ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων

Υγεία
UNSPLASH
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για την αποτροπή καρδιακών νοσημάτων από ότι ένας απλός περιορισμός υδατανθράκων ή λιπαρών.
Τετάρτη, 04/06/2025 - 19:33
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Αντί για αποκλειστική εστίαση σε απόλυτους αριθμούς μακροθρεπτικών συστατικών, στραφείτε απλά σε ελάχιστα επεξεργασμένες και ιδανικά φυτικής προέλευσης τροφές προκειμένου να προστατεύσετε την καρδιά σας από τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

Έτσι συνοψίζονται τα συμπεράσματα νέας μελέτης η οποία παρουσιάστηκε στην φετινή, ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition.

Στη θέση κάποιων γενικών οδηγιών διατροφής, μια εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση ίσως είναι πιο χρήσιμη για την καρδιαγγειακή υγεία, λένε τώρα οι επιστήμονες.

Περιορισμός λιπαρών και υδατανθράκων

Για χρόνια, οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά αποτελούσαν τις κυρίαρχες διατροφικές συμβουλές για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις.

FOOD MESA 2

Ωστόσο, σε πολλούς επιστήμονες πάντα υπήρχε η σκέψη αν τελικά αυτά τα διατροφικά μοντέλα όντως προστατεύουν την καρδιά, ειδικά όταν η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται ποικίλλει πολύ.

Με αυτή την αφετηρία διερεύνησης, τελικά μελετητές από το Harvard T.H. Chan School of Public Health κατέληξαν ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι εξίσου κρίσιμη, αν όχι περισσότερο, από τον απλό περιορισμό των υδατανθράκων ή των λιπαρών.

Πώς έγινε η μελέτη

Σχεδόν 200.000 άνδρες και γυναίκες συμμετείχαν στην μελέτη, με τους ειδικούς να παρακολουθούν τις διατροφικές τους συνήθειες και τα καρδιακά νοσήματα που προέκυψαν σε ένα διάστημα 25 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, εκείνοι που πρόσεχαν την κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών δίνοντας παράλληλα έμφαση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας (δηλαδή δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια) διέτρεχαν 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Αντίθετα, διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες ή λιπαρά αλλά με υψηλή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, όπως επεξεργασμένα δημητριακά, σνακ με ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα και ζωικά λίπη, δε φαίνεται να δρα προστατευτικά.

«Οι υγιεινές εκδοχές αυτών των διατροφών -όσες ήταν πλούσιες σε φυτικές τροφές και δημητριακά ολικής αλέσεως- συνδέθηκαν με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς και βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία. Αντίθετα, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και χαμηλών λιπαρών που έδιναν έμφαση στις ανθυγιεινές τροφές συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Zhiyuan Wu, PhD .

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη επίσης εντόπισε ότι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βασισμένες σε κατανάλωση ζωικών προιόντων, συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σχέση με αντίστοιχες διατροφές που βασίζονται στα λαχανικά.

Η σημασία της ποιότητας των τροφίμων

Ο Yaa Boakye, διαιτολόγος - διατροφολόγος, σημειώνει ότι «δεν αρκεί να τσεκάρουμε ένα κουτί με την ένδειξη «χαμηλοί υδατάνθρακες» ή «χαμηλά λιπαρά» – πρέπει να εξετάσουμε τι πραγματικά εμπεριέχεται στο φαγητό: φυτικές ίνες, πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο, μικροθρεπτικά συστατικά και αντιφλεγμονώδεις ή προφλεγμονώδεις ενώσεις», προσθέτοντας ότι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες είναι μόνο ευρείες κατηγορίες.

«Υδατάνθρακας είναι εξίσου ένα επεξεργασμένο προιόν άρτου αλλά και ένα πιάτο φακές πλούσιες σε φυτικές ίνες· όταν μιλάμε για λίπη, αυτά θα μπορούσαν να είναι κάποιο επεξεργασμένο προϊόν με τρανς λιπαρά ή ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης», λέει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι όταν απλώς ακολουθούμε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή υδατάνθρακες χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις διαφορές, τείνουμε να παραβλέπουμε την απώλεια σημαντικών θρεπτικών συστατικών που έχουν συνέπειες για την υγεία της καρδιάς μας.

«Τα υψηλά επίπεδα νατρίου, τα πρόσθετα σάκχαρα, η έλλειψη φυτικών ινών και τα ανεπαρκή αντιοξειδωτικά είναι όλα κόκκινες σημαίες που συχνά περνούν απαρατήρητες», εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει πως «μια δίαιτα «χαμηλών λιπαρών» χωρίς μαγνήσιο, κάλιο και ωμέγα-3 θα μπορούσε να αποτύχει, ενώ ένα σχέδιο «χαμηλών υδατανθράκων» που παραλείπει φυτά πλούσια σε πρεβιοτικά ή πολύχρωμα φρούτα μπορεί να εμποδίσει την υγεία του εντέρου και να στρεσάρει έμμεσα το καρδιαγγειακό σύστημα».

FOOD MESA 1

Η ισορροπημένη διατροφή που αγαπά την καρδιά

Η διαιτολόγος Ayanna Smart, συμβουλεύει απλά να γεμίζουμε στρατηγικά το πιάτο μας. Το μισό με λαχανικά και φρούτα, το ένα τέταρτο με άπαχες πρωτεΐνες (συμπεριλαμβανομένου κρέατος, ψαριού, φασολιών ή τυριού με χαμηλά λιπαρά) και το υπόλοιπο με δημητριακά ολικής αλέσεως.

«Αν το κάνετε αυτό, ήδη αυτόματα έχετε μειώσει την ποσότητα υδατανθράκων και λίπους που καταναλώνετε», εξηγεί.

Η Smart σημειώνει περαιτέρω ότι τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτάτους, ώστε να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Επίσης είναι πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων .

Μια ιδανική για την καρδιά διατροφή πρέπει να περιέχει τρόφιμα υψηλής ποιότητας, ελαχιστα επεξεργασμένα. Και τέτοιες τροφές, άμεσα μειώνουν και την ημερήσια πρόσληψη νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και περιττών θερμίδων, βοηθώντας στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Πηγή: healthline.com

Τελευταία τροποποίηση στις 04/06/2025 - 20:03
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΠΟΙΟΤΗΤΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΠΟΕΡΓΙ διαμαρτύρεται για την παράταση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στις 60 μέρες
Η ΠΟΕΡΓΙ διαμαρτύρεται για την παράταση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στις 60 μέρες 04 Ιουνίου 2025
Περισσότερα από 30.000 παιδιά στις «Διατροφοπεριπέτειες» του Ινστιτούτου Prolepsis 05 Ιουνίου 2025
Περισσότερα από 30.000 παιδιά στις «Διατροφοπεριπέτειες» του Ινστιτούτου Prolepsis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26

«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ

Συγκέντρωση τροφίμων από το Μαζί για το Παιδί και το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι»
Επικαιρότητα
11/06/2025 - 14:16

Συγκέντρωση τροφίμων από το Μαζί για το Παιδί και το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι»

Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
18/05/2025 - 09:26

Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον
Υγεία
15/05/2025 - 17:53

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον

Mήνας μέτρησης της πίεσης στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» o Μάιος
Υγεία
02/05/2025 - 18:11

Mήνας μέτρησης της πίεσης στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» o Μάιος

Η Affidea ενισχύει την καμπάνια της για το Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω τα Καρδιαγγειακά»
Υπηρεσίες Υγείας
30/04/2025 - 17:49

Η Affidea ενισχύει την καμπάνια της για το Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω τα Καρδιαγγειακά»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
Ανακοίνωση του ΙΣΑ για τη μεγάλη απώλεια του Καθηγητή Γιώργου Δαΐκου
Επικαιρότητα
12/06/2025 - 06:47
«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Καθημερινά 19 νέες διαγνώσεις στην Ελλάδα
Health Talk
12/06/2025 - 00:02
ΕΟΦ: Κίνδυνος για την υγεία από προϊόντα διατροφής με «ύποπτες» δραστικές ουσίες
Pharma Policy
11/06/2025 - 18:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποια νοσοκομεία μπαίνουν σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση
Πολιτική Υγείας
11/06/2025 - 12:23
Ινστιτούτο Ophthalmica: Μετεγκατάσταση σε υπερσύγχρονο κτίριο 4.000 τ.μ. στην Καλαμαριά
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2025 - 16:42
H DEMO αναδείχθηκε στους 10 πιο ελκυστικούς εργοδότες στην Ελλάδα για το 2025
Pharma News
11/06/2025 - 17:07
Καρόκης: «Το clawback δεν αποτελεί εργαλείο ελέγχου και αυξάνει υπέρμετρα τις δημόσιες δαπάνες»
Pharma News
11/06/2025 - 13:47
Στην Κρέστενα Ηλείας το Σαββατοκύριακο το METROPOLITAN HOSPITAL με το Πρόγραμμα «ΠΑΝΤΟΥ»
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2025 - 14:33
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo