ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η δύναμη του εθελοντισμού στην πράξη : Στηρίζοντας ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Pharma News
Η δύναμη του εθελοντισμού στην πράξη : Στηρίζοντας ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Στο πλευρό του Ερυθρού Σταυρού βρέθηκε και πάλι ο ΣΦΕΕ προσφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικό για την ανοικτή δομή αρωγής προσφυγόπουλων του ΕΕΣ στην Αθήνα. Μια δομή που ανακαινίστηκε ώστε συνδράμει στη φροντίδα και ενσωμάτωση ανήλικων προσφύγων.
Παρασκευή, 21/02/2020 - 07:02
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Όποιος περνάει την πόρτα του ανακαινισμένου και μάλιστα μόλις σε μια εβδομάδα, κτηρίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) στον αριθμό 4 της οδού Αλκιβιάδου, κατακλύζεται από χρώματα. Οι τοίχοι του Δρακοπούλειου κτηρίου έχουν γεμίσει αισιόδοξες ζωγραφιές, τα δωμάτια έχουν γεμίσει με νεαρούς πρόσφυγες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Έχουν γεμίσει με ελπίδα.

Στο κτήριο μια εθελόντρια, νοσηλεύτρια/ εκπαιδεύτρια του ΕΕΣ, η Αμαλία Λεντζή εκπαίδευσε τα παιδιά στις πρώτες βοήθειες. Με αφορμή το «σεμινάριο» το News4Health βρέθηκε στο Δρακοπούλειο, επιχειρώντας να αποτυπώσει τις προσπάθειες του ΕΕΣ να αλλάξει τις ζωές 94 προσφύγων, ηλικίας 14 έως 17 ετών. Στο πλευρό του Ερυθρού Σταυρού και πάλι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Στο κτήριο, ένα παλιό κέντρο αιμοδοσίας του ΕΕΣ με τεράστια ιστορία από το Β’ΠΠ, προσφέρονται υπηρεσίες φιλοξενίας, σίτισης και στέγασης σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Παράλληλα, υπάρχει επιστημονική ομάδα με εκπαιδευτικό, νομικό κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και φροντιστές σε 24ωρη βάρδια. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σχολείο ή σε όσα δεν είναι εφικτό γίνεται άτυπη εκπαίδευση μέσα στη δομή. Εκεί γίνονται και υποστηρικτικά μαθήματα για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Τα θέματα υγείας περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των παιδιών.

Ο εκπαιδευτικός χώρος είναι γεμάτος εικόνες, βιβλία και τετράδια και ένα ρητό που γράφει στα αραβικά «η ξενιτιά είναι μητριά, δεν θα είναι ποτέ η μητέρα σου». Όπως μας εξήγησε η επικεφαλής εκπαιδευτικός υπάρχουν πολλά εμπόδια στην εκπαίδευση των ανηλίκων, που ξεπερνούν τις γλωσσικές δυσκολίες. Ειδικά η πρόσβαση σε πλήρη μαθήματα ξένων γλωσσών ή υπολογιστών αποδεικνύονται πρόκληση. Η δομή είναι ανοιχτή και όταν τα παιδιά μπαίνουν υπογράφουν ένα προσύμφωνο που περιγράφει ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Μπορούν να επισκεφτούν φίλους, να πάνε βόλτες, να παρακολουθήσουν μαθήματα σε άλλες δομές ή να τους επισκέπτονται. Στις 11 το βράδυ η δομή κλείνει.

Πέρα όμως από τη σίτιση, τη στέγαση, την εκπαίδευση και τη νομική στήριξη σημαντική είναι η συνεισφορά των εθελοντών του ΕΕΣ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των παιδιών αυτών στην ελληνική κοινωνία. «Στόχος μας είναι επειδή θα ενηλικιωθούν να έχουν δουλέψει πολύ το κομμάτι της ένταξης. Τα προετοιμάζουμε είτε για να μεταφερθούν σε ένα προστατευμένο διαμέρισμα είτε για να αποκτήσουν δεξιότητες και να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας ή σε ότι άλλο προβλέπεται», αναφέρει η Αρετή Κεντιστού, Τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ.

Τα παιδιά υποστηρίζονται φυσικά και σε θέματα υγείας από τον τομέα της νοσηλευτικής, με την κινητή μονάδα του Ερυθρού Σταυρού που έχει εβδομαδιαία παρουσία. Επισημαίνεται ότι με την άφιξη τους οι νεαροί υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Κανένα παιδί δεν αφήνεται στην τύχη του ακόμη και αν έχει ενηλικιωθεί. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού ακόμη και το πρώτο διάστημα μετά την ενηλικίωση τους μπορεί να παραμείνουν έως ότου βρεθεί η επόμενη μεταβατική δομή, είτε προστατευμένο διαμέρισμα είτε ασφαλείς συνθήκες με εργασία ή σπουδές.

Οι άλλες παρεμβάσεις

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ένα κέντρο υποδοχής παιδιών και στα Καλάβρυτα για 30 άτομα και μία δομή φιλοξενίας από στο Βόλο. «Συνολικά προσφέρουμε 154 θέσεις ασυνόδευτων προσφύγων ανηλίκων», ανέφερε η Κεντιστού.

Ο ΕΕΣ διαθέτει δύο Πολυδύναμα Κέντρα Προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κέντρο της Αθήνας στην Καποδιστρίου παρέχει υπηρεσίες στον προσφυγικό πληθυσμό και διαθέτει τηλεφωνική γραμμή η οποία λειτουργεί 12 ώρες τη μέρα παρέχοντας πληροφόρηση και διερμηνεία σε 12 γλώσσες. Μπορεί να καλύψει αιτήματα είτε προσφύγων είτε υπηρεσιών που επιθυμούν βοήθεια διερμηνείας, όπως υγειονομικές δομές. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΣ Αντώνης Αυγερινός το κέντρο δέχεται καθημερινά περίπου 500 τηλεφωνικές κλήσεις (2105140440) ή μέσω viber και whatsapp.

Συνολικά οι δράσεις του ΕΕΣ για πρόσφυγες και μετανάστες αναπτύσσονται σε 11 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Δύο μικρότερες δομές αφορούν κορίτσια ασυνόδευτες πρόσφυγες, καθώς ο αριθμός τους είναι μικρός, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού. Επόμενος σταθμός θα αφορά στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ειδική μνεία στην προσφορά των εθελοντών έκανε ο κ. Αυγερινός. «Οι εθελοντές διαθέτουν τεχνογνωσία που αποδεικνύει την υπεροχή τους έναντι άλλων ΜΚΟ. Έχουν λάβει εκπαίδευση 500 ωρών και είναι επίσης πιστοποιημένοι κατά ISO», ανέφερε. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη ενδυνάμωσης του εθελοντικού αισθήματος στην Ελλάδα, που φαίνεται να έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα.

Σύμφωνα επίσης με το Γενικό Διευθυντή του ΣΦΕΕ, Μιχάλη Χειμώνα, ο Σύνδεσμος στηρίζει τις κινήσεις του ΕΕΣ καθώς αναγνωρίζει το έργο του. Η χορηγία του ΣΦΕΕ έχει ξεκινήσει από το 2016 και αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς του ΕΕΣ. Η πρωτοβουλίας «προΣfΕΕρουμε», η οποία αποτελεί προσπάθεια στήριξης των παιδιών και των ευάλωτων πληθυσμών, που βρίσκονται σε ανάγκη. Η εν λόγω πρωτοβουλία ειδικότερα καλύπτει ανάγκες σε φαρμακευτικά σκευάσματα, υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και σχολικά είδη σε παιδιά και σε λοιπές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που φιλοξενούνται σε Δομές και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/02/2020 - 12:09
  • ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ
  • ΣΦΕΕ
  • ΕΕΣ
  • ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  • ΠΡΟSFEEΡΟΥΜΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Digital Hub της Pfizer : Αναβάθμιση της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη από τον Απρίλιο
Digital Hub της Pfizer : Αναβάθμιση της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη από τον Απρίλιο 20 Φεβρουαρίου 2020
Novo Nordisk : «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη» στο Λυκαβηττό 24 Φεβρουαρίου 2020
Novo Nordisk : «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη» στο Λυκαβηττό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΦΕΕ-EFPIA: Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία βασικός μοχλός ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
Pharma News
10/02/2026 - 17:22

ΣΦΕΕ-EFPIA: Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία βασικός μοχλός ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

«Δώσαν τα χέρια» φαρμακευτικές - Υπουργείο Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας
Pharma Policy
30/01/2026 - 12:33

«Δώσαν τα χέρια» φαρμακευτικές - Υπουργείο Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο
Pharma Policy
26/01/2026 - 16:16

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο

Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Pharma Policy
26/01/2026 - 09:38

Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο

Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες
Pharma Policy
20/01/2026 - 22:00

Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έλενα Θάνου: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που φέρνει την υγρή βιοψία πιο κοντά στην ευρύτερη κλινική εφαρμογή
Υγεία
15/02/2026 - 14:49
Πώς οι παιδικές μας εμπειρίες διαμορφώνουν τον τρόπο που αγαπάμε και τον σύντροφό μας
Ψυχική Υγεία
14/02/2026 - 10:00
Πόσες φορές ερωτευόμαστε παθιασμένα στη ζωή μας; - Τι λέει η επιστήμη
Ψυχική Υγεία
14/02/2026 - 09:10
Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες: «Ζούμε, Αγωνιζόμαστε, Ελπίζουμε»
Patient Talk
14/02/2026 - 08:26
Το σεξ εξασφαλίζει, ειδικά στις γυναίκες, καλύτερο ύπνο!
Υγεία
13/02/2026 - 18:00
Παγωμένος ώμος: Συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη;
Health Talk
13/02/2026 - 17:00
Μελάνωμα: Εμβόλιο mRNA σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία μειώνει σημαντικά την υποτροπή
Υγεία
13/02/2026 - 16:00
Νέο επαγγελματικό κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του PIF
Pharma News
13/02/2026 - 15:41
ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 15:18
ΕΜΑ:Απόσυρση φαρμάκου για παρασιτικές λοιμώξεις λόγω κινδύνου λευκοεγκεφαλοπάθειας
Pharma Policy
13/02/2026 - 15:00
House burping: Όταν το Tik Tok κάνει trend το.....αέρισμα του σπιτιού
Υγεία
13/02/2026 - 14:00
Έρευνα προειδοποιεί για τη συστηματική λήψη δημοφιλούς φαρμάκου για τις καούρες
Υγεία
13/02/2026 - 13:00
Τι συμβαίνει όταν οι γονείς διαβάζουν ιστορίες στα παιδιά τους πριν τον ύπνο
Ψυχική Υγεία
13/02/2026 - 12:00
Εργοσπιρομετρία:Γιατί είναι χρήσιμη μετά τα 50- Πάνω από ένας στους 3 έχει δύσπνοια στα 65
Health Talk
13/02/2026 - 11:00
Τι αλλάζει πραγματικά με τη «νέα πυραμίδα» διατροφής - Τα μηνύματα των ανακοινώσεων
Διατροφή
13/02/2026 - 09:55
Στηθοσκόπιο AI μπορεί να διαγνώσει καρδιακές βαλβιδικές παθήσεις νωρίτερα από τους γενικούς ιατρούς.
Digital Health
13/02/2026 - 09:00
Απίστευτο και ριψοκίνδυνο αεροβατικό trick στο Γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα
Fitness
13/02/2026 - 07:21
Παπαστράτος: 95 χρόνια σε πορεία καινοτομίας και υπευθυνότητας
Επικαιρότητα
13/02/2026 - 03:34
ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Νίπα σε παγκόσμιο επίπεδο
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 00:02
Ημερίδα του ΙΣΘ για την αντιμετώπιση της βίας κατά γιατρών και υγειονομικών
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 23:19
Μιχαηλίδου: Πανελλαδική η εφαρμογή των «Νταντάδων της Γειτονιάς» με ενίσχυση έως 500 ευρώ τον μήνα
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 22:46
Σωματείο «Ελπίδα»: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας
Patient Talk
12/02/2026 - 22:29
Οι γυναίκες που αγχώνονται για την ηλικία τους επιταχύνουν τη βιολογική γήρανσή τους
Ψυχική Υγεία
12/02/2026 - 22:02
Ένας χρόνος λειτουργίας για τον HMVO - Το αποτύπωμα του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευση Φαρμάκων
Pharma Policy
12/02/2026 - 20:57
Το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» σε σύνδεση ορόσημο με τον «Δημόκριτο» για την κυβερνοασφάλεια
Digital Health
12/02/2026 - 20:33
Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις της ΕΚΕ για να σωθούν ζωές από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Health Talk
12/02/2026 - 20:07
Ξεκίνησε το 35ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 19:29
Εναλλακτική τσικνοπέμπτη: Γευστικές επιλογές για όσους δεν είναι... φανατικοί του κρέατος!
Διατροφή
12/02/2026 - 19:04
ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νέοι θάνατοι από γρίπη και COVID-19 - Ανησυχία για τον RSV
Υγεία
12/02/2026 - 18:41
ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά
Pharma Policy
12/02/2026 - 18:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εναλλακτική τσικνοπέμπτη: Γευστικές επιλογές για όσους δεν είναι... φανατικοί του κρέατος!
Διατροφή
12/02/2026 - 19:04
ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Νίπα σε παγκόσμιο επίπεδο
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 00:02
Τι αλλάζει πραγματικά με τη «νέα πυραμίδα» διατροφής - Τα μηνύματα των ανακοινώσεων
Διατροφή
13/02/2026 - 09:55
ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 15:18
Νέο επαγγελματικό κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του PIF
Pharma News
13/02/2026 - 15:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo