ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι προσωποποιημένες θεραπείες RNA ίσως είναι το μέλλον για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα

Υγεία
Οι προσωποποιημένες θεραπείες RNA ίσως είναι το μέλλον για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα
Οι προσωποποιημένες θεραπείες RNA δείχνουν πολλά υποσχόμενες για τους ασθενείς που πάσχουν από σπάνια νοσήματα.
Πέμπτη, 04/11/2021 - 15:15
News4Health Team News4Health Team

Πριν από 3 χρόνια, ο νευρολόγος, Τιμ Γιου, εξέπληξε τους συναδέλφους στην ετήσια συνάντηση του American Society of Human Genetics (ASHG), όταν ανέφερε ότι μέσα σε 10 μήνες, η ομάδα του στο Νοσοκομείο για παιδιά της Βοστώνης, είχε αναπτύξει και χορηγήσει ένα φάρμακο «κομμένο και ραμμένο» για τη μοναδική γενετική μετάλλαξη που προκαλούσε σε ένα 7χρονο κορίτσι μία θανατηφόρα εγκεφαλική ασθένεια. Η ιστορία του milasen (το φάρμακο που πήρε το όνομά του από το κορίτσι, Mila) έδωσε ελπίδες για περισσότερες τέτοιες προσωποποιημένες θεραπείες από μικρά σκέλη του RNA, που μπορούν να ξεπεράσουν τα ελαττώματα ενός γονιδίου.

Στη φετινή συνάντηση του ASHG, ο Γιου μοιράστηκε μία στενάχωρη είδηση: Η Mila πέθανε νωρίτερα μέσα στο έτος - μία τραγική απόδειξη ότι για τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές «είναι καθοριστική η πρώιμη παρέμβαση».

Ο Γιου και το γκρουπ του, όμως, τώρα επεκτείνουν την προσέγγισή τους, γνωστή «n of 1» διότι το φάρμακο είναι σχεδιασμένο για μόλις ένα ή λίγους ασθενείς. Ένα ίδρυμα έχει ιδρυθεί για την παροχή των RNA δωρεάν. O FDA αναπτύσσει οδηγίες για το testing, την κατασκευή και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων προσωποποιημένων θεραπειών. Στη συνάντηση ASHG, ο Γιου αναφέρθηκε σε ένα άλλο νεαρό κορίτσι, που λάμβανε μία παρόμοιο θεραπεία, η οποία έχει σταθεροποιήσει την ασθένειά της.

Η ανάπτυξη μίας θεραπείας για μία γενετική ασθένεια αποτελεί συνήθως μία πολυετής προσπάθεια. Μετά την αλληλουχία του γονιδιώματος της Μίλα, όμως, ο Yu συνειδητοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεπεραστεί με τη γρήγορη σύνθεση ενός φαρμάκου με ολιγονουκλεοτίδια (ASO). Αυτό θα κολλήσει στο RNA κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του σε ένα ώριμο mRNA, κρύβοντας το σφάλμα έτσι ώστε τα κύτταρα της Μίλα να κατασκευάσουν σωστά την πρωτεΐνη.

Η ιστορία της Mila γεννά ελπίδες σε άλλους ασθενείς

Η ομάδα του Γιου έκανε αγώνα δρόμου για να λάβει την έγκριση του FDA για τη θεραπεία της Mila. Η Mila ήταν ήδη τυφλή και δε μπορούσε να περπατήσει χωρίς βοήθεια, όταν έλαβε για πρώτη φορά το ενέσιμο φάρμακο στις αρχές του 2018. Αν και τη βοήθησε - είχε λιγότερες ζαλάδες και ανέκτησε ένα μέρος της μυϊκής της δύναμης - η κατάστασή της τελικά επιδεινώθηκε. Η ιστορία της, όμως, οδήγησε πολλές οικογένειες να αναζητήσουν βοήθεια στο πρόσωπο του Yu, ο οποίος υπολογίζει ότι το 10-15% των ανθρώπων με κληρονομικές ασθένειες, έχουν ένα γενετικό λάθος παρόμοιο με της MIla, που μπορεί να γιατρευτεί με ένα ASO που θα τους ταιριάζει.

Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι και η γεννηθείς τον Μάρτιο του 2017 Ipek Kuzu. Ειδικότερα, πάσχει από Αταξία-τηλαγγειεκτασία, μία νευροεκφυλιστική ασθένεια που προκαλείται από ένα σφάλμα σε γονίδιο επιδιόρθωσης DNA. Η Ipek άρχισε να κάνει ενέσεις στην σπονδυλική στήλη με ένα προσαρμοσμένο φάρμακο ASO τον Ιανουάριο του 2020, όταν είχε μόνο ήπια συμπτώματα, όπως καθυστέρηση ομιλίας. Σχεδόν 2 χρόνια αργότερα, η Ipek δεν είχε επιδείνωση των προβλημάτων της. Ωστόσο, τα πιο σοβαρά συμπτώματα του A-T εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 5 ετών. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για επιτυχία», δήλωσε ο Γιου στη συνάντηση.

Ομοίως, οι ερευνητές, οι συνήγοροι ασθενών και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Ionis Pharmaceuticals το 2019 έσπευσαν να περάσουν ρυθμιστικά μέτρα για να δώσουν στην 26χρονη Jaci Hermstad ένα προσαρμοσμένο φάρμακο ASO για τη σπάνια κληρονομική πρώιμη μορφή αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS). Η Hermstad ήταν σοβαρά άρρωστη όταν ξεκίνησε η θεραπεία και πέθανε τον Μάιο του 2020. Ωστόσο, 10 άλλοι ασθενείς με ALS με την ίδια μετάλλαξη έχουν ξεκινήσει το ASO, jacifusen, και μερικοί είχαν σημάδια κλινικής βελτίωσης, λέει ο νευρολόγος Neil Shneider του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος ηγείται αυτών των προσπαθειών.

Η Ionis ξεκίνησε μια κλινική δοκιμή 64 ασθενών τον Απρίλιο για να δοκιμάσει το jacifusen σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Η επέκταση της χρήσης ενός προσαρμοσμένου ASO σε άλλους ασθενείς βοηθά στην αντιμετώπιση του ιλιγγιώδους κόστους της δοκιμής ασφάλειας του μορίου σε ζώα - συνήθως πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Η έγκαιρη θεραπεία με ένα προσαρμοσμένο ASO μπορεί να είναι λιγότερο κρίσιμη για μη προληπτικές γενετικές διαταραχές. H νευρολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Rush, Elizabeth Berry-Kravis, ηγείται μιας δοκιμής ASO για το σύνδρομο Angelman, στην οποία τα παιδιά αναπτύσσουν διανοητικές αναπηρίες. Το φάρμακο συνδέεται με το mRNA για μια πρωτεΐνη που απενεργοποιεί το πατρικό αντίγραφο του γονιδίου που ονομάζεται UBE3A έτσι ώστε το γονίδιο να ενεργοποιείται και να αντικαθιστά τα προβλήματα με την έκδοση της μητέρας.

Και στους πέντε συμμετέχοντες, η ομάδα της είδε εντυπωσιακές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης νέων λέξεων και του καλύτερου ύπνου, ανέφερε στη συνεδρίαση της ASHG. Αν και τα μικρότερα παιδιά βελτιώθηκαν περισσότερο, οι έφηβοι είδαν επίσης οφέλη. «Οι νευρώνες είναι όλοι ακόμα εκεί, απλά δεν είναι καλωδιωμένοι σωστά», δήλωσε ο Μπέρι-Κράβις.

Η δοκιμή διακόπηκε πριν από 1 χρόνο επειδή η φλεγμονή γύρω από το σημείο της ένεσης προκάλεσε προσωρινή αδυναμία των ποδιών στους ασθενείς, αλλά έχει ξαναρχίσει εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών με χαμηλότερη δόση φαρμάκου. Τέτοιες παρενέργειες είναι ένα πιθανό εμπόδιο για τα ASOS που χορηγούνται στο νωτιαίο μυελό, ανέφερε ο συνταξιούχος Διευθύνων Σύμβουλος της Ionis Stanley Crooke, στη συνεδρίαση ASHG.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2020 δημιούργησε το Ίδρυμα n-Lorem για να επιταχύνει προσαρμοσμένες ASOs για μεταλλάξεις «πολύ σπάνιων ασθενειών» – που μοιράζονται όχι περισσότερα από 30 άτομα, πολύ λίγα για να ενδιαφέρουν τις περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες. Συνεργάζεται με περισσότερες από 35 οικογένειες και ελπίζει να θεραπεύσει τον πρώτο ασθενή, ένα αγόρι με αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλείται από μια ασυνήθιστη μετάλλαξη, στις αρχές του επόμενου έτους.

Ακαδημαϊκές ομάδες σε διάφορες χώρες εργάζονται επίσης σε προσαρμοσμένες ASOs. Ο Yu προειδοποιεί ότι καθώς οι ερευνητές προχωρούν με περισσότερες θεραπείες N-of-1 ASO, πρέπει να «αποφύγουν να αυξήσουν τις προσδοκίες πολύ γρήγορα». Ωστόσο, ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, το ρίσκο αξίζει να αναληφθεί, αναφέρει ο Μεχμέτ Κούζου. Με την ασθένεια της κόρης του Ίπεκ, «Αν δεν γίνει τίποτα, ξέρουμε τι θα συμβεί».

ΠΗΓΗ: science

Τελευταία τροποποίηση στις 04/11/2021 - 15:27
  • ΣΠΑΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • RNA
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πιθανό ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα
Πιθανό ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα 04 Νοεμβρίου 2021
Μονόδρομος η τρίτη δόση του εμβολίου 04 Νοεμβρίου 2021
Μονόδρομος η τρίτη δόση του εμβολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33

Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»

MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07

MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον

Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33

Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»

Eπείγουσα ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής για τη νόσο του Πάρκινσον
Patient Talk
06/05/2025 - 00:08

Eπείγουσα ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής για τη νόσο του Πάρκινσον

ΕΛΕΑΝΑ: Έρευνα σε 2.546 ομάδες ασθενών αξιολογεί τη φαρμακευτική βιομηχανία για το 2024
Patient Talk
05/05/2025 - 16:33

ΕΛΕΑΝΑ: Έρευνα σε 2.546 ομάδες ασθενών αξιολογεί τη φαρμακευτική βιομηχανία για το 2024

Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα
Υγεία
02/05/2025 - 17:34

Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Γεωργιάδης: Οι μισθοί που δίνουμε στο δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι αξιοζήλευτοι
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 14:45
ΠΟΥ «Οι κοινωνικές ανισότητες μειώνουν κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής»
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 21:24
Μήνας πρόληψης ο Μάιος στα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας - Όλο το πρόγραμμα
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 18:16
Αγαπηδάκη: «Για πρώτη φορά 350.000 παιδιά έχουν προσωπικό παιδίατρο»
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 19:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo