ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος: Βελτιωμένα τα ποσοστά επιβίωσης στην Ευρώπη αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών παραμένουν

Pharma Policy
EFPIA
Τα συμπεράσματα από την Συγκριτική έκθεση για τον καρκίνο στην Ευρώπη 2025 που πραγματοποιήθηκε από το Σουηδικό Ινστιτούτο για τα Οικονομικά της Υγείας που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων .
Τετάρτη, 19/03/2025 - 01:00
— Photo: EFPIA
News4Health Team News4Health Team

Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο καρκίνος είναι έτοιμος να γίνει η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ έως το 2035, εμφανίζονται ενθαρρυντικά σημάδια.

Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση του Σουηδικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (IHE ), η οποία κάνει για πρώτη φορά μια σε βάθος συγκριτική μελέτη για τον καρκίνο, με δεδομένα από το 2019 και δείχνει ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο σταθεροποιείται, ενώ σε 12 χώρες της ΕΕ παρατηρείται μείωση των θανάτων (ανά 100.000), γεγονός που σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον αγώνα κατά της νόσου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), συνολικά, οι θάνατοι από καρκίνο στην Ευρώπη έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 1,3-1,4 εκατομμύρια ετησίως από το 2008.

Αύξηση των ποσοστών και του χρόνου επιβίωσης

Η έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο έχουν βελτιωθεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών - καθώς και των τύπων καρκίνου - παραμένουν.

Αρκετοί τύποι καρκίνου έχουν πλέον ποσοστά πενταετούς επιβίωσης που υπερβαίνουν το 90% στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των όρχεων και του θυρεοειδούς, του μελανώματος του δέρματος και του λεμφώματος Hodgkin.

Ωστόσο, ορισμένοι τύποι συμπαγών όγκων (καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου, γυναικολογικός καρκίνος, καρκίνος του λάρυγγα) κατέγραψαν μικρή ή καθόλου βελτίωση.

Σχεδόν 200.000 θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο εάν και οι 15 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία επιβίωσης έφταναν τα ποσοστά επιβίωσης της Σουηδίας, της χώρας με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση.

Η επιστημονική πρόοδος έχει προσφέρει στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπείες, με νέες ανακαλύψεις στον ορίζοντα. Ο αριθμός των νέων ογκολογικών φαρμάκων που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και η καινοτομία έχει αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό είναι ότι η σχετική πενταετής επιβίωση για τα άτομα με πολλαπλό μυέλωμα ήταν 30% στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μέχρι το 2020, αυτή είχε φθάσει στο 60%, σώζοντας κατ' εκτίμηση 12.946 ζωές.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις διαφορές στις δαπάνες για τη φροντίδα του καρκίνου.

Κατακόρυφη αύξηση διαγνώσεων

Η μελέτη, που ανατέθηκε από την πλατφόρμα EFPIA Oncology και δημοσιεύθηκε σήμερα, προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων περιστατικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 1995 και ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση λόγω του καρκίνου αυξάνεται, εξαιτίας των δημογραφικών εξελίξεων και του αυξανόμενου αριθμού τύπων όγκων που μπορούμε να θεραπεύσουμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κοινωνικό κόστος ανά ασθενή δεν έχει αυξηθεί.

Η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα ποικίλλει - παρά την κάποια μείωση της ψαλίδας μεταξύ των χωρών από το 2018 μέχρι το 2023. Πολλά διαρθρωτικά εμπόδια εμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα για τον καρκίνο: διαφοροποιήσεις στις εθνικές διαδικασίες τιμολόγησης και αποζημίωσης, ανεπαρκείς προϋπολογισμοί για την υγεία, κάθε άλλο παρά βέλτιστες υποδομές και οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης και ανεπαρκής πρόσβαση σε εξετάσεις βιοδεικτών.

"Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε πώς τα νέα φάρμακα και διαγνωστικά συνεχίζουν να βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς με τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Θα μπορούσαμε μόνο να ονειρευόμαστε ποσοστά πενταετούς επιβίωσης άνω του 90% μόλις πριν από μια δεκαετία.

Υπάρχουν πολλά διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από τη σημερινή έκθεση, αν θέλουμε να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα για τους ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου ή της ουροδόχου κύστης. Θα ενθαρρύναμε την Ευρώπη και τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές που λειτουργούν για τους ασθενείς, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να βελτιώνουμε περαιτέρω τη φροντίδα», σχολιάζει η Nathalie Moll, γενική διευθύντρια της EFPIA.

Βασικά ευρήματα της μελέτης

- Πρωτοποριακές θεραπείες: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει σχεδόν 200 νέα φάρμακα για τον καρκίνο από το 1995, ενώ υπήρξαν 318 εγκρίσεις νέων ενδείξεων για ήδη εγκεκριμένα φάρμακα. Οι ογκολογικές έρευνες αντιπροσώπευαν το 29% των ερευνών που ξεκίνησαν σε όλους τους θεραπευτικούς τομείς το 2023.

- Μερίδιο δαπανών υγείας: Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια στην οποία το μερίδιο των δαπανών υγείας (7%) παραμένει κάτω από το μερίδιο της επιβάρυνσης που προκαλεί (23% των θανάτων, 17% των ετών ζωής που είναι προσαρμοσμένα ως προς την αναπηρία DALYs) στην Ευρώπη. Ακόμη και όταν οι δαπάνες αυξάνονται για να καλύψουν τον αυξανόμενο αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου, το κόστος ανά ασθενή δεν έχει αυξηθεί.

- Αγκαλιάζοντας την καινοτομία: Η υιοθέτηση νέων φαρμάκων για τον καρκίνο είναι άνιση - η Αυστρία, η Ελβετία και η Γαλλία πρωτοστατούν- η Λετονία, η Πολωνία, η Εσθονία και η Σλοβακία τα χρησιμοποιούν λιγότερο.

- Τα δεδομένα σώζουν ζωές: Μόλις 15 από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες δημοσιεύουν ολοκληρωμένα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης.

-Βιοδείκτες: Η μοριακή διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την ιατρική ακριβείας, αλλά η πρόσβαση είναι περιορισμένη, ιδίως στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

- Διαφορές στις δαπάνες: οι δαπάνες για τον καρκίνο συνδέονται με την καλύτερη επιβίωση, αλλά κυμαίνονται από <150 ευρώ κατά κεφαλήν στην Ουγγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Βουλγαρία έως >400 ευρώ στη Γερμανία και την Ελβετία.

Η δημοσίευση επισημαίνει ότι επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, αγκαλιάζοντας τις διαθέσιμες θεραπείες και εργαλεία, αξιοποιώντας το δυναμικό των δεδομένων και χρησιμοποιώντας το Δίκτυο Αξιολόγησης των Τεχνολογιών της Υγείας (HTA) με συνεπή τρόπο, η Ευρώπη μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς και να αντιμετωπίσει τις επίμονες ανισότητες.

«Η ΕΕ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο του καρκίνου εδώ και δεκαετίες και έχει επιδείξει ανανεωμένη πολιτική δέσμευση στην ογκολογία μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και της αποστολής της ΕΕ για τον καρκίνο», δήλωσε η Ivana Cattaneo, πρόεδρος της πλατφόρμας ογκολογίας της EFPIA. «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να διατηρήσουμε τη δυναμική της Ευρώπης και να επιταχύνουμε τις συλλογικές συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων πρόσβασης.»

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
  • EFPIA
  • ΕΚΘΕΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδα αντικαρκινικού φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδα αντικαρκινικού φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή 18 Μαρτίου 2025
Έκθεση EFPIA: Η Ελλάδα υστερεί σε εργαλεία για την ογκολογία ακριβείας και σε δεδομένα επιβίωσης 19 Μαρτίου 2025
Έκθεση EFPIA: Η Ελλάδα υστερεί σε εργαλεία για την ογκολογία ακριβείας και σε δεδομένα επιβίωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22

Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο

Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12

Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί

Μεταστατικός καρκίνος: Όταν δεν εντοπίζεται η αρχική εστία της κακοήθειας
Health Talk
10/12/2025 - 15:11

Μεταστατικός καρκίνος: Όταν δεν εντοπίζεται η αρχική εστία της κακοήθειας

Συναγερμός και στην Ελλάδα για δωρητή σπέρματος με γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες καρκίνου
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 12:39

Συναγερμός και στην Ελλάδα για δωρητή σπέρματος με γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες καρκίνου

Νέα θεραπευτική επιλογή για μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Υγεία
05/12/2025 - 07:39

Νέα θεραπευτική επιλογή για μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Νέα μελέτη: Ο «αόρατος» κίνδυνος της όψιμης έναρξης κατάθλιψης στους μακροχρόνιους επιζώντες καρκίνου
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 16:49

Νέα μελέτη: Ο «αόρατος» κίνδυνος της όψιμης έναρξης κατάθλιψης στους μακροχρόνιους επιζώντες καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Η ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ 2025
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 14:09
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
Αρχική συμφωνία για την απόκτηση της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
12/12/2025 - 13:21
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12
Οι παθήσεις του μαστού και η σημασία της πρόληψης
Health Talk
12/12/2025 - 10:57
ΗΠΑ: Το ChatGPT κατηγορείται ότι ενθάρρυνε ψυχιατρικό ασθενή να σκοτώσει την 83χρονη μητέρα του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 18:57
Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο
Υγεία
11/12/2025 - 19:37
ΣτΕ: Στα νοσοκομεία η ευθύνη για την ασφάλεια των ασθενών ακόμα και με security
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:48
ΙΣΑ: Ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε αύξηση της ιατρικής αμοιβής κατά 30%
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:21
ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη με δύο νέα σοβαρά κρούσματα - Επτά θάνατοι από Covid 19
Υγεία
11/12/2025 - 17:57
Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»
Pharma Policy
11/12/2025 - 17:32
Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις για το Health-IQ στα Κέντρα Υγείας της Αττικής
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 17:06
Ghosting: Ο σύγχρονος όρος που περιγράφει μια «παλιά» συμπεριφορά και οι επιπτώσεις του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 16:44
Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»
Patient Talk
11/12/2025 - 16:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27
ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών
Pharma Policy
11/12/2025 - 11:27
Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 11:18
Η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων
Διατροφή
10/12/2025 - 09:00
«Σούπερ γρίπη»: Ο μεταλλαγμένος ιός Η3Ν2 «σαρώνει» και θυμίζει... «εποχές Covid» - Ποια τα συμπτώματα
Υγεία
11/12/2025 - 15:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo