ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο EMA ενέκρινε νέο φάρμακο με μονοκλωνικό αντίσωμα για τη θεραπεία του πρώιμου Αλτσχάιμερ

Pharma Policy
FREEPIK
Η επανεξέταση από την επιτροπή CHMP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη χορήγηση της δραστικής ουσίας lecanemab υπερτερούν των κινδύνων σε έναν περιορισμένο πληθυσμό ασθενών
Παρασκευή, 15/11/2024 - 12:23
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

H επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στο σκεύασμα Leqembi με δραστική ουσί τη lecanemab για τη θεραπεία της ήπιας γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με προβλήματα μνήμης και σκέψης ή της ήπιας άνοιας λόγω της νόσου του Alzheimer (πρώιμη νόσος του Alzheimer) σε ασθενείς που έχουν μόνο ένα ή κανένα αντίγραφο της ApoE4, μιας συγκεκριμένης μορφής του γονιδίου για την απολιποπρωτεΐνη Ε.

Οι ασθενείς με μόνο ένα ή κανένα αντίγραφο της ApoE4 έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απεικονιστικές ανωμαλίες που σχετίζονται με το αμυλοειδές (ARIA) από ό,τι τα άτομα με δύο αντίγραφα της ApoE4. Η ARIA είναι μια αναγνωρισμένη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια με το Leqembi που περιλαμβάνει οίδημα και πιθανή αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Η CHMP του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, στον περιορισμένο πληθυσμό που αξιολογήθηκε κατά την επανεξέταση, τα οφέλη του Leqembi όσον αφορά την επιβράδυνση της εξέλιξης των συμπτωμάτων της νόσου είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους του. Τον Ιούλιο του 2024, η επιτροπή είχε εκδώσει αρνητική γνώμη σχετικά με τη χρήση του Leqembi στον ευρύτερο πληθυσμό όλων των ασθενών με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων έδειξαν ότι μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Leqembi, το 8,9% των ασθενών με ένα ή κανένα αντίγραφο ApoE4 παρουσίασε ARIA-E, σε σύγκριση με το 12,6% όλων των ασθενών. Ομοίως, το 12,9% των ασθενών στον περιορισμένο πληθυσμό παρουσίασε ARIA-H σε σύγκριση με το 16,9% του ευρύτερου πληθυσμού.

Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο, τα ποσοστά ήταν 1,3% και 6,8% για ARIA-E και ARIA-H, αντίστοιχα, στον περιορισμένο πληθυσμό.

Τα οφέλη στον περιορισμένο πληθυσμό

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, τα οφέλη του Leqembi στον περιορισμένο πληθυσμό συνάδουν με εκείνα που παρατηρήθηκαν στον ευρύτερο πληθυσμό. Για την επανεξέταση, η εταιρεία υπέβαλε ανάλυση υποομάδας των δεδομένων της κύριας μελέτης, η οποία περιελάμβανε 1.521 ασθενείς που έχουν ένα ή κανένα αντίγραφο ApoE4 σε σύνολο 1.795 ασθενών. Η κύρια μέτρηση της αποτελεσματικότητας ήταν η μεταβολή των γνωστικών και λειτουργικών συμπτωμάτων μετά από 18 μήνες, όπως μετρήθηκε με τη χρήση μιας κλίμακας αξιολόγησης της άνοιας, γνωστής ως CDR-SB. Η κλίμακα κυμαίνεται από 0 έως 18, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μεγαλύτερη εξασθένιση.

Έπειτα από 18 μήνες θεραπείας, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Leqembi είχαν μικρότερη αύξηση της κλίμακας CDR-SB από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο (1,22 έναντι 1,75), γεγονός που υποδηλώνει βραδύτερη γνωστική έκπτωση. Τα αποτελέσματα άλλων βασικών μετρήσεων ήταν παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν με την κλίμακα CDR-SB.

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας

Η CHMP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Leqembi υπερτερούν των κινδύνων σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση ή ήπια άνοια λόγω της νόσου του Alzheimer με ένα ή κανένα αντίγραφο ApoE4, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται μέτρα ελαχιστοποίησης του κινδύνου για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής και συμπτωματικής ARIA και την παρακολούθηση των συνεπειών της μακροπρόθεσμα.

Το Leqembi θα είναι διαθέσιμο μέσω προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης για να διασφαλιστεί ότι το φάρμακο χρησιμοποιείται μόνο στον συνιστώμενο πληθυσμό ασθενών.

Οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαγνητικές τομογραφίες για την παρακολούθηση της ARIA πριν από την έναρξη της θεραπείας και πριν από την 5η, 7η και 14η δόση του Leqembi. Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες μαγνητικές τομογραφίες ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εάν οι ασθενείς εμφανίσουν συμπτώματα ARIA (όπως πονοκέφαλος, σύγχυση, οπτικές αλλαγές, ζάλη, ναυτία και δυσκολία στη βάδιση).

Για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ARIA και τη διασφάλιση της έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπείας, η εταιρεία θα παράσχει έναν οδηγό και έναν κατάλογο ελέγχου για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, μια κάρτα συναγερμού για τους ασθενείς και προγράμματα κατάρτισης σχετικά με την ARIA για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας. Επιπλέον, πρέπει να διενεργήσει μελέτη ασφάλειας μετά την έγκριση για τον περαιτέρω χαρακτηρισμό των ARIA-E και ARIA-H και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων ελαχιστοποίησης του κινδύνου. Η εταιρεία θα δημιουργήσει μια μελέτη μητρώου σε ολόκληρη την ΕΕ με ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Leqembi, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της συχνότητας εμφάνισης των ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της ARIA, και για τον προσδιορισμό της σοβαρότητάς τους. Η μελέτη μητρώου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη των ασθενών στα επόμενα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ και τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της ARIA.

Όπως για όλες τις αξιολογήσεις, κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, η CHMP έλαβε επίσης υπόψη τις παρατηρήσεις ασθενών, φροντιστών, κλινικών ιατρών και οργανώσεων, οι οποίοι μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και τα δεδομένα σχετικά με τη γνωστική έκπτωση και τους κινδύνους.

Περισσότερα για το Leqembi και τη νόσο του Alzheimer

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια μη αναστρέψιμη και προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά.

Το Leqembi περιέχει τη δραστική ουσία lecanemab και πρέπει να χορηγείται ως έγχυση (στάγδην) σε μια φλέβα μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Η δραστική ουσία στο Leqembi, η λεκανεμάμπη, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (ένας τύπος πρωτεΐνης) που προσκολλάται σε μια ουσία που ονομάζεται αμυλοειδές βήτα, η οποία σχηματίζει πλάκες στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Προσκολλώντας στο αμυλοειδές βήτα, το Leqembi μειώνει τις πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με το Leqembi περιλαμβάνουν αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση, ARIA-H, ARIA-E και πονοκέφαλο. Το Leqembi δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ARIA-H και αιμορραγιών στον εγκέφαλο.

  • EMA
  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
  • ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ
  • ALZHEIMER

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα όσα συζητήθηκαν στο 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο
Όλα όσα συζητήθηκαν στο 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο 15 Νοεμβρίου 2024
ΦΣΑ: «130 φαρμακεία της Αττικής παραμένουν απλήρωτα από τον ΕΟΠΥΥ για τα εμβόλια» 18 Νοεμβρίου 2024
ΦΣΑ: «130 φαρμακεία της Αττικής παραμένουν απλήρωτα από τον ΕΟΠΥΥ για τα εμβόλια»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πυρετός δεν είναι μόνο σύμπτωμα, εξαντλεί τον οργανισμό - Ποια δραστική ουσία ανακουφίζει τον ασθενή
Health Talk
06/03/2026 - 14:06

Ο πυρετός δεν είναι μόνο σύμπτωμα, εξαντλεί τον οργανισμό - Ποια δραστική ουσία ανακουφίζει τον ασθενή

Θεραπεία με CAR-T κύτταρα στοχεύει δύσκολα θεραπεύσιμους συμπαγείς όγκους
Υγεία
05/03/2026 - 10:59

Θεραπεία με CAR-T κύτταρα στοχεύει δύσκολα θεραπεύσιμους συμπαγείς όγκους

Νέο φάρμακο μειώνει κατά 91% τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά με σύνδρομο Dravet
Υγεία
05/03/2026 - 12:00

Νέο φάρμακο μειώνει κατά 91% τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά με σύνδρομο Dravet

Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε
Ομορφιά
27/02/2026 - 14:30

Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε

Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου
Υγεία
27/02/2026 - 13:30

Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου

Ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης για το επόμενο «αφεντικό» του EMA
Pharma Policy
25/02/2026 - 13:36

Ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης για το επόμενο «αφεντικό» του EMA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΟΥ: Επαναλαμβάνονται οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο κέντρο επιμελητείας στο Ντουμπάι
Επικαιρότητα
07/03/2026 - 00:09
Almond Mom: Όταν το ενδιαφέρον για σωστή διατροφή μπορεί να καταλήξει σε εμμονή
Διατροφή
06/03/2026 - 17:12
Πρόγραμμα «Όλοι Digital» για την ψηφιακή ενδυνάμωση ηλικιωμένων και ΑμεΑ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 15:54
Με δωρεά 11 εκατ. ευρώ η ανακατασκευή της Σχολής και του Οίκου Αδελφών στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 15:21
Θεσσαλονίκη: Διημερίδα με τίτλο Δρώμενα Αιματολογίας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 14:57
Menarini Hellas: Καινοτόμες προτάσεις για την υγεία της γυναίκας σε κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση
Pharma News
06/03/2026 - 14:33
Ο πυρετός δεν είναι μόνο σύμπτωμα, εξαντλεί τον οργανισμό - Ποια δραστική ουσία ανακουφίζει τον ασθενή
Health Talk
06/03/2026 - 14:06
Ρόκα: Η θρεπτική αξία, τα πολυάριθμα οφέλη της στην υγεία και οι παρενέργειες
Διατροφή
06/03/2026 - 13:49
ΕΦΕΧ: Πακέτο προτάσεων για τη μετατροπή φαρμάκων σε Μη Συνταγογραφούμενα
Pharma Policy
06/03/2026 - 13:07
Βαρύ πρόστιμο σε άνδρα που εγκατέλειψε κουτάβια στη Θεσσαλονίκη
Pet
06/03/2026 - 12:34
Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού σε κρατούμενες στον Κορυδαλλό από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 12:17
Eπείγουσα εγκύκλιος του ΕΟΔΥ για την (τοξική) πικροδάφνη στις αυλές των σχολείων
Υγεία
06/03/2026 - 11:48
Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία: Στρατηγική συνεργασία με τη Europa Uomo Hellas για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 11:07
Δωρεά ενίσχυσης της δημόσιας υγείας από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 10:49
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Πρόληψη και ενημέρωση στην κοινότητα της Σαντορίνης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
Patient Talk
06/03/2026 - 10:21
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Δώρα ζωής από 50χρονο άνδρα που κατέληξε στη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
06/03/2026 - 09:57
Νέος οδηγός για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
06/03/2026 - 09:39
Παγκόσμιοι κολοσσοί του φαρμάκου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή
Pharma News
06/03/2026 - 09:18
Διατροφή, diet tube και λιποαναρρόφηση: Ολιστική προσέγγιση στην αναμόρφωση σώματος
Health Talk
06/03/2026 - 08:43
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Εξίσου εθιστικά με τον καπνό
Διατροφή
05/03/2026 - 19:00
Η πιο αραιή χορήγηση GLP1 βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και την απώλεια λίπους
Υγεία
05/03/2026 - 18:00
Παχυσαρκία: Απαραίτητες η ιατρική αξιολόγηση, η εξατομικευμένη θεραπεία και η μακροχρόνια παρακολούθηση
Υγεία
05/03/2026 - 17:00
Το ΑΙ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού τα επόμενα τέσσερα χρόνια
Digital Health
05/03/2026 - 16:00
Αρώματα: Οι αλλεργικές αντιδράσεις και τα "συνήθη" θύματα
Ομορφιά
05/03/2026 - 15:00
Μετά τα 65 μπορεί κανείς να ξανανιώσει! - Τι δείχνει έρευνα του Yale
Υγεία
05/03/2026 - 14:00
Εμφύτευμα υδρογέλης μπορεί να φέρει επανάσταση στην αποκατάσταση των οστών
Υγεία
05/03/2026 - 13:00
Νέο φάρμακο μειώνει κατά 91% τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά με σύνδρομο Dravet
Υγεία
05/03/2026 - 12:00
Θεραπεία με CAR-T κύτταρα στοχεύει δύσκολα θεραπεύσιμους συμπαγείς όγκους
Υγεία
05/03/2026 - 10:59
Γιατί ο οργανισμός μπορεί να επιβαρυνθεί περισσότερο μετά την παύση των ενέσεων απώλειας βάρους
Υγεία
05/03/2026 - 10:00
Η απώλεια φαιάς ουσίας στην εγκυμοσύνη θολώνει το μυαλό αλλά βοηθάει το δεσμό μαμάς- παιδιού
Υγεία
05/03/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όταν η ενημέρωση γίνεται βίωμα: Μια νέα προσέγγιση στην παχυσαρκία
Pharma News
04/03/2026 - 11:39
Servier Hellas: Νέα, ανανεωμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα για ασθενείς με χρόνια νοσήματα
Pharma News
04/03/2026 - 16:24
Προσφυγή στο ΣτΕ από την ΕΑΕ κατά της απόφασης για την ειδικότητα της «Νευροεπεμβατικής Ιατρικής»
Πολιτική Υγείας
04/03/2026 - 19:19
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Εξίσου εθιστικά με τον καπνό
Διατροφή
05/03/2026 - 19:00
Μετά τα 65 μπορεί κανείς να ξανανιώσει! - Τι δείχνει έρευνα του Yale
Υγεία
05/03/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo