδυασμοί που δεν πρέπει να κάνετε
Υγεία
27/04/2026 - 16:10
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Επιστήμονες μετέτρεψαν το μαλλί σε υλικό για την αποκατάσταση των οστών
Υγεία
27/04/2026 - 15:02
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να φρενάρουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ
Υγεία
27/04/2026 - 14:10
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Ιαπωνία: Προς έγκριση θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες
Pet
27/04/2026 - 12:00
Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40
Υγεία
27/04/2026 - 11:10
Μπορεί τελικά να μην είναι κακό προαίσθημα: Ήχοι που δεν ακούμε μάς προκαλούν στρες
Ψυχική Υγεία
27/04/2026 - 10:10
Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers
Fitness
27/04/2026 - 09:00
ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31
Μπορούν οι φόροι να βελτιώσουν την υγεία;
Πολιτική Υγείας
25/04/2026 - 08:32
Εκδήλωση της Greenpeace για τη διατροφή και την κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων
Διατροφή
25/04/2026 - 08:17
Καμπανάκι από τον ΠΑΟΥ για την ένταση της επιδημίας ιλαράς στις ΗΠΑ
Υγεία
25/04/2026 - 03:43
ΕΕΣ: Μνημόνιο συνεργασίας με το σωματείο ασθενών SMA HELLAS
Επικαιρότητα
25/04/2026 - 00:07
Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 23:22
Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καρκίνο παγκρέατος σε νεαρή ηλικία
Υγεία
24/04/2026 - 22:46
ΙΣΑ: Επίσκεψη του Ιπποκρατικού Σχολείου στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 21:51
Σιάσος: «Το ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ είναι το σπουδαιότερο πρόγραμμα πρόληψης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα»
Υγεία
24/04/2026 - 21:19
Η Κυτισινικλίνη και η αποτελεσματικότητά της στη διακοπή του καπνίσματος
Pharma News
24/04/2026 - 20:42
ΕΟΔΥ: Τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης και ένας 74χρονος νεκρός στη Ζάκυνθο
Υγεία
24/04/2026 - 19:57
Μπαρμπετάκη από Δελφούς: «Κρίσιμη επιλογή μια φαρμακευτική πολιτική που θα επιβραβεύει την καινοτομία»
Pharma Policy
24/04/2026 - 19:31
Η σύγχρονη έρευνα καταρρίπτει έναν ακόμα μύθο: Αγόρια και κορίτσια γεννιούνται το ίδιο κοινωνικά
Ψυχική Υγεία
24/04/2026 - 18:59
Γονιδιακή θεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε παιδί με σπάνιο γενετικό νόσημα στο δέρμα του
Υγεία
24/04/2026 - 18:22
Σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη υποβλήθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 17:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κυτισινικλίνη και η αποτελεσματικότητά της στη διακοπή του καπνίσματος
Pharma News
24/04/2026 - 20:42
Εκδήλωση της Greenpeace για τη διατροφή και την κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων
Διατροφή
25/04/2026 - 08:17
Μπορούν οι φόροι να βελτιώσουν την υγεία;
Πολιτική Υγείας
25/04/2026 - 08:32
Η σύγχρονη έρευνα καταρρίπτει έναν ακόμα μύθο: Αγόρια και κορίτσια γεννιούνται το ίδιο κοινωνικά
Ψυχική Υγεία
24/04/2026 - 18:59
ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo