ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση EFPIA: Η Ελλάδα υστερεί σε εργαλεία για την ογκολογία ακριβείας και σε δεδομένα επιβίωσης

Pharma Policy
Freepik
H έλλειψη Μητρώου Καρκίνου αλλά και η περιορισμένη πρόσβαση σε βιοδείκτες ακριβείας και η καθυστέρηση της αποζημίωσης των φαρμάκων επισημαίνονται από την Συγκριτική Έρευνα για τον Καρκίνο του 2025 ως τα προβληματικά στοιχεία της Ελλάδας στη μάχη κατά της νόσου.
Τετάρτη, 19/03/2025 - 09:05
— Photo: Freepik
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Η Ελλάδα δεν έχει πολύ καλές επιδόσεις στα εργαλεία που επιτυγχάνουν την αποκαλούμενη ογκολογία ακριβείας και υστερεί ιδιαίτερα σε δεδομένα διάρκειας επιβίωσης των καρκινοπαθών λόγω της έλλειψης μητρώου καρκίνου όπως επισημαίνει η Συγκριτική Έρευνα για τον Καρκίνο 2025 που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA),

Όπως επισημαίνεται από τους ερευνητές του Σουηδικού Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Υγείας που την πραγματοποίησαν, η μοριακή διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της ογκολογίας ακριβείας, δηλαδή στην καινοτόμο προσέγγιση που προσαρμόζει την ιατρική θεραπεία στα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε γενετικές πληροφορίες που εξάγονται από μεγάλα δεδομένα.

immuno.png

Δεδομένου ότι σχεδόν οι μισές από τις εγκεκριμένες από τον ΕΜΑ ενδείξεις για τους συμπαγείς όγκους την περίοδο 2015-2020 συνδέονται με κάποιον βιοδείκτη, η διαθεσιμότητα και η υιοθέτηση των εξετάσεων βιοδεικτών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση των ασθενών.

Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στην έναρξη της πρώτης σύστασης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας ESMO το 2020 για την πλήρη γονιδιακή ανάλυση με την τεχνική NGS σε ορισμένα κλινικά περιβάλλοντα. Οι τεχνικές, όπως η ανοσοϊστοχημεία (ειδική εξέταση που κάνουν οι παθολόγοι στον ιστό για να δουν χημικές ουσίες που ονομάζονται πρωτεΐνες μέσα στο κύτταρο.), είναι συνήθως διαθέσιμες για τους περισσότερους τύπους καρκίνου σε όλες τις χώρες, αν και η Βουλγαρία και η Ρουμανία και σε μικρότερο βαθμό επίσης η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν κάποιους περιορισμούς. Αντίθετα, για τα μικρότερα πάνελ γονιδίων για αλληλούχηση νέας γενιάς NGS στον καρκίνο του πνεύμονα, μόνο λίγες χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Ελβετία εξασφαλίζουν συνεπή διαθεσιμότητα, ενώ η πρόσβαση είναι πολύ περιορισμένη στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Μάλτα, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ευρεία υιοθέτηση της ογκολογίας ακριβείας.

ngs.png

Από την οπτική της πολιτικής, ένα κεντρικό ερώτημα είναι ποιες είναι οι αιτίες αυτών των τεράστιων ανισοτήτων μεταξύ των χωρών. Η EFPIA έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν έναν κατάλογο των βαθύτερων αιτιών . Η έναρξη της διαδικασίας τιμολόγησης και αποζημίωσης, καθώς και η ταχύτητα των εθνικών χρονοδιαγραμμάτων και η συμμόρφωση είναι μεταξύ των αιτιών. Πράγματι, οι καθυστερήσεις στην αποζημίωση είναι το άθροισμα των καθυστερημένων αιτήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών για εμπορική κυκλοφορία σκευασμάτων και των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και τη λήψη αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές των χωρών.

Μια πρόσφατη ανάλυση του ΟΟΣΑ έδειξε ότι υπάρχει μια τάση των φαρμακευτικών εταιρειών να υποβάλλουν τις αιτήσεις νωρίτερα στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου οι προσδοκίες για τις τιμές και η προθυμία/ικανότητα πληρωμής υψηλότερων τιμών είναι μεγαλύτερες .

Χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νορβηγία τείνουν να λαμβάνουν αιτήσεις εντός ενός μηνός από την έγκριση του ΕΜΑ (ή ακόμη και πριν από την έγκριση του ΕΜΑ), ενώ ο μέσος χρόνος υποβολής αιτήσεων στην Ελλάδα όπως και στην Κύπρο και τη Λετονία ξεπερνούσε τις 500 ημέρες.

Σε ορισμένες χώρες, οι διοικητικοί κανόνες οδηγούν σε καθυστερημένες αιτήσεις, όπως για παράδειγμα εάν οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μόνο εφόσον έχει ληφθεί θετική απόφαση επιστροφής σε ορισμένο αριθμό άλλων χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής καθυστέρησης φαίνεται να προέρχεται από το χρόνο που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές των χωρών.

Επιπλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με περιορισμένη διαθεσιμότητα εξετάσεων ανοσοιστοχημείας IHC για πολλούς τύπους καρκίνους μαζί με την Ισπανία, αν και η μικρότερη σημειώνεται σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Παρόλο που οι βαθύτερες αιτίες των ανισοτήτων στην πρόσβαση στα φάρμακα για τον καρκίνο φαίνεται να εντοπίζονται κυρίως σε επίπεδο χώρας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταβάλλονται προσπάθειες για τη γεφύρωση των χασμάτων- ιδίως όσον αφορά την αποζημίωση των νέων φαρμάκων. Μια τέτοια προσπάθεια προέρχεται από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Το 2022, οι εταιρείες-μέλη της EFPIA ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται να καταθέσουν αίτηση για την τιμολόγηση και την αποζημίωση σε όλες τις χώρες της ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών από την έγκριση του EMA .

reimbursement_time.png

Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που επικεντρώθηκε στις εγκεκριμένες από τον ΕΜΑ ενδείξεις στον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα μεταξύ 2016 και 2023 διαπίστωσε ότι η υπόσχεση αυτή των εταιρειών μελών της EFPIA έχει ήδη εκπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, με τον μέσο χρόνο από την έγκριση του ΕΜΑ έως την αίτηση αποζημίωσης να υπερβαίνει το ένα έτος μόνο στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Λετονία (από τις 20 χώρες της ΕΕ) και να μην υπερβαίνει τα δύο έτη σε καμία χώρα .

Ωστόσο, μόνο 7 από τις 23 χώρες της ΕΕ ανέφεραν ότι έλαβαν αιτήσεις για όλες τις εξεταζόμενες ενδείξεις, ενώ η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Κύπρος είχαν λάβει αιτήσεις για λιγότερο από το 40% των ενδείξεων. Αυτό δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό κενό στην τήρηση της δέσμευσης της EFPIA.

Μια πρόσφατη ανάλυση του ΟΟΣΑ για τα τρία μόνο αντικαρκινικά φάρμακα με βιοομοειδή που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ μέχρι το 2023 έδειξε μεγάλες διαφορές στο ποσοστό αποζημίωσηςς και στο χρόνο μέχρι την αποζημιωση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες . Ενώ όλα τα βιοομοειδή ήταν καταρχήν διαθέσιμα στην Εσθονία, μόνο ένα βιοομοειδές ήταν διαθέσιμο ανά φάρμακο στη Μάλτα (ωστόσο μετά από ανταγωνιστική διαδικασία σύναψης σύμβασης). Ο μέσος χρόνος από την έγκριση του ΕΜΑ έως την αποζημίωση κυμαινόταν από περίπου 200 ημέρες στη Γερμανία και την Ισπανία έως 700 έως 835 ημέρες στην Ελλάδα, την Ισλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία και σχεδόν 1400 ημέρες στην Κύπρο.

Μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις είναι η έλλειψη δεδομένων επιβίωσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν και ο απώτερος στόχος της φροντίδας για τον καρκίνο θα μπορούσε αναμφισβήτητα να είναι η επίτευξη πενταετούς σχετικής επιβίωσης 100%, πολλές χώρες δυσκολεύονται να μετρήσουν πόσο μακριά βρίσκονται από αυτόν τον στόχο. Σε χώρες χωρίς μητρώο καρκίνου που παράγει δεδομένα επιβίωσης, όπως η Ελλάδα, οι γιατροί δεν μπορούν να ενημερώσουν τους ασθενείς για την πιθανή έκβασή τους χωρίς να ανατρέξουν σε δεδομένα από άλλες χώρες. Ακόμη και σε χώρες με δεδομένα επιβίωσης, η έγκαιρη δημοσίευσή τους δεν αποτελεί πάντα προτεραιότητα, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενημερωμένων δεδομένων.

data.png

Τελευταία τροποποίηση στις 19/03/2025 - 15:27
  • EFPIA
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρκίνος: Βελτιωμένα τα ποσοστά επιβίωσης στην Ευρώπη αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών παραμένουν
Καρκίνος: Βελτιωμένα τα ποσοστά επιβίωσης στην Ευρώπη αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών παραμένουν 19 Μαρτίου 2025
ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τα μη αδειδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών 19 Μαρτίου 2025
ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία τα μη αδειδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεταστατικός καρκίνος: Όταν δεν εντοπίζεται η αρχική εστία της κακοήθειας
Health Talk
10/12/2025 - 15:11

Μεταστατικός καρκίνος: Όταν δεν εντοπίζεται η αρχική εστία της κακοήθειας

Συναγερμός και στην Ελλάδα για δωρητή σπέρματος με γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες καρκίνου
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 12:39

Συναγερμός και στην Ελλάδα για δωρητή σπέρματος με γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες καρκίνου

Νέα θεραπευτική επιλογή για μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Υγεία
05/12/2025 - 07:39

Νέα θεραπευτική επιλογή για μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Νέα μελέτη: Ο «αόρατος» κίνδυνος της όψιμης έναρξης κατάθλιψης στους μακροχρόνιους επιζώντες καρκίνου
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 16:49

Νέα μελέτη: Ο «αόρατος» κίνδυνος της όψιμης έναρξης κατάθλιψης στους μακροχρόνιους επιζώντες καρκίνου

Θεραπείες για αλαβάστρινη επιδερμίδα μέχρι τα Χριστούγεννα
Ομορφιά
02/12/2025 - 11:16

Θεραπείες για αλαβάστρινη επιδερμίδα μέχρι τα Χριστούγεννα

Εξατομικευμένη φροντίδα για τις αλλεργίες των παιδιών: Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία
Health Talk
01/12/2025 - 19:02

Εξατομικευμένη φροντίδα για τις αλλεργίες των παιδιών: Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανακαλείται παρτίδα γνωστού λικέρ από το Γενικό Χημείο, λόγω πιθανής παρουσίας θραυσμάτων γυαλιού
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 18:52
Εκστρατεία ενημέρωσης για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα από τη Novartis Hellas
Pharma News
10/12/2025 - 18:34
ΠΙΣ: «Έντονη ανησυχία για τη διάλυση της παιδιατρικής κλινικής του ΓΝ Λάρισας»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 18:17
Πώς ο έρωτας έρχεται να επηρεάσει το σώμα και το μυαλό μας - Ορμόνες και βιοχημικές διεργασίες
Υγεία
10/12/2025 - 17:33
Ο ΙΣΑ ζητεί ισότιμη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη νέα ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 17:14
Τρεις ακαδημαϊκές υποτροφίες από την ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, στις καρδιολογικές κλινικές του ΕΚΠΑ
Pharma News
10/12/2025 - 16:53
Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης καρκινοπαθών «Μαζί και στο σπίτι» από τον σύλλογο «ΚΕΦΙ»
Health Talk
10/12/2025 - 16:27
Στο ΔΙΚΕΠΑΖ, ο σκύλος που σκότωσε το αγοράκι στη Ζάκυνθο
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:51
«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27
Μεταστατικός καρκίνος: Όταν δεν εντοπίζεται η αρχική εστία της κακοήθειας
Health Talk
10/12/2025 - 15:11
Άγγιξε τα 2,7 δισ. ευρώ το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 14:44
Daiichi Sankyo: Έναρξη του 3ου Κύκλου του προγράμματος ENDEAVOUR για τον Καρκίνο του Μαστού
Pharma News
10/12/2025 - 14:26
ΠΟΥ: Τα νέα εργαλεία κατά της ελονοσίας απέτρεψαν 1 εκατ. θανάτους το 2024
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 14:08
ΗΠΑ: Πανεπιστημιακή έρευνα συνδέει τη βία κατά γυναικών και παιδιών με σημαντικά προβλήματα υγείας
Ψυχική Υγεία
10/12/2025 - 13:44
Γιατί είναι σημαντικό να γίνονται τεστ όσφρησης - Τα 130 νοσήματα που μπορεί να αποκαλύψουν
Υγεία
10/12/2025 - 13:00
Συναγερμός και στην Ελλάδα για δωρητή σπέρματος με γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες καρκίνου
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 12:39
Δημόσια διαβούλευση: Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη διέγερση εγκεφάλου για μη ιατρικούς σκοπούς
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 12:16
Στρες και αϋπνία σαμποτάρουν το ανοσοποιητικό - Ο μηχανισμός που ενεργοποιείται!
Υγεία
10/12/2025 - 11:58
Μνημόνιο συνεργασίας τριών φορέων για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 11:36
Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 11:18
Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τον θηλασμό δεν επηρεάζει το IQ των παιδιών
Υγεία
10/12/2025 - 11:00
Έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανούς θανάτους που συνδέονται με τα εμβόλια Covid-19
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 10:00
Η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων
Διατροφή
10/12/2025 - 09:00
Νέα καμπάνια της Novartis Hellas: «Ξέρω τι σκέφτεσαι», για τον καρκίνο του μαστού
Pharma News
10/12/2025 - 07:07
Από το Αμβούργο στον κόσμο: Η NIVEA γιορτάζει τα 100 χρόνια του εμβληματικού μπλε κουτιού της
Ομορφιά
10/12/2025 - 03:34
Η πιλοτική φάση 3 της επιμόρφωσης στον ανιχνευτικό έλεγχο προβλημάτων Ψυχικής Υγείας σε παιδιά και εφήβους
Ψυχική Υγεία
10/12/2025 - 00:08
H Generali Hellas ολοκλήρωσε την εξαγορά του Ομίλου της Ευρωκλινικής
Υπηρεσίες Υγείας
09/12/2025 - 23:24
Έξι «γαλάζιοι» βουλευτές ζητούν να αρθεί ο αποκλεισμός αγροτών από τις πληρωμές του Μ23
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 22:16
Ισπανία: Περίπου 400 πελαργοί βρέθηκαν νεκροί από γρίπη των πτηνών στις ακτές ποταμού της Μαδρίτης
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 21:12
Δέκα πρακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το καθημερινό άγχος
Ψυχική Υγεία
09/12/2025 - 20:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα παντοτινά χημικά σαμποτάρουν τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου μετά από βαριατρική επέμβαση
Υγεία
08/12/2025 - 12:00
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και την κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 16:17
Πολυνουκλεοτίδια: Ποια είναι η αλήθεια για την επόμενη μέρα των fillers
Ομορφιά
08/12/2025 - 13:00
Οδηγός για να μην σάς βρει η νέα χρονιά με την περιφέρεια μέσης του Αγίου Βασίλη!
Διατροφή
08/12/2025 - 14:00
Καρκίνος του προστάτη: Οι ερευνητές κατέληξαν στη βέλτιστη χρονική διάρκεια της ορμονοθεραπείας
Υγεία
08/12/2025 - 16:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo