ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πράσινο φως από τον ΕΜΑ σε ενέσιμο σκεύασμα για την πρόληψη της λοίμωξης από τον HIV

Pharma Policy
IMAGO
Η λενακαπαβίρη θα χορηγείται δύο φορές τον χρόνο, καθώς αξιολογήθηκε ως εξαιρετικά αποτελεσματική στην προφύλαξη πριν από την έκθεση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φάρμακα για όλους».
Σάββατο, 26/07/2025 - 08:17
— Photo: IMAGO
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άναψε το πράσινο φως στη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενέσιμο σκεύασμα Yeytuo με δραστική ουσία τη λενακαπαβίρη, για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) στον HIV-1, σε συνδυασμό με πρακτικές ασφαλέστερου σεξ.

Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι με την κίνηση αυτή θα μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας τύπου 1 (HIV-1) που αποκτήθηκε σεξουαλικά σε ενήλικες και εφήβους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Επιπλέον, το Yeytuo θα διευκολύνει την υιοθέτηση της PrEP και τη συμμόρφωση, επειδή πρέπει να χορηγείται μόνο δύο φορές τον χρόνο μέσω υποδόριας ένεσης.

Η αξιολόγηση από την επιτροπή CHMP

Το Yeytuo αξιολογήθηκε από την CHMP, την επιτροπή ανθρώπινης ιατρικής του EMA, βάσει επιταχυνόμενου χρονοδιαγράμματος, επειδή θεωρείται ότι παρουσιάζει μείζον ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο. Η επιτροπή εξέτασε ταυτόχρονα το φάρμακο για την αγορά της ΕΕ, στο πλαίσιο της κεντρικής διαδικασίας, και για τις χώρες εκτός ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φάρμακα για όλους» (EU-M4all). Αυτό έχει ως στόχο να καταστήσει τα φάρμακα που καλύπτουν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες ή παρουσιάζουν μείζον ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία ταχύτερα διαθέσιμα στην Ευρώπη και παγκοσμίως, αποφεύγοντας παράλληλα την αλληλεπικάλυψη των προσπαθειών των ρυθμιστικών αρχών. Στην αξιολόγηση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ουγκάντα, τη Ζάμπια, την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Ζιμπάμπουε, τη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας

Η λοίμωξη από τον HIV-1 είναι μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2024 εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι θα μολυνθούν από τον ιό HIV σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 160.000 νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στην περιοχή της Ευρώπης και 650.000 στην Αφρική, την περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τον ιό HIV.

Ο HIV-1 επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ιδίως τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι σημαντικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη HIV-1 μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), όπου το ανοσοποιητικό σύστημα υφίσταται σοβαρή βλάβη, καθιστώντας τον οργανισμό ευάλωτο σε ευκαιριακές λοιμώξεις και σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω συγκεκριμένων σωματικών υγρών, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, των προϊόντων αίματος, του σπέρματος, των κολπικών υγρών, των πρωκτικών υγρών και του μητρικού γάλακτος. Η σεξουαλική επαφή είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης του HIV-1.

Ακρογωνιαίος λίθος η PrEP

Η προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών ελέγχου του HIV στην Ευρώπη και παγκοσμίως και είναι πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη των λοιμώξεων, εάν λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες. Ωστόσο, η πρόσληψη και η συμμόρφωση δεν είναι οι βέλτιστες, επειδή η πρόσβαση σε ορισμένα φάρμακα είναι περιορισμένη και άλλα διαθέσιμα φάρμακα απαιτούν αυστηρή καθημερινή λήψη. Αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο στην ΕΕ και παγκοσμίως παραμένουν υποεξυπηρετούμενα από τις υπάρχουσες επιλογές PrEP, γεγονός που αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης πρόσθετων τρόπων PrEP.

Που παρεμβαίνει η λεκαναπαβίρη

Το Yeytuo περιέχει λενακαπαβίρη, μια πρώτη στην κατηγορία της ουσία που δεσμεύει τις πρωτεΐνες που αποτελούν το εξωτερικό στρώμα του HIV-1 (το καψίδιο). Δεσμευόμενη σε αυτές τις πρωτεΐνες, η λενακαπαβίρη παρεμβαίνει σε πολλαπλά βήματα του κύκλου ζωής του HIV-1, αναστέλλοντας έτσι τον ιικό πολλαπλασιασμό, αποτρέποντας τελικά τη μόλυνση από τον HIV-1. Σημειωτέον, κατά την έναρξη της θεραπείας απαιτούνται δύο δισκία Yeytuo τις δύο πρώτες ημέρες, ενώ στη συνέχεια το φάρμακο χορηγείται με ένεση κάθε έξι μήνες.

Που βασίζεται η σύσταση της επιτροπής

Η σύσταση της CHMP βασίζεται στα αποτελέσματα δύο τυχαιοποιημένων, διπλά τυφλών, ενεργά ελεγχόμενων, πολυεθνικών δοκιμών. Στη δοκιμή PURPOSE 1, γυναίκες cisgender (σ.σ.: πρόκειται για τα άτομα που αποδέχονται το φύλο με το οποίο δηλώθηκε η γέννησή τους), συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών, ηλικίας 16 έως 24 ετών που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες cisgender, τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 2:1 για να λάβουν Yeytuo (n=2134) ή Truvada (n=1068). Κατά τη στιγμή της πρωτογενούς ανάλυσης, δεν παρατηρήθηκε καμία νέα μόλυνση HIV-1 στην ομάδα Yeytuo σε σύγκριση με 16 στην ομάδα Truvada.

Στη δοκιμή PURPOSE 2, άνδρες και άτομα με διαφορετικό φύλο από 16 ετών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες συντρόφους, τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 2:1 για να λάβουν Yeytuo (n=2179) ή Truvada (n=1086). Κατά τη στιγμή της πρωτογενούς ανάλυσης, παρατηρήθηκαν δύο νέες λοιμώξεις HIV-1 στην ομάδα Yeytuo σε σύγκριση με εννέα στην ομάδα Truvada. Και στις δύο μελέτες, οι συμμετέχοντες που έλαβαν Yeytuo παρουσίασαν υψηλότερη προσήλωση στη θεραπεία τους από ό,τι οι συμμετέχοντες που έλαβαν Truvada.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν οι αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και των σκληρών ογκιδίων (οζίδια στο σημείο της ένεσης) που μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να μην εξαφανιστούν.

Αξιολόγηση σε συνεργασία με τον ΠΟΥ

Τα φάρμακα που υποβάλλονται στο πλαίσιο του προγράμματος EU-M4all αξιολογούνται από την CHMP σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και τις χώρες-στόχους, συνδυάζοντας τις δυνατότητες επιστημονικής αξιολόγησης του EMA με την εμπειρογνωμοσύνη στην επιδημιολογία και τις τοπικές συνθήκες του ΠΟΥ, των εμπειρογνωμόνων και των εθνικών ρυθμιστικών αρχών στις χώρες-στόχους.

Η επιστημονική γνωμοδότηση της CHMP στο πλαίσιο της διαδικασίας EU-M4all υποστηρίζει τη δημιουργία παγκόσμιας ρυθμιστικής ικανότητας και συμβάλλει στην προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας πέραν της ΕΕ, αξιολογώντας φάρμακα για χώρες όπου η ρυθμιστική ικανότητα μπορεί να είναι περιορισμένη. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές μπορούν να βασίζονται στην επιστημονική αξιολόγηση της CHMP για να αποφασίσουν σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου στις χώρες τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/07/2025 - 07:43
  • EMA
  • HIV
  • ΛΟΙΜΩΞΗ
  • ΕΝΕΣΙΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΠΥΥ προς ΠΦΣ: «Εκτελέστηκαν και παραδόθηκαν περισσότερες από 30.000 συνταγές ΦΥΚ μέχρι τώρα»
ΕΟΠΥΥ προς ΠΦΣ: «Εκτελέστηκαν και παραδόθηκαν περισσότερες από 30.000 συνταγές ΦΥΚ μέχρι τώρα» 26 Ιουλίου 2025
Σε υπουργική απόφαση η διάσπαση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα κοινότητας 28 Ιουλίου 2025
Σε υπουργική απόφαση η διάσπαση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα κοινότητας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΕΜΑ πρότεινε για έγκριση 30 νέα κτηνιατρικά φάρμακα, τα 13 με νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
20/01/2026 - 20:32

Ο ΕΜΑ πρότεινε για έγκριση 30 νέα κτηνιατρικά φάρμακα, τα 13 με νέα δραστική ουσία

Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο
Pharma News
08/01/2026 - 16:48

Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο

Τέρμα στη μόνιμη καταρροή! Ενέσιμη θεραπεία υπόσχεται λύση στη ρινοκολπίτιδα
Υγεία
29/12/2025 - 13:00

Τέρμα στη μόνιμη καταρροή! Ενέσιμη θεραπεία υπόσχεται λύση στη ρινοκολπίτιδα

EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη
Pharma Policy
15/12/2025 - 21:56

EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη

Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»
Patient Talk
11/12/2025 - 16:23

Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»

ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών
Pharma Policy
11/12/2025 - 11:27

ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» στη διαχείριση της ψωρίασης
Διατροφή
24/01/2026 - 15:04
Πέντε βασικά εμπόδια στην απώλεια βάρους και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Υγεία
24/01/2026 - 14:41
Τα τέσσερα πορτοκαλί λαχανικά που φροντίζουν την υγεία του σκύλου μας
Pet
24/01/2026 - 14:24
Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες
Health Talk
24/01/2026 - 14:01
Γιατί το σπλαχνικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό
Υγεία
24/01/2026 - 09:08
Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου
Υγεία
23/01/2026 - 17:15
Έρευνα δείχνει σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη
Υγεία
23/01/2026 - 16:00
Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος «ξεκουράζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μάθηση
Υγεία
23/01/2026 - 15:00
Το χοιρινό… κάνει καλό στην υγεία; Νέα μελέτη δείχνει οφέλη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
23/01/2026 - 14:00
Επούλωση τραυμάτων χωρίς ουλές; Το πρόσωπο αποκαλύπτει το μηχανισμό
Υγεία
23/01/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: «Αύξηση 67% σε σχέση με το 2019 – 30.000 νέοι δωρητές οργάνων σε έναν χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/01/2026 - 12:17
Τελικά η διακοπή των ενέσεων απώλειας βάρους δεν οδηγεί απαραίτητα σε επαναπρόσληψή του
Pharma News
23/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Δύο παιδιά, 6 και 3 ετών στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" - Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Υγεία
23/01/2026 - 11:22
Συναγερμός στην Ινδία με συρροή κρουσμάτων ιού που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο
Υγεία
23/01/2026 - 11:00
Οστεοαρθρίτιδα: Νέο φάρμακο υπόσχεται αναγέννηση χόνδρου και αποκατάσταση των αρθρώσεων
Υγεία
23/01/2026 - 10:00
Burnout: Οδηγός αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
23/01/2026 - 09:00
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος
Health Talk
22/01/2026 - 20:38
ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14
O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 18:47
Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22
Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. σε Μιχαηλίδου: «Προβλήματα με την Κάρτα Αναπηρίας ζητούν άμεσες ενέργειες και λύσεις»
Patient Talk
22/01/2026 - 17:57
Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες
Υγεία
22/01/2026 - 17:34
Μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στο Μεσολόγγι στις 28 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 17:16
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
Θεμιστοκλέους: «Το 2026 θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με επιπλέον 8.000 προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:34
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27
Η εξέταση που μπορεί να προβλέψει τυχόν σεξουαλικές παρενέργειες από τη λήψη αντικαταθλιπτικών
Υγεία
22/01/2026 - 15:00
Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαλακτομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας
Διατροφή
21/01/2026 - 18:51
Θεσσαλονίκη: Με δύο υπερσύγχρονα και κρίσιμα μόνιτορς ενισχύεται η Β΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 19:59
Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37
Και επισήμως εκτός ΠΟΥ οι ΗΠΑ - Οικονομικό πλήγμα για τον Οργανισμό
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:05
Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo