Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Τα επιθετικά καρκινικά κύτταρα μετατρέπονται από την στενά συνδεδεμένη επιθηλιακή τους κατάσταση σε μεσεγχυματική κατάσταση, η οποία δεν έχει περιορισμούς επαφής και εξαπλώνεται εύκολα σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτή η μεταβλητότητα καθιστά επίσης τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά στην εξάλειψη από τις αντικαρκινικές θεραπείες.
Η αναζήτηση νέων αντικαρκινικών παραγόντων που μπορούν να ξεπεράσουν αυτή την επίκτητη αντοχή στη θεραπεία και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα "αποστάτες" συνεχίζεται. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Hideyuki Saya, Διευθυντή του Κέντρου Καινοτομίας Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Fujita Health της Ιαπωνίας, αποκάλυψε τον μηχανισμό της αντικαρκινικής δράσης της βενζαλδεΰδης, μιας ένωσης που είναι υπεύθυνη για το άρωμα των αμυγδάλων, των βερίκοκων και των σύκων.
Αναφερόμενος στα κίνητρα για τη μελέτη αυτή, ο Δρ Saya εξηγεί: «Στη δεκαετία του 1980, ερευνητές απέδειξαν την αντικαρκινική δράση της βενζαλδεΰδης και των παραγώγων της. Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης μας, η Δρ Jun Saito, είναι κόρη ενός από τους ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτές τις πρώτες μελέτες και την ώθησε η έντονη επιθυμία να αποκαλύψει τον μηχανισμό πίσω από τις αντικαρκινικές επιδράσεις της βενζαλδεΰδης».
Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer στις 2 Μαΐου 2025, δείχνει την επίδραση της βενζαλδεΰδης στις βασικές αλληλεπιδράσεις των πρωτεϊνών σηματοδότησης εντός των καρκινικών κυττάρων και την κυτταροτοξικότητα που προκύπτει.
Πρώιμες μελέτες ανέφεραν την ικανότητα της βενζαλδεΰδης να αναστέλλει την προοδευτική ανάπτυξη εμβρυϊκών κυττάρων ποντικιών, υποδεικνύοντας το δυναμικό της στην πρόληψη του ταχέος κυτταρικού πολλαπλασιασμού. Εδώ, οι αντικαρκινικές επιδράσεις της βενζαλδεΰδης μελετήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικού με εμφύτευση αναπτυσσόμενου καρκίνου του παγκρέατος.
Σε μελέτες κυτταρικής καλλιέργειας, η βενζαλδεΰδη ανέστειλε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων ανθεκτικών στην ακτινοθεραπεία, καθώς και εκείνων που ήταν ανθεκτικά στη θεραπεία με osimertinib,, έναν παράγοντα που αναστέλλει τις τυροσινικές κινάσες στη σηματοδότηση των αυξητικών παραγόντων. Η βενζαλδεΰδη συνεργάστηκε με την ακτινοβολία για την εξάλειψη καρκινικών κυττάρων που ήταν προηγουμένως ανθεκτικά.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η βενζαλδεΰδη άσκησε τις αντικαρκινικές της δράσεις εμποδίζοντας την αλληλεπίδραση πρωτεινών, που είναι καθοριστική για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων, ήταν επίσης υπεύθυνη για την ανθεκτικότητα στη θεραπεία και την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με την επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετατροπή.
Κατά συνέπεια, η θεραπεία με βενζαλδεΰδη μείωσε την έκφραση των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την ανθεκτικότητα στη θεραπεία. Η θεραπεία ποντικών με ένα παράγωγο της βενζαλδεΰδης ανέστειλε την ανάπτυξη των όγκων του παγκρέατος και κατέστειλε την επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετατροπή, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση του καρκίνου σε απομακρυσμένα όργανα.
Αποκλείοντας μια αλληλεπίδραση που είναι καθοριστική για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων, η βενζαλδεΰδη υπερνικά την ανθεκτικότητα στη θεραπεία και αποτρέπει τη μετάσταση.