ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος: Βελτιωμένα τα ποσοστά επιβίωσης στην Ευρώπη αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών παραμένουν

Pharma Policy
EFPIA
Τα συμπεράσματα από την Συγκριτική έκθεση για τον καρκίνο στην Ευρώπη 2025 που πραγματοποιήθηκε από το Σουηδικό Ινστιτούτο για τα Οικονομικά της Υγείας που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων .
Τετάρτη, 19/03/2025 - 01:00
— Photo: EFPIA
News4Health Team News4Health Team

Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο καρκίνος είναι έτοιμος να γίνει η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ έως το 2035, εμφανίζονται ενθαρρυντικά σημάδια.

Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση του Σουηδικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (IHE ), η οποία κάνει για πρώτη φορά μια σε βάθος συγκριτική μελέτη για τον καρκίνο, με δεδομένα από το 2019 και δείχνει ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο σταθεροποιείται, ενώ σε 12 χώρες της ΕΕ παρατηρείται μείωση των θανάτων (ανά 100.000), γεγονός που σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον αγώνα κατά της νόσου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), συνολικά, οι θάνατοι από καρκίνο στην Ευρώπη έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 1,3-1,4 εκατομμύρια ετησίως από το 2008.

Αύξηση των ποσοστών και του χρόνου επιβίωσης

Η έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο έχουν βελτιωθεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών - καθώς και των τύπων καρκίνου - παραμένουν.

Αρκετοί τύποι καρκίνου έχουν πλέον ποσοστά πενταετούς επιβίωσης που υπερβαίνουν το 90% στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των όρχεων και του θυρεοειδούς, του μελανώματος του δέρματος και του λεμφώματος Hodgkin.

Ωστόσο, ορισμένοι τύποι συμπαγών όγκων (καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου, γυναικολογικός καρκίνος, καρκίνος του λάρυγγα) κατέγραψαν μικρή ή καθόλου βελτίωση.

Σχεδόν 200.000 θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο εάν και οι 15 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία επιβίωσης έφταναν τα ποσοστά επιβίωσης της Σουηδίας, της χώρας με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση.

Η επιστημονική πρόοδος έχει προσφέρει στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπείες, με νέες ανακαλύψεις στον ορίζοντα. Ο αριθμός των νέων ογκολογικών φαρμάκων που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και η καινοτομία έχει αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό είναι ότι η σχετική πενταετής επιβίωση για τα άτομα με πολλαπλό μυέλωμα ήταν 30% στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μέχρι το 2020, αυτή είχε φθάσει στο 60%, σώζοντας κατ' εκτίμηση 12.946 ζωές.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις διαφορές στις δαπάνες για τη φροντίδα του καρκίνου.

Κατακόρυφη αύξηση διαγνώσεων

Η μελέτη, που ανατέθηκε από την πλατφόρμα EFPIA Oncology και δημοσιεύθηκε σήμερα, προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων περιστατικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 1995 και ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση λόγω του καρκίνου αυξάνεται, εξαιτίας των δημογραφικών εξελίξεων και του αυξανόμενου αριθμού τύπων όγκων που μπορούμε να θεραπεύσουμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κοινωνικό κόστος ανά ασθενή δεν έχει αυξηθεί.

Η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα ποικίλλει - παρά την κάποια μείωση της ψαλίδας μεταξύ των χωρών από το 2018 μέχρι το 2023. Πολλά διαρθρωτικά εμπόδια εμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα για τον καρκίνο: διαφοροποιήσεις στις εθνικές διαδικασίες τιμολόγησης και αποζημίωσης, ανεπαρκείς προϋπολογισμοί για την υγεία, κάθε άλλο παρά βέλτιστες υποδομές και οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης και ανεπαρκής πρόσβαση σε εξετάσεις βιοδεικτών.

"Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε πώς τα νέα φάρμακα και διαγνωστικά συνεχίζουν να βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς με τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Θα μπορούσαμε μόνο να ονειρευόμαστε ποσοστά πενταετούς επιβίωσης άνω του 90% μόλις πριν από μια δεκαετία.

Υπάρχουν πολλά διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από τη σημερινή έκθεση, αν θέλουμε να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα για τους ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου ή της ουροδόχου κύστης. Θα ενθαρρύναμε την Ευρώπη και τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές που λειτουργούν για τους ασθενείς, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να βελτιώνουμε περαιτέρω τη φροντίδα», σχολιάζει η Nathalie Moll, γενική διευθύντρια της EFPIA.

Βασικά ευρήματα της μελέτης

- Πρωτοποριακές θεραπείες: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει σχεδόν 200 νέα φάρμακα για τον καρκίνο από το 1995, ενώ υπήρξαν 318 εγκρίσεις νέων ενδείξεων για ήδη εγκεκριμένα φάρμακα. Οι ογκολογικές έρευνες αντιπροσώπευαν το 29% των ερευνών που ξεκίνησαν σε όλους τους θεραπευτικούς τομείς το 2023.

- Μερίδιο δαπανών υγείας: Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια στην οποία το μερίδιο των δαπανών υγείας (7%) παραμένει κάτω από το μερίδιο της επιβάρυνσης που προκαλεί (23% των θανάτων, 17% των ετών ζωής που είναι προσαρμοσμένα ως προς την αναπηρία DALYs) στην Ευρώπη. Ακόμη και όταν οι δαπάνες αυξάνονται για να καλύψουν τον αυξανόμενο αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου, το κόστος ανά ασθενή δεν έχει αυξηθεί.

- Αγκαλιάζοντας την καινοτομία: Η υιοθέτηση νέων φαρμάκων για τον καρκίνο είναι άνιση - η Αυστρία, η Ελβετία και η Γαλλία πρωτοστατούν- η Λετονία, η Πολωνία, η Εσθονία και η Σλοβακία τα χρησιμοποιούν λιγότερο.

- Τα δεδομένα σώζουν ζωές: Μόλις 15 από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες δημοσιεύουν ολοκληρωμένα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης.

-Βιοδείκτες: Η μοριακή διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την ιατρική ακριβείας, αλλά η πρόσβαση είναι περιορισμένη, ιδίως στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

- Διαφορές στις δαπάνες: οι δαπάνες για τον καρκίνο συνδέονται με την καλύτερη επιβίωση, αλλά κυμαίνονται από <150 ευρώ κατά κεφαλήν στην Ουγγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Βουλγαρία έως >400 ευρώ στη Γερμανία και την Ελβετία.

Η δημοσίευση επισημαίνει ότι επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, αγκαλιάζοντας τις διαθέσιμες θεραπείες και εργαλεία, αξιοποιώντας το δυναμικό των δεδομένων και χρησιμοποιώντας το Δίκτυο Αξιολόγησης των Τεχνολογιών της Υγείας (HTA) με συνεπή τρόπο, η Ευρώπη μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς και να αντιμετωπίσει τις επίμονες ανισότητες.

«Η ΕΕ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο του καρκίνου εδώ και δεκαετίες και έχει επιδείξει ανανεωμένη πολιτική δέσμευση στην ογκολογία μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και της αποστολής της ΕΕ για τον καρκίνο», δήλωσε η Ivana Cattaneo, πρόεδρος της πλατφόρμας ογκολογίας της EFPIA. «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να διατηρήσουμε τη δυναμική της Ευρώπης και να επιταχύνουμε τις συλλογικές συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων πρόσβασης.»

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
  • EFPIA
  • ΕΚΘΕΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδα αντικαρκινικού φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδα αντικαρκινικού φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή 18 Μαρτίου 2025
Έκθεση EFPIA: Η Ελλάδα υστερεί σε εργαλεία για την ογκολογία ακριβείας και σε δεδομένα επιβίωσης 19 Μαρτίου 2025
Έκθεση EFPIA: Η Ελλάδα υστερεί σε εργαλεία για την ογκολογία ακριβείας και σε δεδομένα επιβίωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες
Υγεία
14/07/2026 - 17:47

Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις
Υγεία
13/07/2026 - 18:11

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης επικεφαλής της ομάδας εργασίας
Patient Talk
10/07/2026 - 21:17

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο: Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης επικεφαλής της ομάδας εργασίας

ΣΦΕΕ-EFPIA: Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις νοσηλείες στην Ελλάδα με εξοικονόμηση 127 εκατ. ευρώ
Pharma Policy
10/07/2026 - 19:04

ΣΦΕΕ-EFPIA: Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις νοσηλείες στην Ελλάδα με εξοικονόμηση 127 εκατ. ευρώ

Συστατικό της μαγιάς φαίνεται να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο
Υγεία
10/07/2026 - 14:00

Συστατικό της μαγιάς φαίνεται να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο

Οι «αόρατες» χημικές ουσίες της καθημερινότητας και ο κίνδυνος από την αθροιστική έκθεση
Υγεία
10/07/2026 - 10:00

Οι «αόρατες» χημικές ουσίες της καθημερινότητας και ο κίνδυνος από την αθροιστική έκθεση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επτά απλές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές για απολαυστικές ερωτικές και σεξουαλικές εμπειρίες το καλοκαίρι
Ψυχική Υγεία
16/07/2026 - 20:44
Ποδόσφαιρο... αλλιώς για τη σωματική και ψυχική υγεία ατόμων από 50 έως και 70 ετών
Fitness
16/07/2026 - 20:17
Οι ethnic διατροφές ίσως κρύβουν πολύτιμα μυστικά κατά των χρόνιων παθήσεων
Διατροφή
16/07/2026 - 19:49
Θεμιστοκλέους: «Ζήτημα δημόσιας υγείας η προστασία των ανηλίκων από τα social media»
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 19:04
ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς
Υγεία
16/07/2026 - 18:28
Η ΕΙΝΑΠ ζητεί παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Νίκαιας για τις οδοντιατρικά χειρουργεία σε άτομα με αυτισμό
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 18:11
Πώς θα καταλάβετε αν σας έχει τσιμπήσει τσιμπούρι και πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια
Υγεία
16/07/2026 - 17:47
Περισσότερες κοινές δράσεις αναλαμβάνουν EMA EISMEA για την επιτάχυνση της καινοτομίας στην υγεία
Pharma Policy
16/07/2026 - 17:01
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε τη Χάρτα της ΕΠΕ για τα αναπνευστικά νοσήματα
Υγεία
16/07/2026 - 16:44
Η ΕΣΑμεΑ καταδικάζει τις δηλώσεις του δημάρχου Άργους-Μυκηνών για τον θάνατο του 20χρονου Θοδωρή
Patient Talk
16/07/2026 - 16:22
Νοσηλευτές του ΕΕΣ εν δράσει στις σεισμόπληκτες περιοχές της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 15:54
Ο Κυανούς Σταυρός δημιουργεί πρότυπο κέντρο ρομποτικής χειρουργικής στη Βόρεια Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2026 - 15:18
Κυστική Ίνωση: Οι νέες θεραπείες αλλάζουν την πορεία της νόσου
Υγεία
16/07/2026 - 15:00
Αγέραστοι Πρωταθλητές: Πώς διατηρούν τα «σκήπτρα» κόντρα στο βιολογικό ρολόι;
Health Talk
16/07/2026 - 14:33
Η Angelini Pharma ολοκλήρωσε την εξαγορά της Catalyst Pharmaceuticals ενισχύοντας την διεθνή παρουσία της
Pharma News
16/07/2026 - 14:14
Νέα Υόρκη: Σε επιφυλακή λόγω έξαρσης της νόσου των Λεγεωναρίων – Μέτρα και στο Μητροπολιτικό Μουσείο
Υγεία
16/07/2026 - 14:00
Επανεκλογή Βαλτά στην προεδρία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Pharma Policy
16/07/2026 - 13:34
Χυμός παντζαριού: Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις και βοηθάει τους ασθενείς με ΧΑΠ
Διατροφή
16/07/2026 - 13:00
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Μπορεί να ευθύνονται για τo ένα τρίτο των περιστατικών καρδιοπάθειας
Υγεία
16/07/2026 - 12:00
Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα
Pharma News
16/07/2026 - 11:18
Αγαπηδάκη: Σε 15 ημέρες λύση για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/07/2026 - 11:10
Sam Neill: Πέθανε από πνευμονία όπως αποκαλύπτει ο ατζέντης του
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 11:00
Έμπολα: Καλά τα νέα στην Ουγκάντα - Κοντά στο εξιτήριο ο μοναδικός νοσηλευόμενος
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 10:00
ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι GLP-1 για τη διαχείριση της παχυσαρκίας
Pharma Policy
16/07/2026 - 09:45
Η Eli Lilly εξαγοράζει την Atai Beckley για έως 3,8 δισ. δολάρια - Σημαντική επένδυση στα ψυχεδελικά φάρμακα
Pharma News
16/07/2026 - 09:30
Ιός Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκε κρούσμα στη Γλυφάδα - Ψεκασμοί και οδηγίες στους πολίτες
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 08:44
Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00
Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21
Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
15/07/2026 - 21:00
ΠΟΥ και UNICEF: Λιγότερα τα παιδιά χωρίς κανένα εμβόλιο, αλλά η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παραμένει στάσιμη
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 20:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών
Διατροφή
14/07/2026 - 10:00
Θεμιστοκλέους: «Οι γιατροί που μετακινούνται σε νησιά και τουριστικές περιοχές λαμβάνουν επιπλέον 2.100 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 14:24
Καμπανάκι ειδικού εντομολόγου: «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πιο σοβαρά τα κουνούπια»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 15:58
Η Αθήνα αποκτά το πρώτο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας με δυνατότητα φιλοξενίας 60 ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 16:41
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη μετατροπή εφημερίας χειρουργού στο Νοσοκομείο Ρόδου
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 21:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo