ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων

Υγεία
UNSPLASH
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για την αποτροπή καρδιακών νοσημάτων από ότι ένας απλός περιορισμός υδατανθράκων ή λιπαρών.
Τετάρτη, 04/06/2025 - 19:33
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Αντί για αποκλειστική εστίαση σε απόλυτους αριθμούς μακροθρεπτικών συστατικών, στραφείτε απλά σε ελάχιστα επεξεργασμένες και ιδανικά φυτικής προέλευσης τροφές προκειμένου να προστατεύσετε την καρδιά σας από τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

Έτσι συνοψίζονται τα συμπεράσματα νέας μελέτης η οποία παρουσιάστηκε στην φετινή, ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition.

Στη θέση κάποιων γενικών οδηγιών διατροφής, μια εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση ίσως είναι πιο χρήσιμη για την καρδιαγγειακή υγεία, λένε τώρα οι επιστήμονες.

Περιορισμός λιπαρών και υδατανθράκων

Για χρόνια, οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά αποτελούσαν τις κυρίαρχες διατροφικές συμβουλές για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις.

FOOD MESA 2

Ωστόσο, σε πολλούς επιστήμονες πάντα υπήρχε η σκέψη αν τελικά αυτά τα διατροφικά μοντέλα όντως προστατεύουν την καρδιά, ειδικά όταν η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται ποικίλλει πολύ.

Με αυτή την αφετηρία διερεύνησης, τελικά μελετητές από το Harvard T.H. Chan School of Public Health κατέληξαν ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι εξίσου κρίσιμη, αν όχι περισσότερο, από τον απλό περιορισμό των υδατανθράκων ή των λιπαρών.

Πώς έγινε η μελέτη

Σχεδόν 200.000 άνδρες και γυναίκες συμμετείχαν στην μελέτη, με τους ειδικούς να παρακολουθούν τις διατροφικές τους συνήθειες και τα καρδιακά νοσήματα που προέκυψαν σε ένα διάστημα 25 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, εκείνοι που πρόσεχαν την κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών δίνοντας παράλληλα έμφαση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας (δηλαδή δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια) διέτρεχαν 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Αντίθετα, διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες ή λιπαρά αλλά με υψηλή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, όπως επεξεργασμένα δημητριακά, σνακ με ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα και ζωικά λίπη, δε φαίνεται να δρα προστατευτικά.

«Οι υγιεινές εκδοχές αυτών των διατροφών -όσες ήταν πλούσιες σε φυτικές τροφές και δημητριακά ολικής αλέσεως- συνδέθηκαν με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς και βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία. Αντίθετα, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών που έδιναν έμφαση στις ανθυγιεινές τροφές συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Zhiyuan Wu, PhD .

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη επίσης εντόπισε ότι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βασισμένες σε κατανάλωση ζωικών προιόντων, συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σχέση με αντίστοιχες διατροφές που βασίζονται στα λαχανικά.

Η σημασία της ποιότητας των τροφίμων

Ο Yaa Boakye, διαιτολόγος - διατροφολόγος, σημειώνει ότι «δεν αρκεί να τσεκάρουμε ένα κουτί με την ένδειξη «χαμηλοί υδατάνθρακες» ή «χαμηλά λιπαρά» – πρέπει να εξετάσουμε τι πραγματικά εμπεριέχεται στο φαγητό: φυτικές ίνες, πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο, μικροθρεπτικά συστατικά και αντιφλεγμονώδεις ή προφλεγμονώδεις ενώσεις», προσθέτοντας ότι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες είναι μόνο ευρείες κατηγορίες.

«Υδατάνθρακας είναι εξίσου ένα επεξεργασμένο προιόν άρτου αλλά και ένα πιάτο φακές πλούσιες σε φυτικές ίνες· όταν μιλάμε για λίπη, αυτά θα μπορούσαν να είναι κάποιο επεξεργασμένο προϊόν με τρανς λιπαρά ή ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης», λέει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι όταν απλώς ακολουθούμε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή υδατάνθρακες χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις διαφορές, τείνουμε να παραβλέπουμε την απώλεια σημαντικών θρεπτικών συστατικών που έχουν συνέπειες για την υγεία της καρδιάς μας.

«Τα υψηλά επίπεδα νατρίου, τα πρόσθετα σάκχαρα, η έλλειψη φυτικών ινών και τα ανεπαρκή αντιοξειδωτικά είναι όλα κόκκινες σημαίες που συχνά περνούν απαρατήρητες», εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει πως «μια δίαιτα «χαμηλών λιπαρών» χωρίς μαγνήσιο, κάλιο και ωμέγα-3 θα μπορούσε να αποτύχει, ενώ ένα σχέδιο «χαμηλών υδατανθράκων» που παραλείπει φυτά πλούσια σε πρεβιοτικά ή πολύχρωμα φρούτα μπορεί να εμποδίσει την υγεία του εντέρου και να στρεσάρει έμμεσα το καρδιαγγειακό σύστημα».

FOOD MESA 1

Η ισορροπημένη διατροφή που αγαπά την καρδιά

Η διαιτολόγος Ayanna Smart, συμβουλεύει απλά να γεμίζουμε στρατηγικά το πιάτο μας. Το μισό με λαχανικά και φρούτα, το ένα τέταρτο με άπαχες πρωτεΐνες (συμπεριλαμβανομένου κρέατος, ψαριού, φασολιών ή τυριού με χαμηλά λιπαρά) και το υπόλοιπο με δημητριακά ολικής αλέσεως.

«Αν το κάνετε αυτό, ήδη αυτόματα έχετε μειώσει την ποσότητα υδατανθράκων και λίπους που καταναλώνετε», εξηγεί.

Η Smart σημειώνει περαιτέρω ότι τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτάτους, ώστε να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Επίσης είναι πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων .

Μια ιδανική για την καρδιά διατροφή πρέπει να περιέχει τρόφιμα υψηλής ποιότητας, ελαχιστα επεξεργασμένα. Και τέτοιες τροφές, άμεσα μειώνουν και την ημερήσια πρόσληψη νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και περιττών θερμίδων, βοηθώντας στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Πηγή: healthline.com

Τελευταία τροποποίηση στις 04/06/2025 - 20:03
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΠΟΙΟΤΗΤΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΠΟΕΡΓΙ διαμαρτύρεται για την παράταση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στις 60 μέρες
Η ΠΟΕΡΓΙ διαμαρτύρεται για την παράταση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στις 60 μέρες 04 Ιουνίου 2025
Περισσότερα από 30.000 παιδιά στις «Διατροφοπεριπέτειες» του Ινστιτούτου Prolepsis 05 Ιουνίου 2025
Περισσότερα από 30.000 παιδιά στις «Διατροφοπεριπέτειες» του Ινστιτούτου Prolepsis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η φυσική δύναμη των βιολογικών προϊόντων είναι η «ασπίδα» προστασίας απέναντι στον καύσωνα
Διατροφή
21/05/2026 - 22:23

Η φυσική δύναμη των βιολογικών προϊόντων είναι η «ασπίδα» προστασίας απέναντι στον καύσωνα

Συντηρητικά τροφίμων συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις
Διατροφή
21/05/2026 - 10:00

Συντηρητικά τροφίμων συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις

Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο
Υγεία
13/05/2026 - 11:24

Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο

Γιατί η επάρκεια μελισσών στον πλανήτη κρίνει την επάρκεια των δικών μας τροφίμων αλλά και την υγεία μας
Υγεία
07/05/2026 - 13:00

Γιατί η επάρκεια μελισσών στον πλανήτη κρίνει την επάρκεια των δικών μας τροφίμων αλλά και την υγεία μας

Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00

Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό

Μπορούν οι φόροι να βελτιώσουν την υγεία;
Πολιτική Υγείας
25/04/2026 - 08:32

Μπορούν οι φόροι να βελτιώσουν την υγεία;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ποιμενικών σκύλων
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 12:06
Διαδικτυακή ημερίδα του ΕΕΣ στις 5 Ιουνίου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αστικoί κήποι»
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 11:42
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Pilates και ήπια άσκηση σε άτομα με μυοσκελετικές ευαισθησίες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Fitness
03/06/2026 - 10:47
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό
Υγεία
03/06/2026 - 10:21
Νέα δεδομένα για τη χορήγηση τεστοστερόνης σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου προστάτη
Υγεία
03/06/2026 - 09:54
Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
03/06/2026 - 09:33
«Ένας παράλληλος κόσμος»: Όταν η ονειροπόληση αντικαθιστά την πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
03/06/2026 - 09:18
Νέα ψηφιακή εποχή στο Νοσοκομείο «Μεταξά»: Το πρώτο στην Ελλάδα με πληροφοριακό σύστημα σε Cloud υποδομή
Digital Health
02/06/2026 - 16:46
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
Παχυσαρκία: Σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες για την κλινική διαχείρισή της
Health Talk
02/06/2026 - 15:48
ΠΟΥ: Στα 321 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στο Κονγκό και 41 θάνατοι
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 15:29
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει οδοντιατρεία σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα
Ομορφιά
02/06/2026 - 14:43
Imperial Brands Hellas: Σε νέα φάση η πρωτοβουλία «είμαστε μαζί» για την προστασία των ανηλίκων
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 14:22
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 1.250 φυτά διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 13:44
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
W4O Hellas: Η πρόληψη μιλάει τη γλώσσα των νέων και ανοίγει τη συζήτηση για το άτμισμα
Patient Talk
02/06/2026 - 12:01
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την έξαρση του Έμπολα στην Αφρική
Πολιτική Υγείας
01/06/2026 - 18:06
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo