ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντισυλληπτικά χάπια: «Λειτουργούν» και με λιγότερα οιστρογόνα σύμφωνα με νέα μελέτη - Τα «οφέλη» σε καρδιά, αίμα και εγκέφαλο

Υγεία
Αντισυλληπτικά χάπια: «Λειτουργούν» και με λιγότερα οιστρογόνα σύμφωνα με νέα μελέτη - Τα «οφέλη» σε καρδιά, αίμα και εγκέφαλο
Μια μελέτη ελέγχου των γεννήσεων δείχνει ότι η δόση των οιστρογόνων στα αντισυλληπτικά χάπια θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά περιορίζοντας τις επιπλοκές σε καρδιά, αίμα και εγκέφαλο.
Πέμπτη, 20/04/2023 - 12:37
— Photo: pexels
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Η ποσότητα οιστρογόνων που περιέχει επί του παρόντος το αντισυλληπτικό χάπι είναι ήδη σημαντικά χαμηλότερη από ότι όταν χορηγήθηκε για πρώτη φορά το χάπι πριν από περισσότερα από 60 χρόνια.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη προτείνει ότι οι δόσεις τόσο των οιστρογόνων όσο και του προγεσταγόνου στο χάπι θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά και να εξακολουθούν να λειτουργούν για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Δεδομένων των πολλών παρενεργειών που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση αντισυλληπτικών, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν ο έλεγχος των γεννήσεων θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και αν οι δόσεις ορμονών ήταν χαμηλότερες.

gynaikologist.jpg

Η μελέτη

Για τη διεξαγωγή της μελέτης της, η ομάδα των ερευνητών ανέπτυξε ένα πολύ περίπλοκο μαθηματικό μοντέλο χρησιμοποιώντας δεδομένα για τα επίπεδα ορμονών από 23 γυναίκες με κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Στη συνέχεια μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσουν ποια επίδραση θα μπορούσε να έχει η αλλαγή του χρόνου και των δόσεων ορισμένων ορμονών στην πρόληψη της ωορρηξίας.

Το μοντέλο προέβλεψε ότι η χορήγηση μιας πολύ σύντομης, μέτριας δόσης οιστρογόνων περίπου την έβδομη ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών –είτε με ή χωρίς χαμηλή δόση συνεχούς προγεστερόνης– ήταν ικανή να σταματήσει την ωορρηξία.

Αυτό σήμαινε ότι η δόση των οιστρογόνων που απαιτείται για τη διακοπή της ωορρηξίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περισσότερο από 92%, ενώ η δόση της προγεστερόνης σε μεθόδους μόνο με προγεσταγόνο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 43%.

period.jpg

Δοσολογίες ορμονών

Όσο συναρπαστικά κι αν είναι αυτά τα ευρήματα, υπάρχουν μερικές σημαντικές προειδοποιήσεις σε αυτήν την έρευνα όσον αφορά την εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο.

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε μοντελοποίηση υπολογιστή – όχι σε δεδομένα πραγματικού κόσμου. Οι περισσότερες νέες μέθοδοι αντισύλληψης δοκιμάζονται πρώτα σε ζωικά μοντέλα και μετά σε εθελοντές ανθρώπους. Είναι πολύ πιθανό αυτά τα μοντέλα υπολογιστών να αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα του πραγματικού κόσμου, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητό εάν τα πολύ ακριβή ορμονικά αντισυλληπτικά χαμηλής δόσης λειτουργούν πραγματικά στους ανθρώπους.

Δεύτερον, το μοντέλο κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας έναν προσομοιωμένο εμμηνορροϊκό κύκλο 28 ημερών. Αλλά η διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ των γυναικών. Ως εκ τούτου, είναι αβέβαιο εάν αυτά τα αποτελέσματα θα ισχύουν για γυναίκες που έχουν διαφορετική διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ένας άλλος περιορισμός του μοντέλου που επισημαίνουν οι ερευνητές είναι ότι η μείωση των επιπέδων της αντισυλληπτικής ορμόνης φαίνεται να λειτουργεί μόνο για περίπου τέσσερις προσομοιωμένους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Μετά από αυτό, το μοντέλο προβλέπει ότι η ωορρηξία θα αρχίσει να συμβαίνει ξανά.

periodos.jpg

Αυτό συμβαίνει επειδή η διακοπή της ωορρηξίας στον προηγούμενο κύκλο προσαρμόζει τη διάρκεια του επόμενου κύκλου και τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με αυτό.

Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει το χρόνο που χρειάζεται να δοθεί η επόμενη δόση. Έτσι, για να λειτουργήσουν πολύ χαμηλές δόσεις στην πραγματική ζωή, είναι πιθανό ότι οι γυναίκες θα πρέπει να προσαρμόζουν συνεχώς τον χρόνο που λαμβάνουν τις δόσεις ορμονών για να διατηρήσουν τη λειτουργία του αντισυλληπτικού.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι εάν μια συσκευή μπορούσε συνεχώς να λαμβάνει δείγμα αίματος από τον χρήστη και να προσαρμόζει το χρόνο λήψης μιας δόσης οιστρογόνου κάθε μήνα, αυτό θα ξεπερνούσε αυτό το πρόβλημα και το πρόβλημα της διαφορετικής διάρκειας του κύκλου μεταξύ των γυναικών. Ωστόσο, μια τέτοια συσκευή δεν υπάρχει ακόμη.

Το οιστρογόνο που βρίσκεται στις τρέχουσες συνδυασμένες μεθόδους αντισύλληψης (όπως το χάπι και το έμπλαστρο) βοηθά επίσης στη ρύθμιση της αιμορραγίας και λαμβάνεται για τουλάχιστον 21 ημέρες κάθε μήνα.

Δεν γνωρίζουμε τι επίδραση θα είχε η λήψη χαμηλότερης δόσης οιστρογόνων κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης, πολύ μικρότερης περιόδου του μήνα στην αιμορραγία στο υπόλοιπο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί να διερευνήσουν μελλοντικές μελέτες.

Μπορούν τα νέα δεδομένα να εφαρμοστούν στην πράξη;

Παρά αυτές τις προειδοποιήσεις, αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά λόγω των πλεονεκτημάτων που θα μπορούσε να έχει η μείωση των δόσεων ορμονών για όσους χρησιμοποιούν έλεγχο των γεννήσεων.

Όταν το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι εισήχθη για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, οι γιατροί συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι οι υψηλές δόσεις οιστρογόνων στο χάπι προκαλούσαν θρόμβους, εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια σε ορισμένες γυναίκες.

Αυτό οδήγησε σε μείωση της ποσότητας οιστρογόνων που περιείχαν τα χάπια.

Όμως, παρόλο που τα επίπεδα ορμονών είναι σημαντικά χαμηλότερα τώρα από ό,τι στο παρελθόν, ένας μικρός αριθμός γυναικών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επιβλαβείς παρενέργειες όταν λαμβάνουν αντισύλληψη, όπως θρόμβους στο πόδι, κυρίως λόγω των οιστρογόνων που περιέχει.

Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων, εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακών προβλημάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου αντισυλληπτικές μεθόδους που περιλαμβάνουν οιστρογόνα.

Ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο μιας γυναίκας για επιβλαβείς παρενέργειες από τα οιστρογόνα και το προγεσταγόνο που βρίσκονται στα αντισυλληπτικά (όπως η γενετική, το βάρος και το αν καπνίζει), θεωρείται γενικά η υπόθεση ότι μέρος αυτού του κινδύνου οφείλεται στο επίπεδο αυτών των ορμονών που τα αντισυλληπτικά περιέχω.

pills.jpg

Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της δόσης των ορμονών στις αντισυλληπτικές μεθόδους έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον μικρό κίνδυνο επιβλαβών παρενεργειών σε ορισμένες γυναίκες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόταση ότι οι δόσεις τόσο των οιστρογόνων όσο και της προγεστερόνης θα μπορούσαν να είναι πολύ χαμηλότερες και να σταματήσουν την ωορρηξία είναι τόσο ενδιαφέρουσα.

Εάν η μελλοντική έρευνα δείξει ότι αυτά τα ευρήματα ισχύουν σε δοκιμές σε ανθρώπους, το επόμενο βήμα θα ήταν η ανάπτυξη τεχνολογίας που θα μπορούσε να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες λαμβάνουν τις ακριβείς δόσεις ορμονών την κατάλληλη στιγμή.

Αυτό θα εξασφάλιζε ότι το αντισυλληπτικό της λειτούργησε αλλά με τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης του κινδύνου παρενεργειών.

Πηγή: theconversation.com

Διαβάστε επίσης=> Εγκυμοσύνη: Μήπως ξυπνήσατε με διογκωμένη...μύτη; 3+1 «αλλόκοτες» αλλαγές που πιθανώς να βιώσει το σώμα σας (Βίντεο)

Τελευταία τροποποίηση στις 20/04/2023 - 17:41
  • ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
  • ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ
  • ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
  • ΧΑΠΙΑ
  • ΟΡΜΟΝΕΣ
  • ΚΑΡΔΙΑ
  • ΘΡΟΜΒΟΙ
  • ΑΙΜΑ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διοπτρικά ερεθίσματα και ύπνος: Πολύτιμοι βοηθοί σε παιδικές οφθαλμολογικές παθήσεις
Διοπτρικά ερεθίσματα και ύπνος: Πολύτιμοι βοηθοί σε παιδικές οφθαλμολογικές παθήσεις 19 Απριλίου 2023
Σύσταση του FDA για δεύτερη αναμνηστική δόση έναντι της Όμικρον σε ομάδες υψηλού κινδύνου 19 Απριλίου 2023
Σύσταση του FDA για δεύτερη αναμνηστική δόση έναντι της Όμικρον σε ομάδες υψηλού κινδύνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη

Η περιέργεια κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό και στην τρίτη ηλικία
Ψυχική Υγεία
08/05/2025 - 11:00

Η περιέργεια κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό και στην τρίτη ηλικία

Κρανιοφαρυγγίωμα: Ο σπάνιος όγκος στον εγκέφαλο με τον οποίο διαγνώστηκε ο Νίκος Ορφανός
Υγεία
06/05/2025 - 15:42

Κρανιοφαρυγγίωμα: Ο σπάνιος όγκος στον εγκέφαλο με τον οποίο διαγνώστηκε ο Νίκος Ορφανός

Kούραση και κατάθλιψη που σχετίζονται με τον καρκίνο επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες
Υγεία
05/05/2025 - 18:27

Kούραση και κατάθλιψη που σχετίζονται με τον καρκίνο επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες

Μπορεί η προπόνηση με βάρη να μας προστατεύσει από την άνοια; Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα
Υγεία
01/05/2025 - 10:17

Μπορεί η προπόνηση με βάρη να μας προστατεύσει από την άνοια; Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα

Αντισυλληπτική δράση δύο ετών από μη ορμονικό «ανδρικό σπιράλ»
Υγεία
26/04/2025 - 09:12

Αντισυλληπτική δράση δύο ετών από μη ορμονικό «ανδρικό σπιράλ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00
"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:51
Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας για εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους πρακτικά είναι ανεφάρμοστη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:30
Η περιέργεια κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό και στην τρίτη ηλικία
Ψυχική Υγεία
08/05/2025 - 11:00
Σύνδεση «Αγίας Βαρβάρας» - «Αττικόν»: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη σύσκεψη υπό τον Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:04
Νέες αμφιλεγόμενες επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ για FDA και τη θέση του γενικού χειρουργού
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:00
Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα ένα παιδί
Υγεία
08/05/2025 - 09:02
Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας: «Ενώνουμε κοινότητες, δίνουμε προτεραιότητα στους ασθενείς»
Patient Talk
08/05/2025 - 08:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία χαιρετίζει την ψήφιση του Νομοσχέδιου για τη σύσταση του "Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 11:46
Δήμος Αθηναίων: Μήνας πρόληψης ο Μάιος – Τα σημεία όπου θα πραγματοποιούνται οι δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 12:25
Το νέο ΔΣ των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 13:17
Γεωργιάδης: Οι μισθοί που δίνουμε στο δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι αξιοζήλευτοι
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 14:45
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo