Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες με στόχο την κατανόηση των εμπειριών των γυναικών με κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και της πρώιμης εμμηνόπαυσης, αλλά υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με τις εμπειρίες των γυναικών στην περι-εμμηνόπαυση με συναισθηματική διέγερση, όπως ο θυμός.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά θυμού των γυναικών μειώνονται σημαντικά με την ηλικία, ξεκινώντας από τα μέσα της ζωής. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Menopause, το περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.
Οι μελέτες για τον θυμό και τις επιπτώσεις του στην υγεία των γυναικών μέσης ηλικίας χρονολογούνται από το 1980, αλλά έχουν επικεντρωθεί κυρίως στις καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της στεφανιαίας νόσου. Περαιτέρω μελέτες για τις γυναίκες και τις καρδιακές παθήσεις αποκάλυψαν ότι η αύξηση του θυμού (τάση προς θυμό) συσχετίζεται με αυξημένη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε περίοδο 3 ετών.
Μεταγενέστερες μελέτες της σχέσης του θυμού και της εχθρότητας με την καρωτιδική αθηροσκλήρωση αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα θυμού είχαν υψηλό πάχος έσω-μέσου χιτώνα 10 χρόνια αργότερα. Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί μελέτες που συνδέουν τον θυμό με την κατάθλιψη. Οι γυναίκες με προβλήματα θυμού είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αυτό το φαινόμενο ήταν πιο έντονο στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ορμονική θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει την εξέλιξη των χαρακτηριστικών θυμού κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ο στόχος αυτής της νέας ανάλυσης, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 500 γυναίκες ηλικίας 35 έως 55 ετών, ήταν να εξετάσει την επίδραση της γήρανσης και των σταδίων της αναπαραγωγικής γήρανσης στις αναφορές θυμού των γυναικών.
Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρονολογική ηλικία σχετίζεται σημαντικά με τα περισσότερα μέτρα θυμού, συμπεριλαμβανομένης της "θυμωμένης" ιδιοσυγκρασίας, της αντίδρασης θυμού, του θυμού που εκφράζεται επιθετικά και της εχθρότητας. Συγκεκριμένα, αυτές οι μορφές θυμού μειώθηκαν σημαντικά με την ηλικία. Μόνο ο καταπιεσμένος θυμός δεν σχετίζεται με την ηλικία. Ομοίως, τα στάδια της αναπαραγωγικής γήρανσης επηρέασαν σημαντικά τον θυμό, με αποτέλεσμα τη μείωση του μετά τα τελευταία στάδια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι κατά τη μέση ηλικία μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερη ρύθμιση των συναισθημάτων.
Συνιστάται η διεξαγωγή περαιτέρω μελετών σχετικά με τον θυμό των γυναικών στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής, προκειμένου να διαμορφωθούν αποτελεσματικές στρατηγικές ρύθμισης των συναισθημάτων και διαχείρισης του θυμού, καθώς και να προσδιοριστούν οι συνέπειές τους για τις γυνα
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο άρθρο «Anger, aging, and reproductive aging: observations from the Seattle Midlife Women’s Health Study» (Θυμός, γήρανση και αναπαραγωγική γήρανση: παρατηρήσεις από τη Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών στη Μέση Ηλικία του Σιάτλ).
«Η ψυχική υγεία κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην προσωπική και επαγγελματική ζωή μιας γυναίκας. Αυτή η πτυχή της περιεμμηνόπαυσης δεν έχει πάντα αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι οι διακυμάνσεις στις συγκεντρώσεις των ορμονών στον ορό κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό, καθώς και οι μηνιαίες διακυμάνσεις στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που αντιστοιχούν στους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους και κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές διακυμάνσεις της διάθεσης που συνδέονται με θυμό και εχθρότητα. Η ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την πιθανότητα αλλαγών στη διάθεση κατά τη διάρκεια αυτών των ευάλωτων περιόδων και η ενεργός διαχείριση των συμπτωμάτων μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη συνολική ποιότητα ζωής και την υγεία», λέει η Δρ Monica Christmas, αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια της The Menopause Society.