ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος: Βελτιωμένα τα ποσοστά επιβίωσης στην Ευρώπη αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών παραμένουν

Pharma Policy
EFPIA
Τα συμπεράσματα από την Συγκριτική έκθεση για τον καρκίνο στην Ευρώπη 2025 που πραγματοποιήθηκε από το Σουηδικό Ινστιτούτο για τα Οικονομικά της Υγείας που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων .
Τετάρτη, 19/03/2025 - 01:00
— Photo: EFPIA
News4Health Team News4Health Team

Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο καρκίνος είναι έτοιμος να γίνει η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ έως το 2035, εμφανίζονται ενθαρρυντικά σημάδια.

Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση του Σουηδικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (IHE ), η οποία κάνει για πρώτη φορά μια σε βάθος συγκριτική μελέτη για τον καρκίνο, με δεδομένα από το 2019 και δείχνει ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο σταθεροποιείται, ενώ σε 12 χώρες της ΕΕ παρατηρείται μείωση των θανάτων (ανά 100.000), γεγονός που σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον αγώνα κατά της νόσου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), συνολικά, οι θάνατοι από καρκίνο στην Ευρώπη έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 1,3-1,4 εκατομμύρια ετησίως από το 2008.

Αύξηση των ποσοστών και του χρόνου επιβίωσης

Η έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο έχουν βελτιωθεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών - καθώς και των τύπων καρκίνου - παραμένουν.

Αρκετοί τύποι καρκίνου έχουν πλέον ποσοστά πενταετούς επιβίωσης που υπερβαίνουν το 90% στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των όρχεων και του θυρεοειδούς, του μελανώματος του δέρματος και του λεμφώματος Hodgkin.

Ωστόσο, ορισμένοι τύποι συμπαγών όγκων (καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου, γυναικολογικός καρκίνος, καρκίνος του λάρυγγα) κατέγραψαν μικρή ή καθόλου βελτίωση.

Σχεδόν 200.000 θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο εάν και οι 15 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία επιβίωσης έφταναν τα ποσοστά επιβίωσης της Σουηδίας, της χώρας με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση.

Η επιστημονική πρόοδος έχει προσφέρει στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπείες, με νέες ανακαλύψεις στον ορίζοντα. Ο αριθμός των νέων ογκολογικών φαρμάκων που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και η καινοτομία έχει αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό είναι ότι η σχετική πενταετής επιβίωση για τα άτομα με πολλαπλό μυέλωμα ήταν 30% στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μέχρι το 2020, αυτή είχε φθάσει στο 60%, σώζοντας κατ' εκτίμηση 12.946 ζωές.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις διαφορές στις δαπάνες για τη φροντίδα του καρκίνου.

Κατακόρυφη αύξηση διαγνώσεων

Η μελέτη, που ανατέθηκε από την πλατφόρμα EFPIA Oncology και δημοσιεύθηκε σήμερα, προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων περιστατικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 1995 και ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση λόγω του καρκίνου αυξάνεται, εξαιτίας των δημογραφικών εξελίξεων και του αυξανόμενου αριθμού τύπων όγκων που μπορούμε να θεραπεύσουμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κοινωνικό κόστος ανά ασθενή δεν έχει αυξηθεί.

Η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα ποικίλλει - παρά την κάποια μείωση της ψαλίδας μεταξύ των χωρών από το 2018 μέχρι το 2023. Πολλά διαρθρωτικά εμπόδια εμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα για τον καρκίνο: διαφοροποιήσεις στις εθνικές διαδικασίες τιμολόγησης και αποζημίωσης, ανεπαρκείς προϋπολογισμοί για την υγεία, κάθε άλλο παρά βέλτιστες υποδομές και οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης και ανεπαρκής πρόσβαση σε εξετάσεις βιοδεικτών.

"Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε πώς τα νέα φάρμακα και διαγνωστικά συνεχίζουν να βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς με τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Θα μπορούσαμε μόνο να ονειρευόμαστε ποσοστά πενταετούς επιβίωσης άνω του 90% μόλις πριν από μια δεκαετία.

Υπάρχουν πολλά διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από τη σημερινή έκθεση, αν θέλουμε να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα για τους ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου ή της ουροδόχου κύστης. Θα ενθαρρύναμε την Ευρώπη και τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές που λειτουργούν για τους ασθενείς, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να βελτιώνουμε περαιτέρω τη φροντίδα», σχολιάζει η Nathalie Moll, γενική διευθύντρια της EFPIA.

Βασικά ευρήματα της μελέτης

- Πρωτοποριακές θεραπείες: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει σχεδόν 200 νέα φάρμακα για τον καρκίνο από το 1995, ενώ υπήρξαν 318 εγκρίσεις νέων ενδείξεων για ήδη εγκεκριμένα φάρμακα. Οι ογκολογικές έρευνες αντιπροσώπευαν το 29% των ερευνών που ξεκίνησαν σε όλους τους θεραπευτικούς τομείς το 2023.

- Μερίδιο δαπανών υγείας: Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια στην οποία το μερίδιο των δαπανών υγείας (7%) παραμένει κάτω από το μερίδιο της επιβάρυνσης που προκαλεί (23% των θανάτων, 17% των ετών ζωής που είναι προσαρμοσμένα ως προς την αναπηρία DALYs) στην Ευρώπη. Ακόμη και όταν οι δαπάνες αυξάνονται για να καλύψουν τον αυξανόμενο αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου, το κόστος ανά ασθενή δεν έχει αυξηθεί.

- Αγκαλιάζοντας την καινοτομία: Η υιοθέτηση νέων φαρμάκων για τον καρκίνο είναι άνιση - η Αυστρία, η Ελβετία και η Γαλλία πρωτοστατούν- η Λετονία, η Πολωνία, η Εσθονία και η Σλοβακία τα χρησιμοποιούν λιγότερο.

- Τα δεδομένα σώζουν ζωές: Μόλις 15 από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες δημοσιεύουν ολοκληρωμένα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης.

-Βιοδείκτες: Η μοριακή διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την ιατρική ακριβείας, αλλά η πρόσβαση είναι περιορισμένη, ιδίως στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

- Διαφορές στις δαπάνες: οι δαπάνες για τον καρκίνο συνδέονται με την καλύτερη επιβίωση, αλλά κυμαίνονται από <150 ευρώ κατά κεφαλήν στην Ουγγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Βουλγαρία έως >400 ευρώ στη Γερμανία και την Ελβετία.

Η δημοσίευση επισημαίνει ότι επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, αγκαλιάζοντας τις διαθέσιμες θεραπείες και εργαλεία, αξιοποιώντας το δυναμικό των δεδομένων και χρησιμοποιώντας το Δίκτυο Αξιολόγησης των Τεχνολογιών της Υγείας (HTA) με συνεπή τρόπο, η Ευρώπη μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς και να αντιμετωπίσει τις επίμονες ανισότητες.

«Η ΕΕ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο του καρκίνου εδώ και δεκαετίες και έχει επιδείξει ανανεωμένη πολιτική δέσμευση στην ογκολογία μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και της αποστολής της ΕΕ για τον καρκίνο», δήλωσε η Ivana Cattaneo, πρόεδρος της πλατφόρμας ογκολογίας της EFPIA. «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να διατηρήσουμε τη δυναμική της Ευρώπης και να επιταχύνουμε τις συλλογικές συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων πρόσβασης.»

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
  • EFPIA
  • ΕΚΘΕΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδα αντικαρκινικού φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδα αντικαρκινικού φαρμάκου σε ενέσιμη μορφή 18 Μαρτίου 2025
Έκθεση EFPIA: Η Ελλάδα υστερεί σε εργαλεία για την ογκολογία ακριβείας και σε δεδομένα επιβίωσης 19 Μαρτίου 2025
Έκθεση EFPIA: Η Ελλάδα υστερεί σε εργαλεία για την ογκολογία ακριβείας και σε δεδομένα επιβίωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς
Pharma Policy
26/11/2025 - 14:23

Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς

Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις: Ελπίδα για γυναίκες με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από καρκίνο
Υγεία
21/11/2025 - 13:00

Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις: Ελπίδα για γυναίκες με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από καρκίνο

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τους καρκίνους σε νεαρές ηλικίες - Τα αποτελέσματα μελέτης
Υγεία
19/11/2025 - 19:39

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τους καρκίνους σε νεαρές ηλικίες - Τα αποτελέσματα μελέτης

Χειρουργική συσκευή εντοπίζει τον καρκίνο σε 90 δευτερόλεπτα
Digital Health
19/11/2025 - 13:00

Χειρουργική συσκευή εντοπίζει τον καρκίνο σε 90 δευτερόλεπτα

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήρθε στα ΤΕΠ χωρίς σημεία ζωής
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:08

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήρθε στα ΤΕΠ χωρίς σημεία ζωής

Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58

Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καταιγίδες και κεραυνοί: Πώς να καλμάρετε τον τετράποδο φίλο σας
Pet
28/11/2025 - 10:00
Το lockdown συνδέεται με την αύξηση των προβλημάτων στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών
Υγεία
28/11/2025 - 09:00
Ινστιτούτο Παστέρ: Μια μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη της COVID
Υγεία
28/11/2025 - 08:00
ΦΣΘ: Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 07:24
ΕΕΔΑ: Κάθε δέκα λεπτά δολοφονείται μια γυναίκα - Οξυμένο το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 03:39
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Ενημερωτική δράση και δωρεάν τεστ στα ΣΜΝ στο ΑΠΘ
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 00:22
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την υποστελέχωση της δημόσιας υγείας
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 23:09
Βουλή: Τρίτη εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της μέσα στο 2025
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 22:17
Ζούμε την εφηβεία μέχρι τα 32 μας - Οι «πέντε εποχές» του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ανθρώπινου βίου
Υγεία
27/11/2025 - 20:49
PERFECTO: Ευρωπαϊκό έργο για την έγκαιρη ανίχνευση της κληρονομικής υψηλής χοληστερόλης στα παιδιά
Υγεία
27/11/2025 - 20:04
Κόκκινο ή λευκό κρασί; Οι διαφορές τους σε παραγωγή και γεύση και οφέλη για την υγεία
Διατροφή
27/11/2025 - 19:26
Ομφαλοκήλη: Αίτια, συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές
Health Talk
27/11/2025 - 18:58
Ενίσχυση της διακυβερνητικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα της Ψυχικής Υγείας
Ψυχική Υγεία
27/11/2025 - 18:23
ΕΟΔΥ: Στους 12 οι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης
Υγεία
27/11/2025 - 17:58
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ στις πολιτικές της ΕΕ
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 17:23
Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid
Υγεία
27/11/2025 - 16:49
Ο καθοριστικός ρόλος της φυσικοθεραπείας στην ποιότητα ζωής κατά την τρίτη ηλικία και την υγιή γήρανση
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 16:17
Black Friday: Οκτώ απλά τρικ για να μην βρεθείτε χρεωμένοι και μετανιωμένοι
Ψυχική Υγεία
27/11/2025 - 16:00
Metropolitan Hospital: Νέα εποχή στη ρομποτική χειρουργική με το da Vinci Single Port
Υπηρεσίες Υγείας
27/11/2025 - 15:36
Οι πλύσεις ματιών μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας
Υγεία
27/11/2025 - 15:18
Απάντηση ΠΦΣ στην ΠΟΜΕΠ για τα εμβόλια: «Εισηγηθήκαμε πρώτοι την απαγόρευση εξαγωγών»
Pharma Policy
27/11/2025 - 14:54
Η Affidea Ελλάδος γιορτάζει 20 χρόνια ανάπτυξης, καινοτομίας και προσφοράς στην Υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
27/11/2025 - 14:34
Η vegan διατροφή είναι καλύτερη από τη μεσογειακή για την απώλεια βάρους
Διατροφή
27/11/2025 - 14:06
Bayer Ελλάς και καρκίνος του προστάτη: «Σπάμε τη σιωπή – Μαζί για την πρόληψη!»
Pharma News
27/11/2025 - 13:44
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Περισσότερα από 423.000 ζώα έχουν θανατωθεί μέσα σε 13 μήνες
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 13:21
Μη διαγνωσμένος HIV: μια «σιωπηλή κρίση» που εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Υγεία
27/11/2025 - 13:00
Tai chi: Η άσκηση που καταπολεμά την αϋπνία
Fitness
27/11/2025 - 12:00
O υπέρηχος καρωτίδων μπορεί να διαγνώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους άνδρες
Υγεία
27/11/2025 - 11:00
Οι γυναίκες άνω των 60 μπορούν να ενισχύσουν την υγεία τους με τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων
Υγεία
27/11/2025 - 10:00
Μηνιαία ένεση φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο το σοβαρό άσθμα
Υγεία
27/11/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38
Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42
Αρεταίειο Νοσοκομείο: Τρία ρομποτικά χειρουργεία την ίδια ημέρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 09:28
Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς
Pharma Policy
26/11/2025 - 14:23
Τι είναι η φωσφίνη, η χημική ουσία που ξεκλήρισε τετραμελή οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 18:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo