ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων

Υγεία
UNSPLASH
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για την αποτροπή καρδιακών νοσημάτων από ότι ένας απλός περιορισμός υδατανθράκων ή λιπαρών.
Τετάρτη, 04/06/2025 - 19:33
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Αντί για αποκλειστική εστίαση σε απόλυτους αριθμούς μακροθρεπτικών συστατικών, στραφείτε απλά σε ελάχιστα επεξεργασμένες και ιδανικά φυτικής προέλευσης τροφές προκειμένου να προστατεύσετε την καρδιά σας από τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

Έτσι συνοψίζονται τα συμπεράσματα νέας μελέτης η οποία παρουσιάστηκε στην φετινή, ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition.

Στη θέση κάποιων γενικών οδηγιών διατροφής, μια εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση ίσως είναι πιο χρήσιμη για την καρδιαγγειακή υγεία, λένε τώρα οι επιστήμονες.

Περιορισμός λιπαρών και υδατανθράκων

Για χρόνια, οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά αποτελούσαν τις κυρίαρχες διατροφικές συμβουλές για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις.

FOOD MESA 2

Ωστόσο, σε πολλούς επιστήμονες πάντα υπήρχε η σκέψη αν τελικά αυτά τα διατροφικά μοντέλα όντως προστατεύουν την καρδιά, ειδικά όταν η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται ποικίλλει πολύ.

Με αυτή την αφετηρία διερεύνησης, τελικά μελετητές από το Harvard T.H. Chan School of Public Health κατέληξαν ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι εξίσου κρίσιμη, αν όχι περισσότερο, από τον απλό περιορισμό των υδατανθράκων ή των λιπαρών.

Πώς έγινε η μελέτη

Σχεδόν 200.000 άνδρες και γυναίκες συμμετείχαν στην μελέτη, με τους ειδικούς να παρακολουθούν τις διατροφικές τους συνήθειες και τα καρδιακά νοσήματα που προέκυψαν σε ένα διάστημα 25 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, εκείνοι που πρόσεχαν την κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών δίνοντας παράλληλα έμφαση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας (δηλαδή δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια) διέτρεχαν 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Αντίθετα, διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες ή λιπαρά αλλά με υψηλή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, όπως επεξεργασμένα δημητριακά, σνακ με ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα και ζωικά λίπη, δε φαίνεται να δρα προστατευτικά.

«Οι υγιεινές εκδοχές αυτών των διατροφών -όσες ήταν πλούσιες σε φυτικές τροφές και δημητριακά ολικής αλέσεως- συνδέθηκαν με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς και βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία. Αντίθετα, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών που έδιναν έμφαση στις ανθυγιεινές τροφές συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Zhiyuan Wu, PhD .

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη επίσης εντόπισε ότι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βασισμένες σε κατανάλωση ζωικών προιόντων, συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σχέση με αντίστοιχες διατροφές που βασίζονται στα λαχανικά.

Η σημασία της ποιότητας των τροφίμων

Ο Yaa Boakye, διαιτολόγος - διατροφολόγος, σημειώνει ότι «δεν αρκεί να τσεκάρουμε ένα κουτί με την ένδειξη «χαμηλοί υδατάνθρακες» ή «χαμηλά λιπαρά» – πρέπει να εξετάσουμε τι πραγματικά εμπεριέχεται στο φαγητό: φυτικές ίνες, πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο, μικροθρεπτικά συστατικά και αντιφλεγμονώδεις ή προφλεγμονώδεις ενώσεις», προσθέτοντας ότι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες είναι μόνο ευρείες κατηγορίες.

«Υδατάνθρακας είναι εξίσου ένα επεξεργασμένο προιόν άρτου αλλά και ένα πιάτο φακές πλούσιες σε φυτικές ίνες· όταν μιλάμε για λίπη, αυτά θα μπορούσαν να είναι κάποιο επεξεργασμένο προϊόν με τρανς λιπαρά ή ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης», λέει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι όταν απλώς ακολουθούμε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή υδατάνθρακες χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις διαφορές, τείνουμε να παραβλέπουμε την απώλεια σημαντικών θρεπτικών συστατικών που έχουν συνέπειες για την υγεία της καρδιάς μας.

«Τα υψηλά επίπεδα νατρίου, τα πρόσθετα σάκχαρα, η έλλειψη φυτικών ινών και τα ανεπαρκή αντιοξειδωτικά είναι όλα κόκκινες σημαίες που συχνά περνούν απαρατήρητες», εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει πως «μια δίαιτα «χαμηλών λιπαρών» χωρίς μαγνήσιο, κάλιο και ωμέγα-3 θα μπορούσε να αποτύχει, ενώ ένα σχέδιο «χαμηλών υδατανθράκων» που παραλείπει φυτά πλούσια σε πρεβιοτικά ή πολύχρωμα φρούτα μπορεί να εμποδίσει την υγεία του εντέρου και να στρεσάρει έμμεσα το καρδιαγγειακό σύστημα».

FOOD MESA 1

Η ισορροπημένη διατροφή που αγαπά την καρδιά

Η διαιτολόγος Ayanna Smart, συμβουλεύει απλά να γεμίζουμε στρατηγικά το πιάτο μας. Το μισό με λαχανικά και φρούτα, το ένα τέταρτο με άπαχες πρωτεΐνες (συμπεριλαμβανομένου κρέατος, ψαριού, φασολιών ή τυριού με χαμηλά λιπαρά) και το υπόλοιπο με δημητριακά ολικής αλέσεως.

«Αν το κάνετε αυτό, ήδη αυτόματα έχετε μειώσει την ποσότητα υδατανθράκων και λίπους που καταναλώνετε», εξηγεί.

Η Smart σημειώνει περαιτέρω ότι τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτάτους, ώστε να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Επίσης είναι πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων .

Μια ιδανική για την καρδιά διατροφή πρέπει να περιέχει τρόφιμα υψηλής ποιότητας, ελαχιστα επεξεργασμένα. Και τέτοιες τροφές, άμεσα μειώνουν και την ημερήσια πρόσληψη νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και περιττών θερμίδων, βοηθώντας στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Πηγή: healthline.com

Τελευταία τροποποίηση στις 04/06/2025 - 20:03
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΠΟΙΟΤΗΤΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΠΟΕΡΓΙ διαμαρτύρεται για την παράταση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στις 60 μέρες
Η ΠΟΕΡΓΙ διαμαρτύρεται για την παράταση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στις 60 μέρες 04 Ιουνίου 2025
Περισσότερα από 30.000 παιδιά στις «Διατροφοπεριπέτειες» του Ινστιτούτου Prolepsis 05 Ιουνίου 2025
Περισσότερα από 30.000 παιδιά στις «Διατροφοπεριπέτειες» του Ινστιτούτου Prolepsis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
18/05/2025 - 09:26

Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον
Υγεία
15/05/2025 - 17:53

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον

Mήνας μέτρησης της πίεσης στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» o Μάιος
Υγεία
02/05/2025 - 18:11

Mήνας μέτρησης της πίεσης στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» o Μάιος

Η Affidea ενισχύει την καμπάνια της για το Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω τα Καρδιαγγειακά»
Υπηρεσίες Υγείας
30/04/2025 - 17:49

Η Affidea ενισχύει την καμπάνια της για το Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω τα Καρδιαγγειακά»

3η ΥΠΕ: Χωρίς ραντεβού οι αιματολογικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στα 25 Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/04/2025 - 16:22

3η ΥΠΕ: Χωρίς ραντεβού οι αιματολογικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στα 25 Κέντρα Υγείας

Σταδιακή κατάργηση των τεχνητών χρωστικών ουσιών από τα τρόφιμα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ
Πολιτική Υγείας
23/04/2025 - 11:55

Σταδιακή κατάργηση των τεχνητών χρωστικών ουσιών από τα τρόφιμα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης για λάθος στην μετάγγιση στο Τζάνειο: Δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 13:07
Οδοντιατρική φροντίδα για φοβιτσιάρηδες: Οι νέες, μη επεμβατικές μέθοδοι για την τερηδόνα
Health Talk
06/06/2025 - 13:00
Η υγιεινή διατροφή έχει καρδιομεταβολικά οφέλη ακόμα και όταν δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους
Διατροφή
06/06/2025 - 12:00
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την ενιαία λήξη των παραπεμπτικών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 11:30
Μεταγγίσεις αίματος: Γιατί είναι κρίσιμη η σωστή ομάδα αίματος
Υγεία
06/06/2025 - 10:48
AIDS: Ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική θεραπεία - Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι επιστήμονες
Υγεία
06/06/2025 - 10:00
Έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 09:49
Καρκίνος μαστού: Μελέτες και θεραπευτικά σχήματα που ανακοινώθηκαν στο ASCO 2025
Health Talk
06/06/2025 - 09:00
Παράδοση φαρμάκων κατ' οίκον από τον ΕΟΠΥΥ: Ξεκινάει στις 16 Ιουνίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 07:43
Λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο: Σε εξέλιξη ΕΔΕ - Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ η ασθενής
Επικαιρότητα
06/06/2025 - 07:25
Ο Σύλλογος «Προμηθέας» αποκτά νέα ταυτότητα και ενισχύει όσους μένουν συστηματικά εκτός συστήματος φροντίδας
Patient Talk
06/06/2025 - 06:54
ΟΕΝΓΕ: «Απάντηση στην υφυπουργό Υγείας και τη δημιουργική λογιστική της»
Πολιτική Υγείας
06/06/2025 - 03:22
Γάζα: Ανθρωπιστικό ίδρυμα παρατείνει την αναστολή λειτουργίας των κέντρων διανομής βοήθειας
Επικαιρότητα
06/06/2025 - 00:07
Υπνηλία μέσα στη μέρα: Τι μπορεί να την προκαλεί και επτά απλοί τρόποι να την αντιμετωπίσετε
Υγεία
05/06/2025 - 19:54
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δράσεις για ένα πιο πράσινο μέλλον από την Boehringer Ingelheim Ελλάς
Pharma News
05/06/2025 - 19:12
Διεθνής μελέτη «χαρτογραφεί» το «ντόμινο» των παθήσεων με βάση το DNA
Υγεία
05/06/2025 - 18:27
Πυθαγόρεια διατροφή: Βασικές αρχές, οφέλη και επιπτώσεις
Διατροφή
05/06/2025 - 17:44
Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου
Υγεία
05/06/2025 - 17:09
People-pleaser: Τα όρια στην παρόρμηση να είμαστε πάντα το «καλό παιδί»
Ψυχική Υγεία
05/06/2025 - 16:04
Εμμηνόπαυση και υγεία οστών: Ένας αόρατος αλλά κρίσιμος δεσμός
Health Talk
05/06/2025 - 15:33
Παιδικό έκζεμα: Όταν ένας σκύλος μπορεί να κερδίσει τη μάχη με την κληρονομική προδιάθεση
Υγεία
05/06/2025 - 15:02
EFPIA- ΣΦΕΕ: «Χαμένη ευκαιρία για την καινοτομία η επικείμενη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας»
Pharma Policy
05/06/2025 - 14:28
Λιστερίωση: Σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα στην Ευρώπη - Τι λέει το ECDC
Πολιτική Υγείας
05/06/2025 - 14:00
Το τσάι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και τα μήλα μακραίνουν τη ζωή
Διατροφή
05/06/2025 - 13:00
Παιχνίδι εκγύμνασης του εγκεφάλου προσφέρει νέα ελπίδα για τη διαχείριση του πόνου χωρίς φάρμακα
Digital Health
05/06/2025 - 12:00
Το κόλπο για να μην μετανιώνετε τον υδατάνθρακα που τρώτε
Διατροφή
05/06/2025 - 11:00
Τα πρώτα βακτήρια που "συναντά" το νεογνό καθορίζουν τα αντανακλαστικά του ανοσοποιητικού του
Υγεία
05/06/2025 - 10:00
Οι ενέσεις για απώλεια βάρους φαίνεται να ακυρώνουν τη δράση των αντισυλληπτικών
Pharma News
05/06/2025 - 09:00
ΕΕΚΕ: Οδηγίες για την επιλογή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον
Επικαιρότητα
05/06/2025 - 08:18
ΟΕΝΓΕ: «Οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο της Καβάλας»
Πολιτική Υγείας
05/06/2025 - 06:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα έρευνα: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες
Διατροφή
03/06/2025 - 14:44
GSK Ελλάδος: Διπλή Διάκριση στην Ελλάδα στις λίστες Best Workplaces για το 2025
Pharma News
03/06/2025 - 15:57
Bayer Ελλάς: Με την εφαρμογή Remente ενισχύει τη φροντίδα της ψυχικής υγείας και ολιστικής ευημερίας των εργαζομένων της
Pharma News
03/06/2025 - 14:18
Γεωργιάδης από Μύκονο: «Διευκολύνεται η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών υγείας στο νησί»
Πολιτική Υγείας
03/06/2025 - 17:51
ΠΟΕΡΓΙ κατά Γεωργιάδη: «Ποιος είναι ο ανήθικος τελικά; Εμείς δεν εκβιάζουμε...»
Πολιτική Υγείας
04/06/2025 - 00:06
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo