ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η σιέστα που ολοκληρώνεται με...καφεδάκι μπορεί να έχει όφελος για την υγεία μας

Υγεία
Η σιέστα που ολοκληρώνεται με...καφεδάκι μπορεί να έχει όφελος για την υγεία μας
Η καφεΐνη είναι ένα φυτικό διεγερτικό το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε καλό θα είναι να αποφεύγουμε προτού πέσουμε για ύπνο το βράδυ, καθώς μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι που πίνουν καφέ και μετά παίρνουν και έναν υπνάκο και από ότι φαίνεται έχει σημαντικά οφέλη. Τι δείχνουν οι αντικρουόμενες έρευνες.
Δευτέρα, 11/07/2022 - 13:53
— Photo: wikimedia.org
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1990, η πόση μιας κούπας καφέ μετά από έναν μεσημεριανό ύπνο αυξάνει την συγκέντρωση, την επίδοση και τη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με τον υπνάκο που που παίρνει κανείς το μεσημέρι χωρίς καφέ.

Οφελεί όντως ο η σιέστα και μετά ένα καφεδάκι το μεσημέρι; Τι δείχνει μελέτη του 1994

Δεδομένου ότι ένας στους τρεις ενήλικες έχουν υπνηλία, τα οφέλη του καφέ σε συνδυασμό με τον ύπνο μικρής διάρκειας ενδεχομένως να ήταν μια αποτελεσματική λύση. Είναι όμως; Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις σχετικά;

Η θεωρία της μικρής σιέστας που στο τέλος τελειώνει με έναν καφέ εξετάστηκε το 1994 από ερευνητές του πανεπιστημίου Wright State του Οχάιο. Η έρευνά έγινε με συμμετέχοντες 24 υγιείς νεαρούς άνδρες. Οι μισοί από αυτούς τυχαία επιλέχθηκαν για την ομάδα στην οποία δόθηκε καφεΐνη και στην άλλη ομάδα δόθηκε ψευδοφάρμακο.

Μετά από μια νύχτα κανονικής ξεκούρασης, οι συμμετέχοντες πέρασαν από κάποιες εξετάσεις για να γίνει αξιολόγηση της συγκέντρωσης, των δεξιοτήτων που αφορούν την λογική και βασικές εξετάσεις μαθηματικών.

Ακολούθως έγινε το ίδιο μετά από ένα 24ωρο χωρίς ύπνο. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν υπνάκους που θα κρατούσαν 15 - 20 λεπτά, και κατόπιν μπορούσαν να πιουν 100 μιλιγκραμ καφεϊνης ή ψευδοφάρμακο (Μια κούπα καφέ περιλαμβάνει το πολύ 100 μιλιγκραμ καφεϊνης). Ακολούθως τα τεστ λογικής και μαθηματικών πραγματοποιήθηκαν ξανά.

Aυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι η ομάδα που ήπιε καφέ είχε την ίδια βαθμολογία με αυτή που είχε στα βασικά τεστ, την στιγμή που η ομάδα πήρε ψευδοφάρμακο είδε τις επιδόσεις της να χειροτερεύουν σε όλα τα τεστ. Στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο συνδυασμός ενός υπνάκου και της καφεΐνης προληπτικά είναι πιο αποτελεσματικός στη διατήρηση της εγρήγορσης και της επίδοσης σε σύγκριση με τον υπνάκο που δεν ακολουθείται από καφέ.

Ο υπνάκος αυτός φαίνεται ότι βοηθά χάρη στις επιδράσεις του συστατικού που ονομάζεται αδενοσίνη που σχετίζεται με την υπνηλία. Η επιθυμία μας για ύπνο βασίζεται σε έναν βιολογικό μηχανισμό που στην ουσία δείχνει ότι όσο πιο πολύ μένεις ξύπνιος, τόσο περισσότερη υπνηλία θα έχεις. Η υπνηλία προκαλείται από την συσσώρευση της αδενοσίνης, η οποία πρόκειται για ένα υποπροϊόν της πρωτογενούς πηγής ενέργειας του σώματος, γνωστή ως τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP).

Καθώς τα κύτταρα καίνε αδενοσίνη (ΑΤΡ) κατά την διάρκεια της μέρας, η συσσώρευση αδενοσίνης στον εγκέφαλο σε κάνει να νιώθεις ακόμα πιο νυσταγμένος. Ο ύπνος, τουλάχιστον εν μέρει είναι η διαδικασία καθαρισμού της συσσωρευμένης αδενοσίνης. Το πρωί, μετά από έναν καλό ύπνο, τα επίπεδα της αδενοσίνης είναι γεμάτα και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν ξανά να αυξάνονται όσο περισσότερο είμαστε ξύπνιοι.
Αν έχεις κοιμηθεί ελάχιστες ώρες, θα νιώθεις νυσταγμένος γιατί το σώμα σου δεν είχε αρκετό χρόνο να καθαρίζει από την συσσωρευμένη αδενοσίνη.

Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία μέχρι ένα σημείο. Ανεξάρτητα από το μπλοκάρισμα της διαδικασίας αυτής, η καφεΐνη μπορεί ωστόσο να υπονομεύσει την ικανότητα πρόκλησης υπνηλίας.
Παρόλο που η επιστήμη πίσω από τους υπνάκους καφεϊνης μπορεί να ακούγεται πειστική, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Πέρα από το γεγονός ότι το δείγμα της έρευνας είναι μικρό, οι συμμετέχοντες ήταν όλοι υγιείς και νεαροί, με αποτελέσματα να μην γνωρίζουμε αν τα ίδια οφέλη μπορεί όντως να ισχύουν και σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα αντικρουόμενα συμπεράσματα που καταδεικνύει μελέτη του 2008

Μια μελέτη του 2008 που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, περιελάμβανε 61 ενήλικες ηλικίας 18 -19 ετών και δεν είχε τα ίδια συμπεράσματα με εκείνα στα οποία κατέληξε το πανεπιστήμιο Wright State. Στην μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες ήπιαν 200 μιλιγκράμ καφεΐνης ή ένα ψευδοφάρμακο μετά από έναν υπνάκο που διήρκεσε 60 με 90 λεπτά. Τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά από τους υπνάκους αξιολόγησαν την λεκτική μνήμη, την αντιληπτική μάθηση και τις κινητικές δεξιότητες.

Ανάμεσα στα ευρήματα τους παρατήρησαν τα εξής:

Δεν υπήρχαν διαφορές σε ότι αφορούσε την προφορική ανάκληση πληροφοριών και στις δύο ομάδες, είτε είχαν πιεί καφέ είτε ψευδοφάρμακο.
Δεν υπήρχαν διαφορές στην αντιληπτική μάθηση και στις δύο ομάδες
Η καφεΐνη στην πραγματικότητα μείωσε τις βασικές κινητικές δεξιότητες σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε καταναλώσει καφέ αλλά ψευδοφάρμακο. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο τρέμουλο που δημιουργεί η καφεΐνη σε ορισμένους ανθρώπους

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο έρευνες έχουν περιορισμούς. Ένας από αυτούς είναι ότι ένας ύπνος που το μεσημέρι διαρκεί από 60 έως 90 λεπτά μπορεί να θέσει ένα άτομο σε μια φάση ύπνου που ονομάζεται αργός ύπνος ή ύπνος δέλτα.

Οι άνθρωποι που ξυπνούν από τον ύπνο δέλτα συχνά νιώθουν ζαλισμένοι παρά φρέσκοι. Αυτό μπορεί να μειώσει τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης σε σύγκριση με τους ανθρώπους που παίρνουν πιο μικρούς υπνάκους.

espresso1

Ζυγίζοντας τα δεδομένα

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η σιέστα που ολοκληρώνεται με μια κούπα καφέ μπορεί να βελτιώσει τις κινητικές δεξιότητες, την μνήμη και τις δεξιότητες μάθησης δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία ότι ένας μικρός υπνάκος το μεσημέρι ή το απόγευμα θα μπορούσε να επωφελήσει την υγεία μας ή ότι ένας καφές θα μπορούσε να μας τονώσει όταν νιώθουμε τα επίπεδα της ενέργειάς σου να πέφτουν.

Καλό είναι αν δοκιμάσετε να πάρετε έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό όταν σας όταν νιώθετε αρκετά νυσταγμένοι. Δεν είναι τυχαίο που νιώθουμε υπνηλία εκείνη την ώρα καθώς ο κιρκάδιος ρυθμός πέφτει (ο βιολογικός μηχανισμός που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου - εγρήγορσης) καθώς επίσης και τον λήθαργο που νιώθει κανείς μετά από το μεσημεριανό (αναφέρεται ως μεταγευματική ταραχή ή μεταγευματική υπνηλία).

Ο υπνάκος που ακολούθως συνοδεύεται από καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει αρκεί να μην κοιμηθείτε αργά το απόγευμα. Η καφεΐνη μεταβολίζεται στο συκώτι και η μισή από αυτή μπορεί να εξαλειφθεί σε 5 με 6 ώρες.
Αν υποφέρετε από αϋπνία αυτή η τακτική πάντως δεν θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά το βράδυ.

Αν δεν έχετε προβλήματα ύπνου το βράδυ ένας υπνάκος από τη 1 μέχρι τις 3 το μεσημέρι είναι ο καλύτερος γιατί εκείνη την ώρα «πέφτει» ο κιρκάδιος ρυθμός. Ο υπνάκος ωστόσο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 -20 λεπτά γιατί μετά μπαίνετε στη φάση 2 του ύπνου (ελαφρύς ύπνος). Όταν ξυπνήσετε κάντε μια κούπα καφέ. Ενδεχομένως να σας βοηθήσει.

Απόδοση: https://www.verywellhealth.com

Τελευταία τροποποίηση στις 11/07/2022 - 14:13
  • ΚΑΦΕΣ
  • ΚΑΦΕΙΝΗ
  • ΥΠΝΑΚΟΣ
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΣΙΕΣΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάνω από 18.000 τα κρούσματα σήμερα και 3.895 επαναλοιμώξεις - Τι «φωτογραφίζουν» οι «σκληροί» δείκτες
Πάνω από 18.000 τα κρούσματα σήμερα και 3.895 επαναλοιμώξεις - Τι «φωτογραφίζουν» οι «σκληροί» δείκτες 09 Ιουλίου 2022
Νέες οδηγίες EMA και ECDC για 4η δόση: Σε ποιους συστήνεται 11 Ιουλίου 2022
Νέες οδηγίες EMA και ECDC για 4η δόση: Σε ποιους συστήνεται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες

Επτά τρόποι για να κοιμηθείτε καλύτερα όταν το μυαλό σας αρνείται να ηρεμήσει
Υγεία
27/06/2025 - 19:06

Επτά τρόποι για να κοιμηθείτε καλύτερα όταν το μυαλό σας αρνείται να ηρεμήσει

Γιατί ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος το καλοκαίρι;
Υγεία
26/06/2025 - 16:04

Γιατί ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος το καλοκαίρι;

Σας «τρέχουν» τα σάλια όταν κοιμάστε; Οι ειδικοί ξέρουν τι σας συμβαίνει
Υγεία
25/06/2025 - 20:14

Σας «τρέχουν» τα σάλια όταν κοιμάστε; Οι ειδικοί ξέρουν τι σας συμβαίνει

Ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι μπροστά από την οθόνη συνδέεται με την έλλειψη ύπνου και αλλαγές στον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/06/2025 - 14:00

Ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι μπροστά από την οθόνη συνδέεται με την έλλειψη ύπνου και αλλαγές στον εγκέφαλο

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Πιείτε τον καφέ σας σκέτο!
Διατροφή
17/06/2025 - 09:00

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Πιείτε τον καφέ σας σκέτο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αύξηση σύφιλης 65% στην Ελλάδα κατά την πανδημία - Οδηγίες για διακοπές χωρίς αφροδίσια
Health Talk
13/07/2025 - 09:10
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06
Ο καρκίνος του μαστού χτυπά όλο και πιο συχνά νέες γυναίκες - Πότε πρέπει να ξεκινούν οι μαστογραφίες
Health Talk
11/07/2025 - 20:00
Γυρίζοντας την πρεσβυωπία δέκα χρόνια πίσω - Ποιοι και πώς μπορούν να επωφεληθούν
Health Talk
11/07/2025 - 18:57
Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 18:54
Δυσμορφία μαυρίσματος: Τι είναι και που οφείλεται;
Ομορφιά
11/07/2025 - 18:00
Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00
Η απλή συνήθεια που μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά και τα πιάτα να ...τρίζουν από καθαριότητα
Ψυχική Υγεία
11/07/2025 - 16:00
Η αύξηση της άσκησης στην ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμα και κατά 40%
Υγεία
11/07/2025 - 15:00
Από το ΕΚΠΑ και Exeter, το πρώτο στην Ελλάδα κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής
Επικαιρότητα
11/07/2025 - 14:12
Γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνο να κάθεστε σε δημόσια τουαλέτα από το να στέκεστε όρθια
Υγεία
11/07/2025 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έχουν μειωθεί
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 13:19
Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ : Πλήρης αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του ρινικού σπρέι για την αντιμετώπιση σοβαρής υπογλυκαιμίας
Patient Talk
11/07/2025 - 13:03
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο
Υγεία
11/07/2025 - 13:00
Κατ' οίκον παράδοση ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ: Καθυστερήσεις στην παραλαβή των φαρμάκων καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 12:27
Αυτισμός: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει βιολογικά διαφορετικούς υποτύπους, ανοίγοντας το δρόμο για ακριβή διάγνωση και φροντίδα
Υγεία
11/07/2025 - 12:00
Αγαπηδάκη : Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 11:00
Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 16 Ιουλίου
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 10:27
Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έναν κοινό όγκο του εγκεφάλου
Υγεία
11/07/2025 - 10:00
Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο
Υγεία
11/07/2025 - 09:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18
Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo