ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kavita Patel: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες

Pharma News
H Kavita Patel, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Hellas για Ελλάδα & Κύπρο, στο 2ο SFEE Summit.
Τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην οικοδόμηση ενός ισχυρού και βιώσιμου οικοσυστήματος βιοεπιστημών και καινοτομίας, ανέδειξε το πάνελ με τίτλο «Greece as a Regional Leader: Building a Life Sciences & Innovation Ecosystem», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου SFEE Summit, την Τρίτη 24 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Πέμπτη, 26/06/2025 - 15:32
— Photo: H Kavita Patel, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Hellas για Ελλάδα & Κύπρο, στο 2ο SFEE Summit.
News4Health Team News4Health Team

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η υπό εξέλιξη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Πολιτικής και ο αντίκτυπός της στις εν δυνάμει επενδύσεις, ενώ συζητήθηκαν και οι βασικές μορφές επενδύσεων που υλοποιούνται σήμερα από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Παράλληλα, διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού και βιώσιμου επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να καταστεί περιφερειακός κόμβος καινοτομίας στην υγεία.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Kavita Patel, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Hellas για Ελλάδα & Κύπρο, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της όσον αφορά στον τομέα των βιοεπιστημών. Παρά τις εντυπωσιακές επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ στην Έρευνα & Ανάπτυξη το 20231, η ευρωπαϊκή ήπειρος καλείται να αντιμετωπίσει τον ολοένα εντονότερο ανταγωνισμό από δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ευρώπη, με μόλις 17 νέες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, έχει υποχωρήσει στην 3η θέση όσον αφορά στην ανάπτυξη ή προέλευση νέων δραστικών ουσιών που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά. Τις δύο πρώτες θέσεις μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με 28 δραστικές ουσίες και η Κίνα με 25 αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Η Kavita Patel, αναφερόμενη στην Ελλάδα, τόνισε πως η χώρα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε περιφερειακό ηγέτη στις βιοεπιστήμες, καθώς υπάρχει η πολιτική βούληση για ενίσχυση των επενδύσεων στην υγεία και στην Έρευνα & Ανάπτυξη, και η χώρα διαθέτει εξαιρετικό ιατρικό και επιστημονικό δυναμικό. Αναγνωρίζοντας τη δυναμική της Ελλάδας, οι καινοτόμες πολυεθνικές εταιρείες επενδύουν διαχρονικά στην Έρευνα και την Ανάπτυξη καθώς και σε προγράμματα υποστήριξης ασθενών, δράσεις εταιρικής ευθύνης και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για νόσους. Από το 2019 μέχρι το 2023, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επενδύσει στους τομείς αυτούς περίπου 246 εκ. ευρώ στην Ελλάδα.

PATEL 2

Από αριστερά προς τα δεξιά: Χρήστος Σωτηρίου, Ευστράτιος Σιμόπουλος, Αλέξης Τζούκας, Kavita Patel, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Ιωάννα Κούκλη, Στέφανος Κόλλιας και Τασούλα Επτακοίλη.

Η ζωτική σημασία των κλινικών μελετών

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη ζωτική σημασία των κλινικών μελετών, οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των σύγχρονων συστημάτων υγείας και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας και την κοινωνία ευρύτερα. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως η χώρα μας έχει καταγράψει αξιόλογη πρόοδο τα τελευταία χρόνια με τα περιθώρια βελτίωσης να είναι ωστόσο σημαντικά, καθώς βρίσκεται στην 15η θέση στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε., με 178 νέες αιτήσεις κλινικών δοκιμών το 2024 και 46 εντός του πρώτου τριμήνου του 2025. Επιπλέον, ανέφερε πως η Roche Hellas επενδύει συστηματικά στον τομέα αυτο, ειδικότερα σε ασθένειες με υψηλές ανεκπλήρωτες ανάγκες, αριθμώντας 144 ενεργά ερευνητικά κέντρα σε νέες ή εν εξελίξει κλινικές δοκιμές, με τη συμμετοχή πάνω από 2.325 ασθενών από το 2015 μέχρι σήμερα.

Το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ»

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αξία των επενδύσεων σε συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μέσω του παραδείγματος του καινοτόμου προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ», το οποίο προσφέρει κατ’ οίκον χορήγηση θεραπειών που έως πρόσφατα παρέχονταν μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία, που προτυποποίησε το νοσοκομείο Άγιος Σάββας για ασθενείς με καρκίνο και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, σε συνεργασία με τη Roche Hellas, και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η κυρία Patel επεσήμανε ότι «η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε τη θετική αλλαγή του συστήματος υγείας, διαμορφώνοντας από κοινού ένα περιβάλλον όπου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν».

«Τώρα είναι η στιγμή για δράση»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Kavita Patel τόνισε πως προκειμένου οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, πρέπει να δράσουμε τώρα. «Η ευθύνη και η πρόκληση ανήκουν σε όλους μας και τώρα είναι η στιγμή για δράση! Με στοχευμένες παρεμβάσεις στη φαρμακευτική πολιτική, ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις και ουσιαστική συνεργασία όλων των φορέων, η χώρα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει το δυναμικό της και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και βιώσιμο οικοσύστημα υγείας, με άμεσα και σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία».

Στο panel συμμετείχαν ο Χρήστος Σωτηρίου, Ταμίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΕ και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Win Medica Pharmaceutical, ο Ευστράτιος Σιμόπουλος, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, ο Αλέξης Τζούκας, Managing Partner & Συνιδρυτής Kos Biotechnology Partners (Η.Π.Α.), η Kavita Patel, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Hellas για Ελλάδα & Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., η Ιωάννα Κούκλη, Πρόεδρος του Hbio και Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Pharmassist Ltd, ο Στέφανος Κόλλιας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, GRNET SA και η Τασούλα Επτακοίλη, Δημοσιογράφος της Καθημερινής.

  • SFEE SUMMIT
  • ROCHE HELLAS
  • ΣΦΕΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός στις βρετανικές υγειονομικές αρχές για κρούσματα οξείας παγκρεατίτιδας σε χρήστες ενέσεων απώλειας βάρους
Συναγερμός στις βρετανικές υγειονομικές αρχές για κρούσματα οξείας παγκρεατίτιδας σε χρήστες ενέσεων απώλειας βάρους 26 Ιουνίου 2025
Η μαγιά της μπύρας μπορεί να κρύβει το κλειδί για νέα, πιο αποτελεσματικά φάρμακα 27 Ιουνίου 2025
Η μαγιά της μπύρας μπορεί να κρύβει το κλειδί για νέα, πιο αποτελεσματικά φάρμακα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04

ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη

Παπαγιάννης στο 2ο SFEE Summit: Που θα οδηγήσει η στρατηγική αξιοποίηση των δεδομένων Υγείας
Επικαιρότητα
27/06/2025 - 15:44

Παπαγιάννης στο 2ο SFEE Summit: Που θα οδηγήσει η στρατηγική αξιοποίηση των δεδομένων Υγείας

Η υγεία ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης: Η καινοτομία ανεβάζει το ΑΕΠ
Επικαιρότητα
26/06/2025 - 20:34

Η υγεία ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης: Η καινοτομία ανεβάζει το ΑΕΠ

Εφαρμοστικό πλαίσιο για την ολιστική χρήση των δεδομένων Υγείας ετοιμάζει το Υπουργείο
Digital Health
25/06/2025 - 16:22

Εφαρμοστικό πλαίσιο για την ολιστική χρήση των δεδομένων Υγείας ετοιμάζει το Υπουργείο

Χρούσος: Το χρόνιο στρες μάς αρρωσταίνει - O ρόλος της τεχνολογίας
Ψυχική Υγεία
25/06/2025 - 14:42

Χρούσος: Το χρόνιο στρες μάς αρρωσταίνει - O ρόλος της τεχνολογίας

Δημόσια υγεία και πρόληψη στο 2ο SFEE Summit: Το σήμερα και οι προκλήσεις του μέλλοντος
Υγεία
25/06/2025 - 13:47

Δημόσια υγεία και πρόληψη στο 2ο SFEE Summit: Το σήμερα και οι προκλήσεις του μέλλοντος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημ. Τσιόδρας - Ν. Παπανδρέου: Ενδεχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα απειλούν την υγεία και τις αλυσίδες εφοδιασμού
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 08:01
AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
Δίπλωμα στο Φαρμακευτικό Market Access από την ΕΛ.Ε.Μ.Α και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Pharma Policy
08/07/2025 - 21:00
ΕΛΕΚΑΠ: Η καμπάνια «Προσοχή στο Κενό» συνεχίζεται με πράξεις ουσίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
08/07/2025 - 20:13
Ωνάσειο Νοσοκομείο: Ολοκληρώθηκε διημερίδα εκπαίδευσης για την υποστήριξη βαρέως πασχόντων
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 19:00
Μένουμε δροσεροί χωρίς κλιματιστικό...Γίνεται; Συμβουλές για τις μέρες του καύσωνα
Υγεία
08/07/2025 - 18:00
Η ορθοδοντική παρακολούθηση των παιδιών είναι σημαντική για τη συνολική τους υγεία
Health Talk
08/07/2025 - 17:00
Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07
Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα από νοσοκομεία και κλινικές της Θεσσαλονίκης στον ΧΥΤΑ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 16:00
Αργαλαστή: Αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας με σύγχρονες υποδομές και Ιατρείο Χρόνιων Παθήσεων
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 15:46
Όσοι υποβάλλονται σε κοιλιοπλαστική συνεχίζουν να χάνουν βάρος ακόμα και πέντε χρόνια μετά
Υγεία
08/07/2025 - 15:00
Λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο: Γράφτηκε το τέλος για την 62χρονη γυναίκα - Τι αναφέρει ο ΕΟΜ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 14:15
Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας εν μέσω καύσωνα
Health Talk
08/07/2025 - 14:00
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
EFPIA:Η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων
Pharma Policy
08/07/2025 - 11:00
Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου κατά 75%
Υγεία
08/07/2025 - 10:00
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 07:10
Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo