ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η δύναμη του εθελοντισμού στην πράξη : Στηρίζοντας ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Pharma News
Η δύναμη του εθελοντισμού στην πράξη : Στηρίζοντας ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Στο πλευρό του Ερυθρού Σταυρού βρέθηκε και πάλι ο ΣΦΕΕ προσφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικό για την ανοικτή δομή αρωγής προσφυγόπουλων του ΕΕΣ στην Αθήνα. Μια δομή που ανακαινίστηκε ώστε συνδράμει στη φροντίδα και ενσωμάτωση ανήλικων προσφύγων.
Παρασκευή, 21/02/2020 - 07:02
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Όποιος περνάει την πόρτα του ανακαινισμένου και μάλιστα μόλις σε μια εβδομάδα, κτηρίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) στον αριθμό 4 της οδού Αλκιβιάδου, κατακλύζεται από χρώματα. Οι τοίχοι του Δρακοπούλειου κτηρίου έχουν γεμίσει αισιόδοξες ζωγραφιές, τα δωμάτια έχουν γεμίσει με νεαρούς πρόσφυγες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Έχουν γεμίσει με ελπίδα.

Στο κτήριο μια εθελόντρια, νοσηλεύτρια/ εκπαιδεύτρια του ΕΕΣ, η Αμαλία Λεντζή εκπαίδευσε τα παιδιά στις πρώτες βοήθειες. Με αφορμή το «σεμινάριο» το News4Health βρέθηκε στο Δρακοπούλειο, επιχειρώντας να αποτυπώσει τις προσπάθειες του ΕΕΣ να αλλάξει τις ζωές 94 προσφύγων, ηλικίας 14 έως 17 ετών. Στο πλευρό του Ερυθρού Σταυρού και πάλι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Στο κτήριο, ένα παλιό κέντρο αιμοδοσίας του ΕΕΣ με τεράστια ιστορία από το Β’ΠΠ, προσφέρονται υπηρεσίες φιλοξενίας, σίτισης και στέγασης σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Παράλληλα, υπάρχει επιστημονική ομάδα με εκπαιδευτικό, νομικό κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και φροντιστές σε 24ωρη βάρδια. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σχολείο ή σε όσα δεν είναι εφικτό γίνεται άτυπη εκπαίδευση μέσα στη δομή. Εκεί γίνονται και υποστηρικτικά μαθήματα για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Τα θέματα υγείας περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των παιδιών.

Ο εκπαιδευτικός χώρος είναι γεμάτος εικόνες, βιβλία και τετράδια και ένα ρητό που γράφει στα αραβικά «η ξενιτιά είναι μητριά, δεν θα είναι ποτέ η μητέρα σου». Όπως μας εξήγησε η επικεφαλής εκπαιδευτικός υπάρχουν πολλά εμπόδια στην εκπαίδευση των ανηλίκων, που ξεπερνούν τις γλωσσικές δυσκολίες. Ειδικά η πρόσβαση σε πλήρη μαθήματα ξένων γλωσσών ή υπολογιστών αποδεικνύονται πρόκληση. Η δομή είναι ανοιχτή και όταν τα παιδιά μπαίνουν υπογράφουν ένα προσύμφωνο που περιγράφει ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Μπορούν να επισκεφτούν φίλους, να πάνε βόλτες, να παρακολουθήσουν μαθήματα σε άλλες δομές ή να τους επισκέπτονται. Στις 11 το βράδυ η δομή κλείνει.

Πέρα όμως από τη σίτιση, τη στέγαση, την εκπαίδευση και τη νομική στήριξη σημαντική είναι η συνεισφορά των εθελοντών του ΕΕΣ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των παιδιών αυτών στην ελληνική κοινωνία. «Στόχος μας είναι επειδή θα ενηλικιωθούν να έχουν δουλέψει πολύ το κομμάτι της ένταξης. Τα προετοιμάζουμε είτε για να μεταφερθούν σε ένα προστατευμένο διαμέρισμα είτε για να αποκτήσουν δεξιότητες και να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας ή σε ότι άλλο προβλέπεται», αναφέρει η Αρετή Κεντιστού, Τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ.

Τα παιδιά υποστηρίζονται φυσικά και σε θέματα υγείας από τον τομέα της νοσηλευτικής, με την κινητή μονάδα του Ερυθρού Σταυρού που έχει εβδομαδιαία παρουσία. Επισημαίνεται ότι με την άφιξη τους οι νεαροί υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Κανένα παιδί δεν αφήνεται στην τύχη του ακόμη και αν έχει ενηλικιωθεί. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού ακόμη και το πρώτο διάστημα μετά την ενηλικίωση τους μπορεί να παραμείνουν έως ότου βρεθεί η επόμενη μεταβατική δομή, είτε προστατευμένο διαμέρισμα είτε ασφαλείς συνθήκες με εργασία ή σπουδές.

Οι άλλες παρεμβάσεις

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ένα κέντρο υποδοχής παιδιών και στα Καλάβρυτα για 30 άτομα και μία δομή φιλοξενίας από στο Βόλο. «Συνολικά προσφέρουμε 154 θέσεις ασυνόδευτων προσφύγων ανηλίκων», ανέφερε η Κεντιστού.

Ο ΕΕΣ διαθέτει δύο Πολυδύναμα Κέντρα Προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κέντρο της Αθήνας στην Καποδιστρίου παρέχει υπηρεσίες στον προσφυγικό πληθυσμό και διαθέτει τηλεφωνική γραμμή η οποία λειτουργεί 12 ώρες τη μέρα παρέχοντας πληροφόρηση και διερμηνεία σε 12 γλώσσες. Μπορεί να καλύψει αιτήματα είτε προσφύγων είτε υπηρεσιών που επιθυμούν βοήθεια διερμηνείας, όπως υγειονομικές δομές. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΣ Αντώνης Αυγερινός το κέντρο δέχεται καθημερινά περίπου 500 τηλεφωνικές κλήσεις (2105140440) ή μέσω viber και whatsapp.

Συνολικά οι δράσεις του ΕΕΣ για πρόσφυγες και μετανάστες αναπτύσσονται σε 11 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Δύο μικρότερες δομές αφορούν κορίτσια ασυνόδευτες πρόσφυγες, καθώς ο αριθμός τους είναι μικρός, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού. Επόμενος σταθμός θα αφορά στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ειδική μνεία στην προσφορά των εθελοντών έκανε ο κ. Αυγερινός. «Οι εθελοντές διαθέτουν τεχνογνωσία που αποδεικνύει την υπεροχή τους έναντι άλλων ΜΚΟ. Έχουν λάβει εκπαίδευση 500 ωρών και είναι επίσης πιστοποιημένοι κατά ISO», ανέφερε. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη ενδυνάμωσης του εθελοντικού αισθήματος στην Ελλάδα, που φαίνεται να έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα.

Σύμφωνα επίσης με το Γενικό Διευθυντή του ΣΦΕΕ, Μιχάλη Χειμώνα, ο Σύνδεσμος στηρίζει τις κινήσεις του ΕΕΣ καθώς αναγνωρίζει το έργο του. Η χορηγία του ΣΦΕΕ έχει ξεκινήσει από το 2016 και αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς του ΕΕΣ. Η πρωτοβουλίας «προΣfΕΕρουμε», η οποία αποτελεί προσπάθεια στήριξης των παιδιών και των ευάλωτων πληθυσμών, που βρίσκονται σε ανάγκη. Η εν λόγω πρωτοβουλία ειδικότερα καλύπτει ανάγκες σε φαρμακευτικά σκευάσματα, υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και σχολικά είδη σε παιδιά και σε λοιπές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που φιλοξενούνται σε Δομές και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/02/2020 - 12:09
  • ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ
  • ΣΦΕΕ
  • ΕΕΣ
  • ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  • ΠΡΟSFEEΡΟΥΜΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Digital Hub της Pfizer : Αναβάθμιση της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη από τον Απρίλιο
Digital Hub της Pfizer : Αναβάθμιση της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη από τον Απρίλιο 20 Φεβρουαρίου 2020
Novo Nordisk : «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη» στο Λυκαβηττό 24 Φεβρουαρίου 2020
Novo Nordisk : «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη» στο Λυκαβηττό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο
Pharma Policy
26/01/2026 - 16:16

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο

Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38

Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο

Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες
Pharma Policy
20/01/2026 - 22:00

Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»

Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:39

Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο

Η προσφορά βοήθειας σε συνανθρώπους μας μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
Υγεία
22/12/2025 - 13:00

Η προσφορά βοήθειας σε συνανθρώπους μας μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:49
Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:08
Τρεις συλλήψεις για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 21:41
Όλα όσα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας και που οδηγούν
Health Talk
27/01/2026 - 21:17
Τραγωδία στη Ρουμανία: Βαρύ πένθος στην Τούμπα και στους τόπους καταγωγής των επτά νεκρών
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 20:49
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Πένθος: Η διαχείριση της ξαφνικής ανθρώπινης απώλειας και τα στάδια προσαρμογής
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 20:09
ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:47
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:32
Νέα υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά σε διδακτορική φοιτήτρια Χημείας του ΕΚΠΑ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:04
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23
Ξεπέρασε τον κίνδυνο η Σία Κοσιώνη - Πότε θα πάρει εξιτήριο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:01
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Ομοσπονδία ΑΡΓΩ: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στο εργατικό δυστύχημα των Τρικάλων
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 17:08
Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44
Τραγωδία σε τροχαίο στη Ρουμανία με επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 16:27
Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Παχυσαρκία και καρκίνος του ενδομητρίου: Ο ρόλος των αγωνιστών GLP-1
Υγεία
27/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Πέτρες στα νεφρά: Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν έως τώρα άγνωστο βακτηριακό παράγοντα στον σχηματισμό τους
Υγεία
27/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Ξεκίνησες τρέξιμο μετά από χρόνια; Προσοχή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υγεία
27/01/2026 - 11:00
Δώρα ζωής από 48χρονη δότρια στο Γενικό Νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου"
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:28
Βιολάντα: Βρέθηκε απανθρακωμένη και η πέμπτη αγνοούμενη
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Η Γαλλία στα χνάρια της Αυστραλίας: Ξεκίνησε τη διαδικασία μπλοκαρίσματος των social media για τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 10:00
Αφαίρεση θυρεοειδούς με μικρή τομή: Ταχεία ανάρρωση και καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα
Health Talk
27/01/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo