Με στοιχεία τουλάχιστον μέχρι το 2021, οι εκτιμήσεις των ερευνητών κάνουν λόγο για περίπου 57 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως οι οποίοι ζουν με άνοια. Ήδη προηγηθείσες μελέτες έχουν αποδείξει ότι αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Ένας από αυτούς τους αποτρεπτικούς παράγοντες εκδήλωσης, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η τακτική άσκηση.
Γυμνάζεται και ο εγκέφαλος
«Η άνοια επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στις οικογένειες και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης», επισημαίνει η Isadora Ribeiro, PhD, κάτοχος διδακτορικής υποτροφίας από το Ίδρυμα Ερευνών του Σάο Πάολο στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών στο State University of Campinas στη Βραζιλία.
Η Ribeiro είναι και η επικεφαλής συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό GeroScience σύμφωνα με την οποία η προπόνηση με βάρη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από άνοια τους ηλικιωμένους ακόμα και αν εκείνοι έχουν ήδη εμφανίσει σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης.
Πώς έγινε η μελέτη
Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 44 ενήλικες ηλικίας 55 ετών και άνω οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με ήπια γνωστική εξασθένηση.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα που ξεκίνησε προπόνηση με βάρη είχε ένα πρόγραμμα άσκησης με αντιστάσεις, μέτριας έως υψηλής έντασης, δύο φορές την εβδομάδα. Η έτερη ομάδα δεν είχε καμία φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της μελέτης και λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου.
«Επιλέξαμε να μελετήσουμε συγκεκριμένα το είδος προπόνησης με αντιστάσεις γιατί ο σκοπός της είναι να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη, ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους», εξήγησε η Ribeiro.
Τα βάρη και ο ανθρώπινος εγκέφαλος
Μετά από έξι μήνες οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα προπόνησης με βάρη παρουσίασαν βελτίωση στη λεκτική μνήμη και τη δυναμική λειτουργίας των νευρώνων και των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Αντίθετα, στους συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου καταγράφηκαν σημάδια επιδείνωσης συγκεκριμένων παραμέτρων λειτουργίας του εγκεφάλου.
«Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα γιατί υποδηλώνει ότι η προπόνηση με βάρη μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην αύξηση της γνωστικής ικανότητας, αλλά και να αποτρέψει την ανάπτυξη ατροφίας σε περιοχές που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ – ενδεχομένως καθυστερώντας την εξέλιξη ή ακόμα και αποτρέποντας την εμφάνιση της άνοιας», αναφέρει η Ribeiro.
Ένα αναπάντεχο εύρημα
Από τις πιο ενδιαφέρουσες παραμέτρους της μελέτης ήταν η διαπίστωση ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας, πέντε συμμετέχοντες στην ομάδα προπόνησης δεν είχαν πλέον ενδείξεις ήπιας γνωστικής εξασθένησης όπως είχαν αρχικά διαγνωσθεί.
«Ακόμη και σε ένα μικρό δείγμα, το γεγονός ότι αρκετοί συμμετέχοντες εμφάνισαν βελτιωμένη γνωστική υγεία μετά την παρέμβαση είναι μια ελπιδοφόρα ένδειξη των πιθανών προστατευτικών επιδράσεων αυτού του τύπου άσκησης» τονίζει η Ribeiro.
Η προπόνηση με βάρη, διευκρινίζουν οι επιστήμονες, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να βελτιώσει την ευαισθησία ανταπόκρισης στην ινσουλίνη και να αυξήσει τα επίπεδα νευροτροφικών παραγόντων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρώνων του εγκεφάλου.
Επίσης, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και την εγκεφαλική ροή αίματος, τα οποία είναι όλα σημαντικά για τη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Επιπλέον, η σωματική άσκηση διεγείρει την απελευθέρωση μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη νευροπροστασία και τη βελτιωμένη πλαστικότητα του εγκεφάλου.
Επιπλέον οφέλη για τους ηλικιωμένους
«Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με αντίστοιχα προηγούμενων ερευνών σε ζώα και ανθρώπους που είχαν δείξει ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες», σχολιάζει και ο Gary Small, MD, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Hackensack University Medical Center.
Εκτός από τη βελτίωση της αντοχής και της ενέργειας, η προπόνηση δύναμης βοηθά τους ηλικιωμένους και στις καθημερινές τους εργασίες ενώ μπορεί να μειώσει τους κινδύνους τραυματισμών λόγω πτώσεων, συμπληρώνει.
Διευκρινίζει πάντως ότι όπως σε κάθε άσκηση, και αυτό το πρόγραμμα προπόνησης θα πρέπει να καθοδηγείται και να εκτελείται υπό τις οδηγίες ενός επαγγελματία ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ασθενείς δεν κινδυνεύουν να τραυματιστούν.
Πηγή: Medicalnewstoday.com