ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γυμνάζεστε αλλά δεν κοιμάστε καλά; Έτσι «ευνοείτε» την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και άνοιας (Νέα έρευνα)

Υγεία
Γυμνάζεστε αλλά δεν κοιμάστε καλά; Έτσι «ευνοείτε» την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και άνοιας (Νέα έρευνα)
Η προστατευτική επίδραση της τακτικής σωματικής άσκησης έναντι της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία, μειώθηκε μεταξύ των ηλικιωμένων που δεν κοιμόντουσαν αρκετά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Δευτέρα, 10/07/2023 - 11:57
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) δήλωσαν ότι οι παρεμβάσεις φυσικής δραστηριότητας «θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις συνήθειες ύπνου, για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για τη μακροπρόθεσμη γνωστική υγεία».

Η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι σχετικές άνοιες ήταν οι κύριες αιτίες γνωστικής δυσλειτουργίας και αναπηρίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σημείωσαν οι ερευνητές.

Μεταξύ των πολλαπλών παραγόντων του τρόπου ζωής που δυνητικά συμβάλλουν στην κακή γνωστική λειτουργία ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και ο κακός ύπνος, που και τα δύο σχετίζονται με χειρότερη γνωστική απόδοση.

Η μελέτη

Για τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Healthy Longevity , χρησιμοποίησαν δεδομένα από την English Longitudinal Study of Aging , μια εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη κοόρτης που βρίσκεται τώρα στο 20ο έτος της , για να διερευνήσουν πώς η σωματική δραστηριότητα και ο ύπνος αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν τη γνωστική γήρανση. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2008 και 31 Ιουλίου 2019 για 8958 ερωτηθέντες ηλικίας 50-95 ετών κατά την έναρξη, με συνεντεύξεις παρακολούθησης κάθε 2 χρόνια για διάμεση παρακολούθηση 10 ετών.

Σε κάθε συνέντευξη, η επεισοδιακή μνήμη αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας εργασίες άμεσης και καθυστερημένης ανάκλησης και λεκτική ευχέρεια χρησιμοποιώντας μια εργασία ονοματοδοσίας ζώων. Οι βαθμολογίες τυποποιήθηκαν και υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο για να παραχθεί μια σύνθετη γνωστική βαθμολογία. Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης βαθμολογία με βάση τη σωματική δραστηριότητα που αναφέρθηκε μόνοι τους και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: πιο σωματικά δραστήριοι (το πρώτο τρίτο των σημειωτών) και λιγότερο σωματικά δραστήριοι (τα άλλα δύο τρίτα), με βάση τόσο τη συχνότητα όσο και την ένταση της δραστηριότητας. Επιπλέον, ρωτήθηκαν για τη διάρκεια του ύπνου σε μια μέση εβδομαδιαία νύχτα, η οποία κατηγοριοποιήθηκε ως σύντομη (<6 ώρες), βέλτιστη (6-8 ώρες) ή μεγάλη (>8 ώρες).

Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για μια σειρά παραγόντων σύγχυσης, όπως οι συμμετέχοντες που είχαν κάνει το ίδιο γνωστικό τεστ πριν και έτσι ήταν πιθανό να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Μετά τον αποκλεισμό των ατόμων με αυτοαναφερόμενη διάγνωση άνοιας και εκείνων των οποίων οι βαθμολογίες των τεστ έδειξαν κάποια γνωστική εξασθένηση, έτσι ώστε οι αλλαγές συμπεριφοράς που συνδέονται με την προκλινική νόσο του Αλτσχάιμερ (όπως η διαταραχή ύπνου) να μην επηρέασαν ακούσια τα αποτελέσματα, οι ερευνητές συσχέτισαν στη συνέχεια το ποσοστό των γνωστικών μείωση μετά από 10 χρόνια με ανεξάρτητες και κοινές μετρήσεις σωματικής δραστηριότητας και διάρκειας ύπνου.

Ο ύπνος και η σωματική δραστηριότητα συνδέονται ανεξάρτητα με τη γνωστική λειτουργία

Βρήκαν, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, μια συσχέτιση σε σχήμα U μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της γνωστικής απόδοσης. Τόσο ο ύπνος μεταξύ 6 και 8 ωρών τη νύχτα όσο και τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται ανεξάρτητα με την καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Στην αρχή, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη φυσική δραστηριότητα και βέλτιστο ύπνο είχαν υψηλότερες γνωστικές βαθμολογίες από όλους τους συνδυασμούς χαμηλότερης σωματικής δραστηριότητας και κατηγορίες ύπνου. Όσοι συμμετέχοντες ήταν πιο δραστήριοι σωματικά στην αρχή της μελέτης είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό κοιμόντουσαν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου, οι γνωστικές τροχιές άλλαξαν, με εκείνους που κοιμούνται για λιγότερο από 6 ώρες να παρουσιάζουν ταχύτερη γνωστική έκπτωση, ακόμη και μεταξύ των πιο σωματικά ενεργών ομάδων.

Μετά από 10 χρόνια, η γνωστική λειτουργία των σωματικά δραστήριων ατόμων που κοιμόντουσαν λίγο - εκείνων που είχαν λιγότερες από 6 ώρες τη νύχτα κατά μέσο όρο - είχε μειωθεί γρηγορότερα από αυτή των ατόμων που κοιμόντουσαν περισσότερο και ήταν ισοδύναμη με αυτή των συνομηλίκων τους που έκαναν λιγότερη φυσική δραστηριότητα.

Η ταχεία πτώση παρατηρήθηκε για τα άτομα ηλικίας 50 και 60 ετών, αν και για τους συμμετέχοντες ηλικίας 70 ετών και άνω σε αυτήν την ομάδα, τα γνωστικά οφέλη της άσκησης φάνηκε να διατηρούνται παρά τον σύντομο ύπνο.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα στρωματοποιημένων φύλων για άνδρες και γυναίκες ξεχωριστά ήταν παρόμοια με εκείνα της κύριας ανάλυσης, με εξαίρεση τον μακρό ύπνο, ο οποίος συσχετίστηκε με μια ευνοϊκότερη γνωστική τροχιά μόνο μεταξύ των ανδρών, όπως και τα γνωστικά οφέλη που σχετίζονται με υψηλότερη φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με πολύ ύπνο. Αυτό έδειξε ότι «οι καθοριστικοί παράγοντες του μακροχρόνιου ύπνου μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών», είπε η ομάδα, υποδηλώνοντας ότι αυτό δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα.

Γνωστική παρακμή που σχετίζεται με σύντομο ύπνο παρά τη σωματική δραστηριότητα

Κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Το βασικό γνωστικό όφελος που σχετίζεται με τη συχνότερη, υψηλότερης έντασης σωματική δραστηριότητα ήταν ανεπαρκές για να βελτιώσει την ταχύτερη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τον σύντομο ύπνο».

Η επικεφαλής συγγραφέας Dr Mikaela Bloomberg PhD, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας του UCL, δήλωσε: «Μας εξέπληξε το γεγονός ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μην είναι πάντα επαρκής για να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στη γνωστική υγεία. Η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί να απαιτείται επαρκής ύπνος για να έχουμε τα πλήρη γνωστικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας. Δείχνει πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψη τον ύπνο και τη σωματική δραστηριότητα μαζί όταν σκεφτόμαστε τη γνωστική υγεία».

Ο συν-συγγραφέας Andrew Steptoe, καθηγητής ψυχολογίας και επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι παράγοντες που μπορούν να προστατεύσουν τη γνωστική λειτουργία στη μέση και μετέπειτα ζωή, καθώς μπορούν να χρησιμεύσουν στην παράταση των γνωστικά υγιών μας ετών και, για ορισμένους άνθρωποι, καθυστερήστε τη διάγνωση της άνοιας».

Σημείωσε ότι ενώ η σωματική δραστηριότητα αναγνωρίζεται ως ένας τρόπος διατήρησης της γνωστικής λειτουργίας, οι παρεμβάσεις για την προώθησή της «θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις συνήθειες ύπνου για να μεγιστοποιήσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη γνωστική υγεία».

Ερωτηθείσα να σχολιάσει την μελέτη , η Caroline Abrahams, διευθύντρια φιλανθρωπικής οργάνωσης για το Age UK, είπε: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα καθώς υπογραμμίζουν πόσο περίπλοκο μπορεί να είναι η διαχείριση παραγόντων του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τη γνωστική έκπτωση στη μετέπειτα ζωή. Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό τόσο για να είμαστε σωματικά δραστήριοι όσο μεγαλώνουμε, όσο και για να κοιμόμαστε επαρκώς. Κατά τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε αρκετά και στα 50 και στα 60 μας. Είναι συχνά πιο δύσκολο να νιώθουμε ότι κοιμόμαστε αρκετά καθώς προχωράμε στη μετέπειτα ζωή μας, επομένως είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι ηλικιωμένοι 70 και άνω είναι σε θέση να διατηρήσουν τα γνωστικά οφέλη από τη σωματική δραστηριότητα, ακόμα κι αν κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες».

ΠΗΓΗ: medscape

Τελευταία τροποποίηση στις 10/07/2023 - 12:03
  • ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
  • ΑΝΟΙΑ
  • ΚΑΚΟΣ ΥΠΝΟΣ
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καύσωνας «Κλέων»: «Καμπανάκι» για θερμοπληξία και ηλίαση - Συμβουλές «sos» για καρδιοπαθείς
Καύσωνας «Κλέων»: «Καμπανάκι» για θερμοπληξία και ηλίαση - Συμβουλές «sos» για καρδιοπαθείς 10 Ιουλίου 2023
Πνιγμός στη θάλασσα και παιδία: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς, οδηγίες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό 10 Ιουλίου 2023
Πνιγμός στη θάλασσα και παιδία: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς, οδηγίες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00

Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο

MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07

MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον

Συνάντηση Βαρτζόπουλου με Ιερώνυμο και Ιερά Σύνοδο - Η κοινή δέσμευση που ανέλαβαν
Ψυχική Υγεία
06/05/2025 - 18:27

Συνάντηση Βαρτζόπουλου με Ιερώνυμο και Ιερά Σύνοδο - Η κοινή δέσμευση που ανέλαβαν

Επιστήμονες ανέπτυξαν προγνωστικό μοντέλο για την εκδήλωση σπάνιας μορφής Αλτσχάιμερ
Υγεία
06/05/2025 - 17:09

Επιστήμονες ανέπτυξαν προγνωστικό μοντέλο για την εκδήλωση σπάνιας μορφής Αλτσχάιμερ

Η βιολογική ηλικία και όχι η χρονολογική είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την άνοια
Υγεία
02/05/2025 - 11:00

Η βιολογική ηλικία και όχι η χρονολογική είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την άνοια

Μπορεί η προπόνηση με βάρη να μας προστατεύσει από την άνοια; Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα
Υγεία
01/05/2025 - 10:17

Μπορεί η προπόνηση με βάρη να μας προστατεύσει από την άνοια; Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ «Οι κοινωνικές ανισότητες μειώνουν κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής»
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 21:24
Μήνας πρόληψης ο Μάιος στα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας - Όλο το πρόγραμμα
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 18:16
Αγαπηδάκη: «Για πρώτη φορά 350.000 παιδιά έχουν προσωπικό παιδίατρο»
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 19:43
18 υγιεινές τροφές για να αυξήσουμε το βάρος μας
Διατροφή
07/05/2025 - 14:00
Η Bristol Myers Squibb αναδεικνύεται ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, στην Ελλάδα
Pharma News
07/05/2025 - 17:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo