ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η σιέστα που ολοκληρώνεται με...καφεδάκι μπορεί να έχει όφελος για την υγεία μας

Υγεία
Η σιέστα που ολοκληρώνεται με...καφεδάκι μπορεί να έχει όφελος για την υγεία μας
Η καφεΐνη είναι ένα φυτικό διεγερτικό το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε καλό θα είναι να αποφεύγουμε προτού πέσουμε για ύπνο το βράδυ, καθώς μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι που πίνουν καφέ και μετά παίρνουν και έναν υπνάκο και από ότι φαίνεται έχει σημαντικά οφέλη. Τι δείχνουν οι αντικρουόμενες έρευνες.
Δευτέρα, 11/07/2022 - 13:53
— Photo: wikimedia.org
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1990, η πόση μιας κούπας καφέ μετά από έναν μεσημεριανό ύπνο αυξάνει την συγκέντρωση, την επίδοση και τη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με τον υπνάκο που που παίρνει κανείς το μεσημέρι χωρίς καφέ.

Οφελεί όντως ο η σιέστα και μετά ένα καφεδάκι το μεσημέρι; Τι δείχνει μελέτη του 1994

Δεδομένου ότι ένας στους τρεις ενήλικες έχουν υπνηλία, τα οφέλη του καφέ σε συνδυασμό με τον ύπνο μικρής διάρκειας ενδεχομένως να ήταν μια αποτελεσματική λύση. Είναι όμως; Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις σχετικά;

Η θεωρία της μικρής σιέστας που στο τέλος τελειώνει με έναν καφέ εξετάστηκε το 1994 από ερευνητές του πανεπιστημίου Wright State του Οχάιο. Η έρευνά έγινε με συμμετέχοντες 24 υγιείς νεαρούς άνδρες. Οι μισοί από αυτούς τυχαία επιλέχθηκαν για την ομάδα στην οποία δόθηκε καφεΐνη και στην άλλη ομάδα δόθηκε ψευδοφάρμακο.

Μετά από μια νύχτα κανονικής ξεκούρασης, οι συμμετέχοντες πέρασαν από κάποιες εξετάσεις για να γίνει αξιολόγηση της συγκέντρωσης, των δεξιοτήτων που αφορούν την λογική και βασικές εξετάσεις μαθηματικών.

Ακολούθως έγινε το ίδιο μετά από ένα 24ωρο χωρίς ύπνο. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν υπνάκους που θα κρατούσαν 15 - 20 λεπτά, και κατόπιν μπορούσαν να πιουν 100 μιλιγκραμ καφεϊνης ή ψευδοφάρμακο (Μια κούπα καφέ περιλαμβάνει το πολύ 100 μιλιγκραμ καφεϊνης). Ακολούθως τα τεστ λογικής και μαθηματικών πραγματοποιήθηκαν ξανά.

Aυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι η ομάδα που ήπιε καφέ είχε την ίδια βαθμολογία με αυτή που είχε στα βασικά τεστ, την στιγμή που η ομάδα πήρε ψευδοφάρμακο είδε τις επιδόσεις της να χειροτερεύουν σε όλα τα τεστ. Στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο συνδυασμός ενός υπνάκου και της καφεΐνης προληπτικά είναι πιο αποτελεσματικός στη διατήρηση της εγρήγορσης και της επίδοσης σε σύγκριση με τον υπνάκο που δεν ακολουθείται από καφέ.

Ο υπνάκος αυτός φαίνεται ότι βοηθά χάρη στις επιδράσεις του συστατικού που ονομάζεται αδενοσίνη που σχετίζεται με την υπνηλία. Η επιθυμία μας για ύπνο βασίζεται σε έναν βιολογικό μηχανισμό που στην ουσία δείχνει ότι όσο πιο πολύ μένεις ξύπνιος, τόσο περισσότερη υπνηλία θα έχεις. Η υπνηλία προκαλείται από την συσσώρευση της αδενοσίνης, η οποία πρόκειται για ένα υποπροϊόν της πρωτογενούς πηγής ενέργειας του σώματος, γνωστή ως τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP).

Καθώς τα κύτταρα καίνε αδενοσίνη (ΑΤΡ) κατά την διάρκεια της μέρας, η συσσώρευση αδενοσίνης στον εγκέφαλο σε κάνει να νιώθεις ακόμα πιο νυσταγμένος. Ο ύπνος, τουλάχιστον εν μέρει είναι η διαδικασία καθαρισμού της συσσωρευμένης αδενοσίνης. Το πρωί, μετά από έναν καλό ύπνο, τα επίπεδα της αδενοσίνης είναι γεμάτα και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν ξανά να αυξάνονται όσο περισσότερο είμαστε ξύπνιοι.
Αν έχεις κοιμηθεί ελάχιστες ώρες, θα νιώθεις νυσταγμένος γιατί το σώμα σου δεν είχε αρκετό χρόνο να καθαρίζει από την συσσωρευμένη αδενοσίνη.

Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία μέχρι ένα σημείο. Ανεξάρτητα από το μπλοκάρισμα της διαδικασίας αυτής, η καφεΐνη μπορεί ωστόσο να υπονομεύσει την ικανότητα πρόκλησης υπνηλίας.
Παρόλο που η επιστήμη πίσω από τους υπνάκους καφεϊνης μπορεί να ακούγεται πειστική, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Πέρα από το γεγονός ότι το δείγμα της έρευνας είναι μικρό, οι συμμετέχοντες ήταν όλοι υγιείς και νεαροί, με αποτελέσματα να μην γνωρίζουμε αν τα ίδια οφέλη μπορεί όντως να ισχύουν και σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα αντικρουόμενα συμπεράσματα που καταδεικνύει μελέτη του 2008

Μια μελέτη του 2008 που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, περιελάμβανε 61 ενήλικες ηλικίας 18 -19 ετών και δεν είχε τα ίδια συμπεράσματα με εκείνα στα οποία κατέληξε το πανεπιστήμιο Wright State. Στην μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες ήπιαν 200 μιλιγκράμ καφεΐνης ή ένα ψευδοφάρμακο μετά από έναν υπνάκο που διήρκεσε 60 με 90 λεπτά. Τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά από τους υπνάκους αξιολόγησαν την λεκτική μνήμη, την αντιληπτική μάθηση και τις κινητικές δεξιότητες.

Ανάμεσα στα ευρήματα τους παρατήρησαν τα εξής:

Δεν υπήρχαν διαφορές σε ότι αφορούσε την προφορική ανάκληση πληροφοριών και στις δύο ομάδες, είτε είχαν πιεί καφέ είτε ψευδοφάρμακο.
Δεν υπήρχαν διαφορές στην αντιληπτική μάθηση και στις δύο ομάδες
Η καφεΐνη στην πραγματικότητα μείωσε τις βασικές κινητικές δεξιότητες σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε καταναλώσει καφέ αλλά ψευδοφάρμακο. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο τρέμουλο που δημιουργεί η καφεΐνη σε ορισμένους ανθρώπους

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο έρευνες έχουν περιορισμούς. Ένας από αυτούς είναι ότι ένας ύπνος που το μεσημέρι διαρκεί από 60 έως 90 λεπτά μπορεί να θέσει ένα άτομο σε μια φάση ύπνου που ονομάζεται αργός ύπνος ή ύπνος δέλτα.

Οι άνθρωποι που ξυπνούν από τον ύπνο δέλτα συχνά νιώθουν ζαλισμένοι παρά φρέσκοι. Αυτό μπορεί να μειώσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης σε σύγκριση με τους ανθρώπους που παίρνουν πιο μικρούς υπνάκους.

espresso1

Ζυγίζοντας τα δεδομένα

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η σιέστα που ολοκληρώνεται με μια κούπα καφέ μπορεί να βελτιώσει τις κινητικές δεξιότητες, την μνήμη και τις δεξιότητες μάθησης δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία ότι ένας μικρός υπνάκος το μεσημέρι ή το απόγευμα θα μπορούσε να επωφελήσει την υγεία μας ή ότι ένας καφές θα μπορούσε να μας τονώσει όταν νιώθουμε τα επίπεδα της ενέργειάς σου να πέφτουν.

Καλό είναι αν δοκιμάσετε να πάρετε έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό όταν σας όταν νιώθετε αρκετά νυσταγμένοι. Δεν είναι τυχαίο που νιώθουμε υπνηλία εκείνη την ώρα καθώς ο κιρκάδιος ρυθμός πέφτει (ο βιολογικός μηχανισμός που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου - εγρήγορσης) καθώς επίσης και τον λήθαργο που νιώθει κανείς μετά από το μεσημεριανό (αναφέρεται ως μεταγευματική ταραχή ή μεταγευματική υπνηλία).

Ο υπνάκος που ακολούθως συνοδεύεται από καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει αρκεί να μην κοιμηθείτε αργά το απόγευμα. Η καφεΐνη μεταβολίζεται στο συκώτι και η μισή από αυτή μπορεί να εξαλειφθεί σε 5 με 6 ώρες.
Αν υποφέρετε από αϋπνία αυτή η τακτική πάντως δεν θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά το βράδυ.

Αν δεν έχετε προβλήματα ύπνου το βράδυ ένας υπνάκος από τη 1 μέχρι τις 3 το μεσημέρι είναι ο καλύτερος γιατί εκείνη την ώρα «πέφτει» ο κιρκάδιος ρυθμός. Ο υπνάκος ωστόσο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 -20 λεπτά γιατί μετά μπαίνετε στη φάση 2 του ύπνου (ελαφρύς ύπνος). Όταν ξυπνήσετε κάντε μια κούπα καφέ. Ενδεχομένως να σας βοηθήσει.

Απόδοση: https://www.verywellhealth.com

Τελευταία τροποποίηση στις 11/07/2022 - 14:13
  • ΚΑΦΕΣ
  • ΚΑΦΕΙΝΗ
  • ΥΠΝΑΚΟΣ
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΣΙΕΣΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάνω από 18.000 τα κρούσματα σήμερα και 3.895 επαναλοιμώξεις - Τι «φωτογραφίζουν» οι «σκληροί» δείκτες
Πάνω από 18.000 τα κρούσματα σήμερα και 3.895 επαναλοιμώξεις - Τι «φωτογραφίζουν» οι «σκληροί» δείκτες 09 Ιουλίου 2022
Νέες οδηγίες EMA και ECDC για 4η δόση: Σε ποιους συστήνεται 11 Ιουλίου 2022
Νέες οδηγίες EMA και ECDC για 4η δόση: Σε ποιους συστήνεται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00

Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!

Ο ύπνος «θρέφει» τον εγκέφαλο των εφήβων
Υγεία
23/04/2025 - 17:14

Ο ύπνος «θρέφει» τον εγκέφαλο των εφήβων

Αδράνεια ύπνου και τέσσερις τρόποι για να σηκωνόμαστε πιο εύκολα από το κρεβάτι το πρωί
Υγεία
18/04/2025 - 14:39

Αδράνεια ύπνου και τέσσερις τρόποι για να σηκωνόμαστε πιο εύκολα από το κρεβάτι το πρωί

Η υπνηλία αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και μειώνει την ποιότητα ζωής
Υγεία
17/04/2025 - 17:01

Η υπνηλία αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και μειώνει την ποιότητα ζωής

Τι είναι ο «λευκός θόρυβος» και ποια η συμβολή του στην ποιότητα του ύπνου
Υγεία
11/04/2025 - 17:32

Τι είναι ο «λευκός θόρυβος» και ποια η συμβολή του στην ποιότητα του ύπνου

Βαθύς ύπνος: H έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα έρευνα
Υγεία
04/04/2025 - 18:44

Βαθύς ύπνος: H έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική Ελληνική συμμετοχή
Υγεία
09/05/2025 - 18:01
Αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης στο συνέδριο του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 17:19
Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Bristol Myers Squibb αναδεικνύεται ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, στην Ελλάδα
Pharma News
07/05/2025 - 17:22
Ανοικτή επιστολή εργαστηριακών γιατρών στον Πρωθυπουργό: Κραυγή αγωνίας για το "τεχνητό χρέος" από το clawback
Πολιτική Υγείας
07/05/2025 - 14:56
Δομική μεταρρύθμιση στο υγειονομικό κομμάτι των ΕΔ - Δένδιας: «Θα βελτιωθούν οι μισθοί»
Πολιτική Υγείας
07/05/2025 - 18:39
Η ELPEN δίπλα στους νέους που ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία
Pharma News
07/05/2025 - 16:31
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo