ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για παράταση στην απόλαυση

Υγεία
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για παράταση στην απόλαυση
Βαρύς είναι ο αντίκτυπος της πρόωρης εκσπερμάτισης τόσο στην ψυχολογία του ασθενή όσο και της συντρόφου του.
Τετάρτη, 31/08/2022 - 12:13
News4Health Team News4Health Team

Μερικές από τις επιπτώσεις αυτής της ανδρικής δυσλειτουργίας είναι η δυσφορία, η αμηχανία και η κατάθλιψη, η μειωμένη λίμπιντο, οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις και το άγχος για τη συνουσία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προκαλεί στον άνδρα χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών του, με αποτέλεσμα ακόμα και την απομάκρυνση από τη σύντροφο.

Παρότι υπάρχουν θεραπείες με φάρμακα δεν είναι πολλοί εκείνοι που τα λαμβάνουν, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ουρολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Τι είναι όμως η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Πρόκειται για ένα συχνό σεξουαλικό πρόβλημα, αφού το αντιμετωπίζει το 20-30% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών, το οποίο έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα αλλά και του ζευγαριού.

Όπως ορίζεται από την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία είναι η "εκσπερμάτιση που συμβαίνει νωρίτερα από το επιθυμητό και προκαλεί δυσφορία στον έναν ή και στους δύο συντρόφους". Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM) είναι "μια ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτιση η οποία συμβαίνει πάντα ή σχεδόν πάντα πριν ή μέσα σε περίπου 1 λεπτό από την κολπική διείσδυση (δια βίου πρόωρη εκσπερμάτιση), ή μια κλινικά σημαντική και ενοχλητική μείωση του χρόνου, συχνά σε περίπου 3 λεπτά ή λιγότερο (επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση), και από αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης σε όλες ή σχεδόν όλες τις κολπικές διεισδύσεις, και από αρνητικές προσωπικές συνέπειες, όπως αγωνία, ενόχληση, απογοήτευση και/ή αποφυγή της σεξουαλικής οικειότητας".

Σημειωτέον ότι ο μέσος χρόνος εκσπερμάτισης των ανδρών είναι περίπου 5,5 λεπτά μετά την έναρξη του σεξ όπως διαπίστωσε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 500 ζευγάρια (και ενδεχομένως μεγαλύτερος για ομοφυλόφιλους άνδρες).

Σε άλλους η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει σε κάθε σεξουαλική επαφή ή σχεδόν μόνιμα, ξεκινώντας από την πρώτη (δια βίου-πρωτοπαθής), ενώ σε άλλους προκύπτει στην πορεία της ζωής τους (επίκτητη-δευτεροπαθής).

Παρότι κάποτε πίστευαν ότι η αιτία της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι αποκλειστικά ψυχολογική, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.

Τα αίτια της πρωτοπαθούς είναι συχνά ψυχολογικά, όπως μια τραυματική σεξουαλική εμπειρία σε νεαρή ηλικία, η κατάθλιψη, τα αισθήματα ενοχής που οδηγούν σε βιαστικό σεξ, η κακή εικόνα για το σώμα, το άγχος, η στυτική δυσλειτουργία, κ.ά., ενώ της δευτεροπαθούςμπορεί να είναι και βιολογικά, όπως προστατίτιδα και ορμονικά προβλήματα.

Υπάρχουν θεραπείες;

Ο τρόπος αντιμετώπισης της πρόωρης εκσπερμάτισης εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης απαλλάσσει και από τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τεχνικές συμπεριφοράς (π.χ. αυνανισμό πριν από τη σεξουαλική πράξη και ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους), από του στόματος φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αναλγητικά, φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία (το άγχος για την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός μοτίβου βιαστικής εκσπερμάτισης) και συμβουλευτική. Αποτελεσματικότερος έχει βρεθεί ότι είναι ο συνδυασμός συμπεριφορικής θεραπείας και θεραπείας με φάρμακα.

Η μελέτη

Όμως, όπως διαπίστωσε η αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο InternationalJournalofImpotenceResearch, λίγοι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα από το στόμα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια μεγάλη πολυκεντρική βάση δεδομένων που περιέχει πάνω από 75 εκατομμύρια αρχεία ασθενών από νοσοκομεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέτασαν τα πρότυπα συνταγογράφησης για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης και τις διακυμάνσεις αυτών. Διαπίστωσαν ότι το 51,7% των ανδρών δεν λάμβαναν καμία φαρμακοθεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση. Ωστόσο, όσοι είχαν διαταραχές ψυχικής υγείας, είχαν περισσότερες πιθανότητες (56%) να έχουν υποβληθεί σε θεραπεία. Σε περαιτέρω ανάλυση, οι άνδρες με διαταραχές της ψυχικής υγείας είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να λάβουν θεραπεία με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψηςσεροτονίνης και τραμαδόλη.

Διάφορα δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ότι παρότι το ποσοστό επιτυχίας του συνδυασμού συμπεριφορικής και φαρμακολογικής θεραπείας είναι πολύ υψηλό (> 85%), το ποσοστό υποτροπής είναι επίσης υψηλό και κυμαίνεται από 20 έως 50%.

Η συχνότερη συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασθενείς που η πρόωρη εκσπερμάτιση αποδίδεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η αποφυγή αναζήτησης ιατρικής συμβουλής ιδιαίτερα από εκείνους που η δυσλειτουργία είναι ηπιότερη και λιγότερο συχνή.

Εναλλακτικές επιλογές

Αυτοί οι ασθενείς καταφεύγουν σε πιο απλές θεραπευτικές επιλογές, όπως είναι τα προφυλακτικά, οι κρέμες, τα τζελ και τα σπρέι που περιέχουν αναισθητικές ουσίες. Όπως διευκρινίζουν οι υπεύθυνοι του Sexopolis υπάρχουν προφυλακτικά που κάνουν το πέος λιγότερο ευαίσθητο, καθώς περιέχουν παράγοντες όπως βενζοκαΐνη και λιδοκαΐνη που καθυστερούν την εκσπερμάτιση αλλά και προφυλακτικά που είναι κατασκευασμένα από παχύτερο λατέξ μειώνοντας τον ερεθισμό του πέους.

Η βενζοκαΐνη, η λιδοκαΐνη αλλά και η πριλοκαΐνη περιέχονται επίσης σε κρέμες, τζελ και σπρέι που καθιστούν το πέος λιγότερο ευαίσθητο. Εφαρμόζονται σε αυτό μερικά λεπτά πριν από το σεξ για να μειώσουν την αίσθηση και να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης. Είναι απολύτως ασφαλή προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται και από άνδρες που απλώς θέλουν να απολαύσουν το σεξ για περισσότερη ώρα.

Τα ζευγάρια που έχουν μακροχρόνια σεξουαλική σχέση μπορούν να αναζητήσουν τη συμβουλή κάποιου παρόχου ψυχικής υγείας, εφόσον η πρόωρη εκσπερμάτιση οφείλεται στο άγχος της απόδοσης ή άλλους ψυχολογικούς παράγοντες. Οι συνεδρίες ωφελούν επίσης στην αποφυγή της απομάκρυνσης του ζευγαριού, που μπορεί να προκύψει εξαιτίας του θυμού ή της ντροπής του ασθενή.

Σε γενικές γραμμές, η πρόωρη εκσπερμάτιση δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αν δεν συμβαίνει συχνά. Εάν ωστόσο ο χρόνος επίτευξής της προκαλεί επίμονη δυσφορία, τότε πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 31/08/2022 - 12:31
  • ΣΕΞ
  • ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρομβοελαστομετρία: Ένα χρήσιμο «όπλο» στην κατανόηση της θρομβωτικής προδιάθεσης ογκολογικών ασθενών
Θρομβοελαστομετρία: Ένα χρήσιμο «όπλο» στην κατανόηση της θρομβωτικής προδιάθεσης ογκολογικών ασθενών 03 Σεπτεμβρίου 2022
Χαλάρωση και κυτταρίτιδα: Αποτελεσματική αντιμετώπιση μετά τις διακοπές 04 Σεπτεμβρίου 2022
Χαλάρωση και κυτταρίτιδα: Αποτελεσματική αντιμετώπιση μετά τις διακοπές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECDC: Οδηγίες προφύλαξης για ένα καλοκαίρι χωρίς σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 11:00

ECDC: Οδηγίες προφύλαξης για ένα καλοκαίρι χωρίς σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Πόσες σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα προστατεύουν από την κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
24/04/2025 - 13:00

Πόσες σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα προστατεύουν από την κατάθλιψη

Επτά καλοί λόγοι για να κάνετε σεξ και αφορούν την υγεία σας
Υγεία
10/04/2025 - 19:07

Επτά καλοί λόγοι για να κάνετε σεξ και αφορούν την υγεία σας

Σεξ και πονοκέφαλος: Eίναι περίπλοκο....
Υγεία
09/04/2025 - 14:00

Σεξ και πονοκέφαλος: Eίναι περίπλοκο....

Όταν το συναίσθημα δεν εγγυάται καλό σεξ - Μικρά μυστικά για... καυτές αγκαλιές!
Ψυχική Υγεία
11/03/2025 - 17:14

Όταν το συναίσθημα δεν εγγυάται καλό σεξ - Μικρά μυστικά για... καυτές αγκαλιές!

Οι γυναίκες που απέχουν από το σεξ βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους
Υγεία
07/03/2025 - 14:00

Οι γυναίκες που απέχουν από το σεξ βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00
Τρικάκια και μπογιές στο γραφείο του Δ. Βαρτζόπουλου από τον Ρουβίκωνα
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:23
Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Καύσωνας: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πάθει θερμοπληξία - Οι σωτήριες αντιδράσεις
Health Talk
07/07/2025 - 11:02
Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών: Οι πέντε αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo