Αντί για αποκλειστική εστίαση σε απόλυτους αριθμούς μακροθρεπτικών συστατικών, στραφείτε απλά σε ελάχιστα επεξεργασμένες και ιδανικά φυτικής προέλευσης τροφές προκειμένου να προστατεύσετε την καρδιά σας από τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.
Έτσι συνοψίζονται τα συμπεράσματα νέας μελέτης η οποία παρουσιάστηκε στην φετινή, ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition.
Στη θέση κάποιων γενικών οδηγιών διατροφής, μια εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση ίσως είναι πιο χρήσιμη για την καρδιαγγειακή υγεία, λένε τώρα οι επιστήμονες.
Περιορισμός λιπαρών και υδατανθράκων
Για χρόνια, οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά αποτελούσαν τις κυρίαρχες διατροφικές συμβουλές για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Ωστόσο, σε πολλούς επιστήμονες πάντα υπήρχε η σκέψη αν τελικά αυτά τα διατροφικά μοντέλα όντως προστατεύουν την καρδιά, ειδικά όταν η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται ποικίλλει πολύ.
Με αυτή την αφετηρία διερεύνησης, τελικά μελετητές από το Harvard T.H. Chan School of Public Health κατέληξαν ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι εξίσου κρίσιμη, αν όχι περισσότερο, από τον απλό περιορισμό των υδατανθράκων ή των λιπαρών.
Πώς έγινε η μελέτη
Σχεδόν 200.000 άνδρες και γυναίκες συμμετείχαν στην μελέτη, με τους ειδικούς να παρακολουθούν τις διατροφικές τους συνήθειες και τα καρδιακά νοσήματα που προέκυψαν σε ένα διάστημα 25 ετών.
Όπως διαπίστωσαν, εκείνοι που πρόσεχαν την κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών δίνοντας παράλληλα έμφαση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας (δηλαδή δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια) διέτρεχαν 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Αντίθετα, διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες ή λιπαρά αλλά με υψηλή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, όπως επεξεργασμένα δημητριακά, σνακ με ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα και ζωικά λίπη, δε φαίνεται να δρα προστατευτικά.
«Οι υγιεινές εκδοχές αυτών των διατροφών -όσες ήταν πλούσιες σε φυτικές τροφές και δημητριακά ολικής αλέσεως- συνδέθηκαν με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς και βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία. Αντίθετα, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών που έδιναν έμφαση στις ανθυγιεινές τροφές συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Zhiyuan Wu, PhD .
Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη επίσης εντόπισε ότι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βασισμένες σε κατανάλωση ζωικών προιόντων, συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σχέση με αντίστοιχες διατροφές που βασίζονται στα λαχανικά.
Η σημασία της ποιότητας των τροφίμων
Ο Yaa Boakye, διαιτολόγος - διατροφολόγος, σημειώνει ότι «δεν αρκεί να τσεκάρουμε ένα κουτί με την ένδειξη «χαμηλοί υδατάνθρακες» ή «χαμηλά λιπαρά» – πρέπει να εξετάσουμε τι πραγματικά εμπεριέχεται στο φαγητό: φυτικές ίνες, πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο, μικροθρεπτικά συστατικά και αντιφλεγμονώδεις ή προφλεγμονώδεις ενώσεις», προσθέτοντας ότι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες είναι μόνο ευρείες κατηγορίες.
«Υδατάνθρακας είναι εξίσου ένα επεξεργασμένο προιόν άρτου αλλά και ένα πιάτο φακές πλούσιες σε φυτικές ίνες· όταν μιλάμε για λίπη, αυτά θα μπορούσαν να είναι κάποιο επεξεργασμένο προϊόν με τρανς λιπαρά ή ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης», λέει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι όταν απλώς ακολουθούμε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή υδατάνθρακες χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις διαφορές, τείνουμε να παραβλέπουμε την απώλεια σημαντικών θρεπτικών συστατικών που έχουν συνέπειες για την υγεία της καρδιάς μας.
«Τα υψηλά επίπεδα νατρίου, τα πρόσθετα σάκχαρα, η έλλειψη φυτικών ινών και τα ανεπαρκή αντιοξειδωτικά είναι όλα κόκκινες σημαίες που συχνά περνούν απαρατήρητες», εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει πως «μια δίαιτα «χαμηλών λιπαρών» χωρίς μαγνήσιο, κάλιο και ωμέγα-3 θα μπορούσε να αποτύχει, ενώ ένα σχέδιο «χαμηλών υδατανθράκων» που παραλείπει φυτά πλούσια σε πρεβιοτικά ή πολύχρωμα φρούτα μπορεί να εμποδίσει την υγεία του εντέρου και να στρεσάρει έμμεσα το καρδιαγγειακό σύστημα».
Η ισορροπημένη διατροφή που αγαπά την καρδιά
Η διαιτολόγος Ayanna Smart, συμβουλεύει απλά να γεμίζουμε στρατηγικά το πιάτο μας. Το μισό με λαχανικά και φρούτα, το ένα τέταρτο με άπαχες πρωτεΐνες (συμπεριλαμβανομένου κρέατος, ψαριού, φασολιών ή τυριού με χαμηλά λιπαρά) και το υπόλοιπο με δημητριακά ολικής αλέσεως.
«Αν το κάνετε αυτό, ήδη αυτόματα έχετε μειώσει την ποσότητα υδατανθράκων και λίπους που καταναλώνετε», εξηγεί.
Η Smart σημειώνει περαιτέρω ότι τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτάτους, ώστε να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Επίσης είναι πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων .
Μια ιδανική για την καρδιά διατροφή πρέπει να περιέχει τρόφιμα υψηλής ποιότητας, ελαχιστα επεξεργασμένα. Και τέτοιες τροφές, άμεσα μειώνουν και την ημερήσια πρόσληψη νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και περιττών θερμίδων, βοηθώντας στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.
Πηγή: healthline.com