ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώσεις στην τρίτη ηλικία: Πού οφείλονται - Οι συνήθειες «κλειδιά» στην πρόληψη απρόσμενων ατυχημάτων

Υγεία
Πτώσεις στην τρίτη ηλικία: Πού οφείλονται - Οι συνήθειες «κλειδιά» στην πρόληψη απρόσμενων ατυχημάτων
Οι ηλικιωμένοι που ασκούνται τακτικά και τρέφονται σωστά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο πτώσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα από επιστήμονα της Μασαχουσέτης.
Τρίτη, 23/05/2023 - 12:17
— Photo: micheile henderson on Unsplash
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η διατροφή και η άσκηση στους ηλικιωμένους, δρούν ως «ασπίδα» προστασίας απέναντι στις απρόσμενες πτώσεις και βελτιώνουν σημαντικά τον τρόπο ζωής τους σε σχέση με αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή και δεν τρώνε υγιεινά.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 4 ηλικιωμένους χάνουν την ισορροπία τους με αποτέλεσμα να πέφτουν.

Στην πραγματικότητα, οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμών σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι πτώσεις είναι η πιο κοινή αιτία καταγμάτων ισχίου και τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων.

Τραυματισμοί όπως αυτοί είναι επίσης μερικοί λόγοι που οδηγούνται σε οίκο ευγηρίας , καθώς ο κίνδυνος πτώσης στο σπίτι είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από ό,τι για τους ανθρώπους που ζουν στην κοινότητα.

Οι αιτίες που ηλικιωμένοι πέφτουν - Οι σωματικές αλλαγές στο «μικροσκόπιο» του επιστήμονα της Μασαχουσέτης

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στο σώμα τους και των αλλαγών στην όραση που τους αφήνουν ευάλωτους σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως κράσπεδα, σκάλες και πτυχώσεις χαλιών.

Ο δρ. Evan Papa, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής Θεραπείας και Επιστήμης Αποκατάστασης, στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης αναφέρει τρείς σωματικές αλλαγές που παρατηρούνται με τη γήρανση, οι οποίες συχνά περνούν απαρατήρητες, ωστόσο είναι αυτές οι οποίες ευθύνονται για τις πτώσεις των ηλικιωμένων ατόμων.

Αυτές είναι:

1. Η μυϊκή αδυναμία

2. Η μειωμένη ισορροπία

3. Αλλαγές στην όραση

«Είμαι φυσιοθεραπευτής και κλινικός επιστήμονας που επικεντρώνεται στην πρόληψη της πτώσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως ηλικίας 65 ετών και άνω. Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου ερευνώντας γιατί πέφτουν οι ηλικιωμένοι και δουλεύω με ασθενείς και τις οικογένειές τους για να αποτρέψω τις πτώσεις» λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, εξηγεί τους παραπάνω λόγους αναλυτικά λέγοντας πως η απώλεια μυϊκής δύναμης και ευλυγισίας, με βάση την εμπειρία του, καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση της ισορροπίας και της σταθερότητας. Συνεπώς η απώλεια δύναμης και η κακή ισορροπία είναι δύο από τις πιο κοινές αιτίες πτώσεων.

Επίσης, ο επιστήμονας αναφέρει πως οι ηλικιωμένοι έχουν συχνά χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η νόσος του Πάρκινσον ή ο διαβήτης που μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα, τον συντονισμό και τη συνολική τους σταθερότητα.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται συνήθως από ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως ηρεμιστικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση , μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, υπνηλία ή πτώση της αρτηριακής πίεσης, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων.

Οι αλλαγές στην όραση που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η μειωμένη αντίληψη του βάθους και η περιφερειακή όραση και η δυσκολία στη διαφοροποίηση των χρωμάτων ή των αντιθέσεων, μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την πλοήγηση και τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων.

Τέτοιοι κίνδυνοι στο περιβάλλον μπορεί να είναι, ανώμαλες επιφάνειες, ολισθηρό δάπεδο, ανεπαρκής φωτισμός, χαλαρά χαλιά ή μοκέτες ή ακατάστατα μονοπάτια, που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στις πτώσεις των ηλικιωμένων .

Οι ηλικιωμένοι που κάνουν καθιστικό τρόπο ζωής ή έχουν περιορισμένη σωματική δραστηριότητα, συνεπώς και μειωμένη δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία.

Και τέλος, καταστάσεις όπως η άνοια ή η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να επηρεάσουν την κρίση, την προσοχή και τη χωρική επίγνωση, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο πτώσης.

Γιατί η γήρανση οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων

Η γήρανση είναι μια διαδικασία που επηρεάζει τα συστήματα και τους ιστούς κάθε ανθρώπου. Ο ρυθμός και το μέγεθος της γήρανσης μπορεί να είναι διαφορετικός για κάθε άτομο, αλλά η συνολική σωματική παρακμή είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η γήρανση ξεκινά στα 60 τους, αλλά στην πραγματικότητα η διαδικασία της παρακμής , συνήθως ξεκινά από την ηλικία των 30.

Πρόληψη πτώσης

Η υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική, μακροχρόνια άσκηση μπορεί να μειώσει τις συνέπειες της γήρανσης , συμπεριλαμβανομένων των πτώσεων και των τραυματισμών.

Η υγιεινή διατροφή, η διαχείριση χρόνιων παθήσεων, η αναθεώρηση φαρμάκων με επαγγελματίες υγείας, η διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο σπίτι και η τακτική εξέταση της όρασης μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου πτώσεων σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Υπάρχουν αρκετές ασκήσεις που χρησιμοποιούν οι φυσιοθεραπευτές για να βελτιώσουν την ισορροπία των ασθενών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, ο καθένας θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή για να καθορίσει τις κατάλληλες ασκήσεις για τις συγκεκριμένες ανάγκες του.

Ακολουθούν πέντε μορφές άσκησης που συνήθως συνιστά ο δρ. Evan Papa στους ασθενείς του για τη βελτίωση της ισορροπίας:

1. Η προπόνηση ισορροπίας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του συντονισμού και της ιδιοδεκτικότητας , που είναι η ικανότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται το που βρίσκεται. Με την εξάσκηση κινήσεων που προκαλούν την ισορροπία του σώματος, όπως η στάση στο ένα πόδι ή το περπάτημα από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα, το νευρικό σύστημα γίνεται καλύτερο στο συντονισμό των κινήσεων και στη διατήρηση της ισορροπίας. Μια μεγάλη ερευνητική μελέτη που ανέλυσε σχεδόν 8.000 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διαπίστωσε ότι η ισορροπία και οι λειτουργικές ασκήσεις μειώνουν το ποσοστό πτώσεων κατά 24%.

2. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν άρση βαρών ή χρήση ζωνών αντίστασης για την αύξηση της μυϊκής δύναμης και ισχύος.

Ενισχύοντας τους μύες στα πόδια, τους γοφούς και τον πυρήνα, οι ηλικιωμένοι μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να διατηρούν ισορροπία και σταθερότητα.

Η έρευνά του επιστήμονα έχει δείξει ότι η προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ταχύτητα του περπατήματος και σε μείωση του κινδύνου πτώσης.

3. Το Τάι Τσι είναι μια ήπια πολεμική τέχνη που επικεντρώνεται στις αργές, ελεγχόμενες κινήσεις και στη μετατόπιση του σωματικού βάρους.

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, τη δύναμη και την ευελιξία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αρκετές συνδυασμένες μελέτες στο τάι τσι έχουν δείξει μείωση 20% στον αριθμό των ανθρώπων που εμφανίζουν πτώσεις.

4. Ορισμένες στάσεις γιόγκα μπορούν να ενισχύσουν την ισορροπία και τη σταθερότητα.

Η στάση δέντρου, η στάση πολεμιστή και η στάση στο βουνό είναι παραδείγματα στάσεων που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ισορροπίας.

Είναι καλύτερο να κάνετε γιόγκα υπό την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου εκπαιδευτή που μπορεί να προσαρμόσει τις στάσεις στις ατομικές ικανότητες.

5. Η προπόνηση ευελιξίας περιλαμβάνει τέντωμα των μυών και των αρθρώσεων, που μπορεί να βελτιώσει το εύρος κίνησης και να μειώσει τη δυσκαμψία.

Βελτιώνοντας το εύρος κίνησης, οι ηλικιωμένοι μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να κινούνται με ασφάλεια και να αποφεύγουν πτώσεις που προκαλούνται από περιορισμούς στην κινητικότητα.

6. Η χρήση βοηθητικών συσκευών μπορεί να είναι χρήσιμη όταν υπάρχουν διαταραχές δύναμης ή ισορροπίας.

Ερευνητικές μελέτες που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των μπαστουνιών και των περιπατητών που χρησιμοποιούνται από ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία και την κινητικότητα.

Η εκπαίδευση από φυσικοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή στη σωστή χρήση βοηθητικών συσκευών είναι σημαντικό μέρος της βελτίωσης της ασφάλειας.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Έρευνα: Αυτή η προπόνηση μπορεί να «ρίξει» την πίεση - 2 φορές την εβδομάδα αρκούν

Τελευταία τροποποίηση στις 23/05/2023 - 13:49
  • ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
  • ΠΤΩΣΗ
  • ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
  • ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
  • ΑΣΚΗΣΕΙΣ
  • ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΓΗΡΑΝΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τζετ λαγκ: Τί είναι και πώς το αντιμετωπίζουμε
Τζετ λαγκ: Τί είναι και πώς το αντιμετωπίζουμε 23 Μαϊος 2023
Διαβήτης και Παγκρεατικός καρκίνος: Η αμφίδρομη σύνδεση τους - Τα «καμπανάκια» που σας προειδοποιούν 23 Μαϊος 2023
Διαβήτης και Παγκρεατικός καρκίνος: Η αμφίδρομη σύνδεση τους - Τα «καμπανάκια» που σας προειδοποιούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί
Υγεία
29/10/2026 - 20:57

Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί

Σπονδυλική στήλη: Η σιωπηλή γήρανση και τα «αντίδοτα» ανά δεκαετία
Health Talk
29/10/2026 - 13:51

Σπονδυλική στήλη: Η σιωπηλή γήρανση και τα «αντίδοτα» ανά δεκαετία

Μικροπλαστικά: Πώς η επαφή τους με το νερό μπορεί να προκαλεί βλάβες στον οργανισμό
Υγεία
29/10/2026 - 12:00

Μικροπλαστικά: Πώς η επαφή τους με το νερό μπορεί να προκαλεί βλάβες στον οργανισμό

Εξελιγμένη θεραπεία βελτιώνει τα μετεγχειρητικά συμπτώματα του καταρράκτη
Health Talk
27/10/2026 - 20:36

Εξελιγμένη θεραπεία βελτιώνει τα μετεγχειρητικά συμπτώματα του καταρράκτη

Κλιμάκιο ευρωβουλευτών στην Ιαπωνία για συνεργασία σε καίριους τομείς της υγείας και του φαρμάκου
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 18:33

Κλιμάκιο ευρωβουλευτών στην Ιαπωνία για συνεργασία σε καίριους τομείς της υγείας και του φαρμάκου

Άσκηση απεγκλωβισμού τραυματιών από τροχαία ατυχήματα πραγματοποίησε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 07:32

Άσκηση απεγκλωβισμού τραυματιών από τροχαία ατυχήματα πραγματοποίησε ο ΕΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέθανε παιδί από ιλαρά στη Νέα Υόρκη – Ανησυχία για λάθος διαγνώσεις που συμβάλλουν στην διάδοση
Υγεία
03/11/2026 - 10:00
Μονοκλωνική πρωτεΐνη στο αίμα: Τι σημαίνει και πότε χρειάζεται έλεγχος
Υγεία
03/11/2026 - 09:00
Στην Πάτρα με μια διαφορετική προσέγγιση για την παχυσαρκία η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Pharma News
03/11/2026 - 07:22
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Sobi για το τρίτο τρίμηνο του 2026 - Αύξηση κατά 16% των εσόδων
Pharma News
03/11/2026 - 03:38
Θεσσαλονίκη: Βιωματική εκπαίδευση μαθητών στην οδική ασφάλεια και την πρόληψη των τροχαίων
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 00:07
Στους 15 οι νεκροί από τροχαία τον Οκτώβριο, μόνο στην Αττική
Επικαιρότητα
02/11/2026 - 23:23
«Μαζί για το Παιδί»: Δωρεάν δύο διαδικτυακά ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς μέσα στον Νοέμβριο
Ψυχική Υγεία
02/11/2026 - 22:47
Δωρεά 40.000 ευρώ από το «Άλμα Ζωής» στον σύλλογο «Πνοή Αγάπης»
Patient Talk
02/11/2026 - 22:12
Κλιμακτήριος και αλλαγές στην περίοδο: Πότε χρειάζεται ο γυναικολογικός έλεγχος!
Health Talk
02/11/2026 - 20:53
Δαβάκης: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026 η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 20:17
ESMO 2026: Οι σημαντικότερες εξελίξεις που αλλάζουν το τοπίο την αντιμετώπιση του καρκίνου
Υγεία
02/11/2026 - 19:54
Διαισθητική διατροφή: Πως πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από τα γλυκά, χωρίς να τους τα απαγορεύουμε εντελώς
Διατροφή
02/11/2026 - 19:21
Θεσσαλονίκη: Μαγνητική τομογραφία σε ασθενείς υπό αναισθησία με μηχάνημα που δωρήθηκε στο ΑΧΕΠΑ
Υγεία
02/11/2026 - 18:37
Motor Oil και Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με επίκεντρο την υγεία και τη στήριξη ευάλωτων ομάδων
Επικαιρότητα
02/11/2026 - 18:12
Movember 2026: Από τον Πειραιά ξεκίνησε η ενημερωτική εκστρατεία για τον καρκίνο του προστάτη της Europa Uomo Hellas
Patient Talk
02/11/2026 - 17:46
Ο προγραμματισμός της οργάνωσης Bloode για τις εθελοντικές αιμοδοσίες του Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
02/11/2026 - 17:22
Η ΕΠΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημασία της πρόληψης μέσω εμβολιασμού
Υγεία
02/11/2026 - 16:56
ΕΛΛΟΚ για την απάτη με τις δωρεές: «Ο πόνος ενός παιδιού δεν είναι εμπόρευμα»
Patient Talk
02/11/2026 - 16:33
Καρκίνος του ενδομητρίου: Νέα εξέταση με κολπικό επίχρισμα θα μπορούσε να περιορίσει τις βιοψίες
Υγεία
02/11/2026 - 16:07
Νέο καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τις πανδημίες με αφορμή τον Έμπολα
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 15:43
Πότε ο χρόνιος βήχας είναι καμπανάκι κινδύνου και πώς αντιμετωπίζεται
Health Talk
02/11/2026 - 15:17
Πρώτες Βοήθειες για σκύλους και γάτες: Τα σεμινάρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη την Ελλάδα
Pet
02/11/2026 - 14:54
Γιατί η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος έχει πέσει τα τελευταία 150 χρόνια – Τι δείχνουν οι μελέτες
Υγεία
02/11/2026 - 14:17
Γεωργιάδης: Με το Ταμείο Ανάκαμψης ανακαινίστηκαν 170 κέντρα υγείας και 93 νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 13:56
Οι παρεμβάσεις Βιλδιρίδη στην 76η Σύνοδο του ΠΟΥ για την Ευρώπη - Στο επίκεντρο το «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 13:34
Η ΕΕΜΗ φέρνει την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος στην καθημερινότητά μας
Υγεία
02/11/2026 - 13:17
Vegan διατροφή: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την υγεία του εντέρου και τον ρόλο της πρωτεΐνης
Διατροφή
02/11/2026 - 13:00
Παιδιατρικό χαμηλόβαθμο γλοίωμα: Οι εξελίξεις και οι ανάγκες των ασθενών
Υγεία
02/11/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Μην δίνετε χρήματα σε διαδικτυακούς εράνους για θεραπείες στο εξωτερικό
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 11:30
Πώς θα κόψετε μια κακή συνήθεια: 11 βήματα για να τα καταφέρετε
Ψυχική Υγεία
02/11/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Μην αφήσεις τον RSV να διακόψει τις στιγμές σου»
Pharma News
02/11/2026 - 10:48
Διαισθητική διατροφή: Πως πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από τα γλυκά, χωρίς να τους τα απαγορεύουμε εντελώς
Διατροφή
02/11/2026 - 19:21
Δαβάκης: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026 η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 20:17
Vegan διατροφή: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την υγεία του εντέρου και τον ρόλο της πρωτεΐνης
Διατροφή
02/11/2026 - 13:00
Πάρκινσον: Η πρώτη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε ασθενή
Pharma News
02/11/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo