Η κατανάλωση αυγών και λαχανικών πριν από τα πατατάκια μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε αδύνατοι, σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων.
Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εξέτασαν εάν η κατανάλωση μιας δόσης φυτικών ινών, πρωτεϊνών ή λιπών πριν από τους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει ή να καθυστερήσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Τέτοιες αυξήσεις έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, καθώς οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε πείνα και, ως εκ τούτου, σε κατανάλωση θερμιδικών τροφών μεταξύ των γευμάτων.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ανακοπεί όχι βάσει των όσων τρώμε αλλά βάσει της σειράς με την οποία τα τρώμε.
Στο πείραμα, οι επιστήμονες στρατολόγησαν 55 εθελοντές, περίπου οι μισοί από τους οποίους είχαν σημάδια προδιαβήτη, κατάσταση πρόδρομη του διαβήτη τύπου 2 που περιλαμβάνει υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Στη συνέχεια, έδωσαν σε κάθε συμμετέχοντα ένα γεύμα που περιλάμβανε ρύζι σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις, ενώ φορούσαν συσκευές μέτρησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τις λεγόμενες συσκευές συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης.
Δέκα λεπτά πριν από κάθε γεύμα, οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών, είτε πρωτεΐνες σε μορφή ασπραδιού από βραστό αυγό , είτε γαλακτοκομικά λίπη σε μορφή κρέμας γάλακτος.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φυτικών ινών ή πρωτεϊνών αυγού πρώτα μείωσε την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που προκλήθηκε από το ενεργειακά πλούσιο ρύζι.
Η κατανάλωση λιπαρών πριν από τους υδατάνθρακες δεν μείωσε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά καθυστέρησε την εμφάνισή της.
Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, και πρωτεϊνών, όπως τα αυγά, πριν από την κατανάλωση υδατανθράκων, θα μπορούσε να αποτρέψει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που οδηγεί σε πτώση της όρεξης.
Ο καθηγητής Michael Snyder, ειδικός στη γενετική και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσπαθούν να τρώνε τα γεύματά τους με συγκεκριμένη σειρά.
«Η κατανάλωση υδατανθράκων αργότερα στο γεύμα εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα, παρόλο που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν είναι καλύτερο να τρώμε πρωτεΐνες, λίπη ή φυτικές ίνες πριν από τους υδατάνθρακες», είπε.
«Φάτε τη σαλάτα ή το μπιφτέκι σας πριν από τις πατάτες τηγανιτές».
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η επίδραση των ινών, των πρωτεϊνών και των λιπών στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν λιγότερο σημαντική στους συμμετέχοντες με σημάδια προδιαβήτη.
Οι συγγραφείς, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Medicine, δήλωσαν ότι αυτός είναι ένας τομέας που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.