ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση EFPIA: Η Ελλάδα υστερεί σε εργαλεία για την ογκολογία ακριβείας και σε δεδομένα επιβίωσης

Pharma Policy
Freepik
H έλλειψη Μητρώου Καρκίνου αλλά και η περιορισμένη πρόσβαση σε βιοδείκτες ακριβείας και η καθυστέρηση της αποζημίωσης των φαρμάκων επισημαίνονται από την Συγκριτική Έρευνα για τον Καρκίνο του 2025 ως τα προβληματικά στοιχεία της Ελλάδας στη μάχη κατά της νόσου.
Τετάρτη, 19/03/2025 - 09:05
— Photo: Freepik
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Η Ελλάδα δεν έχει πολύ καλές επιδόσεις στα εργαλεία που επιτυγχάνουν την αποκαλούμενη ογκολογία ακριβείας και υστερεί ιδιαίτερα σε δεδομένα διάρκειας επιβίωσης των καρκινοπαθών λόγω της έλλειψης μητρώου καρκίνου όπως επισημαίνει η Συγκριτική Έρευνα για τον Καρκίνο 2025 που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA),

Όπως επισημαίνεται από τους ερευνητές του Σουηδικού Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Υγείας που την πραγματοποίησαν, η μοριακή διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της ογκολογίας ακριβείας, δηλαδή στην καινοτόμο προσέγγιση που προσαρμόζει την ιατρική θεραπεία στα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε γενετικές πληροφορίες που εξάγονται από μεγάλα δεδομένα.

immuno.png

Δεδομένου ότι σχεδόν οι μισές από τις εγκεκριμένες από τον ΕΜΑ ενδείξεις για τους συμπαγείς όγκους την περίοδο 2015-2020 συνδέονται με κάποιον βιοδείκτη, η διαθεσιμότητα και η υιοθέτηση των εξετάσεων βιοδεικτών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση των ασθενών.

Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στην έναρξη της πρώτης σύστασης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας ESMO το 2020 για την πλήρη γονιδιακή ανάλυση με την τεχνική NGS σε ορισμένα κλινικά περιβάλλοντα. Οι τεχνικές, όπως η ανοσοϊστοχημεία (ειδική εξέταση που κάνουν οι παθολόγοι στον ιστό για να δουν χημικές ουσίες που ονομάζονται πρωτεΐνες μέσα στο κύτταρο.), είναι συνήθως διαθέσιμες για τους περισσότερους τύπους καρκίνου σε όλες τις χώρες, αν και η Βουλγαρία και η Ρουμανία και σε μικρότερο βαθμό επίσης η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν κάποιους περιορισμούς. Αντίθετα, για τα μικρότερα πάνελ γονιδίων για αλληλούχηση νέας γενιάς NGS στον καρκίνο του πνεύμονα, μόνο λίγες χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Ελβετία εξασφαλίζουν συνεπή διαθεσιμότητα, ενώ η πρόσβαση είναι πολύ περιορισμένη στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Μάλτα, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ευρεία υιοθέτηση της ογκολογίας ακριβείας.

ngs.png

Από την οπτική της πολιτικής, ένα κεντρικό ερώτημα είναι ποιες είναι οι αιτίες αυτών των τεράστιων ανισοτήτων μεταξύ των χωρών. Η EFPIA έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν έναν κατάλογο των βαθύτερων αιτιών . Η έναρξη της διαδικασίας τιμολόγησης και αποζημίωσης, καθώς και η ταχύτητα των εθνικών χρονοδιαγραμμάτων και η συμμόρφωση είναι μεταξύ των αιτιών. Πράγματι, οι καθυστερήσεις στην αποζημίωση είναι το άθροισμα των καθυστερημένων αιτήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών για εμπορική κυκλοφορία σκευασμάτων και των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και τη λήψη αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές των χωρών.

Μια πρόσφατη ανάλυση του ΟΟΣΑ έδειξε ότι υπάρχει μια τάση των φαρμακευτικών εταιρειών να υποβάλλουν τις αιτήσεις νωρίτερα στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου οι προσδοκίες για τις τιμές και η προθυμία/ικανότητα πληρωμής υψηλότερων τιμών είναι μεγαλύτερες .

Χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νορβηγία τείνουν να λαμβάνουν αιτήσεις εντός ενός μηνός από την έγκριση του ΕΜΑ (ή ακόμη και πριν από την έγκριση του ΕΜΑ), ενώ ο μέσος χρόνος υποβολής αιτήσεων στην Ελλάδα όπως και στην Κύπρο και τη Λετονία ξεπερνούσε τις 500 ημέρες.

Σε ορισμένες χώρες, οι διοικητικοί κανόνες οδηγούν σε καθυστερημένες αιτήσεις, όπως για παράδειγμα εάν οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μόνο εφόσον έχει ληφθεί θετική απόφαση επιστροφής σε ορισμένο αριθμό άλλων χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής καθυστέρησης φαίνεται να προέρχεται από το χρόνο που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές των χωρών.

Επιπλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με περιορισμένη διαθεσιμότητα εξετάσεων ανοσοιστοχημείας IHC για πολλούς τύπους καρκίνους μαζί με την Ισπανία, αν και η μικρότερη σημειώνεται σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Παρόλο που οι βαθύτερες αιτίες των ανισοτήτων στην πρόσβαση στα φάρμακα για τον καρκίνο φαίνεται να εντοπίζονται κυρίως σε επίπεδο χώρας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταβάλλονται προσπάθειες για τη γεφύρωση των χασμάτων- ιδίως όσον αφορά την αποζημίωση των νέων φαρμάκων. Μια τέτοια προσπάθεια προέρχεται από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Το 2022, οι εταιρείες-μέλη της EFPIA ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται να καταθέσουν αίτηση για την τιμολόγηση και την αποζημίωση σε όλες τις χώρες της ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών από την έγκριση του EMA .

reimbursement_time.png

Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που επικεντρώθηκε στις εγκεκριμένες από τον ΕΜΑ ενδείξεις στον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα μεταξύ 2016 και 2023 διαπίστωσε ότι η υπόσχεση αυτή των εταιρειών μελών της EFPIA έχει ήδη εκπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, με τον μέσο χρόνο από την έγκριση του ΕΜΑ έως την αίτηση αποζημίωσης να υπερβαίνει το ένα έτος μόνο στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Λετονία (από τις 20 χώρες της ΕΕ) και να μην υπερβαίνει τα δύο έτη σε καμία χώρα .

Ωστόσο, μόνο 7 από τις 23 χώρες της ΕΕ ανέφεραν ότι έλαβαν αιτήσεις για όλες τις εξεταζόμενες ενδείξεις, ενώ η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Κύπρος είχαν λάβει αιτήσεις για λιγότερο από το 40% των ενδείξεων. Αυτό δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό κενό στην τήρηση της δέσμευσης της EFPIA.

Μια πρόσφατη ανάλυση του ΟΟΣΑ για τα τρία μόνο αντικαρκινικά φάρμακα με βιοομοειδή που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ μέχρι το 2023 έδειξε μεγάλες διαφορές στο ποσοστό αποζημίωσηςς και στο χρόνο μέχρι την αποζημιωση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες . Ενώ όλα τα βιοομοειδή ήταν καταρχήν διαθέσιμα στην Εσθονία, μόνο ένα βιοομοειδές ήταν διαθέσιμο ανά φάρμακο στη Μάλτα (ωστόσο μετά από ανταγωνιστική διαδικασία σύναψης σύμβασης). Ο μέσος χρόνος από την έγκριση του ΕΜΑ έως την αποζημίωση κυμαινόταν από περίπου 200 ημέρες στη Γερμανία και την Ισπανία έως 700 έως 835 ημέρες στην Ελλάδα, την Ισλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία και σχεδόν 1400 ημέρες στην Κύπρο.

Μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις είναι η έλλειψη δεδομένων επιβίωσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν και ο απώτερος στόχος της φροντίδας για τον καρκίνο θα μπορούσε αναμφισβήτητα να είναι η επίτευξη πενταετούς σχετικής επιβίωσης 100%, πολλές χώρες δυσκολεύονται να μετρήσουν πόσο μακριά βρίσκονται από αυτόν τον στόχο. Σε χώρες χωρίς μητρώο καρκίνου που παράγει δεδομένα επιβίωσης, όπως η Ελλάδα, οι γιατροί δεν μπορούν να ενημερώσουν τους ασθενείς για την πιθανή έκβασή τους χωρίς να ανατρέξουν σε δεδομένα από άλλες χώρες. Ακόμη και σε χώρες με δεδομένα επιβίωσης, η έγκαιρη δημοσίευσή τους δεν αποτελεί πάντα προτεραιότητα, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενημερωμένων δεδομένων.

data.png

Τελευταία τροποποίηση στις 19/03/2025 - 15:27
  • EFPIA
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρκίνος: Βελτιωμένα τα ποσοστά επιβίωσης στην Ευρώπη αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών παραμένουν
Καρκίνος: Βελτιωμένα τα ποσοστά επιβίωσης στην Ευρώπη αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών παραμένουν 19 Μαρτίου 2025
ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τα μη αδειδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών 19 Μαρτίου 2025
ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τα μη αδειδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EFPIA:Η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων
Pharma Policy
08/07/2025 - 11:00

EFPIA:Η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων

EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24

EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 19:26

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο

Πάμφθηνος φορητός αισθητήρας βασισμένος στο DNA «διαβάζει» καρκίνο και HIV στο σώμα
Υγεία
02/07/2025 - 18:06

Πάμφθηνος φορητός αισθητήρας βασισμένος στο DNA «διαβάζει» καρκίνο και HIV στο σώμα

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο
Health Talk
02/07/2025 - 17:44

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο

Το PIF στο επίκεντρο του 2ου Forum της ΕΛΛΟΚ για την πολιτική έρευνας και καινοτομίας στον Καρκίνο
Pharma Policy
02/07/2025 - 15:24

Το PIF στο επίκεντρο του 2ου Forum της ΕΛΛΟΚ για την πολιτική έρευνας και καινοτομίας στον Καρκίνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χημειοθεραπεία χωρίς απώλεια μαλλιών χάρη στην ψύξη και τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών
Υγεία
10/07/2025 - 10:08
Η 11η «Βιβλιοθήκη Ανάσας» παραδόθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Υγεία
10/07/2025 - 09:14
ECDC: Η διφθερίτιδα εξαπλώνεται - Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 09:00
Υγεία - Μητέρα: Ενοποίηση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων και δημιουργία ενιαίου κήπου 12.500 τ.μ
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 07:55
Το «προΣfΕΕρουμε» στη Μυτιλήνη: Στήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας σε δομές
Pharma Policy
10/07/2025 - 06:04
Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες
Pharma Policy
09/07/2025 - 21:00
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας στο τραπέζι της συνάντησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υφυπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 19:00
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές διαγνώσεις ΔΕΠΥ μπορεί να είναι ανακριβείς
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 19:00
ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 18:21
Η περιφέρεια της μέσης εργαλείο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής
Υγεία
09/07/2025 - 18:00
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 17:05
Κυκλοφόρησε η πρώτη Barbie με διαβήτη τύπου 1
Επικαιρότητα
09/07/2025 - 16:01
Έρευνα καταγράφει διπλασιασμό της ερωτικής συχνότητας σε περιόδους κρίσης και πολέμου
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 15:00
Αξιολόγηση δημόσιων νοσοκομείων: Οι 38 ερωτήσεις στις οποίες θα απαντούν οι ασθενείς
Digital Health
09/07/2025 - 14:40
Ξεκινάει την Τρίτη η λειτουργία του δωρεάν αριθμού 1566 του ΕΟΠΥΥ για ενημέρωση σε όλα τα θέματα υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 14:00
Οι ασθενείς θα αξιολογούν τα δημόσια νοσοκομεία: Το νέο ψηφιακό εργαλείο του Υπ. Υγείας
Digital Health
09/07/2025 - 13:09
Οι γυναίκες εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ από τους άνδρες - Οι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες
Υγεία
09/07/2025 - 13:00
Παιδοκτονία: Όταν η μητέρα «σκοτώνει» τα ψυχικά της τραύματα στο πρόσωπο του απροστάτευτου παιδιού της
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 11:54
Ποια μορφή άσκησης ταιριάζει στον τύπο της προσωπικότητας σας
Fitness
09/07/2025 - 11:00
Ούρηση: Ο χρυσός κανόνας των 21 δευτερολέπτων και οι κίνδυνοι όταν δεν τηρείται
Υγεία
09/07/2025 - 10:00
Οι σωστές πρακτικές πεντικιούρ για να μην μπαίνει το νύχι στο δέρμα
Υγεία
09/07/2025 - 10:00
Καρποδίνη εναντίον συλλόγου εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ για "ατεκμηρίωτες" καταγγελίες σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης ΦΥΚ κατ' οίκον
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 09:43
Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο κατά της ελονοσίας για νεογέννητα
Pharma Policy
09/07/2025 - 09:00
Δημ. Τσιόδρας - Ν. Παπανδρέου: Ενδεχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα απειλούν την υγεία και τις αλυσίδες εφοδιασμού
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 08:01
AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
Δίπλωμα στο Φαρμακευτικό Market Access από την ΕΛ.Ε.Μ.Α και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Pharma Policy
08/07/2025 - 21:00
ΕΛΕΚΑΠ: Η καμπάνια «Προσοχή στο Κενό» συνεχίζεται με πράξεις ουσίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
08/07/2025 - 20:13
Ωνάσειο Νοσοκομείο: Ολοκληρώθηκε διημερίδα εκπαίδευσης για την υποστήριξη βαρέως πασχόντων
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 19:00
Μένουμε δροσεροί χωρίς κλιματιστικό...Γίνεται; Συμβουλές για τις μέρες του καύσωνα
Υγεία
08/07/2025 - 18:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo