Και η Sanofi φιγουράρει πια στη λίστα των φαρμακευτικών εταιρειών που δεσμεύουν δισεκατομμύρια για να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ασκεί πίεση στον κλάδο της βιοφαρμακευτικής.
Την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 για να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης και της παραγωγής στις ΗΠΑ.
Η εταιρεία με έδρα το Παρίσι δήλωσε ότι θα επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ και θα ενισχύσει τις συνεργασίες της με άλλους εγχώριους κατασκευαστές για να συμβάλει στην «εξασφάλιση της παραγωγής φαρμάκων στις ΗΠΑ». Η αύξηση των επενδύσεων θα «δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας με υψηλές αποδοχές σε πολλές πολιτείες», πρόσθεσε η Sanofi.
«Οι 13.000 εργαζόμενοι της Sanofi στις ΗΠΑ πρωτοπορούν στην έρευνα και ανάπτυξη των πρώτων και καλύτερων φαρμάκων στην κατηγορία τους σε πολλούς θεραπευτικούς τομείς», δήλωσε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi, Paul Hudson.
Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας στην αρχή του έτους ήταν 83.000. Το 2024, από τις καθαρές πωλήσεις της ύψους 41,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (45,2 δισεκατομμύρια δολάρια), τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ (21,6 δισεκατομμύρια δολάρια) προήλθαν από τις ΗΠΑ.
Με το σχέδιο αυτό, η Sanofi εντάσσεται σε μια ομάδα φαρμακευτικών κολοσσών, όπως η Eli Lilly, η Johnson & Johnson, η Gilead Sciences και η Novartis, οι οποίες έχουν όλες ανακοινώσει τα επενδυτικά τους σχέδια στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.
Πάντως, την Τετάρτη, η Roche, η οποία αποκάλυψε πριν από τρεις εβδομάδες τη δέσμευσή της να δαπανήσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να επανεξετάσει τη δέσμευσή της, μετά την υπογραφή από τον Τραμπ, τη Δευτέρα, εκτελεστικού διατάγματος με στόχο τη μείωση των τιμών των φαρμάκων στις ΗΠΑ.
«Εάν το προτεινόμενο εκτελεστικό διάταγμα τεθεί σε ισχύ, η ικανότητα της Roche να χρηματοδοτήσει τις σημαντικές επενδύσεις που είχε ανακοινώσει προηγουμένως στις ΗΠΑ θα τεθεί υπό αμφισβήτηση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Συνολικά, ανησυχούμε ότι το εκτελεστικό διάταγμα θα υπονομεύσει τη θέση των ΗΠΑ ως κορυφαίου φαρμακευτικού και υγειονομικού οικοσυστήματος στον κόσμο, καθώς και ότι θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ».
Σε συνέντευξη Τύπου πριν από την υπογραφή της εκτελεστικής εντολής, ο Τραμπ εξήρε τις φαρμακευτικές εταιρείες που ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για αύξηση των επενδύσεών τους στις ΗΠΑ, υπονοώντας ότι ενδέχεται να εγκαταλείψει την απειλή του να επιβάλει ειδικούς δασμούς στα φάρμακα που εισάγονται στις ΗΠΑ.