ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς ο καφές μπορεί να κάνει κακό συνδυασμό με τα φάρμακα σας - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διατροφή
Freepik
Ο τρόπος που η καφεΐνη επιδρά σε διάφορες κατηγορίες φαρμάκων και οι βέλτιστες πρακτικές για τη λήψη τους χωρίς προβλήματα.
Τρίτη, 03/06/2025 - 09:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Για πολλούς από εμάς, η μέρα δεν ξεκινάει πριν πιούμε τον πρώτο μας καφέ. Είναι αναζωογονητικός, τονωτικός και ένα από τα πιο μεγάλης κατανάλωσης ροφήματα στον κόσμο. Ωστόσο, παρόλο που ο πρωινός σας καφές μπορεί να φαίνεται αβλαβής, μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα με τρόπους που μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους ή αυξάνουν τον κίνδυνο παρενεργειών.

Από τα κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα έως τα αντικαταθλιπτικά, η επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση τόνωση της ενέργειας. Το τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, αλλά όχι στις ίδιες συγκεντρώσεις με τον καφέ, και δεν φαίνεται να επηρεάζει τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καφές μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακά σας και πώς να παραμείνετε ασφαλείς.

1. Φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη


Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό, που σημαίνει ότι εντατικοποιεί τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ψευδοεφεδρίνη, ένα αποσυμφορητικό που βρίσκεται σε φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη είναι επίσης διεγερτικό. Όταν λαμβάνονται μαζί, τα αποτελέσματα μπορεί να ενισχυθούν, οδηγώντας ενδεχομένως σε νευρικότητα ή ανησυχία, πονοκεφάλους, ταχυκαρδία και αϋπνία.

Πολλά φάρμακα για το κρυολόγημα περιέχουν ήδη προστιθέμενη καφεΐνη, αυξάνοντας περαιτέρω αυτούς τους κινδύνους. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι ο συνδυασμός καφεΐνης με ψευδοεφεδρίνη μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.

Τα διεγερτικά αποτελέσματα είναι επίσης ανησυχητικά όταν συνδυάζεται η καφεΐνη με φάρμακα για τη διάσπαση προσοχής, όπως οι αμφεταμίνες, ή με φάρμακα για το άσθμα, όπως η θεοφυλλίνη, η οποία έχει παρόμοια χημική δομή. Η ταυτόχρονη χρήση τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως ταχυκαρδία και διαταραχές του ύπνου.

2. Φάρμακα για τον θυρεοειδή

Η λεβοθυροξίνη, η συνήθης αγωγή για τον υπολειτουργικό θυρεοειδή, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον χρόνο λήψης – και ο πρωινός σας καφές μπορεί να την επηρεάσει. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ πολύ σύντομα μετά τη λήψη λεβοθυροξίνης μπορεί να μειώσει την απορρόφησή της έως και 50%.

Η καφεΐνη επιταχύνει την κινητικότητα του εντέρου (τη μετακίνηση των τροφών και των αποβλήτων μέσω του πεπτικού σωλήνα), μειώνοντας τον χρόνο απορρόφησης του φαρμάκου και ενδέχεται επίσης να συνδεθεί με αυτό στο στομάχι, δυσκολεύοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Αυτές οι επιδράσεις μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου, με αποτέλεσμα να φτάνει σε μικρότερη ποσότητα στην κυκλοφορία του αίματος, όπου είναι απαραίτητο. Αυτή η αλληλεπίδραση είναι πιο συχνή με τα δισκία λεβοθυροξίνης και λιγότερο πιθανή με τα υγρά σκευάσματα.

Εάν η απορρόφηση είναι μειωμένη, τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού – όπως κόπωση, αύξηση βάρους και δυσκοιλιότητα – μπορεί να επανέλθουν, ακόμη και αν παίρνετε το φάρμακό σας σωστά.

Ο ίδιος κανόνας χρονισμού ισχύει για μια κατηγορία φαρμάκων για την οστεοπόρωση που ονομάζονται διφωσφονικά, συμπεριλαμβανομένων της αλανδρονάτης και της ρισεδρονάτης, τα οποία επίσης απαιτούν άδειο στομάχι και περίπου 30-60 λεπτά πριν από την λήψη τροφής ή ποτού.

3. Αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά


Η αλληλεπίδραση μεταξύ της καφεΐνης και των φαρμάκων για την ψυχική υγεία μπορεί να είναι πιο περίπλοκη.

Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), όπως η σερτραλίνη και η σιταλοπράμη, είναι ένα είδος αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων ψυχιατρικών παθήσεων. Εργαστηριακές μελέτες υποδηλώνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να συνδεθεί με αυτά τα φάρμακα στο στομάχι, μειώνοντας την απορρόφησή τους και ενδεχομένως καθιστώντας

Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA), όπως η αμιτριπτυλίνη και η ιμιπραμίνη, είναι μια κατηγορία παλαιότερων αντικαταθλιπτικών που δρουν επηρεάζοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Ήταν από τα πρώτα αντικαταθλιπτικά που αναπτύχθηκαν και σήμερα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με τα νεότερα αντικαταθλιπτικά, όπως τα SSRI, λόγω των πιθανών παρενεργειών τους και του υψηλότερου κινδύνου υπερδοσολογίας.

Τα τρικυκλικά μεταβολίζονται από το ηπατικό ένζυμο CYP1A2, το οποίο μεταβολίζει επίσης την καφεΐνη. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μπορεί να επιβραδύνει τη διάσπαση του φαρμάκου, αυξάνοντας τις παρενέργειες ή καθυστερώντας την απομάκρυνση της καφεΐνης, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε νευρικοί ή υπερκινητικοί για περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο.

Η κλοζαπίνη, ένα αντιψυχωσικό φάρμακο, μεταβολίζεται επίσης από το CYP1A2. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κλοζαπίνης στο αίμα έως και 97%, αυξάνοντας ενδεχομένως κινδύνους όπως υπνηλία, σύγχυση ή πιο σοβαρές επιπλοκές.

4. Παυσίπονα

Ορισμένα παυσίπονα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αυτά που περιέχουν ασπιρίνη ή παρακεταμόλη, περιέχουν πρόσθετη καφεΐνη. Ο καφές μπορεί να επιταχύνει την απορρόφηση αυτών των φαρμάκων, επιταχύνοντας την κένωση του στομάχου και αυξάνοντας την οξύτητα του στομάχου, γεγονός που βελτιώνει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη.

Αν και αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παυσίπονα να δράσουν γρηγορότερα, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών όπως ερεθισμός του στομάχου ή αιμορραγία, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλες πηγές καφεΐνης. Αν και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές περιπτώσεις, συνιστάται προσοχή.

5. Φάρμακα για την καρδιά


Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, συνήθως για τρεις έως τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση. Για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή φάρμακα που ελέγχουν τους ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες), αυτό μπορεί να αντισταθμίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα του φαρμάκου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τον καφέ, αλλά πρέπει να παρακολουθούν πώς επηρεάζει τα συμπτώματά τους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν την κατανάλωση ή να στραφούν σε ντεκαφεϊνέ, εάν χρειαστεί.

Τι μπορείτε να κάνετε


Ο καφές μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, αλλά είναι επίσης μια ισχυρή χημική ένωση που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας επεξεργάζεται τα φάρμακα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρξει αλληλεπίδραση.

  • Πάρτε τη λεβοθυροξίνη ή τα διφωσφονικά άλατα με άδειο στομάχι και νερό και περιμένετε 30-60 λεπτά πριν πιείτε καφέ ή φάτε πρωινό.
  • Να είστε προσεκτικοί με τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη, τις θεραπείες για το άσθμα και τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ, καθώς η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τις παρενέργειες.
  • Εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, συζητήστε τις συνήθειες σας σχετικά με την καφεΐνη με τον γιατρό σας.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε την πρόσληψη ή να επιλέξετε μια επιλογή χωρίς καφεΐνη εάν εμφανίσετε παρενέργειες όπως ανησυχία, αϋπνία ή αίσθημα παλμών
  • Ο καθένας μεταβολίζει την καφεΐνη με διαφορετικό τρόπο – μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλά μετά από τρεις κούπες, ενώ άλλοι εμφανίζουν παρενέργειες μετά από μία μόνο. Προσέξτε πώς αντιδρά το σώμα σας και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας αν αισθανθείτε κάτι ασυνήθιστο.
  • Αν δεν είστε σίγουροι αν τα φάρμακά σας και ο καφές σας ταιριάζουν, ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας. Μια σύντομη συζήτηση μπορεί να σας γλιτώσει από εβδομάδες παρενεργειών ή μειωμένης αποτελεσματικότητας της θεραπείας – και να σας βοηθήσει να απολαύσετε τον καφέ σας με ηρεμία.

Πηγή: The Conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 03/06/2025 - 09:31
  • ΚΑΦΕΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ερευνητές βρήκαν πώς μπορούμε να... ξεπλένουμε τον οργανισμό μας από τα αιώνια χημικά
Οι ερευνητές βρήκαν πώς μπορούμε να... ξεπλένουμε τον οργανισμό μας από τα αιώνια χημικά 02 Ιουνίου 2025
Νέα έρευνα: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες 03 Ιουνίου 2025
Νέα έρευνα: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18

ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ικανοποίηση για την καθολική εφαρμογή της αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον
Patient Talk
06/06/2025 - 15:33

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ικανοποίηση για την καθολική εφαρμογή της αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον

Νέα έρευνα: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες
Διατροφή
03/06/2025 - 14:44

Νέα έρευνα: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Διεκδίκηση για κατ' οίκον παράδοσης φαρμάκων μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας OnHOME
Patient Talk
27/05/2025 - 13:30

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Διεκδίκηση για κατ' οίκον παράδοσης φαρμάκων μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας OnHOME

Σήμα κινδύνου από την EFPIA για τις καθυστερήσεις στις εισαγωγές καινοτόμων φαρμάκων
Pharma Policy
14/05/2025 - 21:03

Σήμα κινδύνου από την EFPIA για τις καθυστερήσεις στις εισαγωγές καινοτόμων φαρμάκων

"Βουτιά" στις μετοχές των φαρμακευτικών μετά την εξαγγελία Τραμπ για μείωση των τιμών των φαρμάκων
Pharma Policy
12/05/2025 - 12:22

"Βουτιά" στις μετοχές των φαρμακευτικών μετά την εξαγγελία Τραμπ για μείωση των τιμών των φαρμάκων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
Ανακοίνωση του ΙΣΑ για τη μεγάλη απώλεια του Καθηγητή Γιώργου Δαΐκου
Επικαιρότητα
12/06/2025 - 06:47
«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Καθημερινά 19 νέες διαγνώσεις στην Ελλάδα
Health Talk
12/06/2025 - 00:02
ΕΟΦ: Κίνδυνος για την υγεία από προϊόντα διατροφής με «ύποπτες» δραστικές ουσίες
Pharma Policy
11/06/2025 - 18:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποια νοσοκομεία μπαίνουν σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση
Πολιτική Υγείας
11/06/2025 - 12:23
Ινστιτούτο Ophthalmica: Μετεγκατάσταση σε υπερσύγχρονο κτίριο 4.000 τ.μ. στην Καλαμαριά
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2025 - 16:42
H DEMO αναδείχθηκε στους 10 πιο ελκυστικούς εργοδότες στην Ελλάδα για το 2025
Pharma News
11/06/2025 - 17:07
Καρόκης: «Το clawback δεν αποτελεί εργαλείο ελέγχου και αυξάνει υπέρμετρα τις δημόσιες δαπάνες»
Pharma News
11/06/2025 - 13:47
Στην Κρέστενα Ηλείας το Σαββατοκύριακο το METROPOLITAN HOSPITAL με το Πρόγραμμα «ΠΑΝΤΟΥ»
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2025 - 14:33
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo