ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοβουλίες Υπουργείου Υγείας και ΕνΕΑΠ για την προστασία των ανηλίκων και την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ

Ψυχική Υγεία
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο βήμα της εκδήλωσης!
Με στόχο την καλλιέργεια μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στην κατανάλωση αλκοόλ, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.), παρουσίασε —στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης— μια σειρά πρωτοβουλιών που αφορούν την ενημέρωση του κοινού, την πρόληψη και τη βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης γύρω από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Πέμπτη, 26/06/2025 - 17:11
— Photo: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο βήμα της εκδήλωσης!
News4Health Team News4Health Team

Η εκδήλωση με τίτλο «Αλκοόλ: Ρυθμίσεις και Πρωτοβουλίες για την Προώθηση της Υπεύθυνης Κατανάλωσης» πραγματοποιήθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Δημόσιας Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, και ο Πρόεδρος της Εν.Ε.Α.Π., Ισίδωρος Ρεβάχ, ενώ ως ομιλητές συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας, Δρ Φωτεινή Κουλούρη, η Γενική Διευθύντρια της Εν.Ε.Α.Π., Σοφίκα Παπανικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ALCO, Κώστας Παναγόπουλος.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ, το οποίο έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και προβλέπει την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ μέσα από την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση των καπνικών και συναφών με αυτά προϊόντων και αλκοολούχων ποτών. Η νέα ρύθμιση, όπως τονίστηκε, συνιστά σημαντική τομή στον περιορισμό της πρόσβασης των ανηλίκων σε αλκοολούχα προϊόντα.

«Κρίσμο ζήτημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης»

Στην παρέμβασή του, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε: «Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης. Ως Υπουργείο Υγείας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν όχι μόνο στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά και στην πρόληψη και τη ρύθμιση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στους νέους ενήλικες, οι οποίοι χρειάζονται επαρκή εκπαίδευση γύρω από τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία, τη συμπεριφορά και την καθημερινότητά τους. Ταυτόχρονα, προωθούμε νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από την κατανάλωση αλκοόλ και καπνικών προϊόντων. Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες και εισάγει ενισχυμένα εργαλεία ελέγχου, με στόχο να περιοριστεί δραστικά η διαθεσιμότητα και πρόσβαση των ανηλίκων σε αυτές τις ουσίες. Η Πολιτεία έχει χρέος να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα από στοχευμένες δράσεις, υπεύθυνη νομοθέτηση και διαρκή ενημέρωση. Η υπευθυνότητα ξεκινά από την ατομική στάση, αλλά ολοκληρώνεται μέσα από συλλογικές πολιτικές πρόληψης. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε μια κοινωνία όπου η υγεία, η πρόληψη και η ασφάλεια αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες».

ALKOOL 3

Με τη σειρά του, ο κ. Βαρτζόπουλος, δήλωσε: «Με τη σημερινή εκδήλωση δεν επιδιώκουμε απλώς να ενημερώσουμε, αλλά να θέσουμε ένα νέο πλαίσιο για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ. Ρόλος του κράτους είναι να διασφαλίζει μια δέσμη κανόνων που προστατεύει τους πιο ευάλωτους, ιδίως τα παιδιά και τους εφήβους. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή και αφορά στην αυστηροποίηση του πλαισίου για την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους. Προβλέπονται αυστηρότεροι έλεγχοι, σαφείς κυρώσεις με διαβάθμιση σε περιπτώσεις υποτροπής και ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας. Ωστόσο, κανένας νόμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευθύνη που ξεκινά από την οικογένεια. Η πρόληψη αρχίζει στο σπίτι, μέσα από τη στάση ζωής, τη συζήτηση και το παράδειγμα των ενηλίκων.

Είναι καθήκον όλων μας —γονιών, εκπαιδευτικών, επαγγελματιών υγείας, πολιτείας— να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα υπευθυνότητας, ενημέρωσης και πρόληψης. Και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα με την εκδήλωση της ΕΝΕΑΠ. Ανοίγουμε έναν ειλικρινή και δημόσιο διάλογο, δίνοντας χώρο στους πολίτες να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να αναλάβουν δράση. Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι μια έννοια που πρέπει να συνδεθεί και με την πρόληψη κάθε μορφής εξάρτησης — από τις ουσίες, αλλά και από συμπεριφορές που καταλήγουν να αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής».

«Εξαιρετικά σημαντικό βήμα»

Ο Πρόεδρος της Εν.Ε.Α.Π., επισήμανε: «Η Εν.Ε.Α.Π. χαιρετίζει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ως ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την προστασία των ανηλίκων και την πλαισίωση των επαγγελματιών. Εδώ και δεκαετίες, πρωτοστατούμε στην εφαρμογή καλών πρακτικών για την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης. Συνεχίζουμε, συνεργαζόμενοι με την Πολιτεία και με δράσεις βασισμένες σε διεθνώς καταξιωμένα πρότυπα που δείχνουν πως η πρόληψη ξεκινά από τη γνώση».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας, άλλωστε, η κατανάλωση από ανήλικους καθώς και τα σχετιζόμενα με το αλκοόλ τροχαία ατυχήματα είναι τα δύο κύρια ζητήματα που προκύπτουν ως προς τη σχέση των Ελλήνων με το αλκοόλ.

ALKOOL 2

Στην τοποθέτηση της η κυρία Κουλούρη, επισήμανε: «Με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση, θεσπίζουμε ένα σαφές και αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων από την πρόσβαση στο αλκοόλ. Παράλληλα, μέσα από συντονισμένες δράσεις ενημέρωσης του Υπουργείου, και σε συνεργασία με την Εν.Ε.Α.Π., ενισχύουμε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η συνεργασία με υπεύθυνες επιχειρήσεις και η ενθάρρυνση της αυτοδέσμευσής τους αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για μια αποτελεσματική πολιτική δημόσιας υγείας».

Από την πλευρά του κλάδου αλκοολούχων ποτών, η Γενική Διευθύντρια της Εν.Ε.Α.Π., Σοφίκα Παπανικολάου, δήλωσε: «Η υπεύθυνη κατανάλωση δεν είναι για εμάς μια ευκαιριακή στρατηγική. Είναι βασικό στοιχείο του οράματος και της βιώσιμης πορείας του κλάδου καθώς και της διαρκούς μας δέσμευσης στη δημόσια υγεία και την υπεύθυνη συμπεριφορά. Συμβάλλουμε ουσιαστικά τόσο στην ενημέρωση της κοινωνίας όσο και των εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών που σερβίρουν και πωλούν αλκοόλ καθημερινά. Η στενή μας συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχία του κοινού μας στόχου: να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον όπου αποκλειστικά οι ενήλικοι καταναλωτές παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις και απολαμβάνουν με μέτρο».

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΕΝΕΑΠ
  • ΑΝΗΛΙΚΟΙ
  • ΑΛΚΟΟΛ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση εξαρτήσεων και εθισμών
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση εξαρτήσεων και εθισμών 26 Ιουνίου 2025
ΕΟΠΑΕ: Σε απεργία οι εργαζόμενοι την 1η Ιουλίου 26 Ιουνίου 2025
ΕΟΠΑΕ: Σε απεργία οι εργαζόμενοι την 1η Ιουλίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΣΘ: Δράση κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με σύμμαχο ένα self test
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 00:08

ΦΣΘ: Δράση κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με σύμμαχο ένα self test

Έντονες ανησυχίες από συλλόγους ασθενών για τη διαχείριση του πλάσματος αίματος
Patient Talk
12/11/2025 - 12:25

Έντονες ανησυχίες από συλλόγους ασθενών για τη διαχείριση του πλάσματος αίματος

Υπουργείο Υγείας: Σε όλη τη χώρα από το 2026 οι δωρεάν υπηρεσίες των ΚΟΜΥ
Πολιτική Υγείας
10/11/2025 - 11:43

Υπουργείο Υγείας: Σε όλη τη χώρα από το 2026 οι δωρεάν υπηρεσίες των ΚΟΜΥ

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του νέου "Θεαγενείου"- Υποβλήθηκαν πέντε φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Επικαιρότητα
10/11/2025 - 10:52

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του νέου "Θεαγενείου"- Υποβλήθηκαν πέντε φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θεσμική θωράκιση του ρόλου μας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας»
Patient Talk
07/11/2025 - 20:56

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θεσμική θωράκιση του ρόλου μας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας»

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πρόωρα και πιο σοβαρά εγκεφαλικά
Υγεία
06/11/2025 - 12:00

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πρόωρα και πιο σοβαρά εγκεφαλικά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02
Prehab: Η σημασία της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας στην αποτροπή χειρουργικών επιπλοκών
Υγεία
14/11/2025 - 13:00
Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;
Υγεία
14/11/2025 - 12:00
ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού
Υγεία
14/11/2025 - 10:23
Σύνδρομο Kallmann: H σπάνια γενετική σεξουαλική διαταραχή του Χίτλερ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 10:18
Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει κατά 60% τις άσκοπες προσπάθειες μεταμόσχευσης οργάνων
Digital Health
14/11/2025 - 09:00
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025: Δεν είμαι ο διαβήτης μου. Είμαι αυτός που συνεχίζει, που προσπαθεί, που ζει
Patient Talk
14/11/2025 - 07:45
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιστημονική εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ
Υγεία
14/11/2025 - 07:18
Επιστημονική εκδήλωση για τα pouches νικοτίνης και τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα
Υγεία
14/11/2025 - 03:37
Προσφορά του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 00:14
Δουλεύοντας με διαβήτη: Πώς εξασφαλίζεται η αίσθηση ασφάλειας και υπηρετούνται οι εργασιακές φιλοδοξίες
Υγεία
13/11/2025 - 23:02
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εξαιρέσουν από το καθεστώς χορήγησης βίζας τα άτομα με παχυσαρκία
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 22:18
Ψήφος δια πληρεξουσίου για γυναίκες ευρωβουλευτές πριν και μετά τον τοκετό
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:51
Διεθνής συνεργασία και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της επιδημίας καπνίσματος
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:26
ΠΟΕΔΗΝ: «Στηρίζουμε διαχρονικά τις κοινοτικές οδηγίες για 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών»
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:03
Η παγκόσμια πρόκληση του σακχαρώδη διαβήτη: Δεδομένα, επιπτώσεις και αντιμετώπιση
Health Talk
13/11/2025 - 20:42
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δράσεις ευαισθητοποίησης για την προωρότητα
Υγεία
13/11/2025 - 20:17
Με την υπογραφή της EUROCERT η πιστοποίηση των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων για τις Μονάδες Υγείας
Υγεία
13/11/2025 - 19:56
Μαύρες γάτες: Οι μύθοι, οι θρύλοι και η αλήθεια πίσω από μια δημοφιλή δεισιδαιμονία
Pet
13/11/2025 - 19:28
ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από Covid-19 και ένας από γρίπη, την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
13/11/2025 - 19:07
Τα ξίφη στους νέους ανθυπολοχαγούς της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής παρέδωσε ο Δαβάκης
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 18:41
Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ουροθηλιακού καρκίνου στο ESMO 2025
Υγεία
13/11/2025 - 18:13
Στο «Αγία Σοφία» η πρώτη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας ανακούφισης πόνου και άγχους σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα
Υγεία
13/11/2025 - 17:47
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025: Ένα συγκινητικό βίντεο–μήνυμα για τη ζωή, τη δύναμη και την αποδοχή
Patient Talk
13/11/2025 - 17:31
Έργο 3,2 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση των υποδομών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 17:13
Νέα παρέμβαση του ΙΣΑ για το claw back και τον δανεισμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:51
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί αποφασιστικά μέτρα για την ισότητα των φύλων
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 16:36
Με πόρους από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και Ρεθύμνου
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:18
Φάρμακο κατά της ουρικής αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Υγεία
13/11/2025 - 16:00
Μαζί για το Παιδί: Δράση στοματικής υγιεινής για παιδιά που φιλοξενούνται σε φορείς προστασίας
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 15:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Χαροπαλεύει στο «Γεννηματά» 22χρονος που είχε βάλει στοίχημα να καταπιεί αμάσητο ένα μπέργκερ!
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 15:23
Χρόνια κόπωση: Ο ρόλος της προβληματικής αναπνοής
Υγεία
11/11/2025 - 16:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo