Οι ερευνητές προτείνουν επτά αποδεδειγμένες στρατηγικές για το πώς ο τρόπος ζωής μας μπορεί να μας βοηθήσει να ξαναβρούμε το κέφι μας,.
1. Κινηθείτε: Ακόμη και η ελάχιστη άσκηση βοηθάει
Δεν χρειάζεστε μια πλήρη προπόνηση για να αλλάξετε τη διάθεση σας, εξηγούν οι ερευνητές. Η αερόβια δραστηριότητα αυξάνει τις ενδορφίνες και ενισχύει τη σεροτονίνη, τις φυσικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.
Η επίδραση της άσκησης στη βιοχημεία του σώματος μας είναι τόσο ισχυρή ώστε ακόμα και 10 λεπτά γρήγορου περπατήματος ή μερικά επιτόπια άλματα μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκούν 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα - χωρισμένα σε σύντομες καθημερινές συνεδρίες – ώστε να μειωθούν σημαντικά ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
2. Οι πρωτεΐνες και η σημασία τους
Η παράλειψη του πρωινού ή η κατανάλωση νωρίς μέσα στην μέρα ενός γεύματος με πολύ ζάχαρη και υδατάνθρακες, μπορεί να οδηγήσει σε ασταθές σάκχαρο το οποίο επηρεάζει και τη ρύθμιση της διάθεσης μας.
Δοκιμάστε, συμβουλεύουν οι γιατροί, ένα πρωινό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη—με αυγά και γιαούρτι ή εναλλακτικά ένα πρωτεϊνούχο smoothie.
Η πρωτεΐνη βοηθά στην αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, οι οποίες είναι βασικοί νευροδιαβιβαστές και επηρεάζουν θετικά την πνευματική εγρήγορση και τη διάθεση.
3. Απολαύστε το φως της ημέρας, ειδικά το πρωί
Η έκθεση στο φυσικό φως ρυθμίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς, υποστηρίζει την παραγωγή βιταμίνης D και μειώνει τον κίνδυνο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD).
Στόχος να καταφέρετε να βγαίνετε σε υπαίθριο χώρο καθημερινά για τουλάχιστον 10 έως 20 λεπτά λίγο μετά το ξύπνημα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το πρωινό φως έχει την πιο ισχυρή επίδραση στο εσωτερικό μας ρολόι, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
4. Εξασκηθείτε σε βαθιές αναπνοές
Δεν χρειαζόμαστε απαραίτητα μια πλήρη συνεδρία διαλογισμού για να ηρεμήσουμε το μυαλό μας, εξηγούν οι ειδικοί.
Η αργή, καθοδηγούμενη αναπνοή μπορεί να κατευνάσει το νευρικό σύστημα και να επιφέρει μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
5. Φροντίστε το έντερό σας, τον δεύτερο εγκέφαλό σας
Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει κρίσιμο ρόλο στην συναισθηματική υγεία. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, τρόφιμα με ζύμωση και πρεβιοτικά (όπως μπανάνες, βρώμη και σκόρδο) υποστηρίζει ένα ποικίλο και ανθεκτικό μικροβίωμα.
Επιστημονικές μελέτες συνδέουν την υγεία του εντέρου με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άγχους και κατάθλιψης, χάρη στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, μια οδό επικοινωνίας μεταξύ του πεπτικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
6. Συνδεθείτε με κάποιον
Οι άνθρωποι είναι βιολογικά προγραμματισμένοι να έχουν επαφές μεταξύ τους. Ακόμα και μια σύντομη συζήτηση με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση οξυτοκίνης, της ορμόνης της εμπιστοσύνης και της συναισθηματικής σύνδεσης.
Μην υποτιμάτε τη δύναμη των μικρών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων — το να χαμογελάσετε στον άνθρωπο που σας έφτιαξε τον καφέ στο αγαπημένο σας κατάστημα, να πάρετε τηλέφωνο τη μαμά σας ή να συνομιλήσετε μέσω βιντεοκλήσης με έναν φίλο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διάθεσή σας.
7. Γράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες
Ναι, ίσως τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει κατάχρηση αυτής της συμβουλής. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το να ολοκληρώνουμε την ημέρα μας με αισθήματα ευγνωμοσύνης, βοηθά να μετατοπιστεί η εστίαση μας από το λάθος στο σωστό. Μελέτες δείχνουν ότι η καταγραφή σε ένα ημερολόγιο των πραγμάτων για τα οποία είμαστε ευγνώμονες ενισχύει τη μακροπρόθεσμη ευτυχία, αυξάνει την αισιοδοξία και βελτιώνει ακόμη και τον ύπνο.
Δεν χρειάζετε να μετατραπούμε σε λογοτέχνες -είναι αρκετό να σημειώνουμε καθημερινά τρία μικρά πράγματα που μας έκαναν χαρούμενους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνήθεια θα ενισχύσει την ψυχική μας ανθεκτικότητα.
Η βελτίωση της διάθεσης, θυμίζουν οι μελετητές, δεν έχει να κάνει συνήθως με το κυνήγι μεγάλων προσδοκιών—κερδίζεται συχνότερα με την ενσωμάτωση μικρών, θετικών συνηθειών στην καθημερινή μας ρουτίνα, οδηγώντας σε μια φυσική και βιώσιμη πορεία προς τη συναισθηματική ευεξία.
Πηγή: Livewellmagazine.org