ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το lockdown προκαλεί πόνο στη μέση

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Το lockdown και η εργασία από το σπίτι μπροστά από τον υπολογιστή έχει αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που αναφέρουν έντονους πόνους στη μέση.
Τρίτη, 26/01/2021 - 19:05
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Καθώς συνεχίζεται η τηλεργασία, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι παραπονούνται για πόνους και ενοχλήματα στο σώμα τους. Ανάμεσά τους πολλοί νεαροί ενήλικες και μεσήλικες, που παραπονούνται για οξείς πόνους στη μέση, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ανδρών και γυναικών. Το 36% από αυτούς δήλωσαν ότι το τελευταίο εξάμηνο νιώθουν ολοένα εντονότερα σωματικούς πόνους, με τον πόνο στη μέση να είναι το κυριότερο πρόβλημά τους.

Ένας στους τέσσερις δήλωσαν ότι αιτία για τους πόνους τους είναι ο πρόχειρος χώρος που έχουν διαμορφώσει ως γραφείο για να εργάζονται στο σπίτι. Η αιτιολογία αυτή αναφέρθηκε συχνότερα από τους εθελοντές 25-44 ετών. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (το 39%) απέδωσαν τον πόνο και στις αυξημένες ώρες της ακινησίας μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λάπτοπ και τηλεοράσεις.

Το 35% είπαν ακόμα πως έχουν αλλάξει τις ώρες του ύπνου τους, συνήθως ξενυχτώντας περισσότερο μπροστά στις οθόνες. Και το 33% είπαν ότι γυμνάζονται λιγότερο. Ο ένας στους δύο πάσχοντες, εξάλλου, είπε ότι το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στους αυξανόμενους πόνους που νιώθουν.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες σε άλλες χώρες. Μελέτη στη Σαουδική Αραβία, σε 463 εθελοντές έδειξε ότι ο πόνος στη μέση ήταν το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα κατά το τοπικό lockdown. Εκείνοι που τον ανέφεραν συχνότερα ήταν οι συμμετέχοντες ηλικίας 35-49 ετών, κυρίως όσοι είχαν αρκετά περιττά κιλά, πολύ στρες, περνούσαν πολλές ώρες καθημερινά καθισμένοι, δεν γυμνάζονταν αρκετά και εργάζονταν από το σπίτι ή έκαναν εξ αποστάσεως διδασκαλία.

«Το 80% των ενηλίκων παρουσιάζουν οξύ πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι πιθανές αιτίες του είναι πολλές. Ειδικά στους νέους ανθρώπους συχνά οφείλεται σε καταπόνηση του κατώτερου τμήματος της πλάτης και κακή ευθυγράμμιση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στην κακή στάση του σώματος και τους αδύναμους μυς», λέει ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab. «Άλλες πιθανές αιτίες, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι η αρθρίτιδα, η εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η ισχιαλγία, η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα ή ακόμα και ένα κάταγμα σπονδύλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, ο πόνος είναι μη ειδικός, δηλαδή δεν οφείλεται σε μία συγκεκριμένη αιτία (π.χ. σε έναν τραυματισμό ή μία πάθηση), αλλά γενικά σε δυσλειτουργία ή καταπόνηση στους μυς, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης».

Ωστόσο, η ακριβής θέση και η αιτία του πόνου πρέπει να βρεθούν και να αντιμετωπιστούν. Αν δεν θεραπευτεί η αιτία του πόνου, το σύμπτωμα (δηλαδή η οσφυαλγία) θα υποτροπιάζει και θα συσσωρεύονται βλάβες που τελικά θα οδηγήσουν σε ανεπάρκεια των σπονδυλικών δομών. Σε τέτοια περίπτωση, η θεραπεία θα είναι πιο εκτεταμένη και μπορεί να φτάσει μέχρι τη χειρουργική επέμβαση.

H φυσικοθεραπεία απαλύνει τον πόνο

«Η φυσικοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την οσφυαλγία όταν στοχεύει στην αιτία της», λέει ο κ. Κακαβάς. «Με τα σύγχρονα μηχανήματα και τις εξελιγμένες μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως η fysiotek, μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια την αιτία του πόνου. Ανάλογα με την αιτία, καταρτίζουμε το ενδεδειγμένο φυσικοθεραπευτικό πλάνο που θα την αντιμετωπίσει. Με αυτό τον τρόπο αφενός αναρρώνει το ταχύτερο ο ασθενής, αφετέρου αποτρέπονται οι υποτροπές. Μάλιστα η fysiotek είναι η μόνη θεραπεία που στοχεύει στο αίτιο του πόνου και όχι στα συμπτώματα. Πολλά ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η έναρξη της φυσικοθεραπείας τις πρώτες μέρες από την εμφάνιση του πόνου, είναι πιο αποδοτική και επιταχύνει σημαντικά την ανάρρωση του πάσχοντος».

Τα οφέλη αυτά πηγάζουν από τον τρόπο δράσης της φυσικοθεραπείας. Οι μέθοδοι που εφαρμόζει ο ειδικός μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο μειώνοντας την δυσκαμψία και αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητα των μυών και των αρθρώσεων. Επιπρόσθετα, βελτιώνουν τη δύναμη, την κινητικότητα και την ευλυγισία, αποκαθιστώντας το εύρος των κινήσεων που μπορούν να εκτελεστούν ανώδυνα.

«Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση αυξάνει τον κίνδυνο για προοδευτική φθορά των χόνδρων, των οστών και των νεύρων, καθώς και για απώλεια μυϊκής μάζας», λέει ο ειδικός.

Ειδικά εν μέσω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, η φυσικοθεραπεία, που εφαρμόζεται με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, είναι η λύση που χρειάζονται οι πάσχοντες από πόνο στη μέση για να μην επιδεινωθεί και επιβαρυνθεί περαιτέρω η υγεία τους.

Σημαντικό είναι επίσης να τηρούν οι πάσχοντες ορισμένα πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσουν την μέση τους. Το πρώτο είναι να μην αφήσουν τον πόνο να τους ακινητοποιήσει, γιατί η πολύωρη ακινησία στην καρέκλα ή στο κρεβάτι θα τον επιδεινώσει. Μάλιστα η αντιμετώπιση της ακινησίας είναι ένας από τους κύριους λόγους που συνιστάται πλέον φυσικοθεραπεία από τις πρώτες μέρες εμφάνισης του πόνου. Έχει βρεθεί ότι κάθε μέρα παραμονής στο κρεβάτι οδηγεί σε μείωση κατά 1% της μυϊκής δύναμης.

Σημαντικό είναι επίσης οι ασθενείς να κάνουν απαλές ασκήσεις διατάσεων (στρέτσινγκ) των μυών που θα συστήσει ο φυσικοθεραπευτής τους. Πρέπει ακόμα να προσέξουν τη διατροφή τους, ώστε να χάσουν σταδιακά τυχόν περιττά κιλά από την κοιλιά, καθώς και να προσέχουν τη στάση του σώματός τους όταν κάθονται ή στέκονται όρθιοι.

«Ο συνδυασμός της κατάλληλης φυσικοθεραπείας με ορισμένα μέτρα στον τρόπο ζωής μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πόνο στη μέση και να αποτρέψει τις μελλοντικές υποτροπές και τις μόνιμες βλάβες που μπορεί να προκληθούν», καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/01/2021 - 19:12
  • ΜΕΣΗ
  • LOCKDOWN
  • ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρομποτική χειρουργική: Ένα πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Ρομποτική χειρουργική: Ένα πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 25 Ιανουαρίου 2021
«Ομορφοθεραπείες» για το δέρμα που κατοικούμε 26 Ιανουαρίου 2021
«Ομορφοθεραπείες» για το δέρμα που κατοικούμε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόνος στη μέση: Όλα όσα πρέπει να αποφεύγετε στην καθημερινότητά σας!
Health Talk
31/03/2025 - 20:14

Πόνος στη μέση: Όλα όσα πρέπει να αποφεύγετε στην καθημερινότητά σας!

Πόνοι στην πλάτη: Μόνο το 10% των μη χειρουργικών θεραπειών ανακουφίζουν
Υγεία
19/03/2025 - 13:24

Πόνοι στην πλάτη: Μόνο το 10% των μη χειρουργικών θεραπειών ανακουφίζουν

Γιατί πονάμε στη μέση όταν ξυπνάμε; - Ειδικός εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει!
Health Talk
17/01/2025 - 12:43

Γιατί πονάμε στη μέση όταν ξυπνάμε; - Ειδικός εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει!

Τα lockdowns της πανδημίας επιτάχυναν την γήρανση των εγκεφάλων των εφήβων
Ψυχική Υγεία
09/12/2024 - 08:17

Τα lockdowns της πανδημίας επιτάχυναν την γήρανση των εγκεφάλων των εφήβων

Συνέδριο φυσικοθεραπευτών για την πρόληψη και τη συμβουλευτική
Επικαιρότητα
04/12/2024 - 22:23

Συνέδριο φυσικοθεραπευτών για την πρόληψη και τη συμβουλευτική

Πόνος στη μέση: Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο;
Patient Talk
28/11/2024 - 17:48

Πόνος στη μέση: Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπαρμπετάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας»
Pharma News
16/05/2025 - 16:08
Τσάι και σοκολάτα μπορούν να μειώσουν την πίεση - Το κοινό αντιυπερτασικό τους συστατικό
Διατροφή
16/05/2025 - 16:00
Τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών έως και 15 ετών
Επικαιρότητα
16/05/2025 - 15:52
«Ευαγγελισμός»: Δωρεάν για τους πολίτες καινοτόμο πρόγραμμα ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας
Ψυχική Υγεία
16/05/2025 - 15:37
ΕΟΔΥ: Δωρεάν έλεγχοι για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα από Δευτέρα, 19 Μαΐου
Υγεία
16/05/2025 - 15:19
Παραιτήθηκε ο CEO της Novo Nordisk με φόντο την πτώση κατά 32% της μετοχής
Pharma News
16/05/2025 - 15:00
Long Covid: Βλάβες στον εγκέφαλο που μοιάζουν με αυτές της άνοιας διαπίστωσαν ερευνητές
Υγεία
16/05/2025 - 14:00
Έγκυος στις ΗΠΑ, εγκεφαλικά νεκρή, κρατιέται στη ζωή λόγω του νόμου κατά των αμβλώσεων
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 13:00
Ψηφιακό δίδυμο της κοιλιακής αορτής μπορεί να «προβλέψει» ρήξη ανευρύσματος
Υγεία
16/05/2025 - 12:00
Πόλεμος Γεωργιάδη - Εξαδάκτυλου για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών ραντεβού των γιατρών
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 11:37
Θεμιστοκλέους: Αν δεν υπάρχει βελτίωση σ' ένα νοσοκομείο θα παύεται ο διοικητής
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 11:08
Πώς η σκόνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή κτηνοτρόφων και αγροτών - Η σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας
Υγεία
16/05/2025 - 11:00
Πώς ένα μπισκότο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Διατροφή
16/05/2025 - 09:43
Τα 14 νοσοκομεία που θα έχουν σε δύο μήνες το νέο σύστημα ιχνηλάτησης ασθενών στις εφημερίες τους
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 09:25
Γιατροί στις ΗΠΑ «ξαναέγραψαν» το DNA βρέφους με σπάνια γενετική διαταραχή και του έσωσαν τη ζωή
Υγεία
16/05/2025 - 09:15
Ποια περιοχή των ποδιών χαλαρώνει πιο εύκολα και πότε είναι μονόδρομος η επέμβαση
Ομορφιά
16/05/2025 - 08:28
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μήνας μέτρησης ο Μάιος και στην Ελλάδα
Health Talk
16/05/2025 - 06:48
Ημερίδα ευαισθητοποίησης του ΕΔΔΥΠΠΥ για την παχυσαρκία στον δήμο Αγίας Παρασκευής
Υγεία
16/05/2025 - 03:24
Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε το ΔΙΠΑΕ με το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Επικαιρότητα
16/05/2025 - 00:03
Τι είναι η δωρεά ωαρίων και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτήν - Υπάρχουν ηθικά ζητήματα;
Health Talk
15/05/2025 - 22:24
Ινστιτούτο Prolepsis: Ο καφές Λουμίδης Παπαγάλος στηρίζει και το 2025 το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία
Επικαιρότητα
15/05/2025 - 22:06
Cassini Hackathon στα Ιωάννινα: Το Διάστημα μπορεί να αλλάξει την υγειονομική περίθαλψη
Digital Health
15/05/2025 - 21:44
Πρώτη μέρα... «βραχιολάκια» - Πως λειτουργεί το σύστημα και ποια τα πλεονεκτήματα για τους ασθενείς
Πολιτική Υγείας
15/05/2025 - 19:27
ΕΟΔΥ: Ένας νέος θάνατος από COVID-19 - Κάτω από το όριο συναγερμού η θετικότητα στη γρίπη
Υγεία
15/05/2025 - 19:09
Συνάντηση Γεωργιάδη με το ΔΣ της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ - Γιατί ζήτησε... συγγνώμη από τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
15/05/2025 - 18:48
Αυχενικό σύνδρομο και smartphones: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον πόνο
Health Talk
15/05/2025 - 18:33
Δωρεά δύο απινιδωτών στους κατοίκους της Καλύμνου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
Υγεία
15/05/2025 - 18:24
Βαλτάς: «Διαφωνούμε με την διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄ οίκον»
Pharma Policy
15/05/2025 - 18:11
Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον
Υγεία
15/05/2025 - 17:53
Εκστρατεία ενημέρωσης από την ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο του προστάτη με τους Legends 2024
Patient Talk
15/05/2025 - 16:08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκθεση εκπέμπει SOS για τις μπανάνες - Η κλιματική κρίση απειλεί με καταστροφή τις καλλιέργειες
Διατροφή
13/05/2025 - 20:17
Παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη σε ένα μόνο δισκίο για ανακούφιση από τον πόνο
Pharma News
13/05/2025 - 17:03
Ερρίκος Ντυνάν: Στις 19 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεσης Phytobiosomes του Costas Picadas
Υπηρεσίες Υγείας
14/05/2025 - 06:44
Η απάντηση της Κομισιόν στην καταδικαστική απόφαση για τα sms της φον ντερ Λάιεν
Πολιτική Υγείας
14/05/2025 - 12:53
Δεκάλογος Μητσοτάκη με μέτρα περαιτέρω βελτίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας
Πολιτική Υγείας
14/05/2025 - 14:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo