ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος: Βελτιωμένα τα ποσοστά επιβίωσης στην Ευρώπη αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών παραμένουν

Pharma Policy
EFPIA
Τα συμπεράσματα από την Συγκριτική έκθεση για τον καρκίνο στην Ευρώπη 2025 που πραγματοποιήθηκε από το Σουηδικό Ινστιτούτο για τα Οικονομικά της Υγείας που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων .
Τετάρτη, 19/03/2025 - 01:00
— Photo: EFPIA
News4Health Team News4Health Team

Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο καρκίνος είναι έτοιμος να γίνει η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ έως το 2035, εμφανίζονται ενθαρρυντικά σημάδια.

Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση του Σουηδικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (IHE ), η οποία κάνει για πρώτη φορά μια σε βάθος συγκριτική μελέτη για τον καρκίνο, με δεδομένα από το 2019 και δείχνει ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο σταθεροποιείται, ενώ σε 12 χώρες της ΕΕ παρατηρείται μείωση των θανάτων (ανά 100.000), γεγονός που σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον αγώνα κατά της νόσου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), συνολικά, οι θάνατοι από καρκίνο στην Ευρώπη έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 1,3-1,4 εκατομμύρια ετησίως από το 2008.

Αύξηση των ποσοστών και του χρόνου επιβίωσης

Η έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο έχουν βελτιωθεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών - καθώς και των τύπων καρκίνου - παραμένουν.

Αρκετοί τύποι καρκίνου έχουν πλέον ποσοστά πενταετούς επιβίωσης που υπερβαίνουν το 90% στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των όρχεων και του θυρεοειδούς, του μελανώματος του δέρματος και του λεμφώματος Hodgkin.

Ωστόσο, ορισμένοι τύποι συμπαγών όγκων (καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου, γυναικολογικός καρκίνος, καρκίνος του λάρυγγα) κατέγραψαν μικρή ή καθόλου βελτίωση.

Σχεδόν 200.000 θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο εάν και οι 15 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία επιβίωσης έφταναν τα ποσοστά επιβίωσης της Σουηδίας, της χώρας με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση.

Η επιστημονική πρόοδος έχει προσφέρει στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπείες, με νέες ανακαλύψεις στον ορίζοντα. Ο αριθμός των νέων ογκολογικών φαρμάκων που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και η καινοτομία έχει αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό είναι ότι η σχετική πενταετής επιβίωση για τα άτομα με πολλαπλό μυέλωμα ήταν 30% στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μέχρι το 2020, αυτή είχε φθάσει στο 60%, σώζοντας κατ' εκτίμηση 12.946 ζωές.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις διαφορές στις δαπάνες για τη φροντίδα του καρκίνου.

Κατακόρυφη αύξηση διαγνώσεων

Η μελέτη, που ανατέθηκε από την πλατφόρμα EFPIA Oncology και δημοσιεύθηκε σήμερα, προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων περιστατικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 1995 και ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση λόγω του καρκίνου αυξάνεται, εξαιτίας των δημογραφικών εξελίξεων και του αυξανόμενου αριθμού τύπων όγκων που μπορούμε να θεραπεύσουμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κοινωνικό κόστος ανά ασθενή δεν έχει αυξηθεί.

Η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα ποικίλλει - παρά την κάποια μείωση της ψαλίδας μεταξύ των χωρών από το 2018 μέχρι το 2023. Πολλά διαρθρωτικά εμπόδια εμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα για τον καρκίνο: διαφοροποιήσεις στις εθνικές διαδικασίες τιμολόγησης και αποζημίωσης, ανεπαρκείς προϋπολογισμοί για την υγεία, κάθε άλλο παρά βέλτιστες υποδομές και οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης και ανεπαρκής πρόσβαση σε εξετάσεις βιοδεικτών.

"Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε πώς τα νέα φάρμακα και διαγνωστικά συνεχίζουν να βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς με τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Θα μπορούσαμε μόνο να ονειρευόμαστε ποσοστά πενταετούς επιβίωσης άνω του 90% μόλις πριν από μια δεκαετία.

Υπάρχουν πολλά διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από τη σημερινή έκθεση, αν θέλουμε να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα για τους ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου ή της ουροδόχου κύστης. Θα ενθαρρύναμε την Ευρώπη και τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές που λειτουργούν για τους ασθενείς, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να βελτιώνουμε περαιτέρω τη φροντίδα», σχολιάζει η Nathalie Moll, γενική διευθύντρια της EFPIA.

Βασικά ευρήματα της μελέτης

- Πρωτοποριακές θεραπείες: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει σχεδόν 200 νέα φάρμακα για τον καρκίνο από το 1995, ενώ υπήρξαν 318 εγκρίσεις νέων ενδείξεων για ήδη εγκεκριμένα φάρμακα. Οι ογκολογικές έρευνες αντιπροσώπευαν το 29% των ερευνών που ξεκίνησαν σε όλους τους θεραπευτικούς τομείς το 2023.

- Μερίδιο δαπανών υγείας: Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια στην οποία το μερίδιο των δαπανών υγείας (7%) παραμένει κάτω από το μερίδιο της επιβάρυνσης που προκαλεί (23% των θανάτων, 17% των ετών ζωής που είναι προσαρμοσμένα ως προς την αναπηρία DALYs) στην Ευρώπη. Ακόμη και όταν οι δαπάνες αυξάνονται για να καλύψουν τον αυξανόμενο αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου, το κόστος ανά ασθενή δεν έχει αυξηθεί.

- Αγκαλιάζοντας την καινοτομία: Η υιοθέτηση νέων φαρμάκων για τον καρκίνο είναι άνιση - η Αυστρία, η Ελβετία και η Γαλλία πρωτοστατούν- η Λετονία, η Πολωνία, η Εσθονία και η Σλοβακία τα χρησιμοποιούν λιγότερο.

- Τα δεδομένα σώζουν ζωές: Μόλις 15 από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες δημοσιεύουν ολοκληρωμένα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης.

-Βιοδείκτες: Η μοριακή διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την ιατρική ακριβείας, αλλά η πρόσβαση είναι περιορισμένη, ιδίως στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

- Διαφορές στις δαπάνες: οι δαπάνες για τον καρκίνο συνδέονται με την καλύτερη επιβίωση, αλλά κυμαίνονται από <150 ευρώ κατά κεφαλήν στην Ουγγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Βουλγαρία έως >400 ευρώ στη Γερμανία και την Ελβετία.

Η δημοσίευση επισημαίνει ότι επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, αγκαλιάζοντας τις διαθέσιμες θεραπείες και εργαλεία, αξιοποιώντας το δυναμικό των δεδομένων και χρησιμοποιώντας το Δίκτυο Αξιολόγησης των Τεχνολογιών της Υγείας (HTA) με συνεπή τρόπο, η Ευρώπη μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς και να αντιμετωπίσει τις επίμονες ανισότητες.

«Η ΕΕ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο του καρκίνου εδώ και δεκαετίες και έχει επιδείξει ανανεωμένη πολιτική δέσμευση στην ογκολογία μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και της αποστολής της ΕΕ για τον καρκίνο», δήλωσε η Ivana Cattaneo, πρόεδρος της πλατφόρμας ογκολογίας της EFPIA. «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να διατηρήσουμε τη δυναμική της Ευρώπης και να επιταχύνουμε τις συλλογικές συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων πρόσβασης.»

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
  • EFPIA
  • ΕΚΘΕΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδα αντικαρκινικού φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδα αντικαρκινικού φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή 18 Μαρτίου 2025
Έκθεση EFPIA: Η Ελλάδα υστερεί σε εργαλεία για την ογκολογία ακριβείας και σε δεδομένα επιβίωσης 19 Μαρτίου 2025
Έκθεση EFPIA: Η Ελλάδα υστερεί σε εργαλεία για την ογκολογία ακριβείας και σε δεδομένα επιβίωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 11:55

Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής

Καρκίνος του όρχεος: Υψηλά ποσοστά ίασης υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης
Υγεία
21/04/2026 - 20:57

Καρκίνος του όρχεος: Υψηλά ποσοστά ίασης υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης

Μήνας ευαισθητοποίησης για τους καρκίνους κεφαλής &amp; τραχήλου και των όρχεων ο Απρίλιος
Patient Talk
21/04/2026 - 17:02

Μήνας ευαισθητοποίησης για τους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου και των όρχεων ο Απρίλιος

Επιστημονικό «θαύμα»: Νέο κύμα ανοσοθεραπείας φαίνεται να εξολοθρεύει τους καρκίνους
Υγεία
17/04/2026 - 20:43

Επιστημονικό «θαύμα»: Νέο κύμα ανοσοθεραπείας φαίνεται να εξολοθρεύει τους καρκίνους

Νέα θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σχεδόν διπλασιάζει την επιβίωση
Υγεία
17/04/2026 - 10:00

Νέα θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σχεδόν διπλασιάζει την επιβίωση

EFPIA: Επίμονες ανισότητες μεταξύ κεντροανατολικής και δυτικής Ευρώπης στην υγειονομική περίθαλψη
Pharma Policy
16/04/2026 - 20:26

EFPIA: Επίμονες ανισότητες μεταξύ κεντροανατολικής και δυτικής Ευρώπης στην υγειονομική περίθαλψη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης
Pharma Policy
23/04/2026 - 15:00
DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30
Οι μακάκοι του Γιβραλτάρ τρώνε λάσπη για να αποφύγουν τις στομαχικές διαταραχές από το junk food
Pet
23/04/2026 - 14:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης: «Μισό βήμα» από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 13:34
Άσφαλτος: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα φύκια
Υγεία
23/04/2026 - 13:00
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το λίπος στους μηρούς, επιβαρύνει τα γόνατα
Διατροφή
23/04/2026 - 12:00
Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα
Διατροφή
23/04/2026 - 11:00
Θεμιστοκλέους: Σε 15 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 10:00
Ρινικό σπρέι υπόσχεται αναστροφή της εγκεφαλικής γήρανσης
Υγεία
23/04/2026 - 09:00
ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ: Σύμπραξη για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη για τις μικροαγγειοπαθητικές αναιμίες
Υγεία
23/04/2026 - 08:13
Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim
Pharma News
23/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 23:23
Ο ρόλος της Πυρηνικής Ιατρικής στη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων
Health Talk
22/04/2026 - 22:38
Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;
Υγεία
22/04/2026 - 22:13
H URSAPHARM ξεκινά το ταξίδι της στην Ελλάδα με επίκεντρο τη φροντίδα της ξηροφθαλμίας
Υπηρεσίες Υγείας
22/04/2026 - 21:19
Πολυνουκλεοτίδια, εξωσώματα, skin boosters: Οι νέες θεραπείες προσώπου και πως λειτουργούν
Ομορφιά
22/04/2026 - 20:16
ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια
Υγεία
22/04/2026 - 19:49
ICL φακικοί ενδοφακοί: Σύγχρονη αντιμετώπιση υψηλής μυωπίας και άλλων διαθλαστικών προβλημάτων
Health Talk
22/04/2026 - 19:14
Η κατανόηση του αυτισμού ξεπερνά τον προφορικό λόγο, σύμφωνα με ερευνητές που βρίσκονται στο φάσμα
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 18:32
ΕΟΠΑΕ: Σώθηκαν 772 ζωές στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 17:46
Γεωργιάδης από «Αττικόν»: «Έχουμε πολύ μεγάλους ευεργέτες στο ΕΣΥ και τους ευχαριστώ όλους»
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 17:22
Εικόνες και βίντεο από τη μεγάλη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για την Υγεία και την πρόληψη
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 16:48
Ξεστομίζουμε 338 λιγότερες λέξεις καθημερινά - Πώς συνδεόμαστε τελικά μεταξύ μας;
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 16:11
2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: Μηχανισμό για χαμηλότερο clawback προανήγγειλε ο Γεωργιάδης
Pharma Policy
22/04/2026 - 15:44
Γιατί δεν βλέπουμε πράγματα που είναι ...κάτω από τη μύτη μας
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 15:21
Η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη σε άτομα άνω των 50 ετών
Pharma Policy
22/04/2026 - 14:56
Πόνος στον αγκώνα: Όταν ακόμα και το “κλικ” στο ποντίκι γίνεται επώδυνο
Health Talk
22/04/2026 - 14:00
Γιατί κάποιος όταν δει μπισκότα θα φάει τρία μαζεμένα και κάποιος άλλος δεν θα τα αγγίξει καν
Διατροφή
22/04/2026 - 13:00
Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 11:55

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: «Στο επόμενο τρίμηνο θα παραδοθούν όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία»
Πολιτική Υγείας
20/04/2026 - 17:17
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας: Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση που προλαμβάνει την οστεοπόρωση
Υπηρεσίες Υγείας
20/04/2026 - 17:39
H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51
ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56
IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo