Τα γονίδια επηρεάζουν την ηλικία στην οποία τα παιδιά αρχίζουν να περπατούν, σύμφωνα με έρευνα. Συγκεκριμένα, εκτός από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ρόλο παίζουν έντεκα τμήματα του γονιδιώματος.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά από μελέτη γενετικών πληροφοριών από 70.000 βρέφη.
«Ελπίζουμε ότι αυτά τα νέα γενετικά ευρήματα θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση των αιτίων της βάδισης και θα χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη υποστήριξη των παιδιών με κινητικές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες», δήλωσε η καθηγήτρια Angelica Ronald του Πανεπιστημίου του Surrey.
«Αν και οι γονείς πρέπει να συμβουλεύονται τον οικογενειακό τους γιατρό αν ανησυχούν, η ελαφρώς καθυστερημένη έναρξη της βάδισης δεν είναι πάντα ένδειξη προβλήματος», πρόσθεσε η καθηγήτρια Ronald. «Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο πότε τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα μόνα τους».
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour, διαπίστωσε ότι οι γενετικοί παράγοντες που εντοπίστηκαν είναι εν μέρει οι ίδιοι με εκείνους που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, το μορφωτικό επίπεδο και την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής υπερκινητικότητας με έλλειψη προσοχής (ADHD).
Σύμφωνα με τη μελέτη, «περίπου το ένα τέταρτο της μεταβλητότητας» στην ηλικία που αρχίζουν να περπατούν τα παιδιά «εξηγείται από κοινές γενετικές παραλλαγές».