ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς ο καφές μπορεί να κάνει κακό συνδυασμό με τα φάρμακα σας - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διατροφή
Freepik
Ο τρόπος που η καφεΐνη επιδρά σε διάφορες κατηγορίες φαρμάκων και οι βέλτιστες πρακτικές για τη λήψη τους χωρίς προβλήματα.
Τρίτη, 03/06/2025 - 09:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Για πολλούς από εμάς, η μέρα δεν ξεκινάει πριν πιούμε τον πρώτο μας καφέ. Είναι αναζωογονητικός, τονωτικός και ένα από τα πιο μεγάλης κατανάλωσης ροφήματα στον κόσμο. Ωστόσο, παρόλο που ο πρωινός σας καφές μπορεί να φαίνεται αβλαβής, μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα με τρόπους που μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους ή αυξάνουν τον κίνδυνο παρενεργειών.

Από τα κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα έως τα αντικαταθλιπτικά, η επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση τόνωση της ενέργειας. Το τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, αλλά όχι στις ίδιες συγκεντρώσεις με τον καφέ, και δεν φαίνεται να επηρεάζει τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καφές μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακά σας και πώς να παραμείνετε ασφαλείς.

1. Φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη


Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό, που σημαίνει ότι εντατικοποιεί τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ψευδοεφεδρίνη, ένα αποσυμφορητικό που βρίσκεται σε φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη είναι επίσης διεγερτικό. Όταν λαμβάνονται μαζί, τα αποτελέσματα μπορεί να ενισχυθούν, οδηγώντας ενδεχομένως σε νευρικότητα ή ανησυχία, πονοκεφάλους, ταχυκαρδία και αϋπνία.

Πολλά φάρμακα για το κρυολόγημα περιέχουν ήδη προστιθέμενη καφεΐνη, αυξάνοντας περαιτέρω αυτούς τους κινδύνους. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι ο συνδυασμός καφεΐνης με ψευδοεφεδρίνη μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.

Τα διεγερτικά αποτελέσματα είναι επίσης ανησυχητικά όταν συνδυάζεται η καφεΐνη με φάρμακα για τη διάσπαση προσοχής, όπως οι αμφεταμίνες, ή με φάρμακα για το άσθμα, όπως η θεοφυλλίνη, η οποία έχει παρόμοια χημική δομή. Η ταυτόχρονη χρήση τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως ταχυκαρδία και διαταραχές του ύπνου.

2. Φάρμακα για τον θυρεοειδή

Η λεβοθυροξίνη, η συνήθης αγωγή για τον υπολειτουργικό θυρεοειδή, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον χρόνο λήψης – και ο πρωινός σας καφές μπορεί να την επηρεάσει. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ πολύ σύντομα μετά τη λήψη λεβοθυροξίνης μπορεί να μειώσει την απορρόφησή της έως και 50%.

Η καφεΐνη επιταχύνει την κινητικότητα του εντέρου (τη μετακίνηση των τροφών και των αποβλήτων μέσω του πεπτικού σωλήνα), μειώνοντας τον χρόνο απορρόφησης του φαρμάκου και ενδέχεται επίσης να συνδεθεί με αυτό στο στομάχι, δυσκολεύοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Αυτές οι επιδράσεις μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου, με αποτέλεσμα να φτάνει σε μικρότερη ποσότητα στην κυκλοφορία του αίματος, όπου είναι απαραίτητο. Αυτή η αλληλεπίδραση είναι πιο συχνή με τα δισκία λεβοθυροξίνης και λιγότερο πιθανή με τα υγρά σκευάσματα.

Εάν η απορρόφηση είναι μειωμένη, τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού – όπως κόπωση, αύξηση βάρους και δυσκοιλιότητα – μπορεί να επανέλθουν, ακόμη και αν παίρνετε το φάρμακό σας σωστά.

Ο ίδιος κανόνας χρονισμού ισχύει για μια κατηγορία φαρμάκων για την οστεοπόρωση που ονομάζονται διφωσφονικά, συμπεριλαμβανομένων της αλανδρονάτης και της ρισεδρονάτης, τα οποία επίσης απαιτούν άδειο στομάχι και περίπου 30-60 λεπτά πριν από την λήψη τροφής ή ποτού.

3. Αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά


Η αλληλεπίδραση μεταξύ της καφεΐνης και των φαρμάκων για την ψυχική υγεία μπορεί να είναι πιο περίπλοκη.

Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), όπως η σερτραλίνη και η σιταλοπράμη, είναι ένα είδος αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων ψυχιατρικών παθήσεων. Εργαστηριακές μελέτες υποδηλώνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να συνδεθεί με αυτά τα φάρμακα στο στομάχι, μειώνοντας την απορρόφησή τους και ενδεχομένως καθιστώντας

Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA), όπως η αμιτριπτυλίνη και η ιμιπραμίνη, είναι μια κατηγορία παλαιότερων αντικαταθλιπτικών που δρουν επηρεάζοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Ήταν από τα πρώτα αντικαταθλιπτικά που αναπτύχθηκαν και σήμερα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με τα νεότερα αντικαταθλιπτικά, όπως τα SSRI, λόγω των πιθανών παρενεργειών τους και του υψηλότερου κινδύνου υπερδοσολογίας.

Τα τρικυκλικά μεταβολίζονται από το ηπατικό ένζυμο CYP1A2, το οποίο μεταβολίζει επίσης την καφεΐνη. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μπορεί να επιβραδύνει τη διάσπαση του φαρμάκου, αυξάνοντας τις παρενέργειες ή καθυστερώντας την απομάκρυνση της καφεΐνης, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε νευρικοί ή υπερκινητικοί για περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο.

Η κλοζαπίνη, ένα αντιψυχωσικό φάρμακο, μεταβολίζεται επίσης από το CYP1A2. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κλοζαπίνης στο αίμα έως και 97%, αυξάνοντας ενδεχομένως κινδύνους όπως υπνηλία, σύγχυση ή πιο σοβαρές επιπλοκές.

4. Παυσίπονα

Ορισμένα παυσίπονα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αυτά που περιέχουν ασπιρίνη ή παρακεταμόλη, περιέχουν πρόσθετη καφεΐνη. Ο καφές μπορεί να επιταχύνει την απορρόφηση αυτών των φαρμάκων, επιταχύνοντας την κένωση του στομάχου και αυξάνοντας την οξύτητα του στομάχου, γεγονός που βελτιώνει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη.

Αν και αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παυσίπονα να δράσουν γρηγορότερα, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών όπως ερεθισμός του στομάχου ή αιμορραγία, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλες πηγές καφεΐνης. Αν και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές περιπτώσεις, συνιστάται προσοχή.

5. Φάρμακα για την καρδιά


Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, συνήθως για τρεις έως τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση. Για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή φάρμακα που ελέγχουν τους ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες), αυτό μπορεί να αντισταθμίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα του φαρμάκου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τον καφέ, αλλά πρέπει να παρακολουθούν πώς επηρεάζει τα συμπτώματά τους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την κατανάλωση ή να στραφούν σε ντεκαφεϊνέ, εάν χρειαστεί.

Τι μπορείτε να κάνετε


Ο καφές μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, αλλά είναι επίσης μια ισχυρή χημική ένωση που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας επεξεργάζεται τα φάρμακα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρξει αλληλεπίδραση.

  • Πάρτε τη λεβοθυροξίνη ή τα διφωσφονικά άλατα με άδειο στομάχι και νερό και περιμένετε 30-60 λεπτά πριν πιείτε καφέ ή φάτε πρωινό.
  • Να είστε προσεκτικοί με τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη, τις θεραπείες για το άσθμα και τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ, καθώς η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τις παρενέργειες.
  • Εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, συζητήστε τις συνήθειες σας σχετικά με την καφεΐνη με τον γιατρό σας.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε την πρόσληψη ή να επιλέξετε μια επιλογή χωρίς καφεΐνη εάν εμφανίσετε παρενέργειες όπως ανησυχία, αϋπνία ή αίσθημα παλμών
  • Ο καθένας μεταβολίζει την καφεΐνη με διαφορετικό τρόπο – μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλά μετά από τρεις κούπες, ενώ άλλοι εμφανίζουν παρενέργειες μετά από μία μόνο. Προσέξτε πώς αντιδρά το σώμα σας και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας αν αισθανθείτε κάτι ασυνήθιστο.
  • Αν δεν είστε σίγουροι αν τα φάρμακά σας και ο καφές σας ταιριάζουν, ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας. Μια σύντομη συζήτηση μπορεί να σας γλιτώσει από εβδομάδες παρενεργειών ή μειωμένης αποτελεσματικότητας της θεραπείας – και να σας βοηθήσει να απολαύσετε τον καφέ σας με ηρεμία.

Πηγή: The Conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 03/06/2025 - 09:31
  • ΚΑΦΕΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ερευνητές βρήκαν πώς μπορούμε να... ξεπλένουμε τον οργανισμό μας από τα αιώνια χημικά
Οι ερευνητές βρήκαν πώς μπορούμε να... ξεπλένουμε τον οργανισμό μας από τα αιώνια χημικά 02 Ιουνίου 2025
Νέα έρευνα: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες 03 Ιουνίου 2025
Νέα έρευνα: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημ. Τσιόδρας - Ν. Παπανδρέου: Ενδεχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα απειλούν την υγεία και τις αλυσίδες εφοδιασμού
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 08:01

Δημ. Τσιόδρας - Ν. Παπανδρέου: Ενδεχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα απειλούν την υγεία και τις αλυσίδες εφοδιασμού

Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη στήριξη των κατοίκων της Γκάνα απέστειλε ο ΙΣΑ
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 15:18

Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη στήριξη των κατοίκων της Γκάνα απέστειλε ο ΙΣΑ

Πέντε φάρμακα που δυσκολεύουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη ζέστη
Υγεία
29/06/2025 - 09:26

Πέντε φάρμακα που δυσκολεύουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη ζέστη

Η μαγιά της μπύρας μπορεί να κρύβει το κλειδί για νέα, πιο αποτελεσματικά φάρμακα
Pharma News
27/06/2025 - 10:55

Η μαγιά της μπύρας μπορεί να κρύβει το κλειδί για νέα, πιο αποτελεσματικά φάρμακα

Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την όραση από τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα;
Health Talk
25/06/2025 - 20:27

Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την όραση από τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα;

Γεωργιάδης: Ξεκινά φέτος το Ταμείο Καινοτομίας για τα φάρμακα - Έρχεται μείωση του clawback
Pharma Policy
24/06/2025 - 18:17

Γεωργιάδης: Ξεκινά φέτος το Ταμείο Καινοτομίας για τα φάρμακα - Έρχεται μείωση του clawback

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Καμπανάκι» για τις γρανίτες - Ποια ουσία τις κάνει επικίνδυνες για τα παιδιά
Διατροφή
19/07/2025 - 10:17
Πώς μπορούμε να κρατάμε τα ζώα δροσερά κατά τη διάρκεια ακραίων καυσώνων
Pet
19/07/2025 - 09:52
Αλλεργική Ρινίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
19/07/2025 - 09:13
ΗΠΑ: Σοκαριστικός τραυματισμός άνδρα που φορούσε μεταλλική αλυσίδα μέσα σε μαγνητικό τομογράφο
Επικαιρότητα
19/07/2025 - 06:52
Φλώρινα: Αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς ζήτησε ο Κέλλας
Επικαιρότητα
19/07/2025 - 03:27
Οι γιατροί Καρδίτσας και Τρικάλων διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις σε νησιά με το «έτσι θέλω»
Πολιτική Υγείας
19/07/2025 - 00:09
Μιχαηλίδου: «Ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια για 15.000 συμπολίτες μας χωρίς οικονομική επιβάρυνση»
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 19:43
Έρχεται καύσωνας από την Κυριακή με 44άρια στα θερμόμετρα - Η πρόγνωση Κολυδά
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 17:44
Τι πίνουμε τις ημέρες του καύσωνα; Προτάσεις για να μείνουμε ακμαίοι και σωστά ενυδατωμένοι
Διατροφή
18/07/2025 - 17:06
Καταρράκτης και καλοκαίρι: Πώς επηρεάζεται η όραση;
Health Talk
18/07/2025 - 16:44
Τα τελευταία δεδομένα για τις επιδημικές εξάρσεις του ιού του Δυτικού Νείλου
Υγεία
18/07/2025 - 16:21
H DEMO συστήνει την πρώτη Βιο-Ακαδημία στην Ελλάδα
Pharma News
18/07/2025 - 15:58
Το Specialized Healthcare Hub έλαβε πιστοποίηση ISO 15224
Υπηρεσίες Υγείας
18/07/2025 - 15:34
Το μοναδικό στην Ελλάδα υπερμικροσκόπιο στην πανεπιστημιακή Α' Ορθοπαιδική Κλινική του Παπανικολάου
Υγεία
18/07/2025 - 15:18
Η μουσική μπορεί να μειώσει την ταραχή σε ασθενείς με άνοια
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 15:00
Ο ΙΣΑ προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback - «Απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων»
Πολιτική Υγείας
18/07/2025 - 14:44
ΕΣΑμεΑ: Επιστολή σε Γεωργιάδη για τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τη διανομή κατ' οίκον των ΦΥΚ
Patient Talk
18/07/2025 - 14:26
Νέος ορισμός παχυσαρκίας: Ένας στους 5 με περιττό βάρος είναι τελικά παχύσαρκος- Το προφίλ υγείας τους
Υγεία
18/07/2025 - 14:00
Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας φαίνεται να μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων του μαστού
Pharma News
18/07/2025 - 13:00
Τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε light αναψυκτικά και σε τσίχλες μπορεί να προκαλεί πρόωρη εφηβεία
Διατροφή
18/07/2025 - 12:00
Παιδικά εμβόλια και αυτισμός: Mελέτη-ορόσημο έδειξε ότι μπορεί και να προστατεύουν από τη διαταραχή
Υγεία
18/07/2025 - 11:07
Εξέταση στα μάτια μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια
Υγεία
18/07/2025 - 10:00
Ένας καφές αρκεί για να αλλάξει τη δομή του ύπνου
Υγεία
18/07/2025 - 09:00
Τι είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με την οποία διαγνώστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 08:03
Η Chiesi Hellas βραβεύθηκε για πρωτοβουλίες που προασπίζουν την ισότητα και την καινοτομία
Pharma News
18/07/2025 - 06:54
Γνωστή δικηγορική εταιρεία δώρισε βιβλία σε θεραπευτική κοινότητα του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 03:27
Ο ΠΟΥ ζητεί να υποδεχθούν και άλλες χώρες ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 00:03
Ο John Nason διαδέχεται τον Δημήτρη Καδή στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Pharmathen
Pharma News
17/07/2025 - 19:19
«Παγώνοντας» τον χρόνο: Πώς τα «μαγικά μανιτάρια» μπορούν να καθυστερήσουν το γήρας
Υγεία
17/07/2025 - 18:57
EIFO και Novo Nordisk επενδύουν 80 εκατ. ευρώ στον ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστή παγκοσμίως
Pharma News
17/07/2025 - 17:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά
Διατροφή
17/07/2025 - 13:58
Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος
Διατροφή
17/07/2025 - 10:00
Διαθέσιμη παντού η Ναλοξόνη για την αντιμετώπιση της θνησιμότητας από υπερβολική δόση οπιοειδών
Πολιτική Υγείας
17/07/2025 - 15:22
Mediterraneo Hospital: Παγκόσμια πρωτιά στην ενδοσκοπική μαστεκτομή με το ρομποτικό σύστημα HandX
Υπηρεσίες Υγείας
17/07/2025 - 16:21
ΕΙΝΑΠ: «Εργαλείο συγκάλυψης και εκφοβισμού το μέτρο της αξιολόγησης από τους πολίτες»
Πολιτική Υγείας
17/07/2025 - 12:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo