Ο καφές μπορεί να είναι το τυπικό ευρωπαικό πρωινό ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, δεν είναι σωστή πρωινή συνήθεια για τους πάσχοντες από χρόνιο πόνο.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Nicolaus Copernicus στην Πολωνία συνέδεσε την αυξημένη κατανάλωση καφέ με υψηλότερα επίπεδα πόνου σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 205 υγιείς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 60 και 88 ετών για δύο χρόνια, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν την κατανάλωση ψαριού και καφέ και τα επίπεδα πόνου τους χρησιμοποιώντας μια κλίμακα δέκα βαθμών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ συνδέεται με αύξηση της έντασης του πόνου κατά 6,56 μονάδες σε σύγκριση με όσους μείωσαν την κατανάλωση καφέ.
Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών συνδέθηκε με μείωση της έντασης του πόνου κατά 4,45 μονάδες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχονται στα ψάρια.
«Οι συμμετέχοντες που αύξησαν τη συχνότητα κατανάλωσης ψαριού σε διάστημα δύο ετών παρουσίασαν σημαντική μείωση της έντασης του πόνου σε σύγκριση με εκείνους που μείωσαν ή διατήρησαν την κατανάλωσή τους», έγραψαν οι συγγραφείς.
«Αντίθετα, εκείνοι που αύξησαν την κατανάλωση καφέ ανέφεραν αυξημένα επίπεδα πόνου σε σχέση με εκείνους που μείωσαν ή διατήρησαν αμετάβλητη την κατανάλωσή τους».
Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτείται «προσοχή» στην ερμηνεία των συμπερασμάτων της μελέτης, λέγοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι συσχετίσεις.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ πριν από το πρωινό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο πεπτικό σύστημα και δυσάρεστη καούρα.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπαθ διαπίστωσαν ότι, ενώ μια νύχτα κακού ύπνου είχε περιορισμένη επίδραση στο μεταβολισμό, η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
«Γνωρίζουμε ότι σχεδόν οι μισοί από εμάς ξυπνάμε το πρωί και, πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, πίνουμε καφέ - διαισθητικά, όσο πιο κουρασμένοι νιώθουμε, τόσο πιο δυνατός είναι ο καφές», δήλωσε ο καθηγητής James Betts, συνδιευθυντής του Κέντρου Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Μπαθ.
«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική και έχει ευρείες επιπτώσεις στην υγεία, καθώς μέχρι τώρα είχαμε περιορισμένες γνώσεις σχετικά με το πώς επηρεάζει το σώμα μας, ιδίως τον μεταβολισμό και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Με απλά λόγια, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μας διαταράσσεται όταν το πρώτο πράγμα με το οποίο έρχεται σε επαφή το σώμα μας είναι ο καφές, ειδικά μετά από μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου.
Μπορούμε να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση τρώγοντας πρώτα και πίνοντας καφέ αργότερα, αν αισθανόμαστε ότι τον χρειαζόμαστε. Η γνώση αυτή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία όλων μας», καταλήγει.
Πηγή: Independent





