Η κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λειτουργία των πνευμόνων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Η μελέτη παρουσιάστηκε από την Pimpika Kaewsri, διδακτορική φοιτήτρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας και Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου του Λέστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, και πολλές έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέεται με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων.
«Ξεχωριστά, μια υγιεινή διατροφή —ιδιαίτερα μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά— έχει συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων. Θέλαμε να διερευνήσουμε εάν μια υγιεινή διατροφή ή συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων θα μπορούσαν να τροποποιήσουν ή να μετριάσουν εν μέρει τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λειτουργία των πνευμόνων", εξήγησε η ερευνήτρια.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank από περίπου 200.000 συμμετέχοντες, η Kaewsri συνέκρινε τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων —συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως— με τη λειτουργία των πνευμόνων τους (FEV1 — η ποσότητα αέρα που εκπνέεται σε ένα δευτερόλεπτο) και την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τη μορφή λεπτών σωματιδίων (PM2,5). Η συγκέντρωση PM2,5 είναι η ποσότητα πολύ μικρών σωματιδίων, 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερων, που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, για παράδειγμα από τις εξάτμισεις των οχημάτων και τις βιομηχανικές διεργασίες. Η ομάδα έλαβε επίσης υπόψη άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία, το ύψος και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Για κάθε αύξηση της έκθεσης σε PM2,5 κατά πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, η ομάδα παρατήρησε μείωση 78,1 ml στο FEV1 στην ομάδα με χαμηλή κατανάλωση φρούτων, σε σύγκριση με μείωση μόλις 57,5 ml στην ομάδα με υψηλή κατανάλωση φρούτων στις γυναίκες.
Η Kaewsri εξηγεί: «Η μελέτη μας επιβεβαίωσε ότι μια υγιεινή διατροφή συνδέεται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Και ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τέσσερις μερίδες φρούτων την ημέρα ή περισσότερες φαινόταν να έχουν μικρότερη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα φρούτα.
«Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα. Αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που προκαλούνται από τα λεπτά σωματίδια, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως ορισμένες από τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής
Η Kaewsri σημείωσε επίσης ότι, στον πληθυσμό της μελέτης, οι άνδρες ανέφεραν γενικά χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων από τις γυναίκες. «Αυτή η διαφορά στα διατροφικά πρότυπα μπορεί να εξηγήσει γιατί η πιθανή προστατευτική επίδραση των φρούτων έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρήθηκε μόνο στις γυναίκες», προσθέτει.
Η Kaewsri σχεδιάζει να επεκτείνει την έρευνα διερευνώντας εάν η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων με την πάροδο του χρόνου.