ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων

Υγεία
UNSPLASH
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για την αποτροπή καρδιακών νοσημάτων από ότι ένας απλός περιορισμός υδατανθράκων ή λιπαρών.
Τετάρτη, 04/06/2025 - 19:33
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Αντί για αποκλειστική εστίαση σε απόλυτους αριθμούς μακροθρεπτικών συστατικών, στραφείτε απλά σε ελάχιστα επεξεργασμένες και ιδανικά φυτικής προέλευσης τροφές προκειμένου να προστατεύσετε την καρδιά σας από τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

Έτσι συνοψίζονται τα συμπεράσματα νέας μελέτης η οποία παρουσιάστηκε στην φετινή, ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition.

Στη θέση κάποιων γενικών οδηγιών διατροφής, μια εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση ίσως είναι πιο χρήσιμη για την καρδιαγγειακή υγεία, λένε τώρα οι επιστήμονες.

Περιορισμός λιπαρών και υδατανθράκων

Για χρόνια, οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά αποτελούσαν τις κυρίαρχες διατροφικές συμβουλές για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις.

FOOD MESA 2

Ωστόσο, σε πολλούς επιστήμονες πάντα υπήρχε η σκέψη αν τελικά αυτά τα διατροφικά μοντέλα όντως προστατεύουν την καρδιά, ειδικά όταν η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται ποικίλλει πολύ.

Με αυτή την αφετηρία διερεύνησης, τελικά μελετητές από το Harvard T.H. Chan School of Public Health κατέληξαν ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι εξίσου κρίσιμη, αν όχι περισσότερο, από τον απλό περιορισμό των υδατανθράκων ή των λιπαρών.

Πώς έγινε η μελέτη

Σχεδόν 200.000 άνδρες και γυναίκες συμμετείχαν στην μελέτη, με τους ειδικούς να παρακολουθούν τις διατροφικές τους συνήθειες και τα καρδιακά νοσήματα που προέκυψαν σε ένα διάστημα 25 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, εκείνοι που πρόσεχαν την κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών δίνοντας παράλληλα έμφαση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας (δηλαδή δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια) διέτρεχαν 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Αντίθετα, διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες ή λιπαρά αλλά με υψηλή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, όπως επεξεργασμένα δημητριακά, σνακ με ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα και ζωικά λίπη, δε φαίνεται να δρα προστατευτικά.

«Οι υγιεινές εκδοχές αυτών των διατροφών -όσες ήταν πλούσιες σε φυτικές τροφές και δημητριακά ολικής αλέσεως- συνδέθηκαν με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς και βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία. Αντίθετα, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών που έδιναν έμφαση στις ανθυγιεινές τροφές συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Zhiyuan Wu, PhD .

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη επίσης εντόπισε ότι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βασισμένες σε κατανάλωση ζωικών προιόντων, συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σχέση με αντίστοιχες διατροφές που βασίζονται στα λαχανικά.

Η σημασία της ποιότητας των τροφίμων

Ο Yaa Boakye, διαιτολόγος - διατροφολόγος, σημειώνει ότι «δεν αρκεί να τσεκάρουμε ένα κουτί με την ένδειξη «χαμηλοί υδατάνθρακες» ή «χαμηλά λιπαρά» – πρέπει να εξετάσουμε τι πραγματικά εμπεριέχεται στο φαγητό: φυτικές ίνες, πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο, μικροθρεπτικά συστατικά και αντιφλεγμονώδεις ή προφλεγμονώδεις ενώσεις», προσθέτοντας ότι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες είναι μόνο ευρείες κατηγορίες.

«Υδατάνθρακας είναι εξίσου ένα επεξεργασμένο προιόν άρτου αλλά και ένα πιάτο φακές πλούσιες σε φυτικές ίνες· όταν μιλάμε για λίπη, αυτά θα μπορούσαν να είναι κάποιο επεξεργασμένο προϊόν με τρανς λιπαρά ή ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης», λέει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι όταν απλώς ακολουθούμε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή υδατάνθρακες χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις διαφορές, τείνουμε να παραβλέπουμε την απώλεια σημαντικών θρεπτικών συστατικών που έχουν συνέπειες για την υγεία της καρδιάς μας.

«Τα υψηλά επίπεδα νατρίου, τα πρόσθετα σάκχαρα, η έλλειψη φυτικών ινών και τα ανεπαρκή αντιοξειδωτικά είναι όλα κόκκινες σημαίες που συχνά περνούν απαρατήρητες», εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει πως «μια δίαιτα «χαμηλών λιπαρών» χωρίς μαγνήσιο, κάλιο και ωμέγα-3 θα μπορούσε να αποτύχει, ενώ ένα σχέδιο «χαμηλών υδατανθράκων» που παραλείπει φυτά πλούσια σε πρεβιοτικά ή πολύχρωμα φρούτα μπορεί να εμποδίσει την υγεία του εντέρου και να στρεσάρει έμμεσα το καρδιαγγειακό σύστημα».

FOOD MESA 1

Η ισορροπημένη διατροφή που αγαπά την καρδιά

Η διαιτολόγος Ayanna Smart, συμβουλεύει απλά να γεμίζουμε στρατηγικά το πιάτο μας. Το μισό με λαχανικά και φρούτα, το ένα τέταρτο με άπαχες πρωτεΐνες (συμπεριλαμβανομένου κρέατος, ψαριού, φασολιών ή τυριού με χαμηλά λιπαρά) και το υπόλοιπο με δημητριακά ολικής αλέσεως.

«Αν το κάνετε αυτό, ήδη αυτόματα έχετε μειώσει την ποσότητα υδατανθράκων και λίπους που καταναλώνετε», εξηγεί.

Η Smart σημειώνει περαιτέρω ότι τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτάτους, ώστε να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Επίσης είναι πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων .

Μια ιδανική για την καρδιά διατροφή πρέπει να περιέχει τρόφιμα υψηλής ποιότητας, ελαχιστα επεξεργασμένα. Και τέτοιες τροφές, άμεσα μειώνουν και την ημερήσια πρόσληψη νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και περιττών θερμίδων, βοηθώντας στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Πηγή: healthline.com

Τελευταία τροποποίηση στις 04/06/2025 - 20:03
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΠΟΙΟΤΗΤΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΠΟΕΡΓΙ διαμαρτύρεται για την παράταση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στις 60 μέρες
Η ΠΟΕΡΓΙ διαμαρτύρεται για την παράταση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στις 60 μέρες 04 Ιουνίου 2025
Περισσότερα από 30.000 παιδιά στις «Διατροφοπεριπέτειες» του Ινστιτούτου Prolepsis 05 Ιουνίου 2025
Περισσότερα από 30.000 παιδιά στις «Διατροφοπεριπέτειες» του Ινστιτούτου Prolepsis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36

Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες

Οδηγός της Κομισιόν για την γρίπη των πτηνών και τον αντίκτυπό της σε θηλαστικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
24/06/2025 - 18:51

Οδηγός της Κομισιόν για την γρίπη των πτηνών και τον αντίκτυπό της σε θηλαστικά και τρόφιμα

Παντοτινά χημικά: Ανησυχητική επιβάρυνση στα τρόφιμα στην Ευρώπη- Δύο στα τρία ψάρια μολυσμένα
Διατροφή
19/06/2025 - 14:02

Παντοτινά χημικά: Ανησυχητική επιβάρυνση στα τρόφιμα στην Ευρώπη- Δύο στα τρία ψάρια μολυσμένα

8 τρόφιμα που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν μπαίνουν στο ψυγείο
Διατροφή
17/06/2025 - 10:00

8 τρόφιμα που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν μπαίνουν στο ψυγείο

«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26

«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ

Συγκέντρωση τροφίμων από το Μαζί για το Παιδί και το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι»
Επικαιρότητα
11/06/2025 - 14:16

Συγκέντρωση τροφίμων από το Μαζί για το Παιδί και το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μικρά παιδιά στην παραλία: Πώς θα μείνουν ασφαλή στον ήλιο, την άμμο και τη θάλασσα
Υγεία
21/07/2025 - 18:58
Ανοικτές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΑΕ λόγω καύσωνα
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 18:42
Έσβησε η φωτιά σε χώρο κτιρίου του «Metropolitan General», στον Χολαργό
Επικαιρότητα
21/07/2025 - 18:18
Θεμιστοκλέους: «Σε πλήρη επιφυλακή το ΕΣΥ για τον επικείμενο καύσωνα - Οι πολίτες να εφαρμόζουν τις οδηγίες προστασίας»
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 18:01
Επιστήμονες εκτιμούν ότι το γάλα ενυδατώνει καλύτερα από το νερό - Ποιο είναι το μυστικό
Διατροφή
21/07/2025 - 16:58
H μάστιγα της κατάθλιψης στην πρόωρη εμμηνόπαυση
Ψυχική Υγεία
21/07/2025 - 16:00
Υπ. Υγείας: Μέτρα και συστάσεις για προστασία από τον καύσωνα
Υγεία
21/07/2025 - 15:21
Χαλκός: το συστατικό που μπορεί να μειώσει τα γνωστικά προβλήματα στην τρίτη ηλικία - Σε ποιες τροφές θα το βρείτε
Διατροφή
21/07/2025 - 15:00
Τετραπλή βράβευση για τη Pfizer στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2025
Pharma News
21/07/2025 - 14:42
Εντοπίστηκε γονίδιο που ενισχύει τη βιταμίνη D και σταματά την ανάπτυξη των όγκων
Υγεία
21/07/2025 - 14:13
Γεωργιάδης: 35.000 ασθενείς έλαβαν φάρμακα κατ’οίκον
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 14:07
ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για τη συμπερίληψη της αναπηρίας και της χρόνιας ή σπάνιας πάθησης στο Εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο
Patient Talk
21/07/2025 - 13:51
Εξι βασικές οδηγίες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη διατροφή εν μέσω καύσωνα
Επικαιρότητα
21/07/2025 - 13:18
Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Διατροφή
21/07/2025 - 13:00
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Μην την αφήσετε να χαλάσει το καλοκαίρι σας
Health Talk
21/07/2025 - 12:43
Σεμαγλουτίδη, τιρζεπατίδη μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού σε ασθενείς με διαβήτη και παχυσαρκία
Υγεία
21/07/2025 - 12:19
Gentle parenting: Όχι και τόσο καλό για τις σχολικές επιδόσεις σύμφωνα με νέα έρευνα
Ψυχική Υγεία
21/07/2025 - 11:58
Ο ΙΣΑ ζητάει την παρέμβαση εισαγγελέα για παράνομες ιατρικές πράξεις από οπτομέτρη
Επικαιρότητα
21/07/2025 - 11:44
Επιφανειακή αντικατάσταση χόνδρου: Η σύγχρονη λύση σε εστιασμένες αρθρικές βλάβες
Health Talk
21/07/2025 - 11:21
Καύσωνας: Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες
Επικαιρότητα
21/07/2025 - 11:00
Νέα εξέταση για τον καρκίνο του μαστού υπόσχεται έγκαιρο εντοπισμό της πιθανότητας επιστροφής της νόσου
Υγεία
21/07/2025 - 10:00
Υπερανθεκτικά βακτήρια: προβλέψεις σοκ για εκατομμύρια θανάτους και επιβάρυνση στην οικονομία 2 τρισ.δολάρια ετησίως έως το 2050
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 09:00
Θαλασσινά μπάνια: Μείωση του πόνου 25-30% σε μυοσκελετικά προβλήματα - Πώς να επιλέξετε το στυλ κολύμβησης
Health Talk
21/07/2025 - 07:53
Καύσωνες: Περισσότεροι θάνατοι στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου λόγω υψηλών θερμοκρασιών
Επικαιρότητα
20/07/2025 - 09:27
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών σας
Υγεία
20/07/2025 - 08:54
«Καμπανάκι» για τις γρανίτες - Ποια ουσία τις κάνει επικίνδυνες για τα παιδιά
Διατροφή
19/07/2025 - 10:17
Πώς μπορούμε να κρατάμε τα ζώα δροσερά κατά τη διάρκεια ακραίων καυσώνων
Pet
19/07/2025 - 09:52
Αλλεργική Ρινίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
19/07/2025 - 09:13
ΗΠΑ: Σοκαριστικός τραυματισμός άνδρα που φορούσε μεταλλική αλυσίδα μέσα σε μαγνητικό τομογράφο
Επικαιρότητα
19/07/2025 - 06:52
Φλώρινα: Αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς ζήτησε ο Κέλλας
Επικαιρότητα
19/07/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι γιατροί Καρδίτσας και Τρικάλων διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις σε νησιά με το «έτσι θέλω»
Πολιτική Υγείας
19/07/2025 - 00:09
«Καμπανάκι» για τις γρανίτες - Ποια ουσία τις κάνει επικίνδυνες για τα παιδιά
Διατροφή
19/07/2025 - 10:17
Υπερανθεκτικά βακτήρια: προβλέψεις σοκ για εκατομμύρια θανάτους και επιβάρυνση στην οικονομία 2 τρισ.δολάρια ετησίως έως το 2050
Πολιτική Υγείας
21/07/2025 - 09:00
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών σας
Υγεία
20/07/2025 - 08:54
Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Διατροφή
21/07/2025 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo